SSSR mezi světovými válkami I

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.04/
Advertisements

Světová hospodářská krize
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Vývoj v Rusku.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Jméno autora:Mgr. Stanislav Pexa Třída/ročník:
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
(délka, obsah, objem, hmotnost, čas)
Česká republika: hospodářství, zemědělství, průmysl
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Funkce s absolutní hodnotou Využití grafu funkce při řešení rovnic a nerovnic s absolutní hodnotou Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
DĚJEPIS 8. a 9. ročník Autor: Miroslav Janata Škola: ZŠ,PŠ a MŠ Česká Lípa VY_32_INOVACE_17_ 19_opakování 1. sv ě tová válka.
ČLOVĚK A JEHO SVĚT Policie Radka Smetanová VY_32_INOVACE_policie_20.
Hospodářství SSSR ve 20. a 30. letech 20.století.
VY_32_INOVACE_020_Československo ve 30. letech Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základní škola Čelákovice VY_32_INOVACE_099_Členy v názvech Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního.
ČESKÝ JAZYK – ČTENÍ Svět kolem nás Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_12_INOVACE 2_02.
Anotace Výklad. Osobnosti československých prezidentů od 1. republiky po II. světovou válku Autor Vladimíra Mezerová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Znalost.
VY_32_INOVACE_017_České země na přelomu 19. a 20. století Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Petra Brůzlová NÁZEV:Život v Sovětském svazu mezi 1. a 2. světovou.
Předpoklady přechodu k průmyslové společnosti 18.stol. Základní škola Čelákovice VY_32_INOVACE_114_Přechod k průmyslové společnosti.
Základní škola Čelákovice
Svět v poslední třetině 19. století
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Impresionismus (francouzské malířství na konci 19. století)
Cesta ke studené válce v Evropě
ASIE – MONGOLSKO, KLDR, KOREJSKÁ REPUBLIKA
Rusko na počátku 20. století
Československo ve 20. letech
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM RUSKU
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Svět po první světové válce
Vývoj v Rusku.
SSSR mezi světovými válkami
Reformace v západoevropských monarchiích
LOGARITMICKÉ ROVNICE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Linková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Plány na uspořádání světa po druhé světové válce
Český stát v habsburské monarchii – Nástup Habsburků na český trůn
Základní škola Čelákovice
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 1_47
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 1_26
K U F R Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
Dělení desetinného čísla desetinným číslem
ROČNÍ OBDOBÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Najdi dva stejné obrázky
Výsledky husitské revoluce a její význam
Název učebního materiálu
Interaktivní vyhledávání dvou stejných obrázků.
Princip magnetoelektrického měřícího přístroje
Cesta ke studené válce v Evropě
Převody jednotek délky - 2.část
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
České země za 1. světové války II
Najdi rozdíl IV. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM SVAZU (SSSR)
Základní škola Čelákovice
B a r v y Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_inovace 2_67
ZLOMKY pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dušan Goš. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Procenta % Prezentace je zaměřená na procvičování procent užitím trojčlenky. Obsahuje celkem řešených 15 příkladů. Mgr. Eva Černá, Plzeň Autor © Eva Černá.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 2_83
Převody jednotek hmotnosti – 2. část
Tvary – přiřazování Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Před, Nad, Za, Pod 1) Vybarvi obrázek, který je: a) hned před jahodou
ZELENINA TEST POZNÁŠ VŠECHNY DRUHY ZELENINY ?
Třicetiletá válka 2.část
Transkript prezentace:

SSSR mezi světovými válkami I VY_32_INOVACE_002_SSSR mezi sv. válkami I SSSR mezi světovými válkami I Základní škola Čelákovice Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

SSSR mezi světovými válkami Autor: Mgr. František Šturma Vytvořeno: 2. 12. 2011 Stupeň a typ vzdělávání: II. stupeň ZŠ – 9. ročník Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis Téma: SSSR mezi světovými válkami Anotace: Prezentace představuje situaci v Rusku v období občanské války a vývoj v SSSR v meziválečném období. Přibližuje stav tehdejšího sovětského hospodářství, zabývá se charakteristikou stalinské éry 30. let. Druh učebního materiálu: prezentace Očekávaný výstup: Žáci charakterizují porevoluční vývoj v Rusku a SSSR, zvláště chápou specifika vývoje sovětského hospodářství a sovětského totalitního režimu v období stalinismu.

Odpor proti komunistické vládě mezi odpůrci režimu téměř všechny nebolševické skupiny bývalá šlechta, stoupenci cara, liberálové i ruští socialisté občanská válka „bílých“ proti „rudým“ vyvraždění carské rodiny (červenec 1918) vítězství Rudé armády (i přes pomoc Dohody straně „bílých“) účast čs. legií v bojích proti bolševikům plakát agitující ke vstupu do Rudé armády

občanská válka v Rusku (1918 – 1922)

„Soudruh Lenin zbavuje zemi špíny.“ SSSR (Sovětský svaz) Svaz sovětských socialistických republik název od roku 1922 15 svazových republik výsadní postavení Ruska centrální řízení státu a hospodářství komunistickou stranou „Soudruh Lenin zbavuje zemi špíny.“

Hospodářství SSSR industrializace země kolektivizace zemědělství „Pojď, soudruhu, do našeho kolchozu!“ industrializace země zavádění průmyslu do hospodářství upřednostňování těžkého průmyslu kolektivizace zemědělství násilně vytvořené zemědělské organizace (kolchozy) nucení rolníků pod nátlakem ke vstupu do kolchozů zde práce na společném majetku

Otázky a úkoly 1. Jak se vyvíjela situace v Rusku po bolševickém převratu? 2. Vysvětlete pojem industrializace. Jak se projevila v hospodářském vývoji SSSR. 3. Charakterizujte proces kolektivizace a její důsledky.

Text: Mgr. František Šturma Použité obrázky: Soubor:Tyzapisalsa.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit. 2011-11-29]. Dostupné z WWW: < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tyzapisalsa.jpg>.   Soubor:CWRArticleImage.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit. 2011-11-29]. Dostupné z WWW: < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:CWRArticleImage.jpg>. Soubor:A._Apsit_1918.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit. 2011-11-29]. Dostupné z WWW: < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:A._Apsit_1918.jpg>. Soubor:Red_Guard_Vulkan_factory.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit. 2011-11-29]. Dostupné z WWW: < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Red_Guard_Vulkan_factory.jpg>. Soubor:Tov_lenin_ochishchaet.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit. 2011-11-29]. Dostupné z WWW: < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Tov_lenin_ochishchaet.jpg>.

Soubor:442px-Kolkhozianos. jpg Soubor:442px-Kolkhozianos.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit. 2011-11-29]. Dostupné z WWW: < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:442px-Kolkhozianos.jpg>.   Soubor:Famine_Kharkov_girl_and_goat_1933.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit. 2011-11-29]. Dostupné z WWW: < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Famine_Kharkov_girl_and_goat_1933.jpg>. Soubor:Children_are_digging_up_frozen_potatoes_in_the_field_of_a_collective_farm._Udachne_village,_Doneck_oblast._1933.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit. 2011-11-29]. Dostupné z WWW: < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Children_are_digging_up_frozen_potatoes_in_the_field_of_a_collective_farm._Udachne_village,_Doneck_oblast._1933.jpg>. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.