Optické přístroje Mgr. Kamil Kučera.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Světelné jevy Šíření a rychlost světla Odraz a lom světla
Advertisements

OPTICKÉ PŘÍSTROJE 3. Dalekohledy.
Zobrazování optickými soustavami
Dalekohledy (Učebnice strana 121 – 123)
Lupa a mikroskop (Učebnice strana 117 – 120)
Optické přístroje.
Užití čoček v praxi Lupa (wikipedie)
Zobrazení zrcadlem a čočkou
Světelné jevy Optika II..
Oko jako optická soustava, optické přístroje
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Spojka a rozptylka ZŠ Rajhrad Ing. Radek Pavela
19. Zobrazování optickými soustavami
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
OPTICKÉ PŘÍSTROJE 3. Dalekohledy Podmínky používání prezentace
Fyzika Čočky.
Fyzika 2 – ZS_3 OPTIKA.
Dalekohledy.
Digitální učební materiál
Dalekohledy.
Pionýrů 400, Frýdek – Místek
Autor:Ing. Jiří Šťastný Předmět/vzdělávací oblast:Fyzika Tematická oblast:Optika Téma:Optické čočky Ročník:4. Datum vytvoření:Prosinec 2013 Název:VY_32_INOVACE_ FYZ.
Fotoelektrický jev Mgr. Kamil Kučera.
Optické přístroje Mgr. Kamil Kučera.
Polarizace světla Mgr. Kamil Kučera.
Název projektu: Škola a sport
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Významný vynález Vypracoval:Lukáš Běhal.
Zobrazení zrcadlem a čočkou
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Mikroskop
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
L OM SVĚTLA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žák navazuje na učivo probrané v 7. ročníku a učivo prohlubuje. Lupa, mikroskop, dalekohledy Název školy:
P OLOVODIČOVÁ DIODA Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
M ECHANICKÝ POHYB Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
ODRAZ SVĚTLA NA ZRCADLE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_09_32.
Dalekohledy Kepplerův dalekohled Galileův dalekohled Newtonův dalekohled.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_10 Fyzika - duté zrcadlo Autor: Jana Pěničková Období:
K INETICKÁ TEORIE LÁTEK Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žák odpovídá na připravené otázky. Žák sám tvoří odpovědi, nebo vybírá z daných možností tu správnou.
O DRAZ SVĚTLA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Z MĚNA VNITŘNÍ ENERGIE TEPELNOU VÝMĚNOU Mgr. Kamil Kučera.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_15 Fyzika - optické přístroje subjektivní Autor:
ELEKTROSTATICKÉ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_16_F9_Hanak AUTOR: Ing. Roman Hanák TÉMA: Světelné jevy Základní škola Libina, příspěvková.
OPTICKÉ PŘÍSTROJE Investice do rozvoje vzdělávání.
OPTICKÉ PŘÍSTROJE Lupa slouží k pozorování malých blízkých předmětů spojná čočka s ohniskovou vzdáleností do 25 cm zvětšuje 10x předmět.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Užití čoček TÉMATICKÝ CELEK: Elektromagnetické.
V ÝBOJE V PLYNECH Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
ZAPOJOVÁNÍ REZISTORŮ Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
K EPLEROVY ZÁKONY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Optické přístroje - dalekohledy
Optické přístroje VY_32_INOVACE_59_Optické přístroje
STR Mgr. Kamil Kučera.
Souhrnné otázky, Světelné jevy
Dalekohled Optické přístroje Název školy
ČOČKY Mgr. Kamil Kučera.
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
Aplikovaná optika I: příklady k procvičení celku Optické přístroje, mikroskop a související témata Jana Jurmanová.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Zobrazení zrcadlem dutým.
Děje s ideálním plynem Mgr. Kamil Kučera.
Zobrazení zrcadlem a čočkou
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Dalekohled
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze středním školám
Název projektu: Škola a sport
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Riskuj - optika 2
Transkript prezentace:

Optické přístroje Mgr. Kamil Kučera

ANOTACE Kód EVM: K_INOVACE_1.FY.11 Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.28/01.0050 Vytvořeno: prosinec 2012 Ročník: 4. ročník – čtyřleté gymnázium,8. ročník – osmileté gymnázium (RVP-G), Anotace: Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Fyzika Tematický okruh Zobrazení optickými soustavami Materiál slouží k zopakování optických přístrojů. Materiál je vhodný pro vysvětlení různých druhů optických přístrojů a jejich využití v praxi. Učivo je ověřeno závěrečným testem. Materiál se využije v průběhu hodiny. Pomůcky: interaktivní tabule.

Optické přístroje přístroj využívající ke své funkci světlo tvořen optickými komponenty, které zpracovávají světelný paprsek pro předem stanovený účel v moderních optických přístrojích je silně zastoupena elektronika dělení: subjektivní – využívá k pozorování oka (lupa, mikroskop, dalekohled) objektivní – (fotoaparát, kamera, dataprojektor)

Lupa nejjednodušší optický přístroj tvořena spojnou čočkou (soustavou čoček) s ohniskovou vzdáleností f (f < d) pozorovaný předmět se vkládá mezi předmětové ohnisko a vrchol čočky (vzniká zvětšený , zdánlivý a vzpřímený obraz) zvětšení (4x – 20x) [ 1] [ 2 ]

Mikroskop sehrál velkou úlohu v historii sestrojen v 17. st. (Leeuwenhoek, Jansen, Hooke) charakterizují ho dva prvky: objektiv a okulár (obě spojky s různými ohniskovými vzdálenostmi) okulár slouží jako lupa zvětšení (max. 2000x) [3] [4]

Dalekohledy slouží k pozorování vzdálených předmětů tvořen objektivem a okulárem hlavní parametry: světelnost a zvětšení dělení podle konstrukce: refraktory reflektory [6] [ [5]

Refraktory (čočkové dalekohledy) objektiv tvořen čočkou nebo soustavou čoček optická velikost (apertura) objektivu určuje světelnost dalekohledu, ohnisková vzdálenost maximální možné zvětšení projevují se u nich vady čoček zvětšení příkladem Keplerův nevo Galileův dalekohled [ 8] [ 7 ]

Reflektory (zrcadlové dalekohledy) objektiv tvořen primárním kulovým nebo parabolickým zrcadlem, jehož plocha určuje světlost obraz předmětu se odráží ještě tzv. sekundárním zrcadlem a pak pozoruje okulárem hlavní výhody: nepřítomnost barevné vady snažší výroba velkých zrcadel výhodnější uspořádání tubusu (tubus má teoreticky jen poloviční délku a těžké zrcadlo je umístěno na straně pozorovatele) příkladem Newtonův nebo Cassegrainův dalekohled [9] [ 10 ]

Objektivní optické přístroje vytváří skutečný obraz dělení: snímací přístroje – fotoaparát, kamera projekční přístroje – zpětný projektor, dataprojektor [11] [12]

Trocha opakování 1. Jak se liší objektivní a subjektivní optické přístroje? 2. Jaký obraz vytváří lupa? 3. Jaký je rozdíl mezi reflektory a refraktory? 4. Popište mikroskop a jak s ním pozorujeme? 5. Jak se musí upravit Keplerův dalekohled, abychom s ním mohli provádět pozemská pozorování? 6. Jaký je hlavní rozdíl mezi Newtonovým a Cassegrainovým dalekohledem?

Zdroje a použitá literatura [ 1 ] PAJS. wikipedie [online]. [cit. 26.11.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Opticke_zobrazeni_lupa.svg [ 2 ] TTTRUNG. www.wikipedie.cz [online]. [cit. 26.11.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mag_glass_request.jpg [ 3 ] PAJS. wikipedie [online]. [cit. 26.11.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Opticke_zobrazeni_mikroskop.svg [ 4 ] PAJS. wikipedie [online]. [cit. 26.11.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Optical_microscope_nikon_alphaphot_%2B.jpg [ 5 ] PACKA. wikipedie [online]. [cit. 26.11.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:2-m_Telescope3,_Ond%C5%99ejov_Astronomical.jpg [ 6 ] ERICD. wikipedie [online]. [cit. 26.11.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Telescope.jpg [ 7 ] SZŐCS TAMÁSTAMASFLEX. wikipedie [online]. [cit. 26.11.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kepschem2.jpg [ 8 ] TAMASFLEX. wikipedie [online]. [cit. 26.11.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Szinhazitavcso.jpg [ 9 ] SZŐCS TAMÁS TAMASFLEX. wikipedie [online]. [cit. 26.11.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Newtontelescope.png [ 10 ] SZŐCS TAMÁS TAMASFLEX. wikipedie [online]. [cit. 26.11.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Casegraintelescope.png [ 11 ] ANUSKAFM. wikipedie [online]. [cit. 26.11.2012]. Dostupný na WWW: hhttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Camara_de_fotos.svg [ 12 ] TRINITRIX. wikipedie [online]. [cit. 26.11.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Braun_Paximat_S_with_Will_Wezlkar_Super-Stellar.jpg SVOBODA, Emanuel a kol. Přehled středoškolské fyziky. Praha: SPN, 1990, ISBN 80-04-22435-0 .