Energie ohně.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ENERGETICKÉ SUROVINY - ELEKTRÁRNY
Advertisements

Rozvodná elektrická síť
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
TEPELNÁ ELEKTRÁRNA.
Tepelné záření (Učebnice strana 68 – 69)
Energie.
Přenos tepla Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
Tepelná výměna prouděním
TEPELNÉ MOTORY.
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Karolína Hadrbolcová Materiál: VY_52_INOVACE_PV14.31 Téma: Hustota látek.
Tepelné stroje -motory
Popis a funkce elektrárny
potřebné ke změně teploty nebo přeměně skupenství látky
Teplo Ing. Radek Pavela.
Teplo.
FYZIKA 8. ROČNÍK ŠÍŘENÍ TEPLA
Skupenské změny.
Tepelné motory.
Energetické suroviny 5. ročník
Elektrická energie V současnosti nejvíce strojů a nástrojů pohání elektrická energie. Získává se přeměnou jiného druhu energie. Základem pro její výrobu.
Uhlí Výroba paliv a energie.
VY_32_INOVACE_6B5 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Název: Přenos tepla Autor: Mgr. Miloš Boháč © 2012.
-14- Vnitřní energie, práce a teplo, 1. td. Zákon Jan Klíma
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:Fyzika Ročník:8. ročník Klíčová slova:Tepelná výměna Autor:Mgr.
Přeměny energieje EU peníze školám EU peníze školám
Šíření tepla Milena Gruberová Jan Hofmeister Lukáš Baťha Tomáš Brdek
Energie Za předpokladu použití psacích potřeb. Zdroje energie Energie ze Slunce – je základem koloběhu vody v přírodě, ohřívání a pohybu vzduchu, důležitá.
Fyzika Elektrárny.
Vodivost látek.
Šíření tepla TEPLO Q.
Prezentace tepla Skupina A.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Tepelná elektrárna.
Žárovka Tepelný zdroj Zdrojem světla je wolframový drát, který má veliký odpor a vysokou teplotu tání (3200 °C) Při přivedení el. proudu se drát zahřeje.
Vedení tepla (kondukce)
Na této prezentaci spolupracovali:
Šíření tepla Dominik Pech Olina Křivánková Sabina Mrázková
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Společnost Autor: Mgr. Lenka Radošová.
Nevyčerpatelné energetické zdroje Zbožíznalství 1. ročník.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_05_32_ČLOVĚK A ENERGIE. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
Vypařování a kapalnění
Richard Dlouhý. Druhy elektráren  Vodní  Solární  Jaderná  Větrná  Tepelná  Geotermální Tyto elektrárny vytvářejí elektrickou energii.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_13_F8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Šíření tepla.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_09_F8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Vnitřní energie.
Vnitřní energie tělesa. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Název školy:Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu:Moderní škola Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Miroslav Kaňok, DiS. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného.
Změny vnitřní energie. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Leden  proces rozptylování částic v prostoru (čaj)  v kuchyni, chemii  vznik: smíchání dvou látek, kde se jedna v druhé rozpustí(např. hypermangan.
Šíření tepla prouděním Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.
Teplo Seminární práce z fyziky Vypracoval: Tomáš Pařízek a Jan Šplíchal Základní škola a Mateřská škola, Nový Hradec Králové, Pešinova 146 Leden 2013.
Dobrý sluha, ale zlý pán Chemie – 8. ročník Autor: Mgr. Jitka Pospíšilová.
06 – Tepelné operace Petr Zbořil
Test – (řešení) 1) Vodní pára je v tomto stroji pracovní látka.
-14- Vnitřní energie, práce a teplo, 1. td. Zákon Jan Klíma
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc
Termika VY_32_INOVACE_05-52 Ročník: Vzdělávací oblast:
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Tepelné motory VY_32_INOVACE_29_Tepelné motory
VY_32_INOVACE_08_Člověk a energie
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Změny skupenství látek
VY__III/2__INOVACE__207 FYZIKA Tepelná elektrárna.
06 – Tepelné operace Petr Zbořil
Elektřina VY_32_INOVACE_05-36 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
Test – (řešení) 1) Vodní pára je v tomto stroji pracovní látka.
Energetické suroviny 5. ročník
Autor: Olga Kociánová Datum (období): září 2011 Ročník: 5
Transkript prezentace:

Energie ohně

CO TO JE ENERGIE OHNĚ ? Energie ohně je energie uvolněná hořením a spalováním.

VYUŽITÍ ENERGIE OHNĚ Člověk se naučil používat oheň na vaření, topení a jako ochranu před zvířaty (pračlověk). Oheň nám dále poskytuje světlo a užívá se i jinak např. spalovací motor, parní stroj…

JAK SE ENERGIE OHNĚ PROJEVUJE Energie světelná tepelná tlaková pohybová

SVĚTELNÁ ENERGIE Člověk schopen zachytit zrakem pouze určitou část spektra, která přísluší viditelnému záření, tzn. světlu. Tato část se označuje jako světelná energie.

TEPELNÁ ENERGIE Teplo je část změny vnitřní energie (vnitřní energie tělesa je energie všech částic, z nichž se těleso skládá). Šíření tepelné energie z jednoho místa na druhé může probíhat vedením (probíhá u všech skupenství látek, dochází k němu mezi 2 tělesy, nebo různými částmi téhož tělesa, kmity částic se předává energie ), prouděním (probíhá hlavně u kapalin a plynů, dochází k němu na základě změny hustoty tělesa při rozpínání, je spojeno s pohybem látky, hrnec-vaření) nebo sáláním (prostředí pohlcuje tepelné záření a je jím zahříváno).

TLAKOVÁ ENERGIE Tlaková energie je energie kapaliny nebo plynu, vznikající z tlaku, kterým kapalina nebo plyn tlačí na stěny nádoby.

POHYBOVÁ ENERGIE Neustálý neuspořádaný pohyb částic. Např. třením dlaněmi o sebe rozkmitáme buňky a ruce se zahřejí.

PŘEMĚŇOVÁNÍ ENERGIE OHNĚ Například v kotli tepelné elektrárny se tepelná energie ohně přemění na tlakovou energii páry, natlakovaná pára se pustí přes trysku na turbínu, kterou roztočí. Jak pára roztočí turbínu, roztočí i elektrický generátor namontovaný na konci hřídele turbíny. Tímto postupem se z “uhlí vyrábí elektřina“.

PŘEMĚNY CHEMICKÉ ENERGIE NA ENERGII OHNĚ Hořením se mění chemická energie na teplo Ve dřevu, ropě, uhlí je ukryta energie, kterou tam dalo Slunce.

VÝHODY A NEVÝHODY ENERGIE OHNĚ “Dobrý sluha, ale zlý pán“ NEVÝHODY nevratné změny materiálu hořením vznikají nebezpečné toxické látky VÝHODY teplo úprava potravy výroba věcí (tavení, spalování) světlo ochrana před nepřáteli možnost stavět pevné budovy

ZAJÍMAVOSTI OHNIVÁ TORNÁDA vznikají, když horký vzduch vířivě stoupá od rozpálené země

AUTORKA: Klárka Postránecká ČERPALA JSEM Z: http://www.vitejtenazemi.cz/cenia/index.php?p=energie_ohne&site=energie , https://www.poradte.cz/skola/fyzika/ , https://www.google.cz/imghp , http://www-ucjf.troja.mff.cuni.cz/dolejsi/prakticka_energie.pdf , https://cs.wikipedia.org/wiki/Tepeln%C3%A1_elektr%C3%A1rna , http://slideplayer.cz/slide/3132943/ , http://slideplayer.cz/slide/2592711/ , http://vitejtenazemi.cz/cenia/index.php?p=historie_vyuzivani_energie&site=energie , http://www.stoplusjednicka.cz/ohniva-tornada-nebezpecne-divadlo-prirody-video , http://www.oskole.sk/?id_cat=3&clanok=20640,