Olomouc, 18. září 2017 Alice Štollová Kovandová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Doporučení pro přípravu žádosti;
Advertisements

Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
30. červen, 2006 Role Agentury pro regionální rozvoj v marketingu Moravskoslezského kraje Marek Prorok, PR a marketing, ARR.
Vodňany 30. září 2014 Pavel Lukeš
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Program meziregionální spolupráce INTERREG EUROPE Praha 21. ledna 2015 Pavel Lukeš.
Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Zpracovala: Bc. Jana Bartošková Datum: 25. října 2010.
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
Stav příprav na SROP v krajích Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Ústí nad Orlicí, 20. – Zdeněk Semorád.
FONDY EU Programové období
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
OPPS ČR-PR Operační program přeshraniční spolupráce Česká republika-Polská republika Seminář pro žadatele Zpracovala: Jana Bartošková.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
EUROPEAN REGIONAL DEVELOPMENT FUND Interreg IVC/ Interreg Europe – 6 May 2015, Prague INTERREG IVC Od INTERREG IVC k INTERREG EUROPE Alice Štollová| Národní.
European Union | European Regional Development Fund Interreg Europe Pavel Lukeš| Národní koordinátor programu Ministerstvo pro místní rozvoj 6. května.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Operační program ESPON 2013 Informační den Program ESPON 2013 Projektová partneři Mgr. Milada Hroňková Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Příprava na období 2014 – 2020 Cíl 2 „Evropská územní spolupráce“ Ostrava, 29. listopadu 2012.
Sharing solutions for better regional policies European Union | European Regional Development Fund Program meziregionální spolupráce Interrer Europe 16.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Excelentní výzkum Mgr. Helena Hořáková Praha, 17. února 2016.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Národní rozvojový plán květen 2003 Ing. Drahomíra Vrbská ředitelka odboru integrace a strukturálních fondů, MMR.
Sharing solutions for better regional policies European Union | European Regional Development Fund Pavel Lukeš Ministerstvo pro místní rozvoj Představení.
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Aktuální stav přípravy programového období František Kubeš odbor regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj ČR RSK Pardubického.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Neziskový sektor jako partner. Národní úroveň Pracovní skupina „NNO a regionální rozvoj“ - otevřená platforma NNO na národní úrovni - téma: regionální.
Operační program URBACT III.  (Operační) program Evropské územní spolupráce kofinancovaný z Evropského fondu pro regionální rozvoj  Navazuje na program.
Plzeň, 23. dubna 2007 Meziregionální spolupráce INTERREG IIIC, INTERREG IVC.
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Představení programu Interreg Europe
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Individuální projekt OP VVV
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
4. zasedání Výboru České republiky pro programy nadnárodní a meziregionální spolupráce března 2017Praha.
Praha, 23. února 2017 Alice Štollová Kovandová
Praha, 14. února 2017 Alice Štollová Kovandová
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků Praha, 20. července 2017.
Praha, 31. března 2016 Alice Štollová Kovandová
Praha, 23. března 2017 Alice Štollová Kovandová
OP Meziregionální spolupráce
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků – MSCA -IF Praha, 25. července 2017.
Interreg DANUBE Program nadnárodní spolupráce
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Bilaterální fond na programové úrovni opatření „B“
Závěrečná konference projektu
Program švýcarsko-české spolupráce Zlín
Podpora žadatelů Alice Kovandová Ministerstvo pro místní rozvoj
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Interreg DANUBE Program nadnárodní spolupráce
Interreg EUROPE Alice Kovandová Ministerstvo pro místní rozvoj
Zkušenosti s realizací projektu financovaného z programu IE
4. výzva Pavel Lukeš Ministerstvo pro místní rozvoj
Transkript prezentace:

Olomouc, 18. září 2017 Alice Štollová Kovandová Program INTERREG EUROPE Olomouc, 18. září 2017 Alice Štollová Kovandová

Základní charakteristika programu

Geografické vymezení programu ŘO programu: Regionální rada regionu Hauts de France se sídlem v Lille Garantem v ČR: Ministerstvo pro místní rozvoj Rozpočet programu: 359 mil. EUR (ERDF) Projekty i komunikace s ŘO/JS v angličtině!!

Pro koho je program určený Řídící orgány programů Strukturálních fondů (hl. cílová skupina) Veřejné orgány (místní, krajské, národní orgány) Veřejnoprávní subjekty (podle Směrnice 2014/24/EU) Soukromé neziskové subjekty (nemohou plnit roli vedoucího partnera) Kontrolu způsobilosti provádí Národní kontaktní místo programu

Pro koho? Upřesnění… Veřejnoprávní subjekty: zřízený za konkrétním účelem poskytování potřeb v obecném zájmu, který není průmyslového nebo obchodního charakteru; s právní subjektivitou; z větší části financovaný státními, regionálními nebo místními orgány nebo jinými veřejnoprávními orgány; nebo ve kterém vykonávají tyto orgány dohled nad řízením; nebo který má správní, řídicí nebo dozorčí radu, ve které je více než polovina členů jmenována státními, regionálními nebo místními orgány nebo jinými veřejnoprávní orgány. Soukromé neziskové subjekty: zřízený za konkrétním účelem plnění potřeb v obecném zájmu, který není průmyslového nebo obchodního charakteru; z větší části není financovaný státními, regionálními nebo místními orgány nebo jinými veřejnoprávními orgány; ve kterém nevykonávají tyto orgány dohled nad řízením; který nemá správní, řídicí nebo dozorčí radu, ve které je více než polovina členů jmenována státními, regionálními nebo místními orgány nebo jinými veřejnoprávní orgány.

Spolufinancování Doporučený rozpočet na projekt (ERDF): mezi EUR 1 až 2 mil Princip zpětného financování (tradičně v 6 měsíčních cyklech) MMR neposkytuje dotace na spolufinacování zbylých 15% v projektu. Každý příjemce si musí zajistit financování zbylých 15% sám.

Projektové partnerství - požadavky Princip vedoucího partnera Partneři alespoň ze 3 států z nichž alespoň 2 ze států EU Doporučenín: 5 až 10 partnerů Účast subjektů zodpovědných za vybraný politický nástroj Přímo jako partneři Nepřímo prostřednictvím tzv. Letter of Support a účastí ve Stakeholder group Vytvoření Stakeholder group Přispívá k efektivnímu procesu učení Usnadňuje následnou implementaci akčního plánu

Cíle programu Cíl programu vychází z nařízení pro Evropskou územní spolupráci – čl. 2(3)a: “posilovat efektivitu kohezní politiky” “identifikace a šíření dobré praxe s cílem jejího přenosu zejména do operačních programů Cíle investice pro růst a zaměstnanost, případně do relevantních programů Evropské územní spolupráce” Výměna zkušeností s cílem zlepšit efektivitu politik regionálního rozvoje, zejména programů Strukturálních fondů

Jak zlepšit efektivitu politik? 3 možnosti Implementací nového projektu Změnou řízení programu Změnou obsahu programu (nemusí vyžadovat dodatečné finance) Výsledky projektů Interreg Europe by měly vést k jedné z výše uvedených možností!!

Na co nezapomenout Letter of Support v případě neúčasti v projektu subjektu, který je zodpovědný za dotčený politický nástroj je třeba, aby žadatel měl od dotčeného orgánu zodpovědného za politický nástroj podepsaný tzv. Letter of Support v případě, že Letter of Support bude chybět u jednoho partnera nebo nebude řádně vyplněn bude celý projekt prohlášen za nezpůsobilý nenechávat na poslední chvíli!!!

Důležité! S podpisem LoS nečekejte na poslední chvílí Oslovte subjekty odpovědné za daný politický nástroj (řídící orgány) min. 2-3 týdny před koncem výzvy – mohou Vám podepsat Letter of Support za svůj operační program Všechny kontakty ke stažení zde: http://www.dotaceeu.cz/cs/Fondy-EU/2014-2020/Operacni- programy/OP-INTERREG-EUROPE Subjektu zodpovědnému za daný politický nástroj zašlete: Zaměření a cíle projektu Vaší roli v projektu a výsledky, kterých plánujete dosáhnou Co, s výsledky uděláte po skončení projektu (např. projekt v daném OP…) Kontakt na Vás Údaje uvedené v LoS se musí shodovat s údaji uvedenými v projektové žádosti!!!!!

Priority programu

Přehled Interreg Europe - priority Výzkum, technologický rozvoj a inovace 1.1. Posílení výzkumné a inovační infrastruktury a kapacity 1.2. Podpora inovativních řetězců „inteligentní specializace“ a inovačních příležitostí Konkurenceschopnost MSP 2.1. Podpora MSP v růstu, rozvoji a aktivitě na poli inovací Nízkouhlíkové hospodářství 3.1. Posun k nízkouhlíkovému hospodářství Životní prostředí a efektivní využívání zdrojů 4.1. Zachování, ochrana a rozvoj přírodního a kulturního dědictví 4.2. Efektivní využívání zdrojů, ekologický růst a inovace, řízení dopadů na životní prostředí

Shrnutí výzev a jaká je aktuální situace programu

Zastoupení podaných žádostí podle priorit

1. výzva - 22. 6. – 31. 7. 2015 celkem předloženo 261 žádostí - způsobilých 175 pro operativní hodnocení doporučeno 69 a schváleno 64 projektů v celkové výši 99,1 mil EUR nejvíce žadatelů již tradičně z Itálie a Španělska; CZ průměr Celkem 2158 partnerů CZ - 41 žádostí (7 LP), z toho způsobilých 27 (3 LP), pro operativní hodnocení a schváleno 11 (1 LP - RERA) projektů - alokace pro CZ LP/PP 1,6 mil EUR priority - nejvíce zastoupeny: Výzkum a inovace a MSP; nejméně ŽP

2. výzva - 5. 4. – 13. 5. 2016 celkem předloženo 211 žádostí - způsobilých 158 pro operativní hodnocení doporučeno 65 a schváleno 65 projektů v celkové výši 88,2 mil EUR CZ - 24 žádostí (2 LP), z toho způsobilých 27 (3 LP), pro operativní hodnocení a schváleno 9 - alokace pro CZ 8 mil EUR priority - nejvíce zastoupeny: Výzkum a inovace a CO2; nejméně ŽP

3. výzva - 1. 3. – 30. 6. 2017 celkem předloženo 234 žádostí Partnerů z CZ 18 Nyní se hodnotí způsobilost Před Monitorovacím výborem v prosinci 2017 budou doporučeny vybrané projekty s hodnocením 3+ pro operativní hodnocení. Poté doporučeny ke schválení. Výbor 2014-2020 Priority - nejvíce zastoupeny: Životní prostředí a efektivní využívání zdrojů, Výzkum a inovace a ostatní přibližně ve stejném počtu

Příklady projektů z 1. a 2.výzvy

Nejčastější témata –schválené projekty

1. výzva - schválené projekty CZ celkem 11 projektů 12 P, z toho 1 LP ne priorita Životní prostředí nejvíce zastoupen Moravskoslezský kraj většinou veřejnoprávní subjekty, soukromý neziskový uspěl pouze jeden

Příklad projektu z 1. výzvy PURE COSMOS- PUblic authorities Role Enhancing COmpetitiveness of SMeS LP – IT (Municipality of Genoa) CZ – Ústí Region Celkem 8 partnerů (IT, IT, HU, DE, UK, EL, CZ, ES) Hodnocení: 3,50 Doba trvání projektu: 1. 1. 2016 - 31. 12. 2020 projekt spojuje podporu malých a středních podniků a potřebu snížit váhu veřejné správy cílem je zvýšit efektivitu veřejné podpory pro malé a střední podniky o 15%, snížit náklady o 10%, přitom zlepšit kvalitu o 20%. Zaměřuje se na nové přístupy a na podnikatele ve věku 25-40 let zlepšení regionální politiky prostřednictvím nových inovativních projektů, zlepšením řízení, dohoda stran na společných řešeních Výstupy: analýza plánů partnerů prostřednictvím vzájemného hodnocení identifikace osvědčených postupů - studijní návštěvy, speciální semináře a regionální akční plány hlavní výstupy projektu budou přínosem pro malé a střední podniky, zejména pro mladé podnikatele nové projekty – nástroje elektronické platby, One Stop Shop, modely "digitální standardně", podpora digitálních dovedností zlepšení veřejné správy prostřednictvím administrativních řešení IT technologií, revize regionální legislativy, zjednodušení a zrychlení zákaznických center akční plány budou připraveny ve spolupráci měst a ŘO; projekt úzce spolupracuje s platformou IE pro výuku politik http://www.interregeurope.eu/purecosmos/

2. výzva - schválené projekty CZ celkem 9 projektů/ partnerů 9 P, z toho 0 LP všechny priority nejvíce zastoupeno Hlavní město Praha veřejnoprávní subjekty, soukromý neziskový v této výzvě neuspěl

Příklad projektu z 2. výzvy (neuspěl v 1.výzvě) Road-CSR - A Roadmap for Integrating Corporate Social Responsibility into EU Member States and Business Practises LP – CY - Larnaca and Famagusta Districts Development Agency CZ - Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s. Celkem 7 partnerů (CY, EL, ES, NO, Sl, CZ a IT) Hodnocení: 3,17 Doba trvání projektu: 1. 1. 2017 - 30. 12. 2020 projekt zaměřený na konkurenceschopnost MSP základní myšlenkou je společenská odpovědnost firem (CSR), kdy všechny firmy by měly mít více odpovědnosti vůči společnosti; studie prokázaly, že CSR je vnímána jako zásadní a týká se všech typů podniků a měla by tak být chápána a aplikována směrnice 2014/95 / EU - společnosti jsou vyzývány zveřejňovat ve své zprávě informace o politikách, rizicích a výsledcích, které se týkají environmentálních, sociálních a zaměstnaneckých aspektů, dodržování lidských práv, boje s korupcí a otázek úplatkářství - neboli aplikovat CSR - nová směrnice se ale vztahuje pouze na omezený počet velkých podniků v EU, MSP tam nejsou zahrnuty. Vzhledem k tomu, že MSP jsou převládající formou podnikání v EU a klíčem k dosažení cílů strategie růstu a zaměstnanosti, je žádoucí je do CSR zahrnout celkovým cílem projektu je pomoci členským státům EU uplatnit CSR jako celostního přístupu k řízení MSP a pomáhat členským zemím uplatňovat novou směrnici a nová opatření ve svých operačních programech s cílem zvýšení konkurenceschopnosti a udržitelnosti MSP hlavními cíli je pomoci zemím zapojených do projektu zavést výměnu zkušeností, osvědčených postupů a vytvořit plán pro začlenění CSR do národních a regionálních právních předpisů a také k vytvoření národního/regionálního akčního plánu důležitým výstupem projektu bude politické doporučení pro revizi směrnice 2014/95 / EU - tedy zahrnout i MSP http://www.interregeurope.eu/road-csr/

Příklady přenosu dobré praxe Od IFSTTAR (FR) Českým drahám (CZ) Sběr dat o dopravě a toku zboží ve městě a modelové situace: nástroj, který umožní upravit dopravní model města, vliv infrastrukturních změn na základě prognóz objemu dopravy a toku zboží Od města Tampere (FI) Kraji Vysočina (CZ) Vas Nazor je nástroj používán 10 samosprávami v Kraji Vysočina, umožňuje zapojit občany do debaty o rozvoji obce

Příklady zefektivnění politik Zlinský kraj Při tvorbě udržitelného energetického plánu využity zkušenosti ostatních partnerů –do procesu přípravy byli pozváni relevantní místní subjekty/ investory z různých oblastí, kterých se problematika energetiky týká Priority 2 Ústecký kraj Na základě zkušeností ostatních partnerů vytvořena Road Map pro rozvoj klastrů v oblasti chemického průmyslu zaměřená na vzdělávání, spolupráce v oblasti výzkumu a rozvoje, logistiky a infrastruktury Priority 1

Podpora žadatelů

Podporované aktivity

Projekty - 2 fáze

Platformy Lepší využití projektových výsledků Otevřít výsledky programu i subjektům, kteří se neúčastní projektů #policylearning Usnadňuje proces učení se na politické úrovni napříč EU, vytvořením komunity politiků a odborníků s cílem na zlepšení regionálních politik Interní kapitalizace Externí kapitalizace

Služby platforem Znalostní databanka Příležitosti pro networking Databáze odborníků Diskuzní fórum Networking akce Expert podpora Dostupné služby pro registrované členy Expert helpdesk Rady pro jednotlivé oblasti Pokyny v rámci databáze Analytická data Aktuální informace Peer reviews Benchmarking Tematické workshopy Akce na podporu rozvoje kapacit

Aktivity obohacuje přispívá pro lepší využití informací Policy Learning Platforms Otevřené všem regionům Projekty meziregionální spolupráce obohacuje přispívá Projekt 1 Projekt 2 Projekt 3 pro lepší využití informací

Stakeholder Group a proces učení

www.interregeurope.eu – JS - podpora Stránka programu - www.interregeurope.eu Programový manuál – NUTNÁ ZNALOST - www.interregeurope.eu/help/programme- manual/ Interreg Europe community - www.interregeurope.eu/account/dashboard/ Před každou výzvou JS nabízí zpětnou vazbu na zaslaný projektový záměr Setkání a Webináře Knihovna Novinky, pomocná videa, telefonické a e-mailové konzultace, změny… s každou výzvou (např. oproti 1. výzvě nyní vše elektronicky, scany podepsaných dokumentů, zjednodušená komunikace mezi partnery, mnoho aktivit a pomocných prvků ze strany JS), změny v Programovém manuálu

Zapojte se! Registrace do Interreg Europe komunity: www.interregeurope.eu/policylearning „Join our community“ na webu programu, zadat svůj záměr a vyhledávat nabídky jiných partnerů atd. viz prezentace pracovníka JS - Podpora žadatelů První informace platforem jsou online! články, novinky, akce - stránky programu Na webu programu je možno sledovat pod "NEWS" aktivity projektů, zejména setkávání, workshopy, zahájení projektů aj. aktivity

Webové stránky MMR – www.dotaceEU.cz Programové dokumenty Informace pro žadatele Kontakty na ŘO Cíle 1 – aktualizace únor 2017 Pokyny pro příjemce Metodiky a legislativa Související dokumenty

Následná „péče“ o příjemce

NCP (Národní kontaktní místo programu) Ministerstvo pro místní rozvoj Pro žadatele: Telefonické a e-mailové dotazy - obecné Osobní konzultace – prostudované materiály, lépe projektový záměr Překlady dokumentů (např. Programový manuál před 1. výzvou, nyní verze 4, k 13. 12. 2016 – bez překladu); aktuální balíček pro žadatele před každou výzvou Zprostředkování kontaktu na partnera z ciziny -záměr možno konzultovat s NCP, požádat o zaslání záměru do zahraničí za účelem vyhledání partnerů okolních zemí Informační dny - 6.5.2015, 31.3.2016 a 23. 2. 2017 – konzultace JS Mailing-list – možnost zařazení/ vyřazení - předávání informací od JS Tiskové zprávy, nebo informační e-maily po MV, setkáních Výboru ČR 2014-2020, novinky, akce Webové stránky www.dotaceEU.cz – sekce Programy – INTERREG EUROPE

Aktuální události Uzavřena 3. výzva (1. 3. – 30. 6. 2017) Nyní probíhá hodnocení způsobilosti Monitorovací výbor po ukončení výzvy a prvním kole hodnocení předložených projektů – 11. a 12. prosince 2017 v Talinu Pro české partnery budou další Finanční semináře, spolupráce s Centrem – kontroly příjemců (zdarma) 4. výzva dle zbylých financí po 3. výzvě – jasno bude po MV na konci roku 2017

NCP (Národní kontaktní místo programu) Ministerstvo pro místní rozvoj Pro příjemce: Kontrola – MMR – kontrola způsobilosti žadatelů – statutu - před konečným schválením JS Telefonické a e-mailové dotazy týkající se vykazování výdajů CRR – možnost e-mailových dotazů a telefonických (pí Jelínková) Dokumenty na webu MMR – Pokyny pro příjemce (nyní verze 5, k 1. 9. 2017, v českém jazyce) Kontrola – CRR Finanční semináře – MMR + CRR – 23. 6. 2016 a 14. 2. 2017 – zdarma pro CZ příjemce Mailing-list – příjemci 1.a 2.výzvy – zasílání aktuálních informací Tiskové zprávy, akce – spolupráce s partnery při propagaci jejich projektu (stránky IE a MMR) Webové stránky: www.interregeurope.eu a www.dotaceEU.cz – 2014-2020 - Programy – INTERREG EUROPE

Způsobilé výdaje Pro osoby zaměstnané projektovým příjemcem Mzdové výdaje Administrativní výdaje Cestovné a ubytování Vybavení Externí služby

Kontrola příjemců KONTROLOR: Na základě rozhodnutí ministryně pro místní rozvoj č. 142/2015 je kontrolou výdajů u programů Evropská územní spolupráce (tedy i INTERREG EUROPE) pověřeno Centrum pro regionální rozvoj České republiky (Centrum) Výkon kontroly je pro české příjemce bezplatný!! Časový harmonogram kontroly CZ partneři předkládají výdaje ke kontrole a zprávu o průběhu projektu zpravidla každých 6 měsíců Bezpodmínečně nutné je znát programovou dokumentaci - Programme Manual a Pokyny pro příjemce ke kontrole http://www.dotaceeu.cz/cs/Fondy-EU/2014-2020/Operacni-programy/OP-INTERREG-EUROPE NEPODCEŇOVAT!!

Alice Štollová Kovandová Děkuji za pozornost. Alice Štollová Kovandová Odbor evropské územní spolupráce Ministerstvo pro místní rozvoj Praha 1, Letenská 3 Tel.: +420 224 86 2254; +420 739 320 703 E-mail: alice.stollova@mmr.cz www.dotaceEU.cz www.interregeurope.eu