ALU Aritmeticko-logická jednotka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy ukládání dat v počítači
Advertisements

Tato prezentace byla vytvořena
Pascal - příklady.
Otázky k absolutoriu HW 1 - 5
Tato prezentace byla vytvořena
RoBla Číselné soustavy.
Operátory (1. část) 3 A1PRG - Programování – Seminář
Tato prezentace byla vytvořena
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
16 - Binární logika Logické operace v dvouhodnotové algebře. Přípustné hodnoty proměnných jsou teda pouze logická 0 (FALSE - nepravdivý) a logická 1 (TRUE.
Instrukční soubor PIC16Fxxx osnova: Charakteristika instrukčního souboru Rozdělení instrukcí Časové průběhy (zpracování instrukcí)
Informatika I 7.a 8. hodina 4. týden.
PROCESORY Základní přehled.
LOGICKÉ ŘÍZENÍ GEORGE BOOLE
Procesor.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A13 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
PicoBlaze, MicroBlaze, PowerPC
Základy mikroprocesorové techniky
Procesor. Na trh byl uveden v 70.letech minulého století a znamenalo to průlomv konstrukci počítače. Je to jakýsi mozek počítače, vykonává všechny instrukce,které.
Paměťové obvody a vývoj mikroprocesoru
Tato prezentace byla vytvořena
KOMBINAČNÍ LOGICKÉ FUNKCE
Informatika / …o počítači (základní pojmy, jednoduché představy) 2006.
Přehled a vývoj mikroprocesorů
Provedení logických obvodů
Výrok „Dostali na to neomezený rozpočet, a podařilo se jim ho překročit …„ (Michael Armstrong, CEO, problém Y2K, )
Von Neumannovo schéma.
Tato prezentace byla vytvořena
Aritmetické operace ve dvojkové soustavě, šestnáctkový součet
Jaroslav Krahula.  OSC - ? ROM - ? RAM - ? Č/Č - ? CPU - ? ŘS - ? SP - ? LPT -?
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_152_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Kombinační logické funkce
Logické komparátory Střední odborná škola Otrokovice
Převody mezi číselnými soustavami 1
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Výrok „Vypadá to, že jsme narazili na hranici toho, čeho je možné dosáhnout s počítačovými technologiemi. Člověk by si ale měl dávat pozor na takováto.
Univerzita třetího věku kurz Znalci Hardware 1.
Datové typy a operátory. Co jsou datové typy  Charakterizují proměnnou nebo konstantu – jaká data obsahuje  Data jsou v počítači ukládána jako skupiny.
Mikroprocesor.
ALTERA Stratix – LE až 7427 Kbitů RAM tři bloky RAM pamětí rychlé DSP bloky až 12 PLL (4+8 rychlých) až 16 globálních hodin a 22 zdrojů podpora.
Poloviční a úplná sčítačka
Kombinační logické funkce
Paralelní sčítačka a její aplikace
Logické funkce dvou proměnných, hradlo
Procesory.
Instrukce procesoru.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_04_PROCESOR.
Technika počítačů 3. Mikroprocesory © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ●
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Blokové schéma počítače.
John von Neumannova koncepce. John von Neumann  Narozen 28. prosince 1903 Budapešť Rakousko-Uhersko  Zemřel 8. února 1957 Spojené státy americké.
Základní pojmy. Pro zápis se v běžném životě používá desítková neboli dekadická číselná soustava. Číslo je zapsáno jako řada číslic neboli cifer t.j.
Orbis pictus 21. století Instrukční soubor 2
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Ing. Hana Šmídová Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_NEUMANN_S1.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III
Software,hardware,data,biti a bajty.  Software je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Aritmetickologická jednotka
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Petr Fodor.
Jednočipové počítače – instrukční sada
Číslicová technika.
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Název projektu: Moderní výuka s využitím ICT
Mikropočítač Soubor instrukcí
Aritmetické operace v číselných soustavách
Číselné soustavy a kódy
Tato prezentace byla vytvořena
Centrální procesorová jednotka
Číselné soustavy a kódy
Informatika / …o počítači
Transkript prezentace:

ALU Aritmeticko-logická jednotka

Aritmeticko-logická jednotka (ALU arithmetic logic unit) je jedna ze základních komponent počítačového procesoru (tou druhou je řadič), ve které se provádějí všechny aritmetické (např. sčítání, násobení, bitový posuv, …) a logické (logický součin, negace, …) výpočty. V mnoha dnešních procesorech je na jednom procesoru více než jedna ALU, obvykle rozdělené na jednotky pro práci s celočíselnými operandy a jednotky pro práci s operandy v plovoucí řádové čárce (ty se někdy neoznačují jako ALU, ale jako FPU, floating-point unit). Jednotlivé ALU pracují relativně nezávisle, takže procesor může v jednom hodinovém taktu provést více instrukcí ve více jednotkách současně. Jednotlivé operace v aritmeticko-logické jednotce jsou prováděny nad operandy s pevně daným rozsahem závislým na architektuře. Výpočty s libovolnou přesností je tak zapotřebí provádět pomocí softwarových knihoven.

Vlastnosti aritmeticko-logické jednotky do značné míry určují i vlastnosti celého počítače. Jedná se například o takzvanou bitovou šířku či šířku slova. Počítač pracuje s dvojkovou soustavou, tj. jednotlivými bity, některé starší počítače, resp. jejich procesory, například pracovaly přímo v desítkové soustavě. Většina domácích počítačů, používala osmibitové mikroprocesory, jejichž ALU dokázala v jedné instrukci zpracovat celá čísla (integer) o délce osmi bitů, tj. v rozsahu pouhých –128 až 127 nebo 0 až 255. Všechny operace s většími čísly musely být naprogramovány, což vedlo ke zpomalení práce – pokud ovšem nebereme v úvahu delší čas výpočtu, je možné na osmibitových mikroprocesorech (resp. osmibitových ALU) provádět i výpočty například s čísly uloženými ve formátu pohyblivé řádové čárky, nebo i výpočty s libovolnou přesností. Pozdější mikroprocesory měly 16-tibitové ALU, 32-tidvoubitové ALU a dnes dokonce 64-­bitové aritmeticko-logické jednotky, což pro většinu problémů řešených na počítačích více než dostačuje.

Integrovaná aritmeticko-logická jednotka (ALU), realizovaná integrovaným obvodem 74181, vykonává se dvěma čtyřbitovými operandy A a B 16 aritmetických operací a 16 logických operací ve dvojkové soustavě. Obvod provádí např. aritmetické operace: sčítání, odčítání, přičtení jedničky, dvojkový doplněk, posuv o 1 místo vlevo, porovnání obou čísel a další. Dále obvod vykonává logické operace: logický součet OR, logický součin AND, dále funkce NAND, NOR, NOT, ekvivalenci XNOR a nonekvivalenci XOR a další. Výběr operací je prováděn pomocí řídicích vstupů S0 až S3. Bit M určuje typ prováděné operace. Pro M = 1 provádí obvod logické operace a pro M = 0 provádí aritmetické operace. Kromě toho je druh operace závislý na hodnotě přenosu z nižšího řádu Cn.

Je-li třeba zpracovávat data s více než 4 bity, mohou se obvody ALU 74181 řadit do série. Aby se přitom nezpomaloval výpočet v důsledku zpoždění šíření přenosu aritmetickými jednotkami, používá se speciální integrovaný obvod pro zrychlení šíření přenosu s označením 74182. Zapojení čtyř ALU jednotek pro délku operandů 16 bitů se zapojením obvodu pro zrychlení přenosu je znázorněno na dalším obrázku. Označení CLA značí "Carry Look-Ahead".