VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_01 Autor: Mgr. Ivana Matyášková
Advertisements

Odborná praxe 01 Mgr. Milan Randák.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-17.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Software (programy) Vypracoval: Mgr. R. Jančar ZŠ Na Planině 1393/3, Praha 4 Krč Zdroj obrázků: Alfacomp.cz (pokud není uvedeno jinak)
ZŠ Prokopa Diviše a MŠ, Znojmo – Přímětice 569 INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE Složky – vytvoření, přejmenování, mazání 5. třída Mgr. Mario Zelený.
Projekt Informační a vzdělávací portál Libereckého kraje I CZ.1.07/1.1.00/ I Technologie portálu Pavel Krayzel CELN o.s.
Jitka Banetková Delta – SŠIE 5.MA. Externí pevné disky jsou ideálním médiem pro zálohování a pro přenášení souborů. Pokud často cestujete a chcete mít.
INFORMATIKA 9 Zálohování dat III2 – I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika,
INFORMATIKA 4_10_ HODINA 10. TÝDEN
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Informatika pro ekonomy II přednáška 3
Pravidelné zálohování dat
NázevZálohování, komprimace a vypalování dat Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií AnotaceVýuková prezentace s.
Zálohování a Disaster Recovery pro školy Aleš Hok
Dotyková zařízení ve výuce ​ Aktivita B2 Ing. Libor Měsíček, Ph.D.
ZÁLOHOVÁNÍ A KLONOVÁNÍ
Zálohování.
ŠKOLSKÝ INTRANET ANEB CO JSEM KRESLIL NA TABULI. SÍŤOVÉ TOPOLOGIE Popis struktury sítě z pohledu propojení Nesouvisí se skutečným umístěním PC Často se.
DIGITALIZACE Datové formáty. Nekomprimované formáty původní algoritmy záznamu datových souborů umožnily pouze jejich převod do digitální podoby:  formát.
Ochrana dat Ochrana dat je jednou z nejdůležitějších činností uživatele výpočetní techniky. Data, uložená v počítači, jsou různě důležitá. Od souborů,
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
NeoSync on-line zálohování pro každého / pro každou firmu
INFORMATIKA 7 Ukládání dokumentu III2 - I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika,
Operační systém Windows - - organizace dat na disku
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-13.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-15.
OCHRANA DAT – JEDNODUŠE A ZCELA BEZPEČNĚ! T-Soft s.r.o. Mgr.Pavel Hejl, CSc.,
Z ÁLOHOVÁNÍ. Jediná data, která není potřeba zálohovat jsou ta, o která už jste přišli. Více než 87% počítačů v České republice není dostatečně zálohováno.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.19 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě Komprimace Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT Ročník:
ICT – Informační a komunikační technologie Ing. Libor Měsíček, Ph.D. CN460
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Základy práce s PC , SB 104, 9.15 – h doc. Ing. Tomáš Kubálek, CSc. kancelář: NB 246.
Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
Datové formáty Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Operační systémy OS.
Informatika Soubory a složky
Počítačová grafika Komprimace grafických dat Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického portálu.
- CO TO JE A ROZDÍLY MEZI NIMI Zálohování, archivace a komprimace dat.
Informatika – Textový procesor Word 2010 Jméno autora Ing. Ladislav Novák Datum vytvoření leden 2011 Ročník 3. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Informační.
Multimédia základní informace Co to jsou „multimédia“?   multi: více   média: tisk (text, obrázky), rozhlas (zvuk), televize (video), internet 
Zálohování dat. Zálohování dat (podle CHIP) důvody zálohování – problémy HW, SFTW, viry, chyby uživatele, viry, hackeři, přírodní katastrofy, krádeže.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III
TEXTOVÝ EDITOR Karin Tylšerová. Textový editor je software, kterým je možné editovat prostý text. Neobsahuje žádné informace o formátování, jako je použití.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastVzdělávání v informačních a komunikačních technologiích.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_16_ZALOHOVANI_A_KLONOVANI.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastVzdělávání v informačních a komunikačních technologiích.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_04 ORGANIZACE DAT V PC Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo.
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Počítačové sítě.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastVzdělávání v informačních a komunikačních technologiích.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Bezpečnost dat.
Textový Editor.
Software počítače – opakování
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
BEZPEČNOSTNÍ RIZIKA INTERNETU
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Informatika pro ekonomy přednáška 6
Důležité pojmy pro práci s operačním systémem Windows
Software počítače 2 - opakování
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Identity management v UIS
PRÁCE SE SLOŽKOU VY_32_INOVACE_09
INFORMATIKA – složky a soubory
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Software (programy) Vypracoval: Mgr. R. Jančar
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON Číslo projektu CZ.1.07/ 1.5.00/34.0673 Název školy SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání v informačních a komunikačních technologiích Předmět Informační a komunikační technologie Tematický okruh Základní pojmy Název materiálu Zálohování a archivace Číslo materiálu VY_32_INOVACE_4.A_IKT_15(20) Autor Mgr. Ondřej Kánský Datum tvorby 10.01.2013 Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora. Anotace: PowerPoint prezentace o způsobech, metodách, formách a prostředcích zálohování.

Zálohování – archivace 2013 O. Kánský

Zálohování × archivace bezpečnostní kopie důležitých aktuálních dat požadavek automatického procesu požadavek rychlého obnovení Archivace odložení již neaktuálních dat ruční požadavek přehlednosti – katalogizace

Co zálohovat? pouze data data včetně aplikace vhodné pro data ve všeobecně čitelném formátu (doc, mp3, jpg, avi, …) vlastní fotky a videa, texty, kontakty, záložky, … data včetně aplikace například účetní data nelze zpravidla otevřít mimo aplikaci, v které byla data pořízena vhodné pouze pro aplikace nevyžadující složitou integraci do OS data včetně aplikace a OS = celé PC zpravidla záloha celého image HD počítače

Jak zálohovat? nekomprimovaně – prostá kopie dat komprimovaně velká doba přenosu dat velký zabraný prostor nulová doba komprimace a dekomprimace snadné vyhledání a obnova jednotlivých souborů komprimovaně nutná doba komprimace a dekomprimace možnost šifrování a heslování nižší doba přenosu dat menší zabraný prostor snadné vyhledání a obnova celých sad dat

Forma zálohování HW SW ručně automaticky pomocí vhodné aplikace nejčastěji zrcadlením disků – chrání pouze před selháním disku, nikoliv proti chybám obsluhy, činnosti malware… SW ručně frekvence a kvalita zálohování záleží na obsluze automaticky pomocí vhodné aplikace nebezpečí spolehnutí na již nefungující systém (změna konfigurace, nedostupná síť…)

Kam zálohovat záložní složka použitelné, ale nejméně vhodné záložní disk – interní snadná dostupnost, vhodné záložní disk - externí, flash problém uložení a načasování zálohování dle připojení optický disk nezměnitelná data, problematická trvanlivost a HW podpora síť – lokální, globální nejvhodnější, profesionální zabezpečení × nedůvěra

Ochrana záloh ukládání médií do trezoru šifrování a zaheslování obsahu zálohy a archivy na přenosných médiích a globální síti je třeba chránit před neoprávněným přístupem ukládání médií do trezoru šifrování a zaheslování obsahu problematika hesla univerzální × unikátní rozlišení přístupu přístup po výměně zaměstnanců …

Metody zálohování úplná přírůstková (inkrementální) při každé záloze se ukládají všechna data jednotlivé zálohy jsou na sobě nezávislé velké nároky na prostor přírůstková (inkrementální) ukládají se pouze data změněná od poslední zálohy každá záloha je závislá na všech předchozích zálohách nejnižší nároky na prostor rozdílová (diferenciální) ukládají se data změněná od poslední plné zálohy každá záloha je závislá pouze na úplné záloze

leden únor březen duben květen červen červenec srpen září leden únor březen duben květen červen červenec srpen září leden duben květen 1. čtvrtletí únor červen červenecsrpen 1. pololetí červenec srpen září březen

Vhodné aplikace komprimace pro ruční zálohování a archivaci WinRAR, 7ZIP, WinZIP… zálohování souborů od Windows 7 součást systému Cobian Backup … zálohování disků DriveImage XML Acronis True Image

ZÁVĚREM Uživatelé počítačů se z pohledu zálohování dělí na dvě skupiny. Jedni nezálohují. Ti druzí již o svá data přišli. Obrázky: www.office.microsoft.com