Secese Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném Autor: Alena Pavolková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SECESE.
Advertisements

Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Poslední universální styl
Alfons Mucha Název školy
ALFONS MUCHA To není ale jenom Slovanská epopej, to jsou i fotografie, šperky, známky, bankovky, porcelán, sklo, potisk látek, vitráže, plakáty, reklamní.
ALFONS MUCHA To není ale jenom Slovanská epopej, to jsou i fotografie, šperky, známky, bankovky, porcelán, sklo, potisk látek, vitráže, plakáty, reklamní.
Česká secese Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
VY_52_INOVACE_DEK_45 SVĚTOVÉ A ČESKÉ SECESNÍ MALÍŘSTVÍ
Kultura 2. poloviny 19. století, secese
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Česká secese a Alfons Mucha
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
SECESE VY_52_INOVACE_DEK_42.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Zpracováno: Autor: Mgr. Dobruše Fajkusová
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Secese.
Secese přelom 19. a 20. století.
Mám rád historii, velmi často se k ní vracím. Také se velmi rád dívám na historická díla dřívějších umělců, která neskonale obdivuji a všechna mi mají.
Secese Berenika Králíková.
Realismus,impresionismus, secese, kubismus
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
SECESE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Umělecké směry 19. století
Narodil se na Moravě v městě Ivančice. Jeho pěvecké schopnosti mu umožnily pokračovat v sekundárním vzdělávání v Brně, ale jeho více lákalo.
Světová secese Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Dej 2 Secese Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Česká kultura.
Renesance 2 Vrcholné období. Renesance 2 Vrcholné období.
Téma: KULTURA A VĚDA V PRVNÍ REPUBLICE Předmět: Dějepis
SECESE.
Secese Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Věra Slezáková Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_VYTVARNE_CINNOSTI_09.
Od 80. let 19. století.  Dějepis- Kultura v dějinách  Šablona : III/2  Pořadové číslo: 1.7  Autor: Mgr. Soňa Blažková  Škola: ZŠ Choltice  Klíčová.
Secese - TEST Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_HANA_MERVARTOVA_SECESE_TEST_PREZENTACE_06 Název školyStřední škola služeb,
Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném Autor: Alena Pavolková Název: VY_32_INOVACE_08_B_5_Řecké antické umění Téma: Dějiny výtvarného umění Číslo projektu:
1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Magda Hrstková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Soldánová Dáša Název: VY_32_INOVACE_12C_14_Kultura 2. poloviny 19.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Jiří.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Jiří.
SYMBOLISMUS Skupina Nabis Představitelé: Gustav MOREAU Pierre Puvis de CHAVANNES Odilon REDON Arnold B ÖCKLIN Maurice DENIS Pierre BONNARD Edvard MUNCH.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
IMPRESIONISMUS Název školy: Základní škola Karla Klíče
Impresionismus (francouzské malířství na konci 19. století)
Gotika Název školy: Základní škola Karla Klíče Autor: Alena Pavolková
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Pop art Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném Autor: Alena Pavolková
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
DOBA BRONZOVÁ A ŽELEZNÁ
Romantismus Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Římské antické umění Název školy: Základní škola Karla Klíče
Kubismus Název školy: Zš Karla klíče Hostinné
Realismus Název školy: Základní škola Karla Klíče
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název školy: Základní škola Netvořice
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Expresionismus Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném
STAROVĚKÉ STÁTY - MEZOPOTÁMIE
Secese - malířství Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: Základní škola Netvořice
Klasicismus Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném
Baroko Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném Autor: Alena Pavolková
ALFONS MARIA MUCHA.
Křivonosková Kateřina
1 ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Transkript prezentace:

Secese Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném Autor: Alena Pavolková Název: VY_32_INOVACE_08_B_15_Secese Téma: Dějiny výtvarného umění Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.21.2131

Secese Umělecký styl přelomu 19. a 20. století Je považován za poslední umělecký styl, který se prosadil ve všech sférách života Název vznikl z latinského slova secessio, které znamená odštěpení – podle uměleckých spolků, které se odštěpily od konzervativních (lpící na tradičních hodnotách) akademií Reaguje na „strojovou ošklivost“ průmyslové civilizace, hájí návrat k řemeslné výrobě (nábytku, keramiky atd.)

Hlavní rysy secese Ornamentálnost – ozdobnost, okrasnost – většinou květinová Plynulá, vlnící se křivka – vyvolává dojem nenásilného pohybu Využívá zvláštní jemné odstíny barev, které skládá harmonicky, nebo naopak kontrastně Stylizace – úprava, přizpůsobování přírodním motivům (listy, květy, zvířecí a lidská těla)

Architektura Jan Kotěra Druhy staveb: - vily, divadlo, nádraží, radnice, hotely, restaurace Důraz kladen na detaily (ozdobné zábradlí, okenice, dveře, štuky) a harmonii celku Významní architekti: Antonio Gaudí Jan Kotěra Hospůdka na schůdkách v Kroměříži

Antonio Gaudí – Chrám svaté rodiny v Barceloně Stavbu Gaudí převzal v raném stádiu r. 1883. Chrám zůstal nedokončen kvůli Gaudího smrti r. 1926. Stále probíhají diskuse, zda je vůbec možné dokončit tuto složitou stavbu v duchu Gaudího představ. Ukončení dostavby se plánuje na rok 2026 k příležitosti 100 výročí Gaudího úmrtí.

Sochařství František Bílek Socha Mojžíše v Praze

Malířství Gustav Klimt - rakouský malíř Polibek Obraz je malovaný barvami, do nichž je vmíchán zlatý a stříbrný prach. Obraz tak získává na výjimečnosti a také na hodnotě.

Český světově uznávaný malíř a designér období secese Alfons Mucha Český světově uznávaný malíř a designér období secese Usiloval o dostupnost umění, proto vytváří díla s všestranným využitím (a na zakázku firem): - vytvářel divadelní kulisy pro vídeňské divadlo - vyzdobil zámek v Hrušovanech (pro svého mecenáše) - maloval plakáty pro divadelní představení známé francouzské herečky Sarah Berndhartové - vytvářel pro ni také návrhy šatů a šperků - maloval plakáty pro různé společenské, kulturní i sportovní akce - navrhoval i obaly spotřebního zboží (mýdlo, jamajský rum) - autorem návrhů podoby prvních československých poštovních známek

Gismonda Je první plakát na divadelní představení pro Sarah Berndhartouvou, který m se Alfons Mucha stal známým doslova ze dne na den. Jeho plakát visel na všech tabulích v Paříži.

Slovanská epopej Je cyklus 20 velkoformátových obrazů. Jsou v něm shrnuty dějiny Čechů a dalších slovanských národů. Malíř tvořil tento cyklus na zámku v Moravském Krumlově celých 18 let. Věnoval ho všem Slovanům a Praze pod podmínkou, že Praha nechá vystavět místo přímo určené pro Slovanskou epopej. Dodnes se tak nestalo a o Slovanskou epopej se táhnou spory mezi potomky Alfonse Muchy a Prahou.

Slované v pravlasti

Anotace Prezentace je určena k výkladu o uměleckém směru secese pro vzdělávací obor výtvarná výchova. Žáci se seznámí s podmínkami vzniku směru, jeho hlavními rysy, světovými a českými představiteli a jejich nejznámějšími díly.

Použité zdroje Hospůdka na schůdkách v Kroměříži. In: <i>Wikipedia</i>: <i>the free encyclopedia</i> [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-09-17]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hosp.na_schudkach.jpg Chrám svaté rodiny v Barceloně. In: <i>Wikipedia</i>: <i>the free encyclopedia</i> [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-09-17]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:050529_Barcelona_026.jpg Socha Mojžíše. In: <i>Wikipedia</i>: <i>the free encyclopedia</i> [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-09-17]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Frantisek_Bilek_Moses.JPG Polibek. In: <i>Wikipedia</i>: <i>the free encyclopedia</i> [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-09-17]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Gustav_Klimt_016.jpg Alfons Mucha. In: <i>Wikipedia</i>: <i>the free encyclopedia</i> [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-09-18]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Alfons_Mucha_LOC_3c05828u.jpg Alfons Mucha, Gismonda. <i>Http://udu.ff.cuni.cz</i> [online]. 2009 [cit. 2012-09-18]. Dostupné z: http://udu.ff.cuni.cz/soubory/galerie/evropska%20secese/slides/45%20Alfons%20Mucha,%20Gismonda%201894.html Slovanská epopej. In: <i>Wikipedia</i>: <i>the free encyclopedia</i> [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-09-18]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:00b_mucha_slaveepic_poster_1928.jpg Slované v pravlasti. In: <i>Wikipedia</i>: <i>the free encyclopedia</i> [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-09-18]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Slovane_v_pravlasti_81x61m.jpg

Identifikační tabulka Autor: Alena Pavolková Vytvořeno dne: 9. 10. 2011 Odpilotováno dne: 10.10. 2012 Ve třídě: 9.A Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Výtvarná výchova Tematický celek: Dějiny výtvarného umění Téma: Secese Klíčová slova: Secese, Antonio Gaudí, Jan Kotěra, František Bílek, Gustav Klimt, Alfons Mucha, Slovanská epopej