Výukový materiál VY_52_INOVACE_24_ Bílkoviny Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj 538 43 Třemošnice, Internátní 217; IČ: 70989176, tel: 469 661 719, emaiI: zskola@tremosnice.cz, www.zs-tremosnice.cz Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.2459 Název: Škola pro každého – kvalita a efektivnost ve využití lidských zdrojů Výukový materiál VY_52_INOVACE_24_ Bílkoviny Název materiálu (téma): Bílkoviny Sada:Chemie,2. stupeň Autor:Ing. Luděk Škrovánek Anotace: Bílkoviny (práce s interaktivní tabulí, pracovní list) © Výukový materiál je majetkem ZŠ Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj, 2012
Bílkoviny (proteiny)
Bílkoviny (proteiny)
Bílkoviny (proteiny)
Bílkoviny (proteiny) Protein = řecké: být první „Látky znamenající život“ - V buňkách všech živých organismů (svaly, kůže, vlasy, srst, krev) 19% hmotnosti člověka makromolekuly (C, H, O, N + S, P) vznikají propojením AK peptidovou vazbou
Bílkoviny (proteiny) nepostradatelná součást potravy organismus je neumí vytvářet rostlinná potrava: čočka, fazole, hrách, obiloviny (brambory) živočišná potrava: maso, vejce, mléko, sýry organismus je rozloží na jednodušší látky a z nich složí vlastní bílkoviny
Bílkoviny (proteiny)
Bílkoviny (proteiny)
Bílkoviny (proteiny)
Bílkoviny (proteiny) Poruchy: vždy signalizují bílkoviny v moči (poruchy ledvin) přirozenou odpadní látkou organismu je močovina (obsažená v moči!) NH2CONH2 rozkládá se na čpavek (zápach) Materiály použity z učebnice Chemie na každém kroku, MOBY DICK, Praha 2000
Bílkoviny (proteiny)
Bílkoviny (proteiny) Kyselina dusičná Čpavek Hydroxid sodný Modrá skalice