Potřeby obětí znásilnění ČR/2017

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁSILÍ V RODINĚ.
Advertisements

Kyberkriminalita na dětech z pohledu forenzní psychologie
Poslání Intervenčního centra
Zákon o obětech trestné činnosti Tisková konference
„Preventivní aktivity MV - bezpečný prostor pro seniory“
EStrategie statutární město Ostrava Ing.Jaromír Tomala
Zvládání rizik vyplývajících z pracovního stresu ve společnosti EDUCACONSULT M&J Consulting Pardubice, Česká republika
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví – Formy násilí autor VM:Ing.
Právní rámec domácího násilí v ČR Praha, 5. června 2014 Konference k problematice domácího násilí MŠMT ČR Petra Vitoušová.
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Činnost Bílého kruhu bezpečí, o.s. Péče o zvlášť zranitelné oběti trestné činnosti Bc. Irena Sedláčková Projekt „KRUH bezpečí zvlášť zranitelným obětem.
Motivace ve vzdělávání dospělých Lektor: Mgr. Šárka Prachařová
Alternativní sankce a opatření ve 21. století. Pavel Štern, PMS ČR.
ohroženým domácím násilím
PROŽÍVÁNÍ OBĚTÍ JEDNÁNÍ S OBĚŤMI
KOMUNIKACE SE SENIORY Olga Bürgerová.
AKTUÁLNÍ PROBLÉMY NA ÚSEKU ODHALOVÁNÍ A VYŠETŘOVÁNÍ SEXUÁLNĚ MOTIVOVANÉ TRESTNÉ ČINNOSTI PÁCHANÉ NA DĚTECH mjr. Mgr. Jan Machuta 3. oddělení SKPV OOK.
DOMÁCÍ NÁSILÍ SEXUÁLNÍ NÁSILÍ OBCHOD S LIDMI
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Domácí násilí v praktické rovině
Moc soudní Pavel Šuranský.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Judita Vedlová. Definováno v trestním zákoně §199.
(2) Doporučení odboru prevence kriminality Ministerstva vnitra k realizaci vybraných projektů prevence kriminality na místní úrovni.
VY_32_INOVACE_PSYPS15960ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Legislativa.
Trestní právo procesní I.
Bílý kruh bezpečí pobočka Brno
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
PRÁCE S DOMÁCÍM A SEXUÁLNÍM NÁSILÍM. MOŽNOSTI legislativní zázemí práce s předsudky možnosti prevence poradensko-terapeutická práce specializované organizace.
Centrum sociálních služeb Praha je příspěvkovou organizací Magistrátu hlavního města Prahy.
Bagatelní kriminalita Domácí násilí Stalking Sexuální násilí Seminář - ÚPV PSP Evropský den obětí zločinu.
Práce probačního úředníka s dětmi a mladistvými Mgr. Marcela Nerudová Probační a mediační služba ČR.
SPONDEA, o.p.s. Brno Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Spolupráce OSPOD s intervenčními centry Spolupráce OSPOD s intervenčními centry-
Poradna pro oběti násilí – Programy zaměřené na práci s dětmi jako svědky domácího násilí Mgr. Petr Oroszy Centrum nové naděje Frýdek-Místek
INTERVENČNÍ CENTRUM Přínos Individuálního projektu „Zajištění vybraných sociálních služeb na území JmK“ pro službu INTERVENČNÍ CENTRUM Jana Levová Intervenční.
Lidé s mentálním postižením jako cílová skupina sociálních služeb.
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY Krajské ředitelství policie Jihomoravského kraje Městské ředitelství Brno por. Bc. Andrea KORNETOVÁ por. Bc. Andrea KORNETOVÁ –
Zhodnocení aplikace zákona o obětech trestných činů v Probační a mediační službě PaedDr. Jitka Čádová, ředitelka PMS
Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Ostrava © Bílý kruh bezpečí, o. s.
Stalking nebezpečné pronásledování Trestní zákoník - § 354.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Autor: Mgr. Miluše Džuberová NÁSILÍ sprejerství agresivita domácí násilí sportovní násilí.
Psychické stavy a procesy Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Práva osob se zdravotním postižením pohledem veřejné ochránkyně práv Lenka Frýdková Kancelář veřejného ochránce práv Praha, © Copyright Veřejný.
Vykazování v systému DRG z pohledu zdravotnického zařízení MUDr. Patricie Kotalíková Nemocnice Kadaň s.r.o.
Domácí násilí ©Manová Pavla, Bc.. Domácí násilí je fyzické, psychické anebo sexuální násilí mezi blízkými osobami, ke kterému dochází opakovaně v jejich.
Barbora Pekařová, C3A.  bipolární porucha  závažné duševní onemocnění  porucha mozku (vrozené odchylky fungování mozku)  výrazné výkyvy nálad  povznesená.
Prokopova 17 Plzeň tel.: Provozní hodiny: Po, Út, St 9.00–16.30 Čt12.00–19.00 Pá 9.00–16.00.
Stalking Jak zlepšit pomoc obětem?
Phdr.hana pazlarová, ph.d.
Co potřebují oběti znásilnění ?
Krizová intervence Mgr. Eva Oujezská
Intervenční centrum Ostrava pro osoby ohrožené domácím násilím Bílý kruh bezpečí, z.s. Poslanecká sněmovna Praha
Domácí násilí a pomoc jeho obětem
Akční plán Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období
Mgr. Jana Drexlerová Mamma HELP
§ Soudní řízení § § § §.
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Probační a mediační služby výjezdní zasedání RVPK Příbram
POZNÁMKY KE STALKINGU NA ZÁKLADĚ ZKUŠENOSTÍ Z PRAXE ZPRACOVALA mjr. Mgr. Klára Zbořilová, Ph.D. říjen 2016.
Shrnutí Jana Konečná.
Jakub Kovář, projekt Křehká šance II,
Sociální práce v praxi Oblasti působení soc. pracovníků
Dopady trestného činu zanedbání povinné výživy – práce s odsouzeným s ohledem na zájmy dítěte Marek Tkáč, ředitelství PMS Praha Xenie Kopalová, středisko.
Michaela Borovanská, Jana Malíková
Právní rámec pomoci obětem domácího a sexuálního násilí
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
Koncepční záměry MPSV v oblasti náhradní rodinné péče
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Domácí násilí.
Transkript prezentace:

Potřeby obětí znásilnění ČR/2017 Petra Vitoušová Bílý kruh bezpečí 20.02.2017 – ÚPV PSP

Změny, šance Legislativní tr. zákoník ZOTČ, kategorie ZZ OTČ, zmocněnec pro ZZ OTČ Výkon spravedlnosti místa pomoci v rámci NNO (ZOTČ, informace) specializace PČR spolupráce se zdrav. zařízeními výslechové místnosti oddělené čekárny u soudu

OTČ v BKB („face to face“ kontakt 16 002), z toho 11,5% v souvislosti se znásilněním (1833 kontaktů), z nichž 1/5 v rámci DN

Kontakty související s TČ znásilnění dle poraden BKB

1832 kontaktů dle vztahu k TČ

Vyhledána pomoc v poradně – časový odstup

Obavy obětí po činu Strach z pachatele (neznámý, známý …) Sebeobviňování Jen ať se to nikdo nedozví Dilema – oznámit, neoznámit (utajit) Jak bude reagovat rodina, lékaři, policisté, znalci .. Zvládnu to?

Latence – příchozí ženy (OTČ znás.)

Ženy – TČ znásilnění – 814/1624

o. žena Do 25 let, oznámeno, projevy zpochybňování, domnělý P sebevražda Výrazná somatizace traumatu – nepřiznaného lékařům, aktuálně terapie a znovu projevy somatizace

Latence – příchozí muži (OTČ znás.)

Muži – TČ znásilnění – 15/29

o. muž 38 let, mimopražský, pravidelně dojížděl služebně, stejný hotel, stejný bar .. společnost muž a žena .. byt dva muži Neoznámeno, přichází 2 měsíce po činu, selhával vztah s partnerkou („jsi jiný“)

Očekávání Zvládnout reakci na extrémní prožitek (důvěra + informace) Eliminovat zdravotní rizika (nízkopr. odborné ZZ) Přijmout informované rozhodnutí (oznámit ?) Obnovit pocit bezpečí (odborná pomoc + faktická opatření) Obnovit pocit spravedlivého světa Odpoutat se od pachatele a od činu Minimálně rok trvá vyrovnání se s TČ znásilnění.

OTČ znásilnění – stěžují si

Potřeby obětí znásilnění ČR/2017 - výzvy Definice znásilnění (povědomí) – dle TrZ velmi široká škála jednání, někdy dost vzdálených běžné představě o zn. (např. osahávání silně intoxikované nebo spící osoby) studie IKSP, 2015 V praxi přetrvává představa o „klasickém“ znásilnění, tj. bez vztahu, bez alkoholu, s použitím brachiálního násilí = chybí obecné povědomí „co je a co není znásilnění“ OSVĚTA

Potřeby obětí znásilnění ČR/2017 - výzvy Vztah veřejnosti k obětem znásilnění (postoje) blokuje střet několika tabu - trauma, násilí a sex (= sex bez intimity, bez důvěry a bezpečí) = ve vztahu k obětem znásilnění chybí respekt, důvěra, přijetí bez zpochybňování, porozumění = rychle dostupná odborná a diskrétní pomoc (zdravotnická, ošetření a zajištění důkazů + informace ……. rozhodnutí)

Základní předpoklad = změnit postoj veřejnosti Nefér hodnocení - retrospektivní přístup (chyba zpětného úsudku, už víme, co se stalo) Zkreslující stereotypy role „oběti“, představa, jak má po TČ vypadat a chovat se „Silné“ oběti nebudí sympatie, „slabá“ je předurčena …. Přenos viny na oběť (..měla předpokládat, musela vědět) + sebeobviňování

Možnosti, rezervy ZOTČ = osoba, která se cítí být obětí, má právo, aby s ní tak bylo zacházeno Důvěrník, zmocněnec Ochrana a bezpečí oběti (utajení podoby a totožnosti, PO v TŘ, informace o obviněném, krátkodobá ochrana ..) Peněžitá pomoc státu – terapie !!

Tea Consent https://www.youtube.com/watch?v=oQbei5JGiT8