KUBISTICKÉ POPRSÍ – OTTO GUTFREUND

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Významný avantgardní malířský a sochařský směr z počátku XX. století
Advertisements

KUBISMUS a Pablo Picasso.
Zpracováno: Autor: Mgr. Dobruše Fajkusová
AVANTGARDNÍ UMĚLECKÝ SMĚR
Kubismus I. Polovina 20. století.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
KUBISMUS.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Moderní umění začíná postimpresionismem. Umělecké dílo není pouhý
Umělecké směry 20. století
Moderní umělecké směry KUBISMUS
VY_52_INOVACE_DEK_47 EXPRESIONISMUS A KUBISMUS
AUTOREM MATERIÁLU A VŠECH JEHO ČÁSTÍ, NENÍ-LI UVEDENO JINAK, JE MGR. KAROLÍNA BERANOVÁ Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ÚHEL POHLEDU.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Poezie ve světové literatuře
Paul Cézanne MgA. Lukáš Psík
KUBISMUS.
KUBISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Technika pro člověka Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Motivace praktické výuky uměním, společenskými a.
Život v rodině Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Motivace praktické výuky uměním, společenskými a přírodními.
MASKA Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastESV Komunikace vizuálního umění se znakovými systémy uměleckých.
Hudba - intervaly Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými systémy uměleckých.
Pravopisné toulky Prahou Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPravopis vesele i vážně Datum vytvoření24. 8.
KULTURA MEZIVÁLEČNÉHO OBDOBÍ. 20. LÉTA SVĚT -= „zlatá léta“ -období hospodářské prosperity -svět se zotavuje z první světové války a věří, že další.
Internetová doména a její název Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování.
VRAŽDA V DOMĚ Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastESV - Komunikace vizuálního umění se znakovými systémy uměleckých.
ŠKOLA:Gymnázium Lovosice AUTOR:Mgr. Radmila Vorasická NÁZEV:VY_32_INOVACE_5C_15_Pointilismus TÉMA:Dějiny umění ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ DATUM.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Jiří.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Jelínková NÁZEV: VY_32_INOVACE_05C_08_Kubismus v českém malířství,
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Koláž podle H. Bosche Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastESV - Komunikace vizuálního umění se znakovými systémy.
Kubismus Autor: Mgr. Jana KalvasováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Věra Slezáková Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_VYTVARNE_CINNOSTI_18.
Malba podle Clauda Moneta Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastESV - Komunikace vizuálního umění se znakovými.
  Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Využití ICT, výtvarná výchova, Kubismus v malířství Autor: Mgr. Olga Pasovská.
MOZAIKA Tematická oblast ESV Komunikace vizuálního umění se znakovými
Aktualizace uměleckého díla
Konstrukce lichoběžníku
KALIGRAMY Tematická oblast
Graffiti Tematická oblast ESV Komunikace vizuálního umění se znakovými
ČLOVĚK V PROSTORU Tematická oblast
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Výtvarné umění I. Tematická oblast
Déjà - vu Tematická oblast
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
SOCHA DO VEŘEJNÉHO PROSTORU
Člověk tohoto století Tematická oblast
Objem tělesa Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Bonjour Monsieur Courbet
Busta podle Honoré Daumiera
LETTRISTICKÁ MOZAIKA Tematická oblast
Keramická plastika Tematická oblast
Základní systém a dělení barev
Kubismus Název školy: Zš Karla klíče Hostinné
DENÍK Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín
Moderní umělecké směry Číslo DUM: VY_32_INOVACE_DVK_4_12
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Sochy a plastiky Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Karolína Hejduková GP3MP_MGP Metodika galerijní pedagogiky 2013
Životní zájmy Tematická oblast
Realismus ve výtvarném umění
Tóniny Tematická oblast
Poezie ve světě v 1.polovině 20.století
Kultura meziválečného období
Hudba - notace Tematická oblast
Transkript prezentace:

KUBISTICKÉ POPRSÍ – OTTO GUTFREUND Tematická oblast ESV - Komunikace vizuálního umění se znakovými systémy uměleckých a společenských oborů Datum vytvoření 11. 8. 2013 Ročník Kvarta - kvinta, 1. a 2. ročník Stručný obsah Žáci se seznámí s kubistickou sochou Otto Gutfreunda Způsob využití Žáci na základě pořadu ČT – Národní galerie v Praze nikdy nezavírá – se seznámí s dílem českého autora. Odpovědi jsou uvedeny na konci prezentace Autor Mgr. Lenka Michalcová Kód VY_32_INOVACE_37_EMIC20 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín

OTTO GUTFREUND KUBISTICKÉ POPRSÍ Shlédněte pořad ČT a odpovězte na otázky: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/kultura/166533-otto-gutfreund-kubisticke-poprsi/

OTTO GUTFREUND Jaký je název plastiky? Má i jiná jména? Kdy byla plastika vytvořena? Do kterého uměleckého směru je zařazována? Jak se jmenují dva tvůrci kubismu? Ve kterém roce byla vytvořena 1. kubistická plastika?

Proč odjel Gutfreund do Paříže? V kterém období tvořil Gutfreund kubisticky? Jak nakládali kubisté s realitou? Jak přijímala sochu veřejnost? Kdo o ni měl a kdo neměl zájem a proč? Jaký charakter má Gutfreundovo poválečné dílo?

Socha jako „hádanka.“ Co to znamená? Proč je podle kurátora použití sádry jako materiálu zvláštní? Jak vysvětluje kurátor „prostor“ v souvislosti se sochou? Jaké další prvky jsou důležité pro kubismus?

Ověřte si své odpovědi: Jaký je název plastiky? Má i jiná jména? Kubistické poprsí, Cylindr, Klobouk, Hlava rytíře. Kdy byla plastika vytvořena? 1913-1914 Do kterého uměleckého směru je zařazována? Avantgarda, kubismus Jak se jmenují dva tvůrci kubismu? Pablo Picasso, Georges Braque Ve kterém roce byla vytvořena 1. kubistická plastika? Pablo Picasso - 1909

Studovat sochařství v ateliéru Antoina Bourdella Proč odjel Gutfreund do Paříže? Studovat sochařství v ateliéru Antoina Bourdella V kterém období tvořil Gutfreund kubisticky? 1910-1914, před válkou Jak nakládali kubisté s realitou? Ne napodobit, ale přeměnit. Jak přijímala sochu veřejnost? Kdo o ni měl a kdo neměl zájem a proč? Přijímána byla spíše jen intelektuály, pro svoji malou srozumitelnost. Jaký charakter má Gutfreundovo poválečné dílo? Je civilní, barevné, zjednodušené formy,…

Prostor je tvořen průhledy, střídáním úhlů, skládáním nových objemů. Socha jako „hádanka.“ Co to znamená? Divák je vtažen do díla, není mu jednoznačně řečeno, co si má myslet, a jak má dílo chápat. Divák se pokouší interpretovat viděné sám. Proč je podle kurátora použití sádry jako materiálu zvláštní? Tento materiál se používal pro modely, ale finální dílo obvykle bylo vytvořeno ze vzácnějšího materiálu. Jak vysvětluje kurátor „prostor“ v souvislosti se sochou? Prostor je tvořen průhledy, střídáním úhlů, skládáním nových objemů. Jaké další prvky jsou důležité pro kubismus? Světlo, stín a pohyb.

Zdroje: http://www. ceskatelevize