Výukový materiál VY_52_INOVACE_24_ Bílkoviny

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál VY_52_INOVACE_22_ Nukleové kyseliny
Advertisements

Bílkoviny Mgr. Lenka Fasorová.
31.1 Aminokyseliny, bílkoviny
CZ.1.07/1.1.10/
Proteiny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_13_Bílkoviny.
Výukový materiál VY_52_INOVACE_26_Opakování primáti
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Jiří Olexa
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Výukový materiál VY_52_INOVACE_32_ opakování_květenství
Výukový materiál VY_52_INOVACE_34_ Dýchací soustava
Výukový materiál VY_52_INOVACE_25_ Bílkoviny-vlastnosti
Výukový materiál VY_52_INOVACE_30_ Hrudník, končetiny
Výukový materiál VY_52_INOVACE_15_ opakování: květ
Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Výukový materiál VY_52_INOVACE_16_ Halogenderiváty
Autor: Mgr. Marcela Holubová
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Jiří Olexa
Výukový materiál VY_52_INOVACE_31_ Tuky Název materiálu (téma): Tuky
Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Výukový materiál VY_52_INOVACE_17_HMYZ-V DOMÁCNOSTI
Výukový materiál VY_52_INOVACE_20_ Organické kyseliny
Název materiálu (téma): OPAKOVÁNÍ-PLOŠTĚNCI, HLÍSTI, KROUŽKOVCI
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Sada:Český jazyk,1. stupeň Autor: Mgr. Marcela Holubová
Výukový materiál VY_52_INOVACE_04_ Organické látky
Výukový materiál VY_52_INOVACE_29_Kloub, lebka, páteř
Autor: Mgr. Marcela Holubová
Mgr. Jiří Olexa, 21. listopadu 2012, 8
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec Anotace: PÍCNINY
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Výukový materiál VY_52_INOVACE_29_ měkkýši
Výukový materiál VY_52_INOVACE_15_HMYZ_VE_VODE_A_V_BLIZKOSTI_VOD
VY_52_INOVACE_19_OPAKOVANI_HMYZ-OBRÁZKY
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec Anotace: VÝVOJ ZEMĚ
Výukový materiál VY_52_INOVACE_22_ Nukleové kyseliny
Sada:Přírodopis,2. stupeň
Anotace: LASICOVITÍ (práce s interaktivní tabulí, pracovní list)
Výukový materiál VY_52_INOVACE_32_OCHRANA PŮDY
Výukový materiál VY_52_INOVACE_10_ BENZIN
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Výukový materiál VY_52_INOVACE_13_HMYZ_NA_POLI_V_PUDE
VY_52_INOVACE_28_OPAKOVANI_ROSTLINY-OBRÁZKY
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec Anotace: ZELENINY2
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Výukový materiál VY_52_INOVACE_16_HMYZ-V LESE
Výukový materiál VY_52_INOVACE_20_ OPAKOVANI_BUNKA
Výukový materiál VY_52_INOVACE_20_ Poznavacka_vejcorodi_hmyzozravci
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Výukový materiál VY_52_INOVACE_21_ Poznavacka_ryby
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Výukový materiál VY_52_INOVACE_25_Opak_Sudo_a_lichokopytnIci
Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Anotace: LETOUNI (práce s interaktivní tabulí, pracovní list)
Transkript prezentace:

Výukový materiál VY_52_INOVACE_24_ Bílkoviny Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj 538 43 Třemošnice, Internátní 217; IČ: 70989176, tel: 469 661 719, emaiI: zskola@tremosnice.cz, www.zs-tremosnice.cz Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.2459 Název: Škola pro každého – kvalita a efektivnost ve využití lidských zdrojů Výukový materiál VY_52_INOVACE_24_ Bílkoviny Název materiálu (téma): Bílkoviny Sada:Chemie,2. stupeň Autor:Ing. Luděk Škrovánek Anotace: Bílkoviny (práce s interaktivní tabulí, pracovní list) © Výukový materiál je majetkem ZŠ Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj, 2012

Bílkoviny (proteiny)

Bílkoviny (proteiny)

Bílkoviny (proteiny)

Bílkoviny (proteiny) Protein = řecké: být první „Látky znamenající život“ - V buňkách všech živých organismů (svaly, kůže, vlasy, srst, krev) 19% hmotnosti člověka makromolekuly (C, H, O, N + S, P) vznikají propojením AK peptidovou vazbou

Bílkoviny (proteiny) nepostradatelná součást potravy organismus je neumí vytvářet rostlinná potrava: čočka, fazole, hrách, obiloviny (brambory) živočišná potrava: maso, vejce, mléko, sýry organismus je rozloží na jednodušší látky a z nich složí vlastní bílkoviny

Bílkoviny (proteiny)

Bílkoviny (proteiny)

Bílkoviny (proteiny)

Bílkoviny (proteiny) Poruchy: vždy signalizují bílkoviny v moči (poruchy ledvin) přirozenou odpadní látkou organismu je močovina (obsažená v moči!) NH2CONH2 rozkládá se na čpavek (zápach) Materiály použity z učebnice Chemie na každém kroku, MOBY DICK, Praha 2000

Bílkoviny (proteiny)

Bílkoviny (proteiny) Kyselina dusičná Čpavek Hydroxid sodný Modrá skalice