Sociální zabezpečení v EU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Advertisements

Přehled orgánů Evropské unie
Volný pohyb pracovníků
KOMBI Obsah: Legislativa Evropské unie.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
VY_32_INOVACE_29-06 DUM 6 PRÁVO EU.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Instituce EU Evropská rada Rada Evropské unie Evropská komise
Evropská regulace pracovněprávních vztahů v sociální oblasti MUDr. Milan Cabrnoch poslanec Evropského parlamentu.
Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO) Vzniklo v roce 1951 jako první ze tří evropských společenství. Jeho cílem byla podpora rozvoje dvou tehdy klíčových.
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
Evropský sociální dialog. Evropský Sociální dialog Partneři Partneři Výbor EU pro sociální dialog Výbor EU pro sociální dialog Nástroje sociálního dialogu.
Evropská unie.
Historické milníky evropského práva
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
VY_32_INOVACE_08/3/7 Náměty pro výuku výchovy k občanství v 6. – 9. ročníku Historie EU Mgr. Luboš Horký Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Evropská Integrace Aneb jak to vše začalo
Struktura a principy Evropského práva
Mezivládní organizace – jediná úroveň
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Právo životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
Oblasti úpravy pracovního práva 1. Volný pohyb osob (pracovníků) 2. Rovné zacházení a boj s diskriminací 3. Pracovní podmínky 4. Ochrana zaměstnanců 5.
Politika sociální inkluze v Evropské unii
1 VŠFS – prezen č ní studium LS 2004/05 Proces vzniku EU P ř ednáška
Evropská unie - instituce
Politika soudržnosti Mgr. Lucie Parobková Odbor regionálního rozvoje.
Evropská sociální politika (?) Evropský sociální model (ideová, hodnotová a programová rovina) Harmonizace systémů sociální politiky (praktická rovina,
Evropská unie jako aktér sociální politiky Přednáška předmětu Úvod do sociální politiky.
Evropské environmentální právo Osnova Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP + legislativní.
Evropské právo životního prostředí Přednáška č. 2 Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP.
Sociální zabezpečení v EU Základní zásady, osobní a věcný rozsah.
Historický vývoj EU Petra Henychová.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 11. května 2015.
EVROPSKÁ UNIE.
Hospodářská politika Téma 2 Evropská integrace. Evropská integrace Historie „společné“ Evropy Instituce EU.
Regulace nezaměstnanosti. Stručný přehled vývoje politiky zaměstnanosti  Keynesiánský přístup  Stimulace agregátní poptávky  Regulace mezd  Měnová.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v EU – prameny ke studiu
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
Orgány a instituce působící v oblasti sociální politiky a jejich kompetence. JUDr. Jana Komendová, Ph.D.
Evropská unie EU. Historie Zakladetel Robert Schuman, francouzský ministr zahraničí předložil návrh o sjednocení Evropy. Zakladetel Robert Schuman,
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Evropská unie jako aktér sociální politiky Třetí téma kurzu Evropská sociální politika.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Z ÁKAZ DISKRIMINACE V SOCIÁLNÍM ZABEZPEČENÍ PODLE PRÁVA EU Seminář 2016.
P RÁVO E VROPSKÉ UNIE 2 Prezentace ES A EU Evropská společenství – původně tři Společenství 1951 – ESUO (fungovalo v období 1952 – 2002) 1957.
Právo Evropské unie 2 Prezentace ES a EU Evropská společenství – původně tři Společenství 1951 – ESUO (fungovalo v období 1952 – 2002) 1957 –
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. AUTOR: Mgr. Vlasta Geryková VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_32_Zeměpis_16_Evropská unie,
Pravomoci EU. Zásada svěřených pravomocí. Typy pravomocí EU Článek 5 Smlouvy o EU 2. Podle zásady svěření pravomocí jedná Unie pouze v mezích pravomocí.
Rozpočtová a fiskální politika 27. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 27.
Sociální zabezpečení v Evropské Unii Katedra pracovního práva a práva sociálního zabezpečení © Ing. Antonín Vacík
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Prameny, mezinárodní organizace, vztah ČR a EU JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Správa sociálního zabezpečení
Rozpočtová a fiskální politika
Evropská integrace= SCELOVÁNÍ, SJEDNOCENÍ
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Přehled orgánů Evropské unie
Digitální učební materiál
Rozvoj inovací v EU.
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
EVROPSKÝ PILÍŘ SOCIÁLNÍCH PRÁV
EVROPSKÁ UNIE. EVROPSKÁ UNIE VLAJKA – 12 zlatých hvězd – původní počet členů - nyní symbol jednoty a harmonie.
Rozpočtová a fiskální politika
Rozpočtová a fiskální politika
Transkript prezentace:

Sociální zabezpečení v EU

Sociální politika - obecně nedílná součást života každé vyspělé společnosti je zakotvena i v dokumentech EU tvoří pilíř dvou základních odvětví pracovního práva a sociálního práva (v Česku – práva sociálního zabezpečení) postupný vývoj

Vývoj sociální politiky období 1957-1974 původně cílem EHS výhradně ekonomická spolupráce, sociální opatření jen nástroj napomáhající k vytváření volného trhu ukázalo se, že trh vše nevyřeší postupně vytvářen tzv. Sociální akční program (1974) období 1974-1989 zlatá doba harmonizace v sociální politice v letech 1974-1980 v druhé polovině tohoto období zvítězil neoliberální přístup deregulace a flexibilita jako nástroje proti ekonomické a sociální krizi, nezaměstnanosti období 1990-dosud sílící tendence k podpoře sociální soudržnosti Společenství

Základní dokumenty EU 4 základní smlouvy Smlouva o Evropské unii Smlouva o založení Evropského sdružení uhlí a oceli Smlouva o založení Evropského společenství atomové energie Smlouva o založení Evropského společenství (dříve Evropské hospodářské společenství) základní dokumenty týkající se sociální politiky Jednotný evropský akt z roku 1987 Charta základních sociálních práv pracujících z roku 1989 Dohoda o sociální politice z roku 1992 (uzavřená v rámci Maastrichtské smlouvy) Zelená kniha – Evropská sociální politika z roku 1993 Bílá kniha – Evropská sociální politika z roku 1994 Amsterodamská smlouva z roku 1997 Evropská sociální agenda přijatá v Nice v roce 2000 další dokumenty k sociální politice přijaté na následujících zasedáních

Hlavní cíle sociální politiky EU růst zaměstnanosti motivující odměna za práci rovnost pohlaví spravedlivé a dostatečné důchody zmírňování chudoby podpora sociální soudržnosti podpora kvalitní a udržitelné zdravotní péče

Orgány EU – sociální oblast obecné instituce – jen pro připomenutí Evropský parlament Rada Komise Soudní dvůr orgány v oblasti sociální politiky umožňují i zapojení sociálních partnerů některé byly založeny přímo Smlouvou o ES Ekonomický a sociální výbor Evropský sociální fond další byly postupem času ustaveny, aby napomáhaly Radě a/nebo Komisi při plnění jejich úkolů Evropské centrum pro rozvoj odborného výcviku Evropský fond pro zlepšení životních a pracovních podmínek Stálý výbor pro zaměstnanost Výbor pro zaměstnanost a trh práce Evropská agentura pro bezpečnost a zdraví při práci další poradní a konzultační výbory

Prameny sociální politiky – primární právo pro oblast pracovního práva Smlouva o ES článek 12-13 článek 39-41 hlava VIII Zaměstnanost hlava XI Sociální politika, všeobecné a odborné vzdělávání a mládež pro oblast sociálního zabezpečení článek 42 článek 137 a 251

Prameny sociální politiky – sekundární právo směrnice nařízení rozhodnutí doporučení a stanoviska v oblasti pracovního práva převažují směrnice, nařízení jen výjimečně v oblasti sociálního zabezpečení je základní úprava obsažena v nařízeních, směrnice jen doplňují některé zásady