NA POHYB BYCHOM MĚLI PAMATOVAT I KDYŽ ZAPOMÍNÁME

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Péče o seniora trpícího depresí
Advertisements

Orientace firmy FitVitalita s.r.o v aktuálním podnikatelském prostředí
Inovační kurz pro sanitáře
Fyzioterapie u SMA zásady cvičení osob s SMA poznatky z praxe
Zákon o sociálních službách
Pohybová aktivita všedního dne K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové.
Jaroslava Sýkorová Milena Tomášková Karlovy Vary, 2014
Koncepce péče o staré občany
Klinická propedeutika
Přednáška č. 2 Kinezioterapie v kontextu rehabilitace, dělení kinezioterapie, metody kinezioterapie.
Obezita Hejmalová Michaela.
Každému posilování předchází rozcvičení.
DETOXIKACE – očista organismu
Náročné životní situace
Metodický list Výuka probíhá diskusní formou. Hledáme odpověď na otázku – proč je užitečné věnovat se sportovní činnosti či jiné intenzivní pohybové činnosti.
Výživa pro život Dospělost a pozdní věk Výživa pro život Průměrná délka života - průměrný věk úmrtí Délka života - nejvyšší doložený věk, kterého se.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Reminiscenční terapie
Obezita a pohybová aktivita Kulatý stůl „Sport a kvalita života“ FSpS MU - Brno 2007.
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. B ENEŠE 456 OKRES K ARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
KOMUNIKACE S KLIENTEM MENTÁLNĚ RETARDOVANÝM
Periodizace lidského věku: Období dospělosti Období stáří
OSTEOPORÓZA Iveta Antoszyková 2.HA.
Cesta k udržení mobility a soběstačnosti seniorů
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
RVP ZV příloha Vzdělávací oblast Umění a kultura
Tělesné sebepojetí.
Psychologické aspekty zdraví
Didaktická část diplomové práce
Základní principy geriatrie
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Zdravotní problém lidstva
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
DIDAKTIKA LYŽOVÁNÍ.
Vytvořil: Šimon Rudolf Zdraví životní styl. 2 Chcete-li žít zdraví životní styl musíte vědět co jíte! Správné stravování je důležitým faktorem pro lidské.
Pavlína Hlaváčová Alzheimerova choroba Pavlína Hlaváčová
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
VY_32_INOVACE_Luk_III_06 Drogy - účinky Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Definice, základní pojmy
DEMENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
KOORDINOVANÁ REHABILITACE Z POHLEDU ERGOTERAPIE Mgr. Kateřina Svěcená Ergoterapeut Klinika rehabilitačního lékařství 1. LF UK a VFN v Praze.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Iveta Votápková Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova Posilování na gymballech.
Plavání ve zdravotně orientovaných pohybových programech Lekce č. 27 Irena Čechovská, červen 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
Posilovací cvičení - záda Výukový materiál č.: VY_INOVACE_32_77_posilovací cvičení – záda Vypracovala: Mgr. Miroslava Spurná Určeno pro 8. ročník, ZŠ speciální.
Co to vlastně je ?  Způsobuje nevratné změny v mozkových buňkách a úbytek mozkové hmoty.  Varovným signálem bývá, že člověk začne trpět neobvyklou ztrátou.
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Vojtěch Smejkal, Mikuláš Radouš.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Gerontopsychologie v praxi
Posilovací cvičení - břicho a hýždě
Filozofie ošetřovatelství
Jak stárnout úspěšněji
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Terapeutické komunity
Člověk a barvy Barvy jsou přítomny v nesčetných různých formách a jevech Člověk je schopen prostým okem rozeznat aspoň 2000 různých odstínů Člověk barvy.
Didaktika TV; Martina Matúšková
Současné pojetí školní TV Zážitková pedagogika
Reminiscenční terapie
Bolestivé stavy pohybového aparátu
O lázních Léčebné lázně Bohdaneč jsou dlouhá léta vyhledávaným místem k léčbě pohybového ústrojí. Naše péče je vhodná například pro pacienty s artrózou.
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
„Zdravý životní styl + obezita“
Orientace v realitě Edukační technika napomáhající zvládat kognitivní a behaviorální změny při demenci.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

NA POHYB BYCHOM MĚLI PAMATOVAT I KDYŽ ZAPOMÍNÁME Mgr. Kateřina Macháčová, PhD

Proces stárnutí Životní styl – pohybová aktivita

Pohyb očima našich předků Hippocrates „Naše tělo je předurčeno k funkci jinak strádá, je náchylnější k chorobám a nefunguje.“ Galenos „Denní režim musí být takový, aby povzbuzoval tělo.“ Komenský „Bez vzduchu oheň jen slabě plápolá a nehoří, bez pohybu člověk nežije, jen živoří.“

Současný pohled na pohyb „Už jsem si své odsportoval“ „To je moc náročné“ „Na to nemám čas“ „To je pro mladé“ „Fitness centrum není nic pro mě“ Pohyb nabývá na významu s přibývajícími léty a to i navzdory mnoha onemocněním včetně kognitivních poruch Pohyb není jen cvičení ve fitcentrech Není třeba trávit hodiny cvičením

Vodni lyzovani ve veku 91 let

101 nebo 92 let – žádný problém

Někoho nezastaví nejvyšší hora

Vliv pohybové aktivity OBECNĚ SPECIFICKY Tělesná zdatnost (pohybový aparát – svaly, vazy, kosti) Funkce mozku a důležitých orgánů (srdce, plíce, střeva) Nálada a duševní zdraví Zlepšení prokrvení mozku Zamezení odumírání mozkových buněk Odbourávání beta- amyloidového plaku v prevenci, léčbě či zpomalení postupu

Praktické důsledky OBECNĚ Zvládání každodenních činností Prevence vzniku nejrůznějších onemocnění Zvýšení imunity Vytvoření rezervy pro kalamitní stavy Snížení doby rekonvalescence Zvýšení bezpečnosti a snížení rizika pádů Zachovaní možnosti společenského uplatnění

Celkové zlepšení kvality života pro pacienty ve všech stádiích demence Praktické důsledky Celkové zlepšení kvality života pro pacienty ve všech stádiích demence SPECIFICKY Zlepšení nálady Zlepšení spánku Snižuje riziko zácpy Pomáhá udržovat motorické dovednosti Zlepšuje paměť Zlepšuje chování Snižuje tendence k potulování Pomáhá udržovat komunikační a sociální dovednosti

Zásady PA Stabilní forma, čas, instruktor Dobrovolnost Možnost předčasného ukončení Nikdy přes bolest Jednoduché instrukce Názornost Nové cviky postupně Hlavní cíl je prožitek a radost

Formy PA Cokoliv lepší než nic Využívání těch schopností, které pacient stále zvládá (dodání sebevědomí a sebeuspokojení) Vždy s ohledem na stádium demence Individuální přístup Minulost: pozadí, práce, zájmy, sociální preference Součastnost: zvyklosti a denní rutina, spánkový režim

PA v počátečních stádiích Kondiční cvičení Chůze (s holemi) Zahradničení Plavání Jízda na kole Tanec Yoga nebo thai-chi Cvičení na židli Petanque nebo kuželky

PA v pozdějších stádiích Využívat cvičení k socializaci Neustále motivovat k pohybu Snaha o kompenzaci špatného držení těla Chůze podél postele Trénink rovnováhy ve stoje Sed bez opory zad Leh rovně na posteli Vstávání a přemisťování se po pokoji Dýchání

Frekvence a intenzita PA Pro pacienty v časné fázi demence: cíl: 30 min 5 x týdně (rozděleno do více bloků) Pokročilejší fáze demence: dle možností… individuálně Senior by vždy měl být schopen mluvit (dle Alzheimer´s society)

Tanec jako jedna z alternativ

To, jaké prožijeme stáří, záleží do značné míry na nás samotných Přidat život létům, ne jen léta životu

Děkuji za pozornost