OECD zlepšila odhad letošního růstu ekonomiky ČR na 4,3 %

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konec recese v ČR? David Marek listopad Přehled témat •Krátké ohlédnutí za dvěma recesemi v rychlém sledu •Jak je na tom česká ekonomika dnes •Pohled.
Advertisements

L-3. Model nekonečně dlouhého období
MAKROEKONOMICKÁ SITUACE V ČESKÉ REPUBLICE
Hospodářské cykly a ekonomický růst
CO JE TO SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSKÁ KRIZE?
Mikroekonomie I Domácí produkt
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Makroekonomika a stát VY_32_INOVACE_ Zásahy státu do ekonomiky - Keynesovská teorie - neoklasická (monetaristická) teorie.
MAKROEKONOMIE – 2. část Autor: Ing. Vladimír Havlík.
Prof. Ing. KAMIL JANÁČEK, CSc. Člen bankovní rady Česká národní banka XIII. Exportní fórum (Asociace exportérů) 7. listopadu 2014 Stav a výhled české ekonomiky.
Agregátní poptávka a nabídka
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Česká ekonomika: aktuální vývoj a očekávání podniků Vladimír Tomšík 25. ledna 2013.
1 ČLFA se představuje ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  48 členů  cíle prosazovat prostředí vhodné pro finanční produkty (právní, ekonomické)
Makroekonomický vývoj a situace na trhu práce Setkání s představiteli odborových svazů Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Praha,
Světové hospodářství.
MOŽNOSTI PODNIKÁNÍ NA UKRAJINĚ
Makroekonomie.
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Firma a hospodářská politika. Souvislosti.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Mikroekonomie I Agregátní poptávka, agregátní nabídka a potenciální produkt Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Inflace VY_32_INOVACE_ Inflace = všeobecný růst cen, tedy růst tzv. cenové hladiny - inflace se zjišťuje (míra inflace) porovnáním cen vybraných.
Ruská federace x WTO a OECD
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Hospodářský cyklus a ekonomický růst
Krátkodobé kolísání ekonomiky
Trnitá česká cesta k euru Jan Mládek „Zájmy České republiky a přijetí společné evropské měny konference“ V PSP ČR dne 17. září
Mikroekonomie I Spotřeba a investice
Ekonomický cyklus Petr Machala.
Hospodářské cykly ekonomiky
Základy ekonomie Seminář 12..
K URZOVÝ ZÁVAZEK : R OK A PŮL POTÉ Mojmír Hampl XIV. Exportní fórum, Asociace exportérů Mladé Buky,
Ing. Jan Mládek, CSc. Ministr Vývoj české ekonomiky 11.
3. PLATEBNÍ BILANCE.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_91 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Mojmír Sabolovič Katedra finančního práva a národního hospodářství
JE ČAS… SE OZVAT Jaké jsou důvody ČMKOS k požadavku na vyšší nárůst mezd a platů pro rok 2016?
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Obsah: Výhody eura Výhody eura Nevýhody eura Nevýhody eura Očekávání Očekávání Co Slovensko eurem získá? Co Slovensko eurem získá? Euro na Slovensku a.
Česká ekonomika po světové krizi Tomáš Holub IES FSV UK 21. dubna 2011.
Dopady CMU na reálnou ekonomiku a související změny ve fungování finančního trhu Rozvoj a inovace finančních produktů /2/2016.
Finanční gramotnost: Peníze a jejich časová hodnota.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Česká ekonomika v prvním pololetí 2011: na prahu nového útlumu? Tisková konference.
Česká ekonomika : lepší časy? Miroslav Zámečník Poradce prezidenta, Hospodářská komora ČR Praha, 12. února 2015.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Česká ekonomika po světové krizi a během evropské krize Tomáš Holub IES FSV UK 17. května 2012.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Inflace. Inflace míra změny cenové hladiny míra změny cenové hladiny K inflaci dochází, roste-li celková cenová hladina. K inflaci dochází, roste-li celková.
Ing. Luděk Tesař ekonom Ekonomika ČR v souvislostech rozpočtů.
Devizové intervence Národní hospodářství. Základní pojmy I měnová politika → cenová stabilita měnověpolitické režimy – cílování inflace – cílování měnového.
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
V září byl publikován report za období , relevantní je rovněž loňský report za období (WEF 2014) a report za srovnávací období.
Změny devizového kurzu ČNB a vývoj mezd doc. Ing. Jaruše Krauseová, CSc.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Jak se vyvíjely kraje v minulých letech ? Základní tendence demografického, sociálního.
Aktuální otázky měnové politiky: příklad ČNB Jiří Rusnok Člen bankovní rady Česká národní banka Hradecké ekonomické dny Univerzita Hradec Králové 2. února.
Devizové intervence Měnové právo.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Ekonomika– národní hospodářství
Makroekonomie – úvod TNH 2 (S-1)
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-3)
Makroekonomie – úvod TNH 2 (S-2)
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství
Národní účty Implementace ESA 2010 Vladimír Kermiet
Základy ekonomie Seminář 12..
Petr Gapko Hlavní ekonom GE Money Bank, a.s.
Transkript prezentace:

OECD zlepšila odhad letošního růstu ekonomiky ČR na 4,3 % Adéla Lilko Macků N15PRPMO

OECD zlepšila odhad letošního růstu ekonomiky ČR na 4,3 % Česká republika zrychlí růst - 4,3 % V červnu byl předpokládaný růst o 3,1 %

OECD zlepšila odhad letošního růstu ekonomiky ČR na 4,3 % Pro příští rok ale OECD svůj odhad pro ČR zhoršila. Růst hrubého domácího produktu (HDP) podle nové prognózy zpomalí na 2,3 procenta.  V roce 2017 poroste ekonomika ČR tempem 2,4 procenta.

OECD zlepšila odhad letošního růstu ekonomiky ČR na 4,3 % Českou ekonomiku táhla vzhůru: domácí poptávka veřejné investice financované z programů Evropské unie. V příštích dvou letech budou ke k růstu přispívat: podpůrné finanční podmínky, růst mezd a firemních zisků - zlepšující se poptávka ze zahraničí, předpovídá OECD.

OECD zlepšila odhad letošního růstu ekonomiky ČR na 4,3 % Zvyšující se domácí výdaje budou mít za následek : - tempo růstu spotřebitelských cen dosáhne v roce 2017 cílové dvouprocentní úrovně. .

OECD zlepšila odhad letošního růstu ekonomiky ČR na 4,3 % ČNB se pomocí režimu devizových intervencí snaží udržet kurz koruny poblíž hodnoty 27 Kč/EUR. 

OECD snížila odhad růstu světové ekonomiky Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj  opět snížila odhad růstu světové ekonomiky pro letošní rok. Upozornila také na útlum ve světovém obchodu. Světová obchodní výměna podle ní sestoupila na hodnoty, které se obvykle spojují se světovou hospodářskou recesí.  OECD snižuje svůj odhad růstu světové ekonomiky pro tento rok od loňského listopadu, kdy jej předpokládala na úrovni 3,7 procenta. Nyní jej odhaduje na 2,9 procenta.

OECD snížila odhad růstu světové ekonomiky "Hluboce znepokojivý" je podle hlavní ekonomky OECD Mannové vývoj světového obchodu. Ten letos stoupne odhadem o pouhá dvě procenta. Na tuto úroveň spadl pouze pětkrát během uplynulých pěti desítek let, v roce 1975, v letech 1982-83, v roce 2001 a 2008, což se časově krylo s celkovým útlumem světové ekonomiky.

Děkuji za pozornost