Fotovoltaické panely pro extrémní klimatické podmínky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ENERGETICKÉ SUROVINY - ELEKTRÁRNY
Advertisements

Fotovoltaika.
Zdroje elektrického proudu
Ekonomika provozu a současné trendy v oblasti využívání sluneční energie A5M13VSO-7.
NAVRHOVÁNÍ A POSOUZENÍ VOZOVEK
Jaderná energie Výroba paliv a energie.
Sluneční elektrárna Získávání energie ze slunečního záření patří z pohledu životního prostředí mezi nejšetrnější způsoby. V poslední době se těší značné.
Směry rozvoje Obnovitelných zdrojů energie a jejich technologie Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL Koberovy
Sluneční elektrárna.
Solární Střešní solární elektrárna Informace pro investory.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
FOTOVOLTAICKÉ HYBRIDNÍ MODULY
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
Nakládání s odpadními fotovoltaickými panely Praha, listopad 2010 Ing. Jan Pavlíček.
Voda Rozdělení vody: -pevné - led a sníh -kapalné – voda
Sluneční energie.
Polovodiče ZŠ Velké Březno.
Přípravek fotovoltaického panelu pro praktickou výuku
Technologie fotovoltaických článků a modulů z krystalického křemíku
KEE/SOES 7. přednáška Vlastnosti FV článků Ing. Milan Bělík, Ph.D.
Další kovy Sn, Pb, Ca, Cr, Ni, Hg, Ti, U, Pt.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Obnovitelné a Alternativní zdroje energie
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
DYNAMIKA HARMONICKÉHO POHYBU.  Vychýlíme-li kuličku z rovnovážné polohy směrem dolů o délku y, prodlouží se pružina rovněž o délku y.  Na kuličku působí.
Tereza Lukáčová 8.A MT blok
POLY-IZO-BUTYLEN Kateřina Hupáková, 5.C.
Ekonomické aspekty fotovoltaiky A5M13FVS-12. Ekonomické hodnocení PV systémů Cena elektřiny vyrobená nějakým systémem (např. fotovoltaickým) se obvykle.
Fotovoltaické systémy pro výrobu elektrické energie Autonomní systémy A5M13FVS-5.
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Sanace dřevěných konstrukcí Diagnostika dřevěných konstrukcí
Integrovaná střední škola, Slaný
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: LIBOR VOSÁHLO Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_MATERIÁL.
Vznik přechodu P- N Přechod P- N vznikne spojením krystalů polovodiče typu P a polovodiče typu N: “díra“ elektron.
Trunkát Tadeáš, 1.U. -nevyčerpatelnost -ekologičnost.
Fotovoltaický jev, fotovoltaické články a jejich charakteristiky
Mechanické vlastnosti dřeva
Přímá výroba elektrické energie
Kompozity Kompozity tvoří materiálový systém, složený ze dvou nebo více fází, s makroskopicky rozeznatelným rozhraním mezi fázemi, dosahující.
Tepelné akumulátory.
Využití energie Slunce
Koroze Povlaky.
VY_32_INOVACE_pszczolka_ Materiály optických kabelů
Charakteristické vlastnosti kaučuků
Confidential Modernizace 1 › Řada ROBUST › Nízký vývin tepla › Vysoké rychlosti › Materiály › Použití speciálních ocelí (SHX, EP) a keramických materiálů.
SE ZVLÁŠTNÍMI VLASTNOSTMI
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada15 AnotacePájení.
TECHNOLOGIE OVÍJENÝCH SPOJŮ.
Nevyčerpatelné energetické zdroje Zbožíznalství 1. ročník.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Optické přenosové cesty.
SVĚTELNÁ ENERGIE. Vznik světelné energie Jaderná energie ve Slunci se mění na světelnou energii, tu zachytí solární panely, ze kterých vychází elektrická.
Spoje potrubí-rozvod vody1 VY_32_INOVACE_472.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada22 AnotacePříčiny.
Energetické přeměny Zbožíznalství 1. ročník Energetické přeměny - energii z přírodních zdrojů je nutné přeměnit na formy vhodnější pro dopravu i k použití.
Zdroje elektrického napětí Název školy: Základní škola Brána Nová Paka Autor: Bohumír Včelák Název: VY_32_INOVACE_7_18_FY Téma:Elektrický obvod Číslo projektu:
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 9 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Jakým způsobem lze získávat elektrickou energii?
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Elektrické instalace (rozdělení.
Měření kapacity.
Znečištění vzduchu dopravou
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
VOŠ A SPŠ JIČÍN ZÁVĚREČNÁ PREZENTACE FIRMY
Měniče napětí.
Prehľad zateplovacích systémov pre revitalizáciu panelových domov
Průmyslové rozvody *** návrh a jištění vodičů
Koroze.
Opravná fólie na poškozená okna
Transkript prezentace:

Fotovoltaické panely pro extrémní klimatické podmínky. Traxle Solar sro. Vladislav Poulek Fotovoltaické panely pro extrémní klimatické podmínky.

V současnosti většina (více než 90 %) fotovoltaických panelů používá laminaci EVA s nízkou tepelnou odolností (+ 85oC) a vysokou korozní aktivitou.

6MW elektrárna v Carrisa Plains po dokončení a po 6 měsících

Typ poruchy % ze všech poruch Koroze 45.3 Lom článku nebo spoje 40.7 Porucha vývodů 3.9 Porucha sběrné krabice 3.6 Delaminace 3.4 Přehřátí vodičů nebo diod 1.5 Mechanické poškození 1.4 Vadné bypass diody 0.2 Množství a typ poruch panelů laminovaných EVA

Od roku 2008 společnost TRAXLE, spolu s Ruskými vědci vyvinuli průmyslové technologie laminování solárních fotovoltaických panelů se silikonovým gelem, který je vhodný pro vysoké teploty +115 ° C a nízké teploty -60 ° C.

Srovnání vlastností pouzdřících materiálů   EVA Silikonový gel Trvalá pracovní teplota -40 +80oC -60 +250oC Odolnost proti UF záření vysoká nízká Životnost 25 let 50 let Index lomu 1.482 1.406 Energie potřebná pro laminaci panelu 49 kWh 0.5 kWh Průhlednost pro sluneční záření 8% (360nm) 90% (360 nm) 62% (400nm) 92% (400 nm) 91% (600-1000nm) 93% (600 nm) Chemická aktivita Srovnání vlastností pouzdřících materiálů

Velmi perspektivní je použití fotovoltaických panelů laminovaných silikonovým gelem v pouštních oblastech Afriky a středního východu (Arábie).

Technologie a využití fotovoltaických panelů laminovaných silikonovým gelem na Sibiři a v Arktidě

Mechanismus výskytu trhlin v solárních článcích, jako většina příčin poruch solárních modulů, se týká vlastností pouzdřícího materiálu - fólie na bázi ethylen-vinyl acetátu (EVA). Mechanické vlastnosti tohoto materiálu, a to zejména, modul pružnosti (tuhost) jsou velmi závislé na teplotě. Když se teplota sníží z pokojové teploty na -40 oC hodnota modulu pružnosti (tuhost) se zvýší o 2 řády. Tvrdý “zmrzlý“ EVA nedává článkům mechanickou ochranu proti přenosu vnější mechanické zátěže, například působení větru.

Modul pružnosti Pa Modul pružnosti silikonového gelu je téměř konstantní v rozsahu teplot od +100 °C do -60 ° C. Při teplotě -60 °C je modul pružnosti silikonového gelu asi 100.000 krát nižší než u EVA. Теplota оС

EL foto trhlin v článcích EVA laminovaného panelu namáhaného větrem při teplotě –40 oC