Petr Fodor.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tento vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu EU – peníze školám
Advertisements

POČÍTAČ.
Identifikátor materiálu: EU
Základy informatiky úvod
Co je to informace? Informace je smysluplné sdělení, skládající se z jednotlivých údajů z latinského in-formatio = utváření, ztvárnění v Informatice:
Informatika I 5. a 6. hodina 3. Týden.
Jednotky informace Bity, bajty a tak dál….
Základy IT Tomáš Sládek
Základy počítačů a kancelářský software
Windows - základy Jiří Beran Windows - základní Jiří Beran.
1 Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastZáklady informatiky a hardware DUMVY_32_INOVACE_ODB_521.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Blokové schéma PC a jeho hardwarová realizace
Základní pojmy 1. Informatika  Matematická disciplína Zabývá se – strukturou, zpracováním a využitím informací ○ Zpracování = získávání, ukládání, zobrazení,
Opakování učiva pro 7. ročník
Informatika I Informatika pro 1. ročník 4 letého gymnázia
Informatika 1_5 5. Týden 9. A 10. hodina.
Paměťová média.
Mgr. Miroslava Černá ZŠ Volgogradská 6B, Ostrava-Zábřeh
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Referát č. 3 Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení (principy fungování, digitální záznam informací, propojení počítače s dalšími (digitálními)
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_146_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Data Přednáška z předmětu Počítače I Dana Nejedlová Katedra informatiky EF TUL 1.
Co jsou to multimédia Bohumil Bareš.
Název Digitální reprezentace dat Předmět, ročník ICT, sekunda
ZÁZNAM A KÓDOVÁNÍ INFORMACÍ
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_1_1_01 Název vzdělávacího materiáluObecné termíny z oblasti informací Jméno autoraIng.
Opakování hardware a software.
Jak pracuje počítač 2 Název školy
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: září 2011,
SOFTWARE, USPOŘÁDÁNÍ DAT V POČÍTAČI I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová Materiál zpracován v rámci projektu.
Základní pojmy a části počítače Data (informace) se v počítači ukládají v pojmenovaných celcích, které se nazývají soubory. Soubory jsou dvou druhů: Programy.
Informace a informační zdroje. informace obecně = obsah zprávy či sdělení V informatice = kódovaná data, která lze vysílat, přijímat, uchovávat či zpracovávat.
Jak pracuje počítač Název školy
Počítačové komponenty Jiří Vohradský. Co je počítač? Počítač je zařízení pro zpracování informací. Informace jsou v počítači ve formě různých druhů dat.
Základní pojmy 2. Hodina + 3. hodina. Informace: 1. data, která se strojově zpracovávají (údaje, hodnoty, čísla, znaky, symboly, grafy,... ) 2. vše co.
VY_32_INOVACE_F3-01 INFORMATIKA - POJMY AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: SRPEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: VÝKLAD LÁTKY K TÉMATU: INFORMATIKA - POJMY Časová.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Základní pojmy ve výpočetní technice
Počítač univerzální stroj na automatické zpracování informace programovatelný - program určuje využití (univerzalita) program - skupina příkazů, kterým.
Základní pojmy v informatice Bohumil Bareš. Základní pojmy Data – soubory, jiný výraz pro „informace“, jsou to údaje, které vypovídají o světě, mohou.
Jednotky Číselné soustavy
Univerzita třetího věku kurz ECDL
Z latinského „informatio“ = vtištění formy či tvaru, utváření. Informace = srozumitelná a pochopitelná část údajů Metainformace = informace o informaci.
Základní pojmy výpočetní techniky
Autor: Filip Jelínek Rok: 2006/2007 Hardware,software, vstupní a výstupní zařízení, atd …
ÚVOD DO PŘEDMĚTU INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE. OPERAČNÍ SYSTÉM Je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti.
Informace Zpracování informací, metainformace, zdroje, autorská práva Denisa Poštulková VIII.A.
Cesta do nitra počítače. Hardware Hardware Hardware označuje veškeré fyzicky existující technické vybavení počítače. Základní deska: procesor operační.
Pojmy a názvy 2 Předmět: Informační a komunikační technologie Autor: Milan Franek.
Architektura počítače Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Základy informatiky.
Software,hardware,data,biti a bajty.  Software je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost.
PC základní jednotka.
PRÁCE NA PLOŠE PC VY_32_INOVACE_08
Číselné soustavy - převody
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Petr Fodor.
Úvod do informačních technologií autor Mgr. Jana Truxová
Software počítače 2 - opakování
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Ukládání dat v paměti počítače
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Číselné soustavy - Opakování
Jednotky a pojmy ve výpočetní technice
Paměť počítače.
Jednotky dat Informatika, 8. třída.
Opakování učiva pro 7. ročník
Informační a komunikační technologie 5. ročník
Transkript prezentace:

Petr Fodor

Co je informatika ? Co je informace ? Informatika je soubor postupů a prostředků o způsobu získávání, přenášení, uchovávání a zpracovávání informací Co je informace ? Informace je údaj o prostředí, jeho stavu, věcech a činnostech které v něm probíhají V běžné řeči : Vědění které lze dále předávat jako obsah zprávy nebo sdělení Ve vědě : Údaj o vlastnostech a uspořádání objektů. V informatice : kódovaná data

Informace a jejich získávání Informace získáváme prostřednictvím různých zdrojů dle obsahu a jejich nosičů Rozdělení zdrojů dle základních nosičů Klasické zdroje (tištěné, zvukové, obrazové) Obsah: Zprávy, komunikace, prezentace, reklama, obrázek Nosič: Učebnice, příručky, knihy, rukopisy, noviny, rozhlas, obraz, pohlednice, fotografie, gramofonová deska, magnetofonová páska, člověk Digitální zdroje (elektronické) Obsah: Digitální kniha, internetová stránka, databáze, elektronický katalog, televizní vysílání, e-mail, zpráva IM, video, audio Nosič: Signál -> Internet, televizní vysílání, kompaktní disk, disketa, flashdisk, pevný disk, paměťová karta, páska, děrný štítek, WiFi, Bluetooth

3) Technické prostředky – Hardware (HW) Základní pojmy v informatice 1) Výpočetní technika Věda o postupech a prostředcích určených ke zrychlení a automatizaci zpracovávání informací 2) Počítač Zařízení (technický prostředek) určený pro zpracovávání informací elektronickou cestou 3) Technické prostředky – Hardware (HW) Technické vybavení (můžeme na něj sáhnout) 4) Programové prostředky – Software (SW) Programové vybavení (nelze na něj sáhnout) 5) Informace Sdělění určené ke zpracování – zvuk, text, obraz

Zpracování informace ve výpočetní technice Uložení a přenos Zobrazení a tisk Archivace, transformace (převod) a komprimace Třídění a výběr Aritmetická operace Logická operace

Zpracování informace ve výpočetní technice Aritmetické operace (početní operace) jsou základní operace s čísly kdy na začátku máme vstupní informace (argumenty/operandy/vstupní hodnoty) a na konci výstupní hodnoty

Zpracování informace ve výpočetní technice Logické operace Význam AND OR < > <= >= != == & ,a nebo je menší je větší je menší nebo rovno je větší nebo rovno nerovná se rovná se

bit – 1 bit (binary digit – dvojková číslice) Jednotky informace bit – 1 bit (binary digit – dvojková číslice) základní jednotka informace označuje se b a může nabývat pouze dvou hodnot – 0, 1 Byte – nejmenší adresovatelná jednotka označuje B a platí 1 B = 8 b Převod mezi desítkovou a dvojkovou soustavou Desítkově Binárně 0000 8 1000 1 0001 9 1001 2 0010 10 1010 3 0011 11 1011 4 0100 12 1100 5 0101 13 1101 6 0110 14 1110 7 0111 15 1111

Kapacita paměti Kapacita paměti je množství dat které je paměť schopna uchovat - Uchovává se v bytech s využitím přípon dle tabulky Předpona Značka Zápis Mocnina (B) Převod (B) kilo k, K 1 kB 210 B 1024 B mega M 1 MB 220 B 1048576 B giga G 1 GB 230 B 1073741824 B tera T 1 TB 240 B 1099511627776 B Mocnina je matematická operace u které násobíme číslo samo sebou tolikrát dle hodnoty mocnitele - Mocniny nám ulehčují zápis v matematice

Vytvořte referát na téma Domácí úkol Vytvořte referát na téma Počítačová síť Pro hledání můžete využít jakýchkoliv dostupných prostředků, na konec referátu zapište zdroje informací ze kterých jste čerpali informace pro tento referát. Referát odevzdejte 31.10.2017