AUTOR: Mgr. Václava Horniková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HMYZ S PROMĚNOU DOKONALOU
Advertisements

Hmyz s proměnou dokonalou
HMYZ s proměnou nedokonalou
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
BLANOKŘÍDLÝ Hmyz Mgr. Iva Havlíková ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_334.
DVOUKŘÍDLÍ 1 pár blanitých křídel
HMYZ S PROMĚNOU NEDOKONALOU Vajíčko – larva - dospělec zdroj: www. cs
Podkmen: Vzdušnicovci
Hmyz s proměnou nedokonalou
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
 pouze jeden pár křídel,druhý pár zakrnělý, slouží k vyvažování  tělo pokryto chloupky  přenašeči nakažlivých chorob  ústní ústrojí savé nebo bodavě-savé.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Poznávačka hmyz k maturitě
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Přírodopis Ročník: ročník
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.07 Název pro školu:
Parazité člověka Přírodopis 7. třída
Hmyz Digitalizace výuky Příjemce
Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní škola,
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Dvoukřídlí systémové zařazení: ÚKOL- zařaďte systémově dvoukřídlí:
Hmyz - stavba těla, zástupci
PLOŠTICE Jana Koucká.
Bezobratlí živočichové travních společenstev
Dvoukřídlí 1. pár blanitých křídel
Hmyz s proměnou dokonalou vajíčko – larva –kukla –dospělec zdroj:www
ČLENOVCI HMYZ.
Bezobratlí.
Podkmen : V Z D U Š N I C O V C I
PAVOUKOVCI; HMYZ V RYBNÍKU
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Hmyz s proměnou nedokonalou
Hmyz s proměnou dokonalou
Poznávačka : HMYZ.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Hmyz s proměnou nedokonalou
Hmyz s proměnou dokonalou
ČLENOVCI - HMYZ Řád: DVOUKŘÍDLÍ.
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Dvoukřídlí Hmyz Holometabola vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
 Materiál pro výuku přírodopisu v 6. ročníku základní školy praktické  Určeno pro interaktivní tabuli  Výklad nové látky – druhy hmyzu, stavba těla,
Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 6 Autor: Mgr. Iveta Votápková Hmyz s proměnou nedokonalou Pětilístek: vážka
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Vlastimil Kopečný VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_32_Přírodopis_18_Hmyz,
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_133_Škodlivý hmyz TÉMA: Živá.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 18 TEMA: Přírodopis 6 – Hmyz.
Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_18_Hmyz Téma: Hmyz
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_130_Hmyz - motýli
Portál eVIM Stavba těla hmyzu.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: LOUKA
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_132_Užitečný hmyz
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov, přísp. organ.
VY_32_INOVACE_39_Hmyz s proměnou nedokonalou
Výukový materiál VY_52_INOVACE_17_HMYZ-V DOMÁCNOSTI
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
RISK HMYZ ZÁKLADNÍ ŠKOLA JEVÍČKO, U ZÁMEČKU 784, JEVÍČKO
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Podkmen : V Z D U Š N I C O V C I
Výukový materiál VY_52_INOVACE_15_HMYZ_VE_VODE_A_V_BLIZKOSTI_VOD
Č. DUMu VY_32_INOVACE_02_13_Zvířata
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
HMYZ S PROMĚNOU DOKONALOU
VY_52_INOVACE_03_Vnější a vnitřní parazité- učební text
Hmyz s proměnou dokonalou
Základní škola a Střední škola CREDO, o. p. s. Číslo projektu: CZ. 1
Hmyz s proměnou dokonalou
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_131_Hmyz – blanokřídlý, bezkřídlý TÉMA: Živá příroda 2 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2598

BLANOKŘÍDLÝ BEZKŘÍDLÝ hmyz BLANOKŘÍDLÝ BEZKŘÍDLÝ Žáci se seznámí s hmyzem, který má blanitá křídla nebo nemá křídla žádná.

Hmyz s blanitými křídly má na hrudi dva páry blanitých křídel křídla jsou průhledná např. mravenci mají křídla jen v době rozmnožování užitečný hmyz – mravenec, včela, kobylka, čmelák, vosa, vážka škodlivý hmyz – komár, ovád, saranče

Škodlivý hmyz SARANČATA Saranče modrokřídlá Saranče obecná Saranče čárkovaná

INFORMACE - SARANČE žije na louce a u lesa má dva páry blanitých křídel spíše skáče na svých dlouhých zadních nohách živí se listy všech bylin a keřů rozmnožuje se vajíčky

Komár pisklavý kukla larvy vajíčka

Informace - komár žije v blízkosti vody má blanitá křídla a bodavé sací ústní ústrojí je to vnější cizopasník samička se živí krví, samečci nektarem květů samičky kladou vajíčka na vodní hladinu larvy žijí ve vodě zakuklí se na vodních rostlinách dospělý komár žije mimo vodu komáry loví někteří ptáci a netopýři, larvami se živí někteří vodní živočichové mohou přenášet choroby

Ovád hovězí Žije u vody a na vlhkých místech. Je to vnější cizopasník. Samec i samička se živí krví člověka i živočichů. Vajíčka i larvy se vyvíjí ve vodě. Larvami se živí vodní živočichové.

DALŠÍ ZÁSTUPCI HMYZU S BLANITÝMÍ KŘÍDLY Sršeň obecná Zlatoočka obecná Masařka obecná Pestřenka pruhovaná

Užitečný hmyz Vosa obecná Kobylka zelená Čmelák zemní Mravenec lesní Včela medonosná Vážka ploská

Hmyz bez křídel má tři páry nohou často patří mezi škodlivý hmyz Klopuška Mšice

Ruměnice pospolná Škvor obecný Rybenka domácí Bruslařka obecná

Veš dětská Žije ve vlasech. Živí se lidskou krví i drobnými šupinkami kůže. Nemá křídla. Ochranou je osobní hygiena a nepůjčování hřebenů, čepic, spon do vlasů.

Štěnice domácí Žije ukrytá v bytě. V noci vylézá a živí se krví člověka. Nemá křídla. Ochranou je čistota a úklid domácnosti.

Blecha obecná Je to vnější cizopasník. Živí se krví člověka i zvířat. Nemá křídla. Má kousavé ústní ústrojí. Může přenášet nakažlivé choroby. Ochranou je osobní čistota, úklid domácnosti.

otázky Jak vypadají blanitá křídla? Kolik nohou má bezkřídlý hmyz? Který užitečný hmyz patří do skupiny hmyzu s blanitými křídly? Který škodlivý hmyz patří do Který hmyz je bez křídel?

Použité zdroje http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0a/Catflea_small.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/66/Scanning_Electron_Micrograph_of_a_Flea.jpg/258px-Scanning_Electron_Micrograph_of_a_Flea.jpg http://www.parez.cz/files/img/images/blecha-obecna-2.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b1/Cimex_lectularius.jpg/800px-Cimex_lectularius.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/95/Pediculus_humanus_var_capitis_female2.jpg/408px-Pediculus_humanus_var_capitis_female2.jpg http://vsi.nazory.cz/images/436px-Pediculus_humanus_capitis_CDC9217.png http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9f/Pyrrhocoris_apterus_%28aka%29.jpg/448px-Pyrrhocoris_apterus_%28aka%29.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/54/Silberfischchen.jpg/295px-Silberfischchen.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/90/Forficula_auricularia.jpg/473px-Forficula_auricularia.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1d/Water_strider_Gerris_lacustris.jpg/800px-Water_strider_Gerris_lacustris.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/07/Vespa_crabro_by_Sven_Teschke.jpg/717px-Vespa_crabro_by_Sven_Teschke.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/06/Chrysoperla.carnea.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/25/A_Fly_by_Matthias_Zimmermann.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/03/Hoverfly_December_2007-4.jpg/800px-Hoverfly_December_2007-4.jpg

http://www.skudci.com/files/ovad-hovezi-5_0.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b7/CulexPipiens.jpg/790px-CulexPipiens.jpg http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQYOfyvqaTRmCpy3M0-BYwujhWPn6fna9yyJVusb_-xGsP8xMeuRQ http://www.gymta.cz/kabinety/kab_biologie/videoatlas/hmyz/do/125-komar-kukla.jpg http://www.catfish.cz/ruzne/komar/larvy1.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e8/Chorthippus_parallelus.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/48/Oedipoda_coerulescens_1_beentree.jpg/800px-Oedipoda_coerulescens_1_beentree.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d7/Stenobothrus_lineatus_m_2009_08190188.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/37/Heupferd_fg01.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/75/Bombus_terrestris1_trzmiel_ziemny_small.jpg/655px-Bombus_terrestris1_trzmiel_ziemny_small.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9b/Flying_Vespula_vulgaris.jpg/675px-Flying_Vespula_vulgaris.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/be/Mrowka_rudnica_formica_rufa_small.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8e/Platetrum_depressum_1_Luc_Viatour.JPG/796px-Platetrum_depressum_1_Luc_Viatour.JPG http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/91/Bienen_mit_Brut_2.jpg/800px-Bienen_mit_Brut_2.jpg http://www.naturess.net/fotky/hmyz/IMG_8872.jpg http://www.akademon.cz/source/obr/msice.gif