Dýchací řetězec Mgr. Jaroslav Najbert.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
METABOLISMUS ŠÁRKA VOPĚNKOVÁ 2012.
Advertisements

Citrátový cyklus a Dýchací řetězec
CYKLUS KYSELINY CITRONOVÉ KREBSŮV CYKLUS
Katabolické procesy v organismu
BIOLOGIE 1 Rostliny Biologické vědy Metody práce v biologii
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
III. fáze katabolismu Citrátový cyklus
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Daniela Hasníková.
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Metabolismus sacharidů
2009 Buněčná respirace.
Citrátový cyklus a Dýchací řetězec
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ Autor materiálu:RNDr. Pavlína Kochová Datum.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Anna Doubková Číslo materiálu 4_2_CH_03 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 8.C.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Obecné principy metabolismu Biologické oxidace, makroergní sloučeniny
Metabolismus sacharidů
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ Autor materiálu:RNDr. Pavlína Kochová Datum.
Dýchací řetězec (DŘ) - testík na procvičení -
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Daniela Hasníková.
DÝCHÁNÍ = RESPIRACE.
DÝCHACÍ ŘETĚZEC. enzymy jsou umístěny na vnitřní membráně mitochondrií získání energie (tvorba makroergických vazeb v ATP) probíhá oxidací redukovaných.
DÝCHACÍ ŘETĚZEC.
Dýchací řetězec a oxidativní fosforylace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_225.
(Citrátový cyklus, Cyklus kyseliny citrónové)
Krebsův a dýchací cyklus
Cyklus kyseliny citrónové, citrátový cyklus.
Bioenergetika Pro fungování buněčného metabolismu nutný stálý přísun energie Získávání, přenos, skladování, využití energie Na co se energie spotřebovává.
Citrátový cyklus a dýchací řetězec
Citrátový cyklus (CC) - testík na procvičení -
OXIDATIVNÍ FOSFORYLACE
Energetický metabolismus
INTERMEDIÁRNÍ METABOLISMUS
1 DÝCHACÍ ŘETĚZEC. 2 PRINCIP -většina hetero. organismů získává hlavní podíl energie (asi 90%) procesem DÝCHÁNÍ = RESPIRACE -při tomto ději – se předávají.
MITOCHONDRIÁLNÍ TRANSPORTNÍ SYSTÉMY
CITRÁTOVÝ CYKLUS = KREBSŮV CYKLUS= CYKLUS TRIKARBOXYLOVÝCH KYSELIN CH 3 CO-ScoA + 3H 2 O  2CO  H  + CoASH.
2014 Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Dýchací řetězec. Respirační řetězec Vnitřní strana membrány mitochondrií Z hlediska energie nejdůležitější část aerobního katabolismu a jeho terminální.
A MINOKYSELINY, PEPTIDY, BÍLKOVINY – STRUKTURA, VLASTNOSTI Mgr. Jaroslav Najbert.
M ETABOLICKÉ PŘEMĚNY SACHARIDŮ – PENTÓZOVÝ CYKLUS, G LUKONEOGENEZE, C ORIHO CYKLUS Mgr. Jaroslav Najbert.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školyMatiční gymnázium Ostrava,Dr.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
VZORCE AMINOKYSELIN PŘIŘAZOVAČKA Přiřaďte ke vzorcům označených čísly 1 – 10 správný název z nabídky aminokyselin.
F OTOSYNTÉZA Mgr. Jaroslav Najbert. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Přenos látek přes membránu
Genetický kód – replikace
Název školy: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název: VY_32_INOVACE_06C_13_Citrátový.
Metabolické přeměny sacharidů – glykolýza
Předmět: KBB/BB1P; KBB/BUBIO
Krebsův a dýchací cyklus
Krebsův cyklus – citrátový cyklus-cyklus trikarboxylových kyselin
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
Citrátový cyklus a Dýchací řetězec
Genetický kód – translace
Metabolismus aminokyselin.
Citrátový cyklus Mgr. Jaroslav Najbert.
Lipidy ß-oxidace.
(Citrátový cyklus, Cyklus kyseliny citrónové)
BIOCHEMICKÁ ENERGETIKA
09-Citrátový cyklus FRVŠ 1647/2012
11-Oxidační fosforylace, alternativní respirace FRVŠ 1647/2012
DÝCHÁNÍ = RESPIRACE.
10-Redoxní pochody, dýchací řetězec FRVŠ 1647/2012
23b_Oxidační fosforylace, alternativní respirace
Biochemie – Citrátový cyklus
09-Citrátový cyklus FRVŠ 1647/2012
Biochemie – úvod do anabolismu
Transkript prezentace:

Dýchací řetězec Mgr. Jaroslav Najbert

Označení vzdělávacího materiálu Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školy Sokolovská 1638 IČO 620 330 26 Operační program Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo CZ.1.07/1.1.28/01.0050 Označení vzdělávacího materiálu K_INOVACE_1.CH.44 Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Chemie Tematický okruh Metabolismus Zhotoveno Ročník Vyšší stupeň osmiletého gymnázia a čtyřleté gymnázium (RVP – G) Anotace Materiál je určen jako studijní v předmětu biochemie, který integruje vzdělávací obory biologie a chemie. Je zaměřen na metabolické přeměny látek v citrátovém cyklu. Předpokládá zvládnutí učiva reakčních mechanismů vzdělávacího oboru chemie.

Obecná charakteristika dýchacího řetězce Je lokalizován na vnitřní mitochondriální membráně. Pro průběh dějů je důležitá vnitřní membrána a mezimembránový prostor. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Animal_mitochondrion_diagram_cs.svg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:MitochondrionCAM.jpg Sled oxidačně redukčních dějů, kdy systém redoxních enzymů odnímá substrátům (konečný příjemce NADH+H+, FADH2) elektron a proton (H꞊H++e-). Energie, uvolněná přenosem e- mezi enzymy, je využita pro přenos H+ do mezimembránového prostoru. Tím je vytvořen koncentrační gradient H+, který je následně využit pro tvorbu ATP. Konečným příjemcem elektronu je kyslík ve formě aniontu O2-, který následně se dvěma H+ tvoří molekulu vody. Elektrochemický gradient, vytvořený odlišnou koncentrací protonů, označujeme jako protonmotorickou (protonmotivní) sílu.

Přenos redukčních ekvivalentů β-oxidace mastných kyselin – probíhá v matrix mitochondrií – FADH2 a NADH+H+ - ihned k dispozici. Odbourávání aminokyselin – probíhá v matrix mitochondrií a cytoplazmě – produkty z cytoplasmy přenášeny do mitochondrií, vstupují do citrátového cyklu. S výjimkou pyruvátu jsou ostatní produkty přenášeny do mitochondrií přes specifické přenašeče Pyruvát (glukoplastické aminokyseliny) – alanin, valin, cystein, glycin, serin, threonin – nejsou-li využity pro glukoneogenezi, přes acetyl-CoA do citrátového cyklu. Acetyl-CoA (acetacetyl-CoA, ketoplastické aminokyseliny) – leucin, lysin, tryptofan, částečně fenylalanin a tyrosin. 2-oxoglutarát – prolin, histidin, arginin, glutamin, glutamát. Sukcinát – methionin, valin, isoleucin. Fumarát – část molekuly fenylalaninu a tyrosinu Oxalacetát – aspartát a asparagin

Přenos redukčních ekvivalentů Glykolýza – probíhá v cytoplasmě. Vnitřní mitochondriální membrána je nepropustná pro NADH+H+, který vzniká při přeměně glyceraldehydfosfátu na pyruvát. Přenos je umožněn pomocí člunků. NADH+H+ 3-hydroxybutyrát dyhydroxyacetonfosfát acetát NAD+ NADH+H+ 3-hydroxybutyrát NAD+ acetát dyhydroxyacetonfosfát glycerolfosfát aspartát NAD+ NADH+H+ FADH2 glycerolfosfát oxalacetát FAD malát aspartát oxalacetát NAD+ malát NADH+H+

Vznik koncentračního gradientů protonů Oxidačně redukční enzymy dýchacího řetězce přenášejí elektrony, odebrané substrátům, na konečný produkt H2O (změna hodnoty membránového potenciálu z E0- = -0,32V na hodnotu E0- = +0,815). Při těchto dějích se uvolní Gibbsova energie ∆G0- = 219 kJ.mol-1, využitá na syntézu ATP. Současně odnímají substrátům vodík (H꞊H++e-), který transportují přes vnitřní membránu do mezimembránového prostoru – tvorba koncentračního gradientu, který se spoluúčastní tvorby ATP (schéma nerespektuje stechiometrii). matrix vnitřní membrána mezimembránový prostor NADH+H+ 2H+ + 2e- 2H+ Transmembránový elektrochemický potenciál protonů (∆ μ H+) není pouze přechodným stavem při oxidativní fosforylaci s následnou tvorbou ATP. Může konat osmotickou práci (transport iontů i neionizovaných molekul za vzniku jejich gradientů), mechanickou práci (pohyb bičíků), případně produkovat teplo. NAD+ 2e-

Oxidačně redukční enzymy Komplex I – NADH ubichinon-oxidoreduktáza (NADH dehydrogenáza) – složen z více jak 30ti bílkovinných podjednotek, z FMN a několika FeS center. Komplex III – cytochrom bc1 (QH2-cytochrom-c-oxidoreduktáza, ubichinol-cytochrom-c- -oxidoreduktáza) – obsahuje 11 polypeptidů, cytochrom b562, cytochrom b566, cytochrom c1, koenzym Q (ubichinon), Rieskeho protein – (Fe2S2). Komplex IV - cytochrom aa3 (Cytochrom c oxidáza) – skládá se z 8 - 13 podjednotek, cytochrom c1, cytochrom a, cytochrom a3, měďnaté komplexy. Komplex II – sukcinát-ubichinon-oxidoreduktáza – cyklus, umožňující vstup substrátů přes sukcinát (FADH2) – 4 podjednotky (FAD, FADH), FeS protein a cytochromy. Elektrony jsou přenášeny na komplex III.

Oxidačně redukční enzymy Obr. 1

Oxidačně redukční enzymy Obr. 2

Tvorba ATP ATP syntáza je transmembránový bílkovinný komplex, schopný syntézy ATP. U eukaryot je umístěný zejména na vnitřní mitochondriální membráně, ale je přítomen i ve vnitřní membráně chloroplastů. U bakterií je umístěn na plazmatické membráně. Protonový gradient mezi mezimembránovým prostorem a matrix mitochondrií je vyrovnán návratem protonů do matrix kanálkem ATP syntázy. Proud protonů způsobuje rotační pohyb s periodickým odhalováním aktivního místa enzymu. To umožňuje tvorbu ATP. ADP + P ATP Při průchodu 3 molů protonů vznikne 1 mol ATP Obr. 3 http://www.youtube.com/watch?v=3y1dO4nNaKY&feature=related

Zdroje a použitá literatura Obrázky: 1. KARLSON, Peter. Základy biochemie, str. 224. 2. (doplněné) vydání. Praha: Academia, 1971. 2. FVASCONCELLOS. Mitochondrial electron transport chain—Etc4.svg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-05-26]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mitochondrial_electron_transport_chain%E2%80%94Etc4.svg 3. ALEX.X. Atp synthase.PNG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-05-26]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Atp_synthase.PNG

Zdroje a použitá literatura Publikace: 1. JAN MUSIL. Biochemie v obrazech a schématech. II., zcela přepracované vydání. Praha: Avicenum, 1990. 2. Neoznačené obrázky a vzorce z vlastní databáze autora. Vytvořeny programy ACD FREE 12, Snagit 3. MURRAY, Robert K. <i>Harperova biochemie</i>. 23. vyd. Jinočany: H H, 2002, ix, [3], 872 s. ISBN 80-731-9013-3. 4. KARLSON, Peter. Základy biochemie. 2. (doplněné) vydání. Praha: Academia, 1971. 5. Dýchací řetězec. Wikiskripta [online]. [cit. 2013-06-24]. Dostupné z: http://www.wikiskripta.eu/index.php/D%C3%BDchac%C3%AD_%C5%99et%C4%9Bzec