Síťové Protokoly.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SÍŤOVÉ PROTOKOLY.
Advertisements

SÍŤOVÉ SLUŽBY DNS SYSTÉM
Základy informatiky Internet Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Analýza síťového provozu
Aplikace VT v hospodářské praxi internetové technologie Ing. Roman Danel, Ph.D. VŠB – TU Ostrava.
Protokoly a adresy na internetu
Základy informatiky část 6
Základy informatiky část 6. 6 Počítačové sítě Počítačová síť Skupina počítačů navzájem propojených, resp. připojených k centrálnímu počítači (serveru)
Školení MS Word 2007 pro začátečníky RNDr. Milan Zmátlo MěÚ Třebíč, říjen 2011 Vzdělávání v eGON centru Třebíč Tento.
VY_32_inovace_01_infpojmynet1_01 Vypracovala: Mgr. Lucie Bernátová Datum: leden 2013 Předmět:Informační technologie Ročník:7. ročník Škola - adresa:Základní.
Dobré odpoledne Prezentující Jiří Vejrosta a Ladislav Kavřík.
POČÍTAČOVÉ VIRY A ANTIVIROVÉ PROGRAMY. Viry a antivirové programy VIR program, který se dokáže sám šířit bez vědomí uživatele. pro množení se vkládá do.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Prostředí internetu Číslo DUM: III/2/VT/2/2/27 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Služby internetu (17). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Název materiálu: Internetová úložiště Anotace: Výklad nového učiva Autor: Iveta Pasterňáková, 2013 Ověření ve výuce , 5.třída Vyučovací předmět:
I DENTIFIKACE NA INTERNETU Mgr. Marie Kardová Leden 2014.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání v informačních a komunikačních technologiích.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_031.ICT.34 Tvorba webových stránek – úvod do CSS.
Tabulkový procesor Základní popis pracovního prostředí Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického.
Technologie počítačů 4. Sběrnice © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ● ISA, EISA, VL-BUS,
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika – aplikace informačních technologií Autor: Bc. Pavel Šiktanc Internetové stránky Co se všechno naučíme???
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_30-03 Název školy Střední průmyslová škola stavební, České Budějovice, Resslova 2 AutorRNDr.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_16_ Téma: pro 4.,5.ročník ZŠ, vytvořeno:
Transportní vrstva v TCP/IP Dvořáčková, Kudelásková, Kozlová.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_15_Sítě_internet2 TEMA:HARDWARE A SOFTWARE.
INTERNET. Internet je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí, ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů TCP/IP.
OneNote. Co to je?  OneNote patří k produktům Microsoftu, nyní je ke stažení zdarma  jde o aplikaci pro rychlou, snadnou a přehlednou správu různých.
Software =je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost. - Software je protiklad k hardwaru,
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Internet komunikace.
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_05_CÉVNÍ SOUSTAVA
Číslo v digitálním archivu školy
Základní pojmy pro práci s OS Windows
Počítačové sítě 16. IPv6 Obsah: původ IPv6, IPv6 adresa a její zápis
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák
Počítačové sítě 7. Topologie sítí
Internet.
Ucelené řešení pro řízení lidských zdrojů, ekonomiky a logistiky
PB169 – Operační systémy a sítě
Transportní vrstva v TCP/IP
Software počítače – opakování
TÉMA: Počítačové systémy
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Inf Operační systémy a jejich funkce
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY
Komunikační model TCP/IP
Číslo v digitálním archivu školy
Prvky v síti Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Název školy
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Tabulkový procesor Základní popis pracovního prostředí
INTERNET - TERMINOLOGIE
Proxy server a Firewall
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Inf Princip fungování elektronické pošty
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
WS s obchodníky Změny v ové komunikaci
Přídavná zařízení.
Hypertext Markup Language
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačové sítě – služba WWW
Joomla! - dynamický web Zdeněk Beneš
Remote login.
Název projektu | Název společnosti | Jméno prezentujícího
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Střední škola obchodně technická s. r. o.
WWW (1) WWW (World Wide Web) je dnes zřejmě nejpoužívanější služba sítě Internet Reprezentuje síť odkazů na hypertextové do-kumenty označované též jako.
Vít Rutkovský ISŠ SEMILY 3.září 2012
Transkript prezentace:

Síťové Protokoly

Minule Rekapitulace Co všechno může být protokol Protokoly jako jazyk Vnořování protokolů Klasifikace, čili rozdělení protokolů Konkrétně TELNET SMTP HTTP FTP

Protokol HTTP, FTP, SMTP, XMPP

Porty a Adresy Adresa identifikuje počítač (zajišťuje IP) Port přihrádku v počítači (zajišťuje TCP,UDP) Dvojice Adresa/Port přihrádku v internetu Jeden počítač může mít i víc adres Portů je 65536 (0-65535)

Textové protokoly Binární protokoly mají speciální kódování dat Textové protokoly jsou vystavěny na kódování znakové sady ASCII To znamená, že jejich provoz lze přečíst běžným textovým editorem Word není běžný textový editor

SMTP Simple Mail Transfer Protocol Odesílání e-Mailů Textový protokol Jednoduchý protokol Kdysi uměl každý počítač na internetu přijímat emaily. Pro fungující emailovou komunikaci stačí SMTP. Pak ale přibyly počítače, které nebyly stále on-line a tak bylo za potřebí oddělit doručování a vyzvedávání emailů. Na druhou činnost slouží IMAP a POP, příp. protokoly od Microsoftu, či Googlu.

SMTP Použijeme netcat, abychom se připojili k SMTP a poslali email. SMTP server se pro TELNET bude tvářit jako terminál, neboť TELNET je nejjednodušší z textových protokolů $ nc smtp.spi-net.org 25 EHLO sprosteslovo.info MAIL FROM: <nikdo@nikde.net> RCPT TO: <test@vostal.net> DATA Jak je [tečka] QUIT

HTTP Hyper Text Transfer Protocol Přenos souborů Textový protokol Jednoduchý protokol Ze začátku sloužil pouze pro hypertextové dokumenty – tedy textové dokumenty, co nebyly pouze plain-text. Tedy takové, které měly i formátování a další rozšíření. Dnes slouží v podstatě k přenosu všech souborů přes internet.

HTTP Použijeme TELNET, abychom se připojili k HTTP serveru a stáhli si úvodní stránku. $ nc www.ondrej.vostal.net 80 GET http://ondrej.vostal.net/pub/cv/cv.log [C-d]

Protokol HTTP, FTP, SMTP, XMPP

FTP File Transfer Protocol Přenos souborů Textový protokol Rychlý, ale složitý a s nevýhodami, které pochopíme možná příšě … někdy Základní verze není šifrovaná Ze začátku sloužil pro přenos ostatních, než hypertextových souborů přes internet. Postupem času ho ale nahrazuje HTTP.

POP3 Post Office Protocol version 3 Přenos emailů (což jsou ASCII soubory) Textový protokol Základní verze není šifrovaná Hodně se používá Narozdíl od dalších zde představených protokolů jeho role v internetu zůstala taková, pro jakou byl navržen.

POP3 Použijeme netcat, abychom se připojili k POP3 serveru a stáhli si poštu. $ nc pop3.atlas.cz 110 USER 928@atlas.cz PASS network STAT [výpis] LIST [výstup] RETR X [email] QUIT [C-d]

SSH Secure Shell Stejný účel jako Telnet Používá se, protože je šifrovaný Příklad # passwd # /usr/sbin/sshd $ ssh root@<IP>

Komunikace bez protokolu jen přes netcat Síťové spojení je vlastně soubor A $ nc -l -p 49157 [čeká na připojení] B $ nc A 49157 Ahoj

Komunikace bez protokolu jen přes netcat Síťové spojení je vlastně soubor A $ nc -l -p 49157 [čeká na připojení] Ahoj B $ nc A 49157

Komunikace bez protokolu jen přes netcat Síťové spojení je vlastně soubor A $ nc -l -p 49157 [čeká na připojení] Ahoj Jak je? B $ nc A 49157

Komunikace bez protokolu jen přes netcat Síťové spojení je vlastně soubor A $ nc -l -p 49157 [čeká na připojení] Ahoj Jak je? B $ nc A 49157

Děkuji za pozornost