Zboží atd. můžeme vyvážet (export), přivážet (import).

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MEZINÁRODNÍ OBCHOD Žádná země nevyrábí vše, zboží si země mezi sebou směňují, vzniká zahraniční (mezinárodní) obchod.
Advertisements

Trh a jeho zákonitosti.
Sociální problematika světa
Světová ekonomika (SE) Proč se tak radikálně změnil svět od poslední třetiny 19.století? Zásadní změny ve světě -dramatický růst efektivity zemědělství.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ STÁTY SEVERU A JIHU.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Vietnam.
Globální svět.
Klasifikace států podle úrovně hospodářství
SVĚTOVÁ EKONOMIKA.
VY_52_INOVACE_Z.9.36-hospodářské organizace ve světě-prezentace
CHUDOBA, ROVNOST, VZDĚLÁNÍ
Světové hospodářství Quinta, první ročník.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ AKADEMIE, 17. listopadu.
Významná světová integrační seskupení ve světovém hospodářství
ZAHRANIČNÍ OBCHOD Lucka Vrzalová, OB.
Ekonomická gramotnost Dělba práce „Tam, kde dělá každý vše, bída klepe na chýše.“
ÚVOD OD ROZVOJOVÝCH STUDIÍ I
HOSPODÁŘSKÉ PROBLÉMY SOUČASNÉHO SVĚTA
Mezinárodní obchod David Štros, Historie Starověk - Středomoří (Féničané, Římané) Středověk – vnitrozemí, středomoří, pobřeží Atlantiku, merkantilismus.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
JIHOVÝCHODNÍ ASIE.
Stupeň rozvoje států světa
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Sociální politika 06 CHUDOBA.
CIVILIZAČNÍ CHOROBY VY_32_INOVACE_ 19 Civilizační choroby.
David Štros, 2009 Lukáš Synek, 2011
EVROPA Martin VRZALA.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Předmět: Občanská výchova Ročník: první Téma: Soudobý svět
VY_32_INOVACE_ Mikroekonomie.
Žádná země nevyrábí vše,
EKONOMICKÉ INTEGRACE.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
- Oblast poloostrova Zadní Indie a Malajského poloostrova
Úvod do mezinárodních vztahů 2011
Nástin hospodářských problémů Čínské lidové republiky a rozvojových zemí od druhé světové války do roku 1990.
TRH (tržní mechanismus)
Globalizace Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Světové hospodářství.
Globální problémy lidstva. GLOBALIZACE - Co myslíš, že znamená tento pojem? Je abstraktní pojem, který naznačuje „srůstání světa“. Jde o nerovný proces,
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
Vývoj lidské společnosti a hospodářství I. lovci a sběrači => rolníci => neolitická revoluce (zemědělství) – tropická jihovýchodní Asie – patriarchát –
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Soudobý svět Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_2101_GLOBÁLNÍ E. Téma: Pojem F. G._ GLOBÁLNÍ EKONOMIKA Číslo.
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu intersociální problémy Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku.
Mezinárodní ekonomická integrace Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu.
HLAVNÍ HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE VE SVĚTĚ. Za účelem prohloubení a usnadnění ekonomické spolupráce se vytváří HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE. Tyto organizace přispívají.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_26_01_Z9_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: Globalizace Základní škola Libina, příspěvková.
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Soudobý svět Ekonomický pohled
Určeno pro : žáky ZŠ na 2. stupni Sekce: základní Předmět : zeměpis
Zahraniční obchod výměna zboží a služeb mezi státy.
Mgr. Rostislav Navláčil 17. Globalizace Občanská nauka 1. – 4.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Je nízká plodnost opravdu problémem?
Globalizace.
9. Obchodní politika rozvojových zemí
ASEAN Ročník: 2. Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh:
Úvod, základní principy a cíle
ZEMĚPIS - SVĚT Regiony Asie 2
GLOBALIZACE.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
GLOBALIZACE.
Mezinárodní ekonomická integrace
GLOBALIZACE.
MEZINÁRODNÍ OBCHOD Žádná země nevyrábí vše, zboží si země mezi sebou směňují, vzniká zahraniční (mezinárodní) obchod.
Transkript prezentace:

Zboží atd. můžeme vyvážet (export), přivážet (import). Mezinárodní obchod Výměna zboží, technologií, energií, služeb… mezi státy (za peníze, půjčky, suroviny…). Zboží atd. můžeme vyvážet (export), přivážet (import). Rozdíl dovozu a vývozu může být kladný nebo záporný. ČR 2013

Rozvinuté státy vyváží: prům. výrobky na vysoké tech. úrovni, Mezi kterými regiony světa je nejvyšší obrat mezinárodního obchodu? Rozvinuté státy vyváží: prům. výrobky na vysoké tech. úrovni, technologie, služby, trh si chrání cly a kvótami na dovoz, vývoz tvoří velké množství výrobků. Méně rozvinuté státy vyvážejí zeměděl. produkty, suroviny, mají malé množství výrobků k vývozu. Fair trade (spravedlivý obchod či férový obchod) je organizované  sociální hnutí, které usiluje o pomoc producentům v zemích  třetího světa a propagaci udržitelnosti.

Mezinárodní hospodářská integrace Státy se spojují do vyšších hospodářských celků za účelem větších trhů s menšími omezeními obchodu. Vznikají nadnárodní organizace. EU

Severoamerická dohoda o volném obchodu NAFTA Organizace zemí vyvážejících ropu OPEC  Sdružení ekonomicky nejvyspělejších států světa G8 Ekonomické sdružení Argentina, Brazílie, Paraguay, Uruguay Mercosur Sdružení národů jihovýchodní Asie Brunej, Filipíny, Indonésii, Kambodžu, Laos, Malajsii, Myanmar, Singapur, Thajsko a Vietnam + vojenská sdružení

Globalizace Globalizace je proces, kde dochází ke vzájemné propojenosti společnosti, ekonomiky, politiky a kultury na globální tedy celosvětové úrovni. Postupně tak dochází k odstraňování překážek v mezinárodním pohybu lidí, zboží, peněz, myšlenek a informací. Globalizaci umožňují a prohlubují nové informační technologie a překotný rozvoj dopravy. Pozitivním dopadem globalizace je, že výrazně ulehčuje přístup k informacím, moderním technologiím a dalším inovacím. Negativní stránkou věci je fakt, že globalizace neřeší problém chudoby ve světě. Dokonce existují názory, že chudobu prohlubuje. Je totiž patrné, že přínosy globalizace nejsou rozdělovány spravedlivě a tím se zvětšuje rozdíl mezi chudými a bohatými státy.

• DŮSLEDKY GLOBALIZACE o Klesá vliv státu a vlád o Stoupá vliv nadnárodních organizací (společností) o Hospodářská prosperita státu je závislá na mezinárodní situaci o Pokles významu národního státu o Rozeznání rozdílu mezi bohatými a chudými – bohatý sever, chudá jih o Dochází ke změně mezinárodní dělby práce o Výroba různých továren se přesouvá do rozvojových (chudých) zemí o V Nejvyspělejších zemích zůstává management, marketing, vedení firmy o Vyspělé země - nezaměstnanost, rozvojové země - nezaměstnanost - Časoprostorový komplex (komprese) - Za kratší dobu obrovské vzdálenosti - Zvyšování pohybem lidí - „svět se zmenšuje“ - - rozdíl mezi chudými a bohatými

GLOBÁLNÍ PROBLÉMY 1) Populační exploze (přelidnění) o Sociální problémy ve státech, kde k této explozi dochází o Dnes na planetě Zemi asi 7,5 mld. lidí (2050 – asi 9,5 mld.) o Nejvíce zasažené jsou nejchudší země (Afrika, Asie) o Západní Evropa, Severní Amerika – stárnutí obyvatelstva o 2005 Evropa – ubývá nás – 1 žena – 1,5 dítěte o Chudší státy – 1 žena – více než 7 dětí

2) Nemoci a) Civilizační o Postihují spíše západní (euroamerickou) civilizaci o Obezita, rakovina (ne všechny druhy), Alzheimer, cévní choroby (onemocnění srdce a cév, infarkt) o Příčiny: - Životní styl, spousta stresu, nadbytek příjmu potravy, špatné životní prostředí (otrávené, zkažené…) - Kdyby člověk ve středověku jedl naše jídlo, po 14 dnech by zemřel b) Infekční - Epidemie a pandemie - Typické pro zaostalejší a zaostalé země - Příčiny: - Je zde nedostatečná hygiena, infikovaná voda, bodnutí hmyzem o Šíří se:"