CELIAKIE bezlepková strava

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CÉLIAKIE Venuše Skokanová IPVZ
Advertisements

Základní směry ve výživě
Základní směry ve výživě
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
TUKY (LIPIDY).
Celiakie Zuzana Chaloupková.
CELIAKIE, FENYLKETONURIE, DIABETES MELITUS
Soustava trávicí - část 2.
Škola: Praktická škola dvouletá
VITAMÍNY.
Dana Gabrovská Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Celiakální sprue z pohledu praktického lékaře
TRENDY VE VÝŽIVĚ – kterými se řídit a kterými ne
Celiakie a další nemoci vyžadující dietu ve školním stravování
Ošetřovatelská péče o dítě s celiakií
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Celiakie Hejmalová Michaela.
Potraviny rostlinného původu
VÝZNAM CUKRŮ VE VÝŽIVĚ.
O CELIAKII PRO CELIAKY PŘEMYSL FRIČ
Stopové prvky Olivia Stamates.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
HOBITI.
Příprava stravy v rodině
VITAMÍNY A MINERÁLY.
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
SPIŽNÍ SKŘÍNĚ Ivana Paletová TĚSTOVINY - celozrnné - bezvaječné - semolinové - kuskus RÝŽE - jasmínová - natural - basmati - parboiled - divoká.
Celiakie a bezlepková dieta
Potraviny pro zvláštní výživu
Mgr. Jitka Pokorná Mgr. Jana Stávková PA, ZZ
Celiakie a bezlepková dieta
Makrobiotika, vegetariánství, dieta batolat a dětí předškolního věku
Deficit sacharázy-isomaltázy Celiakie
Potravinové alergie a intolerance
CELIAKIE Celoživotní chronické onemocnění způsobené nesnášenlivosti lepku neboli glutenu. Nejedná se o alergii ale o intoleranci. Celiakie je autoimunitní.
© CELIA – život bez lepku o.p. s Celoživotní onemocnění, způsobené nesnášenlivostí lepku Celiakie je: vrozená dědičná nevyléčitelná Celiakie.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Vývoj potravin a doplňků stravy na bázi obilnin projekt NAZV QF Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i. Oddělení potravinářského.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen,
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Diabetes mellitus a celiakie (edukační materiál pro pedagogy)
CELIAKIE A BEZLEPKOVÁ DIETA
CELIAKIE A BEZLEPKOVÁ DIETA
CELIAKIE A BEZLEPKOVÁ DIETA
Malabsorpční syndromy
TUKY (LIPIDY).
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Název projektu: Moderní škola
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Suroviny pro cukráře I. ročník
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
= přeměna látek a energií
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Mlýnské obilné výrobky
Mouky. Mouka pšeni č ná -Obsahuje LEPEK -Nejpoužívanější mouka -Je ochuzena o vlákninu, minerální látky a vitamíny -Vyrábí se z vnitřní části obilky Typy.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

CELIAKIE bezlepková strava PA, ZZ Jana Spáčilová

Celiakie… Celiakální sprue, glutenová enteropatie, glutenová intolerance 1:200 - 1:250 (v ČR) Dětství i dospělost Genetická predispozice Stav tenkého střeva vyvolaný komplexní imunologickou odezvou působenou glutenem (lepkem) LEPEK = GLUTEN Bílkovina nerozpustná ve vodě Pšenice (gliadin), žito (sekalin), ječmen (hordein), oves (avenin) – toxicita lepku nejvyšší u pšenice, nejméně oves

Celiakie… Genetická predispozice (HLA-DQ2, HLA-DQ8) ↓ Faktory Dávky glutenu, věk zařazení lepku do stravy, infekce, atb, stres, těhotenství, chirurgické zákroky Vlivem konzumace lepku dochází k imunitním poruchám a zánětlivým změnám ve střevě Zánik střevních klků, stimulace imunitního systému a tvorba protilátek (sérologické markery celiakie) Zánik klků (výchlipky střevní sliznice, zvětšují trávicí plochu, umožňují vstřebání živin) anémie, špatné vstřebávání vit., křivice, osteoporóza, otoky (z nedostatku bílkovin)

Celiakie… Mimostřevní projevy Celiakie není alergie Příznaky Dühringova nemoc Autoimunitní onemocnění (DM1, zánět štítné žlázy,…) Celiakie není alergie Gluten poškozuje tenké střevo → poruchy trávení potravy a absorpce živin Příznaky nejednotné průjem, střevní křeče, nadýmání, zvracení hubnutí, poruchy růstu u dětí, anémie, špatný vývoj kostí, malabsorpční syndrom slabost u dětí typické střevní příznaky, u starších a dospělých spíše mimostřevní

Celiakie…a její formy Klasická/klinicky rozvinutá Tichá/němá S poruchou vstřebávání GIT i extraintestinální projevy Tichá/němá S chudými příznaky nebo bez příznaků Pozitivní protilátky, atrofie střevní sliznice Skrytá/latentní Častěji u dospělých 1. Přítomnost markerů celiakie v krvi, sliznice tenkého střeva bez patologických změn 2. V minulosti zjištěna celiakie, nedodržována dieta, nyní bez markerů v krvi, bez patologických změn Lze předpokládat zánik klků → nutno sledovat

Celiakie…diagnóza Průkaz sérových vysoce specifických tkáňových protilátek ve třídě IgA (markery celiakie) antiretikulární proti endomysiu proti tkáňové transglutamináze proti gliadinu Biopsie střevní sliznice Zánik klků tenkého střeva Rozšíření celiakie v populaci a diagnóza???

Celiakie…léčba Bezlepková dieta/gluten-free diet Úplné vyloučení lepku ze stravy Neexistuje částečně porušovaná BLP dieta, buď je přísná nebo není žádná celoživotní (i po vymizení komplikací) BLP dieta – plnohodnotná Psychická i finanční náročnost

Celiakie…bezlepková dieta Základem bezlepkové diety je naprosté vyloučení pšenice, žita, ječmene, ovsa a výrobků z nich. Zakázané potraviny: Pšenice (včetně špaldy), ječmen, žito, žitovec (triticale), bulgur, kuskus, oves a veškeré výrobky, které je obsahují: Výrobky z mouky – pečivo, strouhanka, cukrářské výrobky, těstoviny, knedlíky Vločky, snídaňové cereálie, kroupy, krupky, lámanka, krupice Rostlinné náhražky masa (vysoký obsah lepku) Melta, kávoviny, pivo Je nutné se vyhýbat i potravinám, které obsahují lepek ve skryté formě. Jedná se o výrobky a jídla, ve kterých byla mouka užita jako přídavek, nebo u kterých v průmyslovém provedení není jisté, zda obsahují lepek. U takových potravin je třeba sledovat složení Polévky, omáčky Kečupy, majonézy, dresinky, sójová omáčka, dochucovadla Uzeniny, konzervy, paštiky, výrobky z mletého masa Kypřící prášky, pudinky, cukrovinky, zmrzliny

Celiakie…bezlepková dieta Povolené potraviny: Výrobky přirozeně bezlepkové – brambory, rýže, kukuřice, pohanka, sója, luštěniny, amaranth, quinoa, proso (jáhly) a výrobky z nich (např. mouka, škroby, krupice,…) Výrobky označené jako bezlepkové nebo ty, které lepek neobsahují Další přirozeně bezlepkové maso, ryby, drůbež, ořechy a semena, ovoce a zelenina, mléko, většina sýrů, tvarohů a jogurtů, olej, máslo, margarín, jednodruhové koření a bylinky

Celiakie…v kuchyni Zabránit styku potravin bezlepkových s potravinami s lepkem (při skladování a přípravě pokrmů) Pracovní plochu udržovat stále čistou (bez drobků) Uchovávání BL potravin odděleně (komoda, zásuvka, police… např. dítě ví, kam má sáhnout) Dřevěné pomůcky (prkénka, vařečky a další kuchyňské náčiní se vymývají nedokonale Máslo nabírat pouze nožem, který nedošel do styku s pečivem s obsahem lepku Nůž po použití krájení lepkového pečiva Pečivo s lepkem nedávat do košíku s bezlepkovým Slévání těstovin přes sítko – nejdříve bezlepkové těstoviny, pak obyčejné Fritovací olej, který byl použit na pokrmy s lepkem již nepoužívat k přípravě pokrmů bez lepku

Děkuji za pozornost Lukrecius „…co pro jednoho je potravou, pro jiného je jedem.“ Lukrecius