Problematika přenosových linek, cesty dalšího rozvoje

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Investiční program ČEPS, a.s., do roku 2023
Advertisements

Soustava více zdrojů harmonického napětí v jednom obvodu
Ústav jaderné fyziky AVČR a Nezávislá energetická komise II
Modernizace a rozvoj přenosové soustavy ČR
Bezpečnost a spolehlivost provozu přenosové soustavy v kontextu MSK
Výroba a distribuce elektrické energie
Problematika přenosových linek, cesty dalšího rozvoje
Přenosová soustava ČR - provozovatel ČEPS,a.s.
Zemní spojení.
Základy elektrotechniky Kompenzace
Výroba elektrické energie - obecná část
Rozvodná elektrická síť
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Strategické změny v řízení elektrizačních soustav Špindlerův Mlýn Milan Kloubec, ČVUT FEL.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Základy elektrotechniky Kompenzace
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu Jednotný energetický trh – blízká vize nebo vzdálená budoucnost?
Výroba elektrické energie - obecná část
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
Řízení toků výkonů v PS Použití technických prostředků pro řízení propustnosti sítě Praha,
Strategický investiční plán ČEPS
Chytré sítě Smart grids.
Zatmění Slunce Bude mít dopad na energetiku? Miroslav Vrba Člen představenstva Dispečerské řízení, ICT, VaV.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Kritické situace v PS ČR
Vývoj trhu s elektřinou v Evropě z pohledu provozovatele přenosové soustavy Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Digitální učební materiál
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Česká elektřina pro CE region Jak zapadá výroba elektřiny v ČR do energetické politiky EU Ladislav.
Střídavá vedení vn střídavá vedení vvn
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Elektroenergetika úvod do předmětu.
Modernizace a rozvoj přenosové soustavy ČR Ing. Vladimír Tošovský předseda představenstva a generální ředitel.
Problémy provozovatelů přenosových soustav v Evropě 10. září 2003 Ing. Ludmila Petráňová.
Problémy provozovatelů PS v Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Vnitrodenní přeshraniční přenosy a možnosti mezinárodního trhu s regulační energií Zuzana Šolcová ČEPS, a.s. AEM Naše cesta vede k Vám.
Trojfázové transformátory
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Chytré sítě Smart grids.
Výroba elektrické energie - obecná část
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Výroba elektřiny VY_30_INOVACE_ELE_733
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Náhradní elektrické schéma transformátoru a fázorový diagram
Ochrany v distribučním systému.  Monitorují provozní stav chráněného zařízení.  Provádí zásah, pokud chráněný objekt přejde z normálního stavu do stavu.
Výroba a přenos elektrické energie. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Energetická politika Dopravní politika Hospodářská politika a integrace - Šumperk.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
PST v PS ČR Ing Vladimír Tošovský ČEPS, a.s.. PST v Evropě / ENTSO-E 1700 MVA.
Ing. Ivan Beneš Místopředseda Českého národního výboru pro omezování katastrof Místopředseda Výboru pro udržitelnou energetiku RVUR Člen Rady expertů,
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha, Žofín, 29. září 2009.
VINCI Energies VINCI Energies: Zkušenosti dodavatele elektromontážních prací 4. Ročník konference Fungování energetických trhů v ČR a EU 22. října 2008.
Základy elektrotechniky Kompenzace
Problematika přenosových linek, cesty dalšího rozvoje
Chytré sítě Smart grids.
Základy elektrotechniky Trojfázová soustava
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
Základy elektrotechniky Jednoduché obvody s harmonickým průběhem
Základy elektrotechniky Kompenzace
Elektroenergetika úvod do předmětu.
Problematika přenosových linek, cesty dalšího rozvoje
Chytré sítě Smart grids.
Výroba elektrické energie - obecná část
Finanční podpora pro provozovatele LDS v rámci V. Výzvy Smart grids
Transkript prezentace:

Problematika přenosových linek, cesty dalšího rozvoje

Současný stav – mezinárodní spolupráce Propojení naší energetiky a Evropy ČEPS a.s. je zakládajícím členem Asociace evropských provozovatelů přenosových soustav pro elektrickou energii (ENTSO-E), která sdružuje od 1. 7. 2009 41 evropských provozovatelů. Hlavní cíle ENTSO-E * fungování vnitřního trhu a přeshraničního obchodu s elektřinou * optimální řízení a rozvoj evropských elektroenergetických přenosových soustav * integrace obnovitelných zdrojů do energetických soustav * vytvoření Kodexu pro přenosové soustavy členů, který by byl závazný * dosažení cíle "20-20-20" - o 20% snížit skleníkové plyny - 20% z obnovitelných zdrojů - o 20% zvýšit efektivitu využití elektrické energie

Současný stav – mezinárodní spolupráce Další cíle a plány skupiny * řešit "přetoky" energie, zejména v důsledku nerovnoměrné výroby v obnovitelných zdrojích * vytvořit centrální dispečink pro evropské přenosové soustavy * transkontinentální "elektrické dálnice" Problematika rozvoje a spolupráce * velká část členů jsou soukromé společnosti, které hájí především své zájmy * rozvoj výroben zejména z obnovitelných zdrojů je rychlejší, než výstavba nových přenosových linek * tok výkonu je dán fyzikálními zákony a těžko se reguluje * bilaterární obchodní dohoda Německo  Rakousko * vysoká cena investic Důsledky nedostatků v přenosu elektrické energie * "úzká" místa přenosu při normálních provozních stavech * přetěžování sítí při poruchách a výpadcích, hrozba blackoutu * ztráty činného výkonu

Současný stav (2014) (zdroj: oenergetice.cz) * přenosové linky členských států - 300 000 km * výroba - 3 310 TWh * zdroje - 1 023 GW * max. výkon - 500GW * přeshraniční vedení - 350 km * přetoky energie mezi členskými zeměmi v roce 2014 byly 423 586 GWh

Německý projekt „Energiewende“ (zdroj Tomáš Ehler, Velvyslanectví ČR v Berlíně) Cíle projektu do roku 2050 * snížení emisí CO2 o 80% * podíl OZE 60% * snížení spotřeby energie o 25% Poznatky ze současného vývoje * systém podpory OZE je stále deformovaný (náklady x efektivita) * tržní model elektroenergetiky je deformovány (tržní cena x podpora) * zatížení přenosové soustavy se zvyšuje, rozšiřování je pomalé * roste vliv centrální politiky a zájmů spolkových zemí (zaměstnanost …) Podpora OZE - v 2015 21,8 mld. euro, v 2020 téměř 30 mld. euro Instalovaný výkon (2014) - slunce 38,2 GW, vítr 39,2 GW, biomasa 6,9 GW Instalovaný výkon (2020) - slunce 47 GW, vítr 60 GW, výroba 217 TWh Konvenční elektrárny - díky dotovaným cenám OZE nejsou rentabilní a postupně se odpojují  chybí regulační energie plánované regulační zdroje se nestaví

Německý projekt „Energiewende“ (zdroj Tomáš Ehler, Velvyslanectví ČR v Berlíně) Energetické sítě * v roce 2009 bylo v plánu zhruba 1 900 km přenosových sítí, realizováno asi 30% * přenosové sítě podzemními kabely nebyly realizovány * nové plány zahrnují 3 600 km přenosových linek a 193 000 km distribučních linek * plánovaná tři stejnosměrná přenosová vedení sever - jih by měla být provedena převážně podzemním kabelem

Současný stav – přenosová soustava ČR zdroj ČEPS

Přetoky energie – plánované a skutečné Hlavní důvody velkých přetoků energie: * nedostatečné přenosové linky v Německu "sever – jih" * velká poptávka po elektrické energii v jižních zemích * využití velkých přečerpávacích elektráren v Rakousku Toky 2. 1. 2015 - Výkon OZE v Německu 26GW, do Rakouska výkon 7,7GW, 4,5 GW mimo profil Německo-Rakousko

Plánovaná skladba zdrojů v ČR

Transformátory s příčnou regulací Význam PST je regulovat velikost výkonu, který prochází danou přenosovou linkou Důvody PST - daná přenosová linka má nedostatečnou kapacitu  je ohrožena spolehlivost přenosové linky (kritérium N-1)  zvýšení ztrát - regulace obchodu Použití PST V Západní Evropě jsou PST používány zejména na profilech jednotlivých zemí, nově se připravuje instalace na profilu Polsko - Německo a ČR – Německo (reakce na rozhodnutí Polska). Problematika pro využití PST je dána - vysokou cenou - výkon si najde jinou cestu a může způsobit problémy na jiné přenosové lince

Výstavba nových přenosových linek Při výstavbě nové přenosové linky, která by měla být posílením stávající, je třeba brát v úvahu vliv parametrů na přenosová schopnosti vedení. Parametry jsou dány zejména délkou vedení, průřezy i typem stožárů. Parametry těchto vedení jsou většinou různé. ES-1 ES-2 X1= 1 I1= I1max=1000A Stávající vedení – přenosová schopnost 1000A Nová, paralelní linka má dvojnásobnou reaktanci (například je delší a má menší průřez). Její přenosová schopnost je 400A. Protože úbytky napětí na obou vedení musí být stejné a novou linku nelze přetížit, snížila se přenosová schopnost prvního vedení a celková přenosová schopnost je 1200A. ES-1 ES-2 X1= 1 I1max=1000A X1= 2 I2max=400A I2=400A I1=800A

Princip přenosu Pro odvození uvažujeme bezeztrátové vedení, jediným prvkem je podélná reaktance X U1f U2f Uf I Z Fázorový diagram I2 U2f 2 jX*I  U1f Jednofázový činný výkon: 2 Z podobnosti trojúhelníků platí: Úhel  je definován jako zátěžový úhel (úhel přenosu) Po úpravě

Princip přenosu U1f Po dosazení: jX*I U2f  2 I2 Jak lze regulovat přenášený činný výkon? 1. Změna velikosti napětí na obou stranách přenosového vedení 2. Změna velikost indukční reaktance vedení 3. Změna velikost zátěžného úhlu Pro regulaci pomocí zátěžného úhlu platí Určete, kdy je přenášený výkon nulový a kdy je maximální

Flexibilní systémy pro přenos střídavého výkonu - FACTS Existuje několik systémů které se používají. Zvyšují přenosovou schopnost a stabilitu systému, jsou ale většinou náročné na investice. V Evropě se nejvíce využívá transformátor s regulací fáze – PST. Výhody: - transformátor je efektivnější než výstavba nových přenosových linek - transformátory jsou ve venkovních rozvodnách – jednodušší územní a stavební řízení - ochrana proti přetížení přenosových linek Nevýhody: - vysoká cena - výkon si najde jinou cestu  jednu linku odlehčíme, druhou můžeme přetížit

Transformátor s regulací fáze Náhradní schéma X U1f U2f P Z XPST  UM kde X je reaktance vedení XPST reaktance vinutí transformátoru PST  regulační úhel Rovnice přenosu je po úpravě Změnou zátěžného toku lze měnit velikost činného (i jalového) výkonu vedení  přerozdělit výkonové toky z přetíženého vedení na vedení, na kterém je rezerva výkonu.

Transformátor s regulací fáze Princip Pro Českou republiku se počítá s nepřímou a nesymetrickou regulací. Změnou odbočky na regulačním transformátoru se na sériovém transformátoru objeví kladné nebo záporné napětí UT, které způsobí změnu fázového posunu mezi napětím U1f a U2f na výsledné napětí UM.

Transformátor s regulací fáze Fázor napětí před regulací Změna fázového úhlu i amplitudy po regulaci  - regulační úhel transformátoru  - celkový regulační úhel,  =  +  UT UM UM U1f  Příklad realizace transformátoru PST mezi Francií a Španělskem z roku 1998

PST v rozvodně Hradec

Plánovaná realizace ve střední Evropě Energetická koncepce SRN je zaměřena zejména na obnovitelné zdroje energie – větrnou a sluneční. Instalovaný výkon ve větru je zhruba 30GW, ve slunci 25GW. Převážná část těchto zdrojů je v severní části Německa. Problematika přenosu: - přenosová soustava SRN má nedostatečnou kapacitu a roste pomaleji, než se očekávalo - výstavba nových větrných elektráren na moři pokračuje podle plánu - plánované odstavení jaderných bloků zvýší nároky na přenosovou soustavu - převážná část průmyslu je soustředěna do jižních částí Německa - výroba z obnovitelných zdrojů je značně proměnná, její predikce má omezenou přesnost - Německo nemá možnost akumulace energie, cesta energie do rakouských PVE vede přes značnou vzdálenost - tok výkonu je dán fyzikálními zákony

Materiály ČEPS Plán rozvoje přenosové soustavy Korejčík Návrh transformátoru s regulací fáze Pokluda Phase Shifting Transformers Tošovský PST v PS ČR