Název: Historie motocyklů Autor: Mgr. Jaromír Kittel

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nicola Tesla století.
Advertisements

Věda v 19. století II. Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Seznam doporučené literatury
Ing. Václav Jandáček Projektová, konzultační a inženýrská kancelář
Věčný brouk a jeho příbuzenstvo
Vysoká cena ropy mnoha lidem způsobuje značné problémy. U autodopravců nebo jiných firem, které jsou závislé na vysoké spotřebě paliv, může vysoká cena.
Léta prosperity v ČSR v počátku 20. let 20. století.
Dopravní síť světa 1 B. Fendrych 8.K.
Zdroje energie.
Svět techniky a já.
Strojírenství Stavba a provoz strojů Brzdy ST27 Ing. Michal Jelínek.
DRUHY DOPRAVY Lodní doprava Železniční doprava Letecká doprava
Procesor. Na trh byl uveden v 70.letech minulého století a znamenalo to průlomv konstrukci počítače. Je to jakýsi mozek počítače, vykonává všechny instrukce,které.
ČESKÉ ZEMĚ PŘED PRVNÍ SVĚTOVOU VÁLKOU
Název SŠ: VOŠ, SPŠ automobilní a technická
Keramika po 2. světové válce
Technika (z řeckého techné – řemeslo, umění) je základní označení pro složku lidské kultury, která zaručuje schopnost nebo dovednost v kterémkoli oboru.
Motivační témata a životní příběhy
Tato prezentace byla vytvořena
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Březinová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Letadla společnosti BOEING
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 1.
Analýza poptávky. Poptávka po produkci firmy jako významný parametr rozhodování firmy. Faktory determinující poptávku a odhady poptávkových funkcí. Alternativní.
Motivační témata a životní příběhy
Věda a technika konce 19.st.
CESTA ŽELEZA A DRUHY KOVŮ
KONSTRUOVÁNÍ 3 Presentace výsledků konstrukční činnosti týmu č LINEÁRNÍ VEDENÍ -Michal Student -Petr Student -Pepa Student -Tomáš Student.
Hospodářský a sociální vývoj v ČSR
Člověk a technické vynálezy
III/2 XV A
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Tato prezentace byla vytvořena
doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc.
LOKOMOTIVY A ŽELEZNICE
Vietnam – 3.generace asijských tygrů
LIBYE Vypracoval: Petr Svojanovský.
Od moderní k nové společnosti
Motocykly a jejich druhy Zbožíznalství 3. ročník.
Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Mechanické převody. Seznámení studentů se základními stavebními prvky strojů a strojního zařízení. Úvod do problematiky mechanických spojů.
Stroje a zařízení – části a mechanismy strojů
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
Organizace výroby Organizace a řízení výroby. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Technické prostředky v požární ochraně Motorové řetězové a rozbrušovací pily v požární ochraně.
SVĚT TECHNIKY A JÁ Vojta Hanke. LOGO ROZCESTNÍK auta Válečná technika Počítače zbraně.
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_07_Výprava do 20. století
Moto muzeum Kašperské Hory
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Jak lidé měřili čas? od 2 minuty do 5:15
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Druhy dopravních prostředků VY_32_INOVACE_5A_14
prof. PhDr. Dušan Pavlů, CSc.
POKART spol. s r.o. provozovna: POKART spol. s r.o. Holešovská 1677
AUTOR: Marcela Kaderová
Název SŠ: VOŠ, SPŠ automobilní a technická Autor:
Název: Vodní díla, vodní turbíny Autor: Ing. Lenka Kurčíková
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_07 Vlastnictví majetku
Název: Marketing – podnikoví zákazníci Autor: Ing.Jan Štěpka
Název: Kontrola odporu vstřikovacího ventilu Autor: Petr Karbulka
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
DOPRAVNÍ PROSTŘEDKY Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
ÚVOD do Ekonomie, požadavky na studenty
Sada : Člověk a jeho společnost VY_32_INOVACE_ 05 Dějepis _8.ročník_05
Název: Diagnostika vstřikovače vznětového motoru Autor: Bc. Jan Spurný
Technologie a řízení letecké dopravy: 1
Tepelné motory - proudové a raketové motory
Název SŠ: VOŠ, SPŠ automobilní a technická Autor:
Forma a obsah VY_32_INOVACE_45_897
Americká próza mezi válkami
POČÁTKY AUTOMOBILISMU
Transkript prezentace:

Název: Historie motocyklů Autor: Mgr. Jaromír Kittel Název SŠ: VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast: Konstrukce motocyklů Ročník: druhý Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0504 Datum vzniku: 23.3.2013

Anotace Pomocí prezentace je student seznámen se základními historickými milníky vývoje motocyklů.

Historie motocyklů Rok ? 1886 Současnost Obr.1. Obr.2.

Motocykly stejně jako všechny stroje a jiné vynálezy prošly technickým vývojem, ale také změnou pohledu lidí vůči tomuto dopravnímu prostředku. Obr.3.

Hlavní je samozřejmě vývoj technický, který skýtá mnohá důmyslná technická řešení, stejně jako slepé uličky vývoje. Důležitým faktorem vývoje jakéhokoli dopravního prostředku je také pohled společnosti na lidi využívající tyto stroje a účel pro který si ho zakoupí (společenský vývoj). Obr.5. Obr.6.

Společenský vývoj motocyklů Konec 19.století a začátek 20.století Doba plná nových vynálezů (letadlo, automobil, telefon, fonograf…), mezi které se roku 1886 zařadil i motocykl. Obr. 4. Z počátku ho používají méně movití motoristé (i tak je motocykl luxusní a drahé zboží), podivíni a dobrodruzi. První světová válka je prověrkou odolnosti a spolehlivosti motocyklů, zvláště díky řemenovému pohonu neuspějí.

Motocykl se stal plnohodnotným dopravním 20.-50. léta 20. století Motocykl se stal plnohodnotným dopravním prostředkem schopným sloužit živnostníkům, armádě i celé rodině a stal se alternativou automobilu a to zvláště svojí cenou. I tak je na motocyklistu pohlíženo jako na zoceleného člověka s dobrodružnou povahou. Obr.7.

 60.léta 20.století po současnost V rozvinutých zemích je motocykl postupně posouván z roviny pracovního nástroje do roviny rekreační. Motocykl se postupně stal hobby, životním stylem a u extrémistů i náboženstvím. Obr.8.

V rozvojových zemích stále slouží jako dennodenní dříč umožňující mobilitu stovkám miliónů lidí na této planetě. Tento trh je charakteristický svými levnými, konstrukčně jednoduchými stroji nízkých kubatur tj.50-125 cm3. Obr.10. Obr.9.

Zdroje: Obr.1. http://www.google.cz/search?q=prvn%C3%AD+motocykl&hl=cs&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=KzZLUfmjJ4ePtAa74YCgAQ&sqi=2&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1525&bih=703 Obr.2. http://nd01.jxs.cz/910/803/74715221c5_26517634_o2.jpg Obr.3. http://skutrmania.cz/clanek/197-vespa-rocket-sidecar.html Obr 4. http://motodenik.cz/obrazky/59/1_full.jpg Obr.5. http://hustavidea.cz/motocykl-pro-odvazne Obr.6. http://media0.webgarden.name/images/media0:50335a7f52402.jpg/smajl%C3%ADk%202.jpg Obr.7. http://www.yesterdays.nl/indian-1923-scout-pi-438.html?invis=0 Obr.8. archiv autora Obr.9. http://img23.imageshack.us/img23/5612/vietnam7z.jpg Obr.10. http://www.cestomila.cz/clanek/303-dotyky-severniho-vietnamu-hanoj-a-zatoka-ha-long/49-vietnam Literatura: Dočkal, J.,: Seřizování a opravy motocyklů Jawa, SNTL, Praha 1971 Husák, P.: Upravujeme motocykl pro závod, SNTL, Praha 1972