alergie na složky potravy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Diabetes mellitus v těhotenství -kritické stavy
Advertisements

Borrélie – úskalí laboratorní diagnostiky
Nařízení evropského parlamentu a rady Evropské unie č. 1169/2011
Charcot – Marie – Tooth v dětském věku
Mgr. Sylva Štajnochrová
Intolerance a alergie na potraviny
Imunopatologická reakce pozdního typu (reakce typu IV), kontaktní alergie kožní a slizniční. Imunopatologická reakce založená na protilátkách IgE - atopie.
Imunopatologická reakce pozdního typu (reakce typu IV), kontaktní alergie kožní a slizniční. Imunopatologická reakce založená na protilátkách IgE - atopie.
Nemocnost dětí v Ostravě
Potravinové alergie Hartmanová Lenka
Celiakie Zuzana Chaloupková.
SET v ambulanci alergologie a klinické imunologie
Atopická dermatitida v číslech
ČASTÉ NEINFEKČNÍ CHOROBY
AKUTNÍ KOMPLIKACE DIABETES MELLITUS Prof. MUDr. Kvapil Milan, CSc.
Alergie Robert Navrátil 1.L SPŠE a VOŠ Božetěchova
ANAFYLAKTICKÝ ŠOK v dětském věku
KYSELINY, LOUHY prof. MUDr. Daniela Pelclová, CSc.
Celiakální sprue z pohledu praktického lékaře
Klinická propedeutika
Imunopatologická reakce (reakce přecitlivělosti) I. typu
Malnutrice Hejmalová Michaela.
Diagnostika infekce cévní protézy
1 Komplikace endoskopických vyšetření a jejich právní dopad po vstupu do EU Doseděl J., NMSKB Mach J., ČLK.
Poruchy mechanizmů imunity
O CELIAKII PRO CELIAKY PŘEMYSL FRIČ
Virová hepatitída typu E
- definice, charakteristika, průběh
Ing.Miroslava Rýparová
PRIMÁRNÍ IMUNODEFICIENCE
Ošetřovatelská péče o nem. s infekční hepatitis
Lze předejít vzniku diabetes mellitus 2.typu?
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Vztah výpočetní techniky a biomedicíny  počítač - nástroj pro vývoj nových přístrojů  počítač - součást přístrojových.
Imunologicky podmíněné konjunktivitidy
Imunodeficience Kurs Imunologie.
Inspirováno přednáškou Doc. MUDr. Ondrejčáka, CSc.
Bolest na prsou (na hrudi)
MUDr. Petr DOŠEL MUDr. Miloš SÁZEL, CSc. Ing. Ludvík CETTL, CSc.
Potraviny pro zvláštní výživu
Anafylaktická reakce u králíka praktikum z patologické fyziologie.
Didaktická část diplomové práce
Potravinové alergie a intolerance
ALERGIE.
Jan Říčař Dermatovenerologická klinika LF UK a FN Plzeň
VYUŽITÍ PRŮTOKOVÉ CYTOMETRIE V DIAGNOSTICE ALERGICKÝCH ONEMOCNĚNÍ
Ivana Hadačová OKH FN Motol
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
PROFESIONÁLNÍ BRONCHIÁLNÍ ASTMA MUDr. Pavlína Klusáčková.
© CELIA – život bez lepku o.p. s Celoživotní onemocnění, způsobené nesnášenlivostí lepku Celiakie je: vrozená dědičná nevyléčitelná Celiakie.
Dětský (tak trochu jiný) diabetes Zdeněk Šumník Pediatrická klinika UK 2. LF a FN v Motole, Praha.
P OTRAVINOVÉ ALERGIE A INTOLERANCE Magdalena Rusňáková, OPP 1. ročník.
Alergie a přecitlivělost Kurs Imunologie. Definice Alergie – zvýšená imunitní odpověď (často zánětlivá) na antigeny z vnějšího prostředí (alergeny) která.
Bradavice. ANOTACE Navazující prezentace na úvodní hodinu na téma : kožní soustava Žáci se seznamují s onemocněním kůže.
Domácí CRP test Celostátní konference manažerek domácí péče Luděk Ogoun – HARTMANN-RICO a.s. Deštné v Orlických Horách
Česká iniciativa pro astma obecně prospěšná společnost Prof. MUDr. Petr Pohunek, CSc.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_33 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Časté neinfekční choroby - alergie.
HPV onemocnění POHLEDEM GYNEKOLOGA MUDr. Vladimír Mulač.
Potrava
NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY PO PODÁNÍ VAKCÍNY INFANRIX HEXA Státní ústav pro kontrolu léčiv leden 2015 © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV Farmakovigilance.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
PROFESIONÁLNÍ ALERGICKÁ RINITIDA MUDr. Pavlína Klusáčková, Ph.D.
NEŽÁDOUCÍ REAKCE NA POTRAVINY
Okruhy činnosti práce sestry v ordinaci PL
Alergie a anafylaktický šok
Malnutrice.
H 9900/96 A. Hlobilková, V. Tichá a M. Tichý
Nemoci z povolání Profesionální rinitida
OBSTRUKČNÍ BRONCHITIDA, ASTMA
Poruchy mechanizmů imunity
Transkript prezentace:

alergie na složky potravy SVOBODA Petr Ambulance estetické dermatologie, Pekařská 3, 602 00 Brno

alergie na potraviny - definice Imunologicky zprostředkovaný vedlejší účinek po požití potravy.

alergie na potraviny - doplnění Odlišit nesnášenlivost na složky potravy a jiné nežádoucí reakce. Základní předpoklady patologické reakce na složku / složky potraviny: Zpravidla reakce na protein (intolerance je často ovlivněna sacharidy) Minimální dávka může spustit reakci Klinické projevy mohou vyústit až do život ohrožujících stavů

expozice senzibilizace symptomy genetická predispozice opětovná expozice symptomy

alergie na potraviny - prevalence 5 – 7% dětí 2 – 3% adolescentů a dospělých 200 - 250 tis. osob v ČR je postiženo prevalence se zvyšuje (významně)

nejčastější alergeny z potravy děti adolescenti / dospělí mléko burské oříšky vajíčka ořechy burské oříšky ryby sója mušle pšenice ořechy

symptomatologie rozpětí od chronických, často obtížně rozpoznatelných projevů k akutním, život ohrožujícím kopřivka / angioedém ekzém zvracení / průjem / zpomalený růst kašel / ,,ucpaný noc” zhoršené dýchání hypotense / šok anafylaxe – systémová alergická reakce

kopřivka vzácně chronická častější je akutní nejčastěji: burské a lískové oříšky, vajíčka, mléko, ryby, mušle obvykle se objevuje do 2 hodin po požití – nutné cílené dotazy může být i angioedém spojený s GI nebo dechovou symptomatologií

anafylaxe Systémová alergická reakce postižení řady orgánů. Velmi rychlý nástup projevů. IgE mediováno. Projevy od mírných po fatální. Může být unifázická, bifázická (30-40%) nebo prolongovaná (vzácně).

atopická dermatitida –potravinové alergie 40-50% pacientů s těžkou formou AD má prokázanou alergii na potraviny jako hlavní spouštěcí faktor. Alergie na potraviny je v 20-25% spojena s méně závažnými projevy AD. Nejčastějšími alergeny jsou vajíčka, následovaná mléčnými proteiny, burskými oříšky, sójou, pšenicí a rybami. Těchto 6 potravin reprezentuje 80-90% alergenů z potravy mediované AD. 36% reaguje na 1 potravinu, 26% na 2 potraviny, 18% na 3 potraviny, 10% na 4 potraviny, 10% na 5 nebo více potravin.

GI hypersenzitivita na potraviny non-IgE- mediované IgE- mediované okamžitá GI hypersenzitivita syndrom orální alergické reakce alergická eosinofilní esofagitida alergická eosinofilní gastridita alergická eosinofilní gastroenteritida syndrom enterokolitidy potravinami mediovaná proktotida celiakie

diagnostika alergií na potraviny Detailní anamnéza ,,podezřelé” potraviny specifická symptomatologie časový průběh symptomů specifičnost jednotlivých reakcí V anamnéze mohou být předcházející akutní reakce. Potvrzeny však byly jen ve 30 – 40% (zejména u AD a GI syndromů).

Diagnostika alergií na potraviny Velké procento falešně pozitivních kožních testů a RAST (nízce pozitivní prediktivní hodnota). Vysoce negativní prediktivní hodnota (pro IgE-mediované syndromy). Platí zásada pečlivé interpretace všech výsledků v kontextu klinického obrazu. Orální provokační testy jsou ,,zlatým standardem” pro potvrzení diagnózy, ale …

diagnostika alergií na potraviny: orální provokační testy Může být otevřený, jednoduchý zaslepený nebo dvojitě zaslepený pokus s placebem. Nejpřesnější test diagnózy alergie na potraviny. Musí být využit vždy, když anamnéza a laboratorní výsledky neumožňují jasnou diagnózu. Provedení se všemi bezpečnostními opatřeními.

orální provokační testy otevřený Riziko biasu (systematické chyby při sběru dat), riziko falešně pozitivní reakcí. Časově a ekonomicky nejméně náročné. jednoduchý zaslepený (zaslepení u pacientů) Omezuje riziko biasu u pacientů. dvojitě zaslepený Omezuje riziko biasu u pacientů i u hodnotitele. Zlatý standard také pro výzkumné účely.

vyhodnocení závažnosti projevů stupně mírný = kůže a / nebo orální symptomatologie střední = horní cesty dýchací a / nebo GI symptomy závažný = dolní cesty dýchací a / nebo dýchací a / nebo kardio – vaskulární symptomy

výsledky orálních provokačních tesů mléko N=90 vajíčka N=56 burské oříšky N=71 sója N=21 pšenice N=15 celkem N=253 kůže 75 77 76 100 78 dutina ústní 26 21 38 14 7 HCD 18 27 35 19 13 25 DCD 34 33 36 GI 41 55 39 43 20 kardiovask. Perry et al JACI 2004

medián specifických IgE (kUA/L) a závažnost projevů mléko N=90 vajíčka N=56 burské oříšky* N=71 sója N=21 pšenice N=15 mírné 1.9 .84 1.3 10.1 15.8 střední 1.6 2.1 4.9 … závažné 2.2 24 30.2 *P<0.05 trendově Perry et al JACI 2004

IgE-mediované non-IgE-mediované rozhodovací schéma při suspektní alergii na potraviny podrobná anamnéza IgE-mediované non-IgE-mediované provokační testy nebo kožní testy nebo RAST endoskopie (+) (+) (-) (-) stop eliminační dieta stop (-) (+) nastaveno provokační testy (+) (-) stop specifická eliminační dieta

shrnutí a úvahy Alergie na složky potravin reprezentují časté a potenciálně smrtící zdravotní riziko. Eliminace alergenu je dnes jedinou základní léčbou. Úplné vyloučení alergenů je důležité nejen pro léčbu, ale také pro prognózu sekundárních komplikací. Orální provokační testy by měly být využity, pokud jiné metody diagnostiky nevedly k jistému cíli. Odborníci v oblasti výživy by měli mít na zřeteli, že i ,,zdravá” výživa neomezuje rizika alergické reakce. Potravinářští technologové by měli spolu s odborníky na výživu uvádět na trh více speciálních, ale nutričně plnohodnotných potravin pro alergiky.

provokační kožní test - prick

alergie na složku potravy

kontaktní alergie na titan

kontaktní alergie parfém

kontaktní alergie semi tetováž

periorální dermatitida

Stevens-Johnsonův syndrom

Lyellův syndrom