VY_32_INOVACE_531 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace Jméno autora Mgr. Hana Hýsková Datum: 1. 9. 2011 Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis Tematický okruh: Opakování učiva přírodopisu Téma: Kvasinky Metodický list/Anotace Shrnutí základních pojmů zábavnou formou Zdroje: -
KVASINKY
Doplňte křížovku (pište na tabuli): Nauka o rostlinách Organela rostlinné buňky, zásobárna látek Vnitřní prostředí všech buňek Organela živočišné buňky umožňující výživu Energetické centrum buňky Určuje tvar rostlinné buňky Nauka o houbách Probíhá zde fotosyntéza
KVASINKA je JEDNOBUNĚČNÁ HOUBA. Tajenka: K V A S I N K A KVASINKA je JEDNOBUNĚČNÁ HOUBA. STAVBA BUŇKY: BUNĚČNÁ STĚNA CYTOPLAZMA VAKUOLY PLAZMATICKÁ MEMBRÁNA JÁDRO
Čím se liší buňka hub od buňky rostlin a živočichů? Má buněčnou stěnu jako rostlinná buňka. Chybí jí chloroplasty. BUNĚČNÁ STĚNA CYTOPLAZMA VAKUOLY PLAZMATICKÁ MEMBRÁNA JÁDRO
Rozmnožování kvasinek Kvasinky se nejčastěji rozmnožují nepohlavně – PUČENÍM. Z pupenovitého výrůstku na povrchu starší buňky vzniká buňka nová.
Kvasinky způsobují různé druhy KVAŠENÍ. Výskyt kvasinek Kvasinky žijí v půdě, na těle i uvnitř těla rostlin, živočichů i člověka. Kvasinky způsobují různé druhy KVAŠENÍ. To je proces, při kterém dochází k rozkladu látek a uvolnění energie. Nejčastější je ALKOHOLOVÉ kvašení, kdy se rozkládá CUKR a vzniká ALKOHOL a OXID UHLIČITÝ. Kvasinky můžeme označit jako ROZKLADAČE (reducenty).
VÝZNAM A VYUŽITÍ KVASINEK KVASINKA PIVNÍ rozkládá sladový cukr při výrobě piva směs kvasinek a mouky = DROŽDÍ (KVASNICE) Rozmícháním kvasnic ve vlažném mléce s cukrem vyvoláme rychlé rozmnožování kvasinek. Uvolňuje se oxid uhličitý, který zvětšuje objem těsta – těsto kyne. KVASINKY obsahují vitamin B. Používají se k výrobě léčiv, nebo se přidávají do krmných směsí zvířat.
používají se k výrobě piva, vína, pečiva i léčiv SHRNUTÍ KVASINKY jsou jednobuněčné houby rychle se množící pučením (nepohlavně). Výživu a energii získávají rozkladem cukru za uvolňování oxidu uhličitého. používají se k výrobě piva, vína, pečiva i léčiv