Hospodářství jádrové a periferní oblasti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚZEMNÍ ROZLOŽENÍ OBYVATELSTVA PRO VÝUKU ZEMĚPISU NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH
Advertisements

SÍDLA jsou základní centra lidské aktivity,
Rozmístění obyvatelstva na Zemi
VY_52_INOVACE_ZE.8.67 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
JÁDROVÉ A PERIFERNÍ OBLASTI
Jádrové a periferní oblasti
Jádrové a periferní oblasti
Mezinárodní integrace
Městská sídla, proces urbanizace, suburbanizace
Spojené státy americké
SVĚTOVÁ EKONOMIKA.
VY_52_INOVACE_Z.9.36-hospodářské organizace ve světě-prezentace
Rozmístění obyvatelstva na Zemi
Obyvatelstvo Evropy.
Sídla.
Určujeme podle několika hledisek:
SÍDLA.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín GEOGRAFIE SÍDEL – MĚSTSKÉ OSÍDLENÍ.
Název Sídla - městská sídla Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
Sídla.
VY_32_INOVACE_13 Amerika - USA
USA United States of America
USA United States of America
BENELUX CO STÁTY SPOJUJE? Velká hustota osídlení Monarchie
BENELUX Jan Dušek.
Stupeň rozvoje států světa
 Evropa jako celek má příznivé přírodní podmínky vhodné pro zemědělství a sídla  zdroje nerostných surovin jsou ale již částečně vyčerpány  přes určité.
Společenské a hospodářské prostředí
Jádrové a periferní oblasti
Anotace Prezentace, která se zabývá základními charakteristikou Ameriky Autor Mgr. Petra Vavrušková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci dokáží vyjmenovat.
Sídla. místo koncentrace hospodářství a ubytování obyvatelstva - jde o základní centrum lidské aktivity. Studiem sídelních útvarů se zabývá věda zvaná.
SEVERNÍ AMERIKA - SÍDLA
Funkce měst Jméno: Petra Příjmení: Havlíčková Třída: IX.
Sídla -venkovská sídla a jejich funkce města – definice, funkce, urbanizace, suburbanizace, … struktura měst Andrea Pivná 4.Z.
POLOHA, ROZLOHA A LIDNATOST
Anotace Prezentace, která se zabývá základními charakteristikou Ameriky Autor Mgr. Petra Vavrušková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci dokáží vyjmenovat.
Společenské a hospodářské prostředí. Doprava Obsah 1. Význam a postavení dopravy 2. Dopravní cesty 3. Osobní a nákladní přeprava.
Německo Jan Dušek.
Urbanizace.
JÁDROVÉ A PERIFERNÍ OBLASTI
SEVERNÍ AMERIKA - SÍDLA
EKONOMICKÉ INTEGRACE.
OBYVATELSTVO AMERIKY.
USA – rozdělení, populace
místem koncentrace hospodářské činnosti a ubytování obyvatelstva.
 Venkov, venkovská obec  Město 2  Pozdější vývojový stupeň, více dynamický  sídelní útvar, který se určitými znaky (kritérii) odlišuje od vesnice.
Hospodářství.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Americké regiony- U.S.A Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
M AKROREGIONY SVĚTA – JÁDRA A PERIFERIE Autor: Hana Brýdlová.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Severní Amerika – charakteristika obyvatelstva, hospodářství Číslo vzdělávacího materiálu: ICT8.
EVROPA OBYVATELSTVO. Obyvatelstvo Evropy počet obyvatel – asi 730 mil. (2009) prognóza – obyvatel bude ubývat přírůstek z mezikontinentálního stěhování.
Mezinárodní ekonomická integrace Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu.
Rozmístění obyvatelstva na Zemi
Název učiva: Amerika severní
Severní Amerika globální aspekty ekonomického rozvoje doprava
Sídla.
POLOHA, ROZLOHA A LIDNATOST
Mezinárodní organizace
Základní škola, Hradec Králové
Severní Amerika – globální aspekty ekonomického rozvoje
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_29_ZEMĚPIS
Osídlení VY_32_Inovace_18KR-1
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Určeno pro: žáky 2. stupně ZŠ Sekce: základní Předmět : zeměpis
Spojené státy americké
Střední Evropa.
Obecná charakteristika kontinentu
10. SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ
Mezinárodní ekonomická integrace
Česká republika - kraje
Transkript prezentace:

Hospodářství jádrové a periferní oblasti

Jádrové oblasti Periferní oblasti Hlavní centra hospodářského, společenského a politického života (světa, světadílu, regionu, státu…) Periferní oblasti Oblasti s malým významem ve světovém hospodářství.

Charakterizujte jádrové a periferní oblasti Jak se liší z hlediska přírodních podmínek, hustoty zalidnění, kvality životního prostředí, převažujících hospodářských činností, výše životních nákladů….? Přímořské oblasti Vnitrozemské oblasti Oblasti mírného podnebí Oblasti klimatických extrémů Nížiny Vysokohorské oblasti Krajina přetvořená člověkem Zachovalé přírodní prostředí Znečištěné ovzduší Lepší kvalita ovzduší Vysoká hustota zalidnění Nižší hustota zalidnění Převaha městských sídel Venkovské osídlení Sekundární odvětví hospodářství Primární odvětví hospodářství Centra služeb, vzdělání, vědy, kultury Rekreační funkce Vysoké životní náklady Nižší životní náklady

Jádrové oblasti globálního významu Co znamená zkratka NAFTA? Severoamerická zóna volného obchodu (North American Free Trade Agreement), která podporuje vzájemný obchod mezi členskými státy USA, Kanadou a Mexikem.

Urči polohu jádrových oblastí a zakresli je do mapky Urči polohu jádrových oblastí a zakresli je do mapky. Ke každé jádrové oblasti doplň z nabídky 1-2 města. Pearl River Delta, Yangtze River Delta, Taiheiyo Belt (Pacifický pás), Anglie, Benelux, Rhein-Ruhr, SanSan, ChiPitts, BosWash Tokio, Chicago, Osaka, San Francisco, Šanghaj, New York, HongKong, Detroit, Rotterdam, Brusel, Duisburg, Los Angeles, Boston, Kolín nad Rýnem, Manchester

Severní Amerika Evropská unie Východní Asie delta Perlové řeky BosWash Anglie Manchester HongKong NewYork Boston ChiPitts delta řeky Yangtze Chicago Detroit Benelux Rotterdam Brusel Šanghaj SanSan San Francisco LA Rhein-Ruhr (Porýní-Porúří) Pacifický pás Duisburg Kolín n.R. Tokio Osaka Které části tří globálních jádrových oblastí můžeme považovat za periferní? Sever Kanady Sever Evropy Západ Číny

Postavení jádrových a periferních oblastí se průběhu vývoje mění Postavení jádrových a periferních oblastí se průběhu vývoje mění. Uveď příklady jádrových oblastí ve starověku, středověku a novověku.

Jádrové oblasti regionálního významu Které části ČR můžeme považovat za jádrové a které za periferní?

Pro jádrové oblasti je typická vysoká koncentrace obyvatel ve městech Pro jádrové oblasti je typická vysoká koncentrace obyvatel ve městech. Růstem měst zde vznikají aglomerace, konurbace a megalopole. Zjisti, co tyto názvy znamenají? Aglomerace je celek, který vzniká propojováním města s menšími sídly v jeho okolí v důsledku jeho růstu. Konurbace (souměstí) vzniká propojováním několika měst v důsledku jejich růstu. Megalopolis vzniká propojováním řady měst a konurbací v důsledku jejich růstu.