Hustota-výpočet hustoty

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MĚŘENÍ HUSTOTY.
Advertisements

Téma: Fyzikální veličiny – hustota
Hustota Hustota látky (Učebnice strana 86 – 89)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Hustota LC.
Ú VODNÍ HLAVIČKA Doplň číslo lab. práce Ú KOL 1: Z OPAKUJ ZÁKLADNÍ POJMY 1) Co je to hustota? odvozená fyzikální veličina, která určuje hmotnost látky.
MĚŘENÍ HUSTOTY Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Hustota
VÝPOČET HMOTNOSTI Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Hana Kuříková Název: VY_32_INOVACE_03_B_2_Výpočet hmotnosti Téma: Fyzika.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k zopakování probraného učiva. Žák odpovídá na otázky o základní fyzikální veličině.
Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:F Datum ověření ve výuce: Téma: Hustota látky Tématický okruh: Hustota Vzdělávací obor: Fyzika Vzdělávací.
ÚLOHY - HUSTOTA Seminář didaktiky fyziky 1 FY2MP_SDF1/01 Vypracovala : Bc. Lenka Dobešová.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
HUSTOTA LÁTKY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Hana Kuříková Název: VY_32_INOVACE_03_B_1_Hustota látky Téma: Fyzika 6. ročník.
F YZIKA Hustota látky Vypracoval: Lukáš Karlík. H MOTNOST RŮZNÝCH LÁTEK Co je těžší kilogram peří nebo kilogram železa? Jsou stejně těžké. Mají však stejný.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Hustota Název sady: Fyzika 6. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Určování hustoty látek Název sady: Fyzika 6. ročník Číslo projektu:
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Kladka pevná a volná Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Rozdělení kulových zrcadel na dutá a vypuklá. Zobrazení kulovými zrcadly.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák odpovídá na otázky řešící pohyb tělesa. Žák zná vzorec pro výpočet.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k zopakování naučeného učiva a k naučení nového učiva. Žák si nejprve formou otázek.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Svatava Juhászová; datum: Název:
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k celkovému zopakování učiva o pohybu těles. Žák odpovídá na otázky, řeší úlohy o pohybu tělesa.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k naučení nového učiva. Žák se seznámí třením, sílou, která brzdí pohyb těles. Vysvětlení.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák naváže na znalosti, které získal o hustotě v prvouce a přírodovědě.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k stručnému zopakování naučeného učiva o vlastnostech světle a k naučení nového učiva. Žák pochopí.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Hustota a její měření.
Čemu jste se ve fyzice naučili- Fyzikální veličiny
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Opakování 1 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Opakování 2 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Grafické znázornění pohybu
Fyzika hrou-opakování II.
Otáčivé účinky síly-PÁKA
Otáčivé účinky síly-PÁKA
Jak změříme teplo přijaté nebo odevzdané při tepelné výměně
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Fyzika hrou-opakování I.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Hustota-odvozená fyzikální veličina
Opakování 2 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Zákon odrazu světla, Zobrazení na rovinném zrcadle
Skládání rovnoběžných a různoběžných sil
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Souhrnná cvičení-pohyb těles
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Čas Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Hustota-výpočet objemu
zpracovaný v rámci projektu
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Jak změříme teplo přijaté nebo odevzdané při tepelné výměně
Chování těles v kapalině – procvičení 2
Fyzika hrou-opakování I.
Teplota Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Pohyb těles-fyzika hrou
Síla - skládání sil stejného a opačného směru
Teplota Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
VY _52_INOVACE_A_08_Hustota látky
Hustota-výpočet objemu
Čas Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Teplota – souhrnná cvičení I.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Výpočet času Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
AUTOR: Mgr. Milada Zetelová
Rychlost Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Fyzika hrou-opakování II.
Transkript prezentace:

Hustota-výpočet hustoty Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena Vzdělávací oblast: Člověk a příroda_Fyzika Datum: 12/2012 Název materiálu: VY_32_INOVACE_FY.6.A.02_hustota_-_vypocet_hustoty Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/21.1693 Název projektu: PRIMA ŠKOLA Hustota-výpočet hustoty Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák naváže na znalosti, které získal o hustotě v prvouce a přírodovědě. Žák si nejprve formou otázek a odpovědí zopakuje již naučené znalosti o hustotě jako odvozené fyzikální veličině. Žák se naučí řešit jednoduché úlohy na výpočet hustoty ze vzorce.

ρ [ró] ρ [fí] λ [lambda] Ω [omega] Jak značíme odvozenou fyzikální veličinu „hustota“? Vyberte správný symbol a řekni název symbolu: ρ [ró] ρ [fí] λ [lambda] Ω [omega]

Jaké jednotky hustoty používáme? Vyberte správné jednotky: kg/m³ ml/cm³ g/cm³ kg/l l/kg

Jakou hustotu má voda? Vyberte správné údaje: 2 000 kg/m³ 1 000 kg/m³ 10 g/cm³ 1 g/cm³

Jak vypočítáme hustotu? Vyberte správný vzorec a popište ho slovy: ρ=m∙V ρ=m+V ρ=m-V ρ=m:V

m=ρ:V m=ρ∙V m=ρ+V m=ρ-V Jak vyjádříme HMOTNOST ze vzorce pro výpočet hustoty? Vyberte správný vzorec a popište ho slovy: m=ρ:V m=ρ∙V m=ρ+V m=ρ-V

V=m:ρ V=m+ρ V=m-ρ V=m∙ρ Jak vyjádříme OBJEM ze vzorce pro výpočet hustoty? Vyberte správný vzorec a popište ho slovy: V=m:ρ V=m+ρ V=m-ρ V=m∙ρ

Máte tři krychle stejného objemu, jejichž povrch je natřen tak, abyste nepoznali, z jaké jsou látky. Víte jen, že jedna je ze dřeva, druhá z oceli, třetí z olova. Jak poznáte, z jakého materiálu která krychle je? Správná odpověď: Na základě znalosti hustot a následného zvážení. Krychle s nejmenší hmotností je dřevěná, krychle s největší hmotností je z olova.

Tři válečky mají stejnou hmotnost Tři válečky mají stejnou hmotnost. První je z polystyrenu, druhý ze dřeva a třetí z kovu. Co platí o jejich objemech? Správná odpověď: Těleso z látky o nejmenší hustotě má největší objem (polystyrénový válec). Nejmenší objem má válec kovu.

Dvě koule mají stejnou hmotnost. Jedna je železná, druhá dřevěná Dvě koule mají stejnou hmotnost. Jedna je železná, druhá dřevěná. Podle čeho poznáte, která koule je dřevěná a která železná? Správná odpověď: Podle objemu-kovová koule je menší (má menší objem), protože má větší hustotu.

Doplňte tabulku: 3,5 kg/m³ 3 500 850 2 100 g/cm³ 1,8 2,6 látka 1 800 2 600 0,85 2,1 3,5 diamant křída žula nafta beton

Určování hustoty pevných látek: Hustotu pevných látek určujeme na základě měření jejich hmotnosti a objemu.

Určování kapalných látek: Hustotu kapalných látek určujeme buď stejně jako hustotu pevných látek (na základě měření jejich hmotnosti a objemu) nebo existují HUSTOMĚRY, jimiž lze hustotu kapalin přímo změřit. Hustoměrem se např. zjišťuje tučnost mléka. Pomocí hustoměru zjišťují technici v autoservisech stav nabití autobaterie.

hustoměr

Příklad: Určete hustotu plastelíny, jestliže kousek plastelíny o objemu 50 cm³ má hmotnost 75 g. V= 50 cm³ ρ=m:V m=75 g ρ=75:50 ρ=? [g/cm³] ρ=1,5 g/cm³ Hustota plastelíny je 1,5 g/cm³.

Vyřešte úlohu: Plná kovová figurka vojáka má objem 17 cm³ a hmotnost 46 g. Z jakého je asi kovu? Řešení: Vypočítáme hustotu a podle Tabulek určíme, z jakého kovu je figurka. m= 46 g ρ=m/V V= 17 cm³ ρ=46/17 ρ=? [g/ cm³] ρ=2,706 g/ cm³ Kovová figurka vojáka je pravděpodobně z hliníku.

Vyřešte úlohu: Zlatý prsten má objem 1,5 cm³. Jeho hmotnost je 29 g Vyřešte úlohu: Zlatý prsten má objem 1,5 cm³. Jeho hmotnost je 29 g. Je vyroben z ryzího zlata, nebo ze slitiny zlata se stříbrem? Řešení: m= 29 g ρ=m/V V= 1,5 cm³ ρ=29/1,5 ρ=? [g/ cm³] ρ= 19,3 g/ cm³ Hustota látky prstenu je 19,3 g/ cm³, což je hustota zlata.

Použité zdroje: Tesař J., Jáchim F., Fyzika 1 pro ZŠ, Fyzikální veličiny a jejich měření, pedagogické nakladatelství, a.s., SPN 2007. Rauner K., Havel V., a kol., Fyzika 6 pro ZŠ a víceletá gymnázia, Nakladatelství Fraus 2005. Bohuněk, J., Sbírka úloh z fyziky pro ZŠ 1díl, Prometheus, s.r.o., ISBN 80-85849-06-2 www.office.microsoft.com http://www.matrix-2001.cz/files/image/svet-ocima-miroslava-zelenky/image001%281%29.jpg [cit:2012-12-12] http://www.hemel.cz/files/Vodicka.jpg [cit:2012-12-12] http://www.kulisy.cz/ceniky/koulec.jpg [cit:2012-12-12] http://www.didaktik.sk/novy/images/stories/vaha.jpg [cit:2012-12-12] http://www.chescientific.com/edu/company/JAYTEC/703d8451-a0da-4ccb-a80e- 37882179851dMeasuringCylinderGradeB25ml_000.jpg [cit:2012-12-12] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/18/Ar%C3%A4ometer.jpg/220px- Ar%C3%A4ometer.jpg [cit:2012-12-12] http://www.outfit4events.cz/images/cinovy-centurion_mc8833.jpg [cit:2012-12-12] http://www.zlatnictvi.net/files/snubak_4_1_v63.jpg [cit:2012-12-12]

Metodika prezentace: Prezentace slouží k naučení nového učiva. Žák si nejprve formou otázek a odpovědí zopakuje již naučené učivo o hustotě jako odvozené fyzikální veličině. Určování hustoty pevných látek na základě určení hmotnosti a objemu. Určování hustoty kapalných látek pomocí hustoměru. Žák řeší úlohy na výpočet hustoty pevných látek podle vzorce.