Sexualita, sociologie těla

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aplikační téma Výchova k sexuálnímu zdraví a zdravému životnímu stylu definice “Sexuálního zdraví“ (Světová zdravotnická organizace Kadaň 1974) "Sexuální.
Advertisements

Zákon o sociálních službách
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Teorie Lawrence Kohlberga
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Etika Mgr. Blanka Chocová.
Absolventská práce 2014 Pevná, Vedrová 9.B Anorexie.
Žena a sport.
PORUCHY CHOVÁNÍ ŽÁKŮ A JEJICH NÁPRAVA
DOMÁCÍ NÁSILÍ SEXUÁLNÍ NÁSILÍ OBCHOD S LIDMI
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Σ Sociogie = societas (společnost) + logos (věda) Úvod do sociologie.
KRÁSA KOLEM NÁS Jako kýč jsou v umění označována díla, která jsou příliš okázalá, rušivá. Jedná se také o laciné napodobeniny a nekvalitní ztvárnění určitých.
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství PSYCHOSOMATIKA Psychosociální vlivy působící na vznik infarktu myokardu.
Judita Vedlová. Definováno v trestním zákoně §199.
Principy etiky v medicíně ● Medicína – aplikace poznatků přírodních věd ve světě lidských vztahů ● Objektivita x Subjektivita ● Fakta x Hodnoty ● Vědění.
Poruchy příjmu potravy
VY_32_INOVACE_ _Rozvoj klíčových kompetencí ve výchově ke zdraví v ročníku. Poruchy příjmu potravy Autorem materiálu a všech jeho částí,
Přirozená měna obyvatelstva 2
Vznik sociologie Autor: Mgr. Pavel Semerák Občanský a společenskovědní základ Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
10. Seminář Rodina, problémová rodina, rodina a škola
Sociologie rodiny 1 1. Program, požadavky 2. Rodina a její zakládání,
Souvislost potratovosti s: - úmrtností, - plodností
Kupní chování a EU.
Sociologie pro speciální pedagogy: Rodina
Etnografie a národnostní politika ČLR
Základní charakteristika
Poruchy příjmu potravy PPP MUDr. Václav Krmíček Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno.
Problematika QOL – Quality of Life M. Lejska AUDIO-Fon centr. Brno.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 03 – Psychologie a psychiatrie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
S OCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.18.
Poruchy příjmu potravy. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
SELF-CONCEPT OF WOMEN Zuzana Brychtová. OSNOVA Self-concept a jeho užití Hledání obrazu ideální ženy Nalezení obrazu ideální ženy?? Shrnutí a rozdíly.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendulka Kudlíková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Poruchy příjmu potravy
N ORMÁLNÍ A PATOLOGICKÉ. N ORMY ve společnosti – socializace odchylka od normy - Deviace přijetí pravidel – INTERIORIZACE (zvnitřnění) Sociální kontrola.
Socializace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Linka bezpečí a důvěry - komunikace se službami odborné pomoci
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Demografická revoluce Druhý demografický přechod
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
RODINA A MANŽELSTVÍ.
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
Rodina, příbuzenství.
Číslo v digitálním archivu školy
Sociologie pro SPP/SPR
Je nízká plodnost opravdu problémem?
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Aktivačně motivační vlastnosti osobnosti
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
SOC119: ÚVOD DO SOCIOLOGIE PRO NESOCIOLOGY
Socializace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Základní škola, Hradec Králové
Prohlédni si obrázky a zamysli se, co vyjadřují:
Sociologie - projekt 2. C.
Kognitivní a postojové předpoklady pro práci s lidskou sexualitou
Pracovní výchova - dívky 9.tř. Prezentace č.19
Sociální psychologie.
Kupní a spotřební chování zákazníků a spotřebitelů a EU
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
RODINA = sociální instituce a organizace charakteristická jak pro tradiční, tak pro moderní i postmoderní společnost = primární, neformální a malá skupina.
Soc. událostí….mateřství, rodičovství
PORUCHY CHOVÁNÍ ŽÁKŮ A JEJICH NÁPRAVA
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Vybrané kapitoly ze sociologie I.
RODINA A MANŽELSTVÍ.
Transkript prezentace:

Sexualita, sociologie těla

Sexualita Kulturně podmíněná, sociálně konstruovaná – odlišné normy chování 3 sexuální revoluce: 1. křesťanství – monogamie, monopol manželství na sex 2. druhá pol. 16. st. – vysoké hodnocení sexuality, koncept romantické lásky 3. 60. – 70. l. 20. st. - antikoncepce, samostatný zdroj slasti

Homosexualita Sexualita kulturně podmíněná a sociálně konstruovaná Existuje ve všech kulturách Představa odlišnosti až od 18. století Sodomie – trest smrti, trestný čin Mimoevropské kultury – Batakové, East Bay – mladí muži před sňatkem

Západní kultura Nezávazná Situační Personalizovaná Jako způsob života Intersexualita (např. v Německu zákonem garantované právo – „třetí pohlaví“)

Tělo jako sociální fakt Tělo není jen fyzickou existencí – podléhá sociálním tlakům (vliv společenských změn) Vnímání krásy sociálně a kulturně podmíněno (Evropa x Afrika) Západní ideál krásy – modelky, panenka Barbie (x XL modelky) Poruchy příjmy potravy- anorexie, bulimie (pocity studu za vlastní tělo – kontrola nad světem) Závislost na cvičení/posilování

Socializace přírody Přirozené procesy se stávají společenskými Spolehlivá antikoncepce Porod (sledované těhotenství – dilemata) Právo na potrat? Pro choice (zájem matky) x pro life (zájem plodu/dítěte) Genové inženýrství IVF („umělé oplodnění“)

Možnosti moderní medicíny Heroická medicína

Dokument – mentální anorexie http://www.ceskatelevize.cz/porady/10318730018-polosero/211562222000004-polosero-anorexie/