Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/02.0010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

VEJCE Použitý zdroj:
VEJCE 293, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny a výživa, 2.ročník,
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.04 SOU Obořiště
SOUSTAVA KOŽNÍ Stavba a funkce kůže Kůže tvoří ochranný kryt těla
Ženská pohlavní soustava
SOUSTAVA ROZMNOŽOVACÍ
SOUSTAVA ROZMNOŽOVACÍ
Digitalizace výuky Příjemce
SOUSTAVA SMYSLOVÁ Informace o okolním světě a o vlastním těle dostáváme prostřednictvím smyslových buněk Smyslové buňky tvoří základ čidel Čidla jsou vybavena.
Ovogeneze a ovariální cyklus samic Pohlavní cyklus samic(estrální)
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Slunce je hvězda, která je Zemi nejblíže…
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Vedení elektrického proudu v plynech
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
STAVBA DŘEVA, VLASTNOSTI, VADY
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
BĚLOVÉ, JÁDROVÉ A VYZRÁLÉ DŘEVO
Buňka - cellula Olga Bürgerová.
STAVBA KOSTI Anorganické látky Kost Sloučeniny vápníku a fosforu
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Člověk 1.díl Za předpokladu použití psacích potřeb.
STAVBA OKA.
Rozmnožovací soustava
POHLAVNÍ SYSTÉM ŽENY.
Atmosféra Adéla Hegarová.
Měsíc.
Stavba kosti.
Tercie 2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Redukční dělení – meiosa
Ženské pohlavní ústrojí
2. Laboratorní práce Pozorování ptačího vejce a peří
ZLEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL ŠVEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ PROSTĚJOV Registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Vajíčka Autor: Eva Hrušková. Pod pojmem vejce se z potravinářského hlediska rozumí výhradně vejce slepičí. Kromě nich se dají použít vejce husí, kachní,
1 Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada28 AnotaceVyučovací.
Kůže Vypracovala: Nováková Kristýna 8.B. Zdroje:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_17_PŘÍRODOPIS.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Skladování vajec  špičkou dolů, v suchých, větratelných prostorách, v chladu  Před uskladněním oddělíme vejce silně znečištěná trusem, popřípadě.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Lidské oko. Stavba Bělima cévnatka sítnice Žlutá skvrna Zrakový nerv Slepá skvrna Komorová voda čočka duhovka rohovka Řasnaté tělísko sklivec.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_52_INOVACE_24_01_význam kůže
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Zbožíznalství pro 2. ročník oboru prodavač 2.ročník Srpen 2013
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Anatomie rostlinných orgánů
Ovulační a menstruační systém
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Meióza - vznik buněk s redukovaným počtem chromozomů ( 2n -> n)
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Suroviny pro cukráře I. ročník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_11_ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA TÉMA:
Vejce Vejce – pouze slepičí
Eukaryotní buňka Marcela Petrová 3.B
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Rozmnožování a chování ptáků
Botanika.
Plíce obr. 8 Dvě plíce houbovité struktury a narůžovělé barvy vyplňují většinu dutiny hrudní a jsou chráněny pružným hrudním košem. Pravá plíce Levá.
Transkript prezentace:

Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/02.0010

Vejce – anatomie, tvorba vejce Ing. Miroslav Sklenář

Anatomie vejce Vejce se skládá z těchto částí: Skořápka Kutikula Podskořápkové blány Vzduchová bublina Bílek (hustý a řídký) Žloutek (hustý a řídký)

http://www.ifauna.cz/archiv/rocnik/19/cislo/6/clanek/4602/reprodukce-astrildovitych/

Skořápka na povrchu skořápky je vrstva kutikula, která chrání vejce před vnikáním mikroorganismů Vejce, která chceme prodávat se proto nesmí omývat – došlo by k poškození této ochranné vrstvy Tloušťka skořápky 0,3-0,6 mm

Skořápka má tři vrstvy: Krystalická Houbovitá Bradavkovitá Jednotlivé vrstvy jsou vzájemně propojené kanálky, které na povrchu skořápky vyúsťují jako póry (slouží k odvodu par a plynů z vejce) Nejvíce pórů se vyskytuje v oblasti vzduchové bubliny

Podskořápkové blány vyskytují se ihned pod skořápkou Podskořápkové blány jsou dvě a na jednom místě se od sebe oddělují a v tomto místě vzniká vzduchová bublina

Bílek vytváří 4 vrstvy: Vnější řídký Vnější hustý Vnitřní řídký Vnitřní hustý – tzv. chalázový bílek neboli chalázová poutka (obalují žloutek a udržují jej ve středu vejce)

Žloutek vytváří 2 vrstvy: Vnější světlý – nosnice jej tvoří v noci, kdy nepřijímá potravu, tento žloutek obsahuje více vody Vnitřní hustý - nosnice jej tvoří ve dne, kdy přijímá potravu, obsahuje méně vody Okolo žloutku jsou žloutkové blány

Tvorba vejce vejce se tvoří ze zárodečných buněk, které se přeměňují na ovocystu ve vaječníku dochází k tvorbě žloutku: nejprve se tvoří světlý žloutek = v době klidu, kdy slepice nepřijímá krmivo pak se tvoří tmavý žloutek = vzniká ve dne, kdy nosnice přijímá krmivo

v nálevce vejcovodu se tvoří žloutkové membrány (jsou celkem 3) žloutek je uložen ve folikulu, který po vytvoření žloutku praská → místo prasknutí tzv. stigma (místo bez cév) pokud dojde k prasknutí folikulu na jiném místě, vznikají krvavé skvrny prasknutí folikulu = ovulace, jestliže prasknou 2 folikuly během 1 hodiny → vzniká dvoužloutkové vejce

v nálevce vejcovodu se dále tvoří chalázový bílek (udržuje žloutek ve středu vejce, při stárnutí vejce klesá jeho pevnost, žloutek se vychyluje ze středu) v bílkotvorné části vejcovodu se tvoří: vnitřní řídký bílek vnější hustý bílek vnější řidký bílek (jeho tvorba se dokončuje již v krčku vejcovodu)

krček vejcovodu – tvoří se podskořápkové blány v okamžiku snesení vejce se tyto blány od sebe oddělí (na tupém konci skořápky) a vznikne vzduchová komůrka (výška 2-3 mm) v děloze se tvoří skořápky – nejprve se tvoří krystaly bílkovinné povahy a na těch se začínají tvořit anorganické krystaly Poslední vrstva (kutikula) se tvoří těsně před snesením – usnadňuje snesení a chrání vejce

Zdroje: Vlastní přípravy Děkuji za pozornost