Jednání Odborné pracovní skupiny MAP ORP Litvínov

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
Advertisements

Příležitosti pro rozvoj předškolního vzdělávání.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Ostrava, Čavisov, Dolní Lhota, Horní Lhota, Klimkovice, Olbramice, Stará Ves nad Ondřejnicí, Šenov, Václavovice, Velká Polom, Vratimov, Vřesina, Zbyslavice.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Avízo výzvy č.02_16_022 Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování - Šablony pro MŠ a ZŠ I Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy,
Inkluzivní vzdělávání pro KPSVL Seminář pro žadatele metodický výklad výzvy Praha, 5. května 2016.
Představení výzvy Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování – Šablony pro MŠ a ZŠ I MAS Rokytná, o.p.s. Srázná Moravské Budějovice.
Základní fakta Celková částka pro ZŠ a SŠ v republice (mimo hl. město) mil Kč Minimální částka na jeden projekt: 15 mil. Kč Maximální výše podpory.
Šablony  Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy  Výzva č. 02_16_022 Podpora škol formou projektů.
Workshop – KAP Pk Návrh Šablon pro SŠ a VOŠ Pardubice, 29. srpna 2016.
Představení výzvy Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování – Šablony pro MŠ a ZŠ I MAS Oslavka, o.p.s. sídlo: Masarykovo náměstí
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Kladno MAP je místní akční plán vzdělávání, který bude prioritně zaměřen na rozvoj kvalitního a inkluzivního vzdělávání.
Ředitel Název operačního programu: OP VK Název prioritní osy: Počáteční vzdělávání Název oblasti podpory: Další vzdělávání pracovníků škol a školských.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
MAP Místní akční plány rozvoje vzdělávání MAS Říčansko a Město Říčany
2. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán (MAP) rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav CZ /0.0/0.0/15_005/ Základní škola Zbýšov,
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Trhové Sviny CZ /0.0/0.0/15_005/
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Projekt MAP Turnovsko. Cíl projektu  podpora a rozvoj spolupráce zřizovatelů, škol a ostatních aktérů ve vzdělávání v rámci ORP Turnov  vytváření Místního.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Místní akční skupina SVATOVÁCLAVSKO, z.s. Pracovní skupina MAP ORP Kladno Dům Kultury Stochov.
Nová témata v SCLLD Mgr. Jiří Hrubý MAS Bobrava, z.s.
Bc. Michaela Augustová MAS Znojemské vinařství, z.s. Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování – Šablony ZŠ a MŠ I.
Místní akční plány rozvoje vzdělávání. Přínosy akčních plánů rozvoje vzdělávání  Vytvoření dlouhodobého plánu rozvoje vzdělávání s ohledem na vzdělávací.
Ostrava, Čavisov, Dolní Lhota, Horní Lhota, Klimkovice, Olbramice, Stará Ves nad Ondřejnicí, Šenov, Václavovice, Velká Polom, Vratimov, Vřesina, Zbyslavice.
Cíl a identifikace výzvy
Regionální stálá konference Libereckého kraje Téma Spolupráce ASZ v oblasti vzdělávání Regionální stálá konference Libereckého kraje Petra Zahradníková,
III. zasedání ŘV MAP Hlučínsko východ
MAP – Místní akční plán ORP RK
Strategické řízení a plánování
Výzva OP VVV 02_16_032 Budování kapacit pro rozvoj škol II.
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Individuální projekt OP VVV
Realizace vašich potřeb prostřednictvím OP VVV
Místní plán inkluze + OP VVV
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Tvorba Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav
Implementační projekt KAP
Aktuální informace o stavu
Plán vzdělávacích aktivit
Město Choceň Podpora integrace a inkluze ve školách a školských zařízeních Města Choceň CZ.1.07/1.2.00/ ČERVENC 2014.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
IMPLEMENTACE KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNU
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Realizace potřeb regionálního školství pomocí šablon
Šablony pro SŠ a VOŠ výzva I
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
TRADICE UPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ DOSTUPNOST ŠIROKÁ NABÍDKA TECHNICKÝCH OBORŮ
Šablony II Výzva č. 02_18_063 a 02_18_064.
Š A B L O N Y II.
Šablony I a jejich realizace Hradec Králové/Pardubice/Liberec
Datum konání: 5. února 2018 Místo konání: Velké Meziříčí, JUPITER club
Workshop 2: Šablony pro střední a vyšší odborné školy
Implementace Krajských akčních plánů rozvoje vzdělávání
Řídicí výbor DDM Monet v Praze 12
Financování digitálního vzdělávání z OP VVV
Transkript prezentace:

Jednání Odborné pracovní skupiny MAP ORP Litvínov 25.08.2017

Program Zahájení Představení výzvy Inkluzivní vzdělávání pro SVL (manažer projektu) Inkluze ve vybraných aktivitách (Mgr. Tichý) Konzultace logických rámců Závěr

Výzva Inkluzivní vzdělávání pro SVL 2. Výzva Inkluzivní vzdělávání pro SVL Výzva č. 02_17_ 051 OP VVV

Cíl výzvy Cílem výzvy je zvýšení kvality vzdělávání dětí a žáků na území sociálně vyloučených lokalit (SVL). Obce budou podpořeny v roli koordinátora řešení problematiky inkluzivního vzdělávání na svém území. Aktivity mohou obce a kraje zacílit na přímou podporu mateřských, základních škol a školských zařízení pro zájmové vzdělávání apod. v oblasti zavádění a realizace individuální integrace. Výzva klade důraz na osvětové aktivity směřované na veřejnost a podporuje vznik platforem a realizaci workshopů pro jednotlivé aktéry ve vzdělávání.

Základní údaje o výzvě Příjem žádostí od 22.8.2017 Datum ukončení příjmu žádostí: 31.12.2018 Nejzazší datum ukončení fyzické realizace projektu: 31. 12. 2022 Délka trvání projektu: min. 24 měsíců, max. 36 měsíců Minimální výše výdajů: 3 000 000 Kč Oprávnění žadatelé: kategorie I Obce, svazky obcí, sdružení obcí, které jsou zapojené do KPSVL Aktivity v souladu se SPSZ ( Místní plán inkluze)

Povinné aktivity (kategorie I) AKTIVITA 1 – Řízení projektu AKTIVITA 2 – Podpora obce při zavádění inkluzivního vzdělávání Žadatel je povinen realizovat minimálně 1 podaktivitu Aktivity 2 Žadatel je povinen realizovat 1 povinnou podaktivitu z povinně volitelné aktivity 4 nebo 5

Přehled aktivit výzvy AKTIVITA 1– Řízení projektu - povinné AKTIVITA 2 - Podpora obce při zavádění inkluzivního vzdělávání – povinné ( min. 1 podaktivita) AKTIVITA 3– Předškolní vzdělávání – povinně volitelná aktivita AKTIVITA 4 - Prevence školní neúspěšnosti – povinně volitelná aktivita – rozdělena do 2 bloků Tematický blok I. : Programy zaměřené na usnadňování přechodu žáků mezi stupni vzdělání Tematický blok II.: Rozvoj spolupráce pedagogických pracovníků, pracovníků sociálních a zdravotních služeb a rodiny ve vzdělávání

AKTIVITA 2 Podpora obce při zavádění inkluzivního vzdělávání Semináře, debaty, osvětové aktivity apod. o otázce vzdělávání v území Studijní cesty/stáže do zemí EU Rozvoj úředníků samosprávy v oblasti inkluzivního vzdělávání Koordinátor inkluze pro obec/svazek obcí/sdružení obcí Metodik asistentů pedagoga a školních asistentů Podpora pedagogů vzdělávajících děti/žáky se SVP a/nebo přímá podpora dětí a žáků se SVP prostřednictvím zapojení zkušených proinkluzivně orientovaných učitelů speciálních škol (speciálních pedagogů) do procesu inkluzivního vzdělávání.

AKTIVITA 4 Předškolní vzdělávání - podaktivity Vzdělávání pedagogických pracovníků, jehož cílem je zavádění nových metod (ucelených konceptů jako například metody Grunnlaget, KIKUS atd.) do předškolního vzdělávání a výchovy Rozvoj prosociálních, kognitivních a emočních dovedností u dětí v předškolním vzdělávání a výchově. Rozvoj rodičovských kompetencí, zapojování rodičů do přípravy a realizace aktivit pro děti bez nároku na honorář. Podpora aktivních rodičů dětí ze znevýhodněného prostředí formou dobrovolné práce v centru či MŠ nebo částečně honorované pracovní výpomoci v centru či MŠ při přípravě a/nebo realizaci aktivit pro děti.

AKTIVITA 4 Předškolní vzdělávání - podaktivity Aktivní vyhledávání a oslovování rodin dětí, které se předškolního vzdělávání ještě neúčastní Poradenství a podpora rodičům při jednání s pracovníky ve vzdělávacích, sociálních a zdravotnických službách a podpora pedagogů při jednání s rodiči a pracovníky v sociálních a zdravotnických službách. Vzdělávací aktivity pro rodiče včetně poskytování informací o vzdělávacím systému České republiky, jeho možnostech a dostupných vzdělávacích příležitostech pro děti.

AKTIVITA 4 Předškolní vzdělávání - podaktivity Spolupráce MŠ s dalšími institucemi, které se zaměřují na výchovu a péči o děti předškolního věku (např. společné semináře, vzájemné návštěvy). Edukativně stimulační skupiny – jedná se o program určený předškolním dětem s cílem zkvalitnit jejich přípravu na vstup do základní školy (zaměření na rozvoj schopností, dovedností a funkcí potřebných pro osvojení a úspěšné zvládnutí počátečního čtení, psaní a počítání) Podpora hospitací a sdílení dobré praxe mezi pedagogickými i nepedagogickými pracovníky MŠ – vzájemné návštěvy mezi školami

AKTIVITA 5 Prevence školní neúspěšnosti - podaktivity Tematický blok I. : Programy zaměřené na usnadňování přechodu žáků mezi stupni vzdělání Doučování žáků ohrožených školním neúspěchem Průvodce pro žáky – tzv. „starší kamarád“ Vrstevnické vzdělávání Vzdělávací aktivity o prázdninách

AKTIVITA 5 Prevence školní neúspěšnosti - podaktivity Kroužky ve školách, v zařízeních pro volnočasové aktivity atd. se zaměřením výhradně na podporu rozvoje gramotností/klíčových kompetencí v oblasti aktivního občanství, sociálního a personálního rozvoje. Návštěva jiných škol se skupinou žáků Kariérové poradenství – motivační aktivity pro žáky ve výběru vhodného povolání se zohledněním možností uplatnění na trhu práce

AKTIVITA 5 Prevence školní neúspěšnosti - podaktivity Tematický blok II.: Rozvoj spolupráce pedagogických pracovníků, pracovníků sociálních a zdravotních služeb a rodiny ve vzdělávání Workshopy pro rodiče zejména žáků ze socioekonomicky znevýhodněného a kulturně odlišného prostředí o důležitosti vzdělání. Podpora rodičů při jednání s pedagogickými pracovníky, pracovníky sociálních a zdravotnických služeb a podpora pedagogů při jednání s rodiči a pracovníky sociálních a zdravotnických služeb.

AKTIVITA 5 Prevence školní neúspěšnosti - podaktivity Zapojování rodičů do aktivit školy (např. zapojování do projektového vyučování, do mimoškolních aktivit, do příprav akcí školy), jedná se o dobrovolnickou činnost. Podpora aktivních rodičů žáků ze znevýhodněného prostředí formou nabídky dobrovolné práce nebo částečně honorované pracovní výpomoci ve škole při přípravě a/nebo realizaci aktivit pro žáky. Hospitace a sdílení dobré praxe mezi pedagogickými i nepedagogickými pracovníky škol

AKTIVITA 5 Prevence školní neúspěšnosti - podaktivity Koordinátor inkluze ve škole Výjezdové aktivity s prvky podporujícími sociální a osobnostní rozvoj, organizované pro pedagogické pracovníky a další pracovníky podílející se na vzdělávání dětí a žáků.

Vyloučené aktivity Vznik nových webových portálů nebo jejich částí, adaptační kurzy, vícedenní akce typu motivačního soustředění pro „starší kamarády“, vícedenní exkurze odpoledních klubů, vícedenní soustředění sportovních i ostatních kroužků, vícedenní výjezdy v rámci vzdělávacích aktivit o prázdninách, dále kroužky, které nejsou primárně zaměřeny na rozvoj sociálních a personálních kompetencí a občanských kompetencí, tj. kroužky zaměřené výhradně na individuální taneční nebo pohybové aktivity a individuální sporty, sólový zpěv, individuální hru na hudební nástroj apod., kroužky ručních prací, šití, šikovných rukou, vaření, výtvarné, keramické, fotografické, kroužky ICT a robotiky a podobně, tvorba a následná realizace nových vzdělávacích kurzů pro pracovníky ve vzdělávání příjemcem a/nebo partnerem, tj. příjemce/partner nemůže vytvořit nový kurz a ten následně realizovat. Možný je pouze nákup vzdělávacího kurzu od externího dodavatele (kurzy nemusí být akreditované), zřizování pozic asistenta pedagoga, školního asistenta, speciálního pedagoga, sociálního pedagoga a školního psychologa ve školách, vznik a vybavování neformálních volnočasových zařízení/klubů v povinně volitelné aktivitě č. 5, aktivity zaměřené na pořízení vybavení, vč. nábytku.

Děkuji za pozornost

3. Inkluze ve vybraných aktivitách

4. Konzultace logických rámců celkem 16 logických rámců nejčastější nesrovnalosti Účel projektu – namísto změny popis obsahu činností v rámci výstupu Výstup - namísto formulace Výstupu je uveden popis činností, které se budou součástí programu nebo k němu povedou, Aktivity – namísto činností vedoucích k výstupu jsou činnosti očekávané díky výstupu, opakování rizik v různých úrovních

Závěr Další postup – schválení Akčního plánu pro rok 2017/2018 domluvit schůzku s Lencem– upravit logické rámce zpracovat anotaci záměru záměry projednat ve škole, zjistit zájem o případnou účast na daném projektu projednat záměry v Řídícím výboru vybrané záměry dopracovat do podoby použitelné pro zpracování žádosti o dotaci schválení Akčního plánu pro rok 2017/2018 příští jednání – pondělí 18.9.2017?