Jméno autora výukového materiálu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evropa: rostliny a živočichové
Advertisements

Rozmanitost života v přírodě
VYPRACOVAL Šimon cigánek, 5.tř.
  CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_530_Př5     Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu                      
Klimatické a přírodní krajiny Ameriky
Co je to biom?.
Podnebné pásy 5. ročník.
Přírodní krajiny světa = vegetační pásy
PODNEBNÉ PÁSY.
AFRIKA – rostliny a živočichové
PODNEBNÉ PÁSY – 5. roč. Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu.
Sabina Skácelová ZŠ Ilji Hurníka 2010
Za předpokladu použití psacích potřeb
VEGETACE AFRIKY.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Rostlinstvo, živočišstvo
VY_32_INOVACE_402, 21. sada, Přírodověda
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Subtropický pás pro 5. ročník ZŠ
Podnebí, vegetace Ameriky
Evropa – vegetace 5. ročník
Amerika – Přírodní krajiny
Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr
Biosféra – vegetační pásy a vegetační stupně
Biosféra.
Podnebné pásy IV. – 5. ročník / polární podnebný pás /
Podnebné pásy III. – 5. ročník / mírný podnebný pás /
Živý obal Země ( rostliny a živočichové)
1. ročník technického lycea
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Podnebné pásy I. – 5. ročník / tropický podnebný pás /
Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr. Markéta Zákravská Název: VY_32_Inovace_08_10_Tropický pás Téma: Rozmanitost přírody Číslo projektu:
Klimatické a přírodní krajiny Ameriky
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Faiková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_ ZEMĚPIS 6. ROČNÍK TEMA: Risk-biosféra ČÍSLO PROJEKTU:
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_ 5.ročník_ 15_Tropický pás Autor : Jiří Martínek, ZŠ a MŠ Hazlov Období vytvoření : prosinec 2011.
PŘÍRODNÍ KRAJINA: 1) Tropický pás: a) tropický deštný les b) savana c) poušť a polopoušť 2) Subtropický pás: a) tvrdolistý les 3) Mírný pás: a) step b)
Podnebné pásy – subtropický pás. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a jeho svět – Podnebné.
ŠABLONY 32 VY_32_INOVACE_18_22_ROSTLINY A ŽIVOČICHOVÉ EVROPY.
Evropa rostlinstvo a živočišstvo
ROSTLINSTVO ŽIVOČIŠSTVO
TROPICKÝ PÁS Mgr. Renata Šimková Přírodověda 5.tř.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_20_ROZMANITOST_PODMINEK_ZIVOTA_NA_ZEMI
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_233_PR5 Předmět: Přírodověda.
MÍRNÝ PÁS PŘÍRODOVĚDA 5.TŘ. Mgr. Renata Šimková.
Podnebí a přírodní krajiny Afriky
Podnebné pásy – mírný pás
VEGETAČNÍ PÁSY.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Jméno autora: Bc. Petra Musilová
Jméno autora výukového materiálu
Vegetace Ameriky Mgr. Tomáš Kordula.
VY_52_INOVACE_36_ Život v oceánech a mořích
Subtropický pás Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav
VY_52_INOVACE_09_02_rostlinstvo a živočišstvo v Evropě
Jméno autora výukového materiálu Soňa Maruničová
Přírodní krajiny AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Asie – přírodní krajiny
BIOSFÉRA stepi, lesy mírného pásu
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Př_11_Tropický pás
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_8..ročník 03_Přírodní oblasti světa – I.
Jméno autora: Bc. Petra Musilová
Název školy: ZŠ J. E. Purkyně a ZUŠ Libochovice
OBSAH PODNEBNÉ PÁSY TROPICKÝ PÁS SUBTROPICKÝ PÁS MÍRNÝ PÁS POLÁRNÍ PÁS
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Př_15_Podnebné pásy
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
14. Přírodní krajiny světa - vegetační pásy
SAVANY.
Přírodověda Podnebné pásy ( Mírný pás )
Jméno autora výukového materiálu Soňa Maruničová
Transkript prezentace:

Jméno autora výukového materiálu Soňa Maruničová Datum (období,ve kterém byl vytvořen)  5/2012 Ročník,pro který je výukový materiál určen  5. ročník Vzdělávací oblast /obor/ tém. okruh/ téma  Přírodověda – člověk a živá příroda Metodický list/anotace Pomocí prezentace si žáci doplní informace, které poslouží k rozvoji jejich gramotnosti a ke zdokonalení v dané oblasti. Opakují již naučené. Práce s učebnicí, sebehodnocení a sebevzdělávání je nedílnou součástí integrace ve vyšším ročníku.

☺ žáci pracují s učebnicí ☺ informace vyhledávají a zapisuji na papír či do sešitu ☺ výpisky jsou stručné, ale věcné ☺ hodnotí výsledky své práce

1. Jsou odlišnosti mezi jednotlivými podnebnými pásy v oceánech? Jaké. (str. 39) 2. Kromě podnebí mají vliv na výskyt rostlinstva a živočišstva u nás i jiné podmínky. Jaké? (str. 42) 3. Na konkrétních případech živých organismů popiš, jak se přizpůsobily životu v oblasti podnebného pásu, kde žijí. (str. 40)

4. Jak třídíme živočichy? Vypiš zástupce jednotlivých skupin. (str. 48-49) 5. Vypiš zástupce rostlin a živočichů žijících v různých podnebných pásech (str.34-38). 6. Napiš, proč jsou zakládány botanické a zoologické zahrady. (str. 41)

7. V jakých společenstvech žijí rostliny a živočichové v České republice? Vyjmenuj hlavní zástupce živých organizmů zde žijících. (str.42–43)

Zkontroluj správnost svých odpovědí. Ad 1) Ano Zkontroluj správnost svých odpovědí. Ad 1) Ano. V moři tropického a subtropického pásu má voda celoroční vysokou teplotu, živočichové mají příznivé podmínky pro život. V moři mírného pásu žije menší množství druhů živočichů. Jednotlivé druhy se však vyskytují v obrovském množství jedinců. V moři polárního pásu můžeme vidět největší savce na Zemi -velryby. Ad 2) Především zásahy člověka do přírody – stavby přehrad a rybníků, těžba nerostných surovin, obdělávání půdy, chovem hospodářských zvířat, vymezování chráněného území aj….. Ad 3) Živočichové: využívají svého zbarvení, aby splynuli s prostředím. Pestrobarevní papoušci snadno splynou s barevným rostlinstvem tropických deštných lesů. Naproti ptáci našich listnatých a smíšených lesů splývají se svým okolím díky nenápadnému zabarvení. Ad 4) - OBRATLOVCI – ryby, obojživelníci, plazi, ptáci, savci - BEZOBRATLÍ – motýli, brouci, blanokřídlí, dvoukřídlí, vážky

Ad 5) Tropický pás – rostliny: palmy, vzácná dřeva, kaučukovník,, kávovník, kakaovník, kokosovník,, banánovník,, ananasovník, orchideje, liány - živočichové: opice, krokodýl, papoušek, leguán, stromové žáby, hadi, tygr, jaguár Savany – rostliny: vysoké traviny, plantáže bavlníku a podzemnice olejné s plody burských oříšků - živočichové: slon, zebra, antilopa, žirafa, pakůň, nosorožec, lev, gepard, sup, hyena, prase bradavičnaté Pouště – rostliny: kaktusy, tučnolisté rostliny, baobab, na uměle zavlažovaných pozemcích pouště se pěstují datlovníky s plody, ovoce a zelenina - živočichové: velbloud, pouštní liška, surikata, štír, fenek, sarančata, hmyz, stepokur, pavouci, plazi Subtropický pás – rostliny: cypřiše, cedry, pinie, fíkovníky, levandule, rozmarýn, cesmína, olivovník, mandloň, citrusy, vinná réva, ořešák, - živočichové: daněk, ovce, muflon, šakal, plazi, klokan, hmyz, racek

Mírný pás – STEPI - rostliny: rozlehlé travnaté porosty, přeměněny z velké části na pole - živočichové: bizon, divoký kůň, osel, stáda ovcí – LISTNATÉ A SMÍŠENÉ LESY - rostliny: opadavé stromy - živočichové: jelen, srnec, liška, lasička, prase divoké, hlodavci, různé druhy ptáků – JEHLIČNATÉ LESY - rostliny: smrk, borovice, jedle, modřín - živočichové: rys, medvěd hnědý, vlk, los, bobr, jezevec, kuna, veverka Polární pás - rostliny: mechy, lišejníky, zakrslé dřeviny - živočichové: medvěd lední, tuleň mrož, tučňák, v tundrách sob, liška polární, sovice sněžná

Ad 6) Umožňují lidem pozorovat život rozličných druhů rostlin a živočichů z celého světa. Studentům a vědcům slouží ke studijním účelům a pro výzkum. Poskytují také možnost rozmnožovat ohrožené druhy a třeba je i později vrátit do jejich přirozeného prostředí. Ad 7) Společenstvo žijící: v okolí lidských obydlí na poli u vody v lese

ZDROJ: Přírodověda 5, člověk a jeho svět doc. RNDr. Jiří Matyášek, CSc ZDROJ: Přírodověda 5, člověk a jeho svět doc. RNDr. Jiří Matyášek, CSc. Mgr. Věra Štiková, doc. RNDr. Josef Trna, CSc. ISBN 80-7289-063-8 CITACE: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2a/Subtropical.png http://mb.horolezci.cz/fotky/joshua-tree/img/p1010790.jpg http://img.aktualne.centrum.cz/148/5/1480556-prales.jpg http://www.animals.euweb.cz/zviratka/s002.jpg http://media.novinky.cz/460/324608-top_foto1-5ady6.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/7c/Baobab_and_elephant%2C_Tanzania_.jpg/800px-Baobab_and_elephant%2C_Tanzania_.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/23/Moving_Octopus_Vulgaris_2005-01-14.ogg/mid-Moving_Octopus_Vulgaris_2005-01-14.ogg.jpg