Prezentace – David Schröpfer

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pavoukovci jsou skupina bezobratlých živočichů z podkmene klepítkatců. Vědecké jméno získali podle dívky Arachné. Zahrnuje asi 73 000 zejména suchozemských.
Advertisements

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Přírodopis Ročník: ročník
ČLENOVCI nejpočetnější skupina živočichů
Členovci Základní škola a mateřská škola, Tupesy, Klepítkatci
OBOJŽIVELNÍCI PŘÍRODOPIS 7. ROČNÍK.
Členovci  Členovci představují největší kmen živočišné říše se značným hospodářským významem. Mimo hmyz k nim patří také například korýši, pavoukovci.
Pavoukovci Mgr. Helena Roubalová
Členovci - pavoukovci Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př
PAVOUKOVCI I (Arachnida) VY_32_INOVACE_3.1.Bi2.19/Li
RAK ŘÍČNÍ astacura ZPRACOVAL: PAVEL SEDLÁK.
VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.08 Anotace: Vysvětluje základní rozdíly, seřazuje jednotlivé zástupce. Vzdělávací oblast: Členovci – popis těla, zástupci Autor:
Opakování členovci - pavoukovci
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
POŠVATKY (Plecoptera)
Kmen: členovci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
ČLENOVCI.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové
PAVOUCI.
Pavouci Josef Šťastný.
PAVOUKOVCI.
Základní škola Kladruby
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Živá a neživá příroda III. 3. přednáška
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Kmen: Členovci nejpočetnější skupina článkované tělo a končetiny
Pavoukovci skupina bezobratlých živočichů zahrnuje přes druhů
SÍŤOKŘÍDLÍ.
1. Přírodopis 7.ročník Plazi - ještěři.
9.1 Vím, kdo jsou pavoukovci
Bezobratlí živočichové Kmen členovci Třída pavoukovci.
BLANOKŘÍDLÍ Anna Poláčková, 2.A.
Hmyz v lese Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona : III/2VY_32_INOVACE_267.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu: Pavoukovci.
Sklípkani.
Korýši Mgr. Helena Roubalová
ZÁKLADNÍ ZNAKY SYSTÉM ČLENOVCŮ
PAVOUKOVCI; HMYZ V RYBNÍKU
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Třída: Stonožky.
ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Zuzana Šimečková
Pavouci a Štíři.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se základními znaky a systematickým.
Hmyz domácí Karolína Černá.
Členovci. Znaky členovců Nestejnoměrně článkované tělo (hlava, hruď, zadeček) Vnější kostra (KUTIKULA) z chitinu a uhličitanu vápenatého NS žebříčkovitá.
Členovci  nejpočetnější živočišný kmen  mají nestejnocenně článkované tělo a článkované končetiny  tělo většiny členovců členíme na hlavu,hruď a zadeček,
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
ČLENOVCI 1. část PAVOUKOVCI KORÝŠI
Kmen: členovci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
Živá a neživá příroda III. 3. přednáška
Vosa obecná Izabela pertlíková :D.
VZDUŠNICOVCI dýchají soustavou vzdušnic = rozvětvených trubic, které prostupují a okysličují všechny tkáně nejpočetnější skupina živočichů na Zemi patří.
Pří_084_Rozmanitost přírody_ Pavouci Autor: Mgr. Marie Boučková
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
PAVOUCI 2. ledna 2014 VY_52_INOVACE_210222
Členovci Pavouci.
BROUCI.
PAVOUKOVCI 1.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Sekáči Mgr. Michal Střeštík.
AUTOR: Mgr. Václava Horniková
VY_52_INOVACE_61_ Členovci- korýši- pavoukovci-učební text
Členovci - Pavoukovci  Pavouci Př. křižák obecný.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Kmen: Členovci.
PAVOUKOVCI.
Anotace Výukový program pro žáky 6. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma:Členovci - pavoukovci. Možnost využití: interaktivní tabule.
Základní škola, Hradec Králové
Transkript prezentace:

Prezentace – David Schröpfer Pavouci Prezentace – David Schröpfer

Pavouci Pavouci jsou osminozí členovci. Pavouci společně s dalšími řády patří do třídy pavoukovců. Pavouků žije na světě něco přes 40 000 druhů, pouze někteří z nich jsou jedovatí. V České republice nehrozí TÉMĚŘ žádné nebezpečí kousnutí. Nejznámější Český pavouk je křižák obecný - staví si velké, kruhové sítě, které jsou lepící pouze z jedné strany. Na té druhé se pavouk nachází.

Pavouci Tělo pavouků tvoří hlavohruď a zadeček, který je připojen tenkou stopkou Mají jednoduchá očka Čtyři páry článkovaných kráčivých nohou Klepítka s jedovou žlázou – pro příjem potravy Makadla – slouží pro hmat Na konci zadečku jsou snovací bradavky, které vyměšují tekutinu, která na vzduchu tuhne a vzniká tím vlákno = pavučina Mimotělní trávení - pavouk vstříkne jed i s trávicími šťávami do kořisti. Potrava se pak štěpí mimo tělo, pak potravu pavouk nasaje do trávicí soustavy

Stavba těla pavouka Trávicí soustava Cévní soustava - srdce Jednoduché oči Hlavohruď Stopka Klepítka s jedovou žlázou Žebříčkovitá nervová soustava Plicní vak Snovací bradavky Vajíčka Makadla

Křižáci Křižáci mají právě typický kříž na hrudi. Jsou nejznámější pavouci v České republice. Jediný křižák u nás, který je jedovatý, se jmenuje křižák pruhovaný. Pochází ze Španělska, kde jsou slunné pláže, ale také chladné hory. V těchto podmínkách se jim daří, proto doputovali až k nám. Nemají ale silná kusadla, proto jen větší jedinci tohoto druhu bývají nebezpeční.

Křižáci Zde vidíte křižáka pruhovaného!

Pokoutníci Nejhojnější pavouci u nás. Hlavní zástupce - pokoutník tmavý (Tegenaria Atrica) Potkáváme je většinou v domácnosti, což není příjemné hlavně pro arachnofobiky (arachnofobie = strach z pavouků) Staví si opravdu zvláštní, plachtové sítě, hlavně v rozích kůlen či domů. Překvapí nás i venku, např. pod cihlami, kde se schovává před přímým slunečním zářením.

Pokoutníci Zde - pokoutník domácí a pokoutník tmavý.

Jedovatí pavouci v ČR Tito pavouci se u nás vyskytují velmi vzácně! 1) Již zmiňovaný křižák pruhovaný 2) zápřednice jedovatá Velký pavouk z čeledi zápředníků (délka těla 10-15 mm), hlavohruď červená až žlutavá, zadeček a nohy spíše do zelena Vyskytuje se hlavně na JIŽNÍ MORAVĚ

Jedovatí pavouci v ČR 3) stepník moravský Nově objevený pavouk, který se vyskytuje opět hlavně na JIŽNÍ MORAVĚ Sameček více zbarven do pestrých barev, samička je obvykle celá černá, pouze na hlavohrudi se vyskytuje malý oranžový flíček Ale šance najít ho je asi taková, že vyhrajete v loterii milión korun .

Závěr Nikdy, prosím, nezabíjejte pavouky - jsou velmi užiteční - loví škodlivý hmyz. Nebýt jich, bylo by na Zemi přemnoženo much, komárů a dalšího podobného hmyzu. A nebojte. Myslím, že žádný jedovatý pavouk Vás nepotká.