Černé zlato. Černé zlato Ropa (též (surová) nafta, zemní olej, černé zlato) je hnědá hořlavá kapalina tvořená směsí uhlovodíků, především alkanů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ropa a zemní plyn Ropa vznikla z odumřelých organismů za nepřístupu vzduchu a tlaku nadložních vrstev v průběhu milionů let. Často je doprovázena zemním.
Advertisements

ROPA Pavel Kratochvíl.
Organická chemie.
Opec.
Václav Hlavinka a Richard Andrýsek 2L 2012/2013
Chemik technologických výrob projekt financovaný Úřadem práce.
Nezbytná součást moderního života Jan Pokorný 2.L.
Fosilní paliva Pojem fosilní pochází z latiny a znamená předvěký, pocházející ze starých usazenin. Mezi fosilní paliva se řadí uhlí, ropa a zemní plyn.
Paliva - energie fosilní paliva = pravěká zkamenělá (uhlí, ropa, zemí plyn)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál shrnuje znalosti o fosilních palivech, získané.
Nerosty a horniny Energetické suroviny.
Alkany.
Průmyslové plyny.
Energetické suroviny 5. ročník
Zdroje uhlovodíků Ropa
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_139.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o ropě Autor Ing. Lenka Kalinová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák zhodnotí užívání fosilních.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Organické sloučeniny v odborné.
Pavel Koutný VOŠ a SPŠE Olomouc
Název prezentace v zápatí1 Uhlovodíkové systémy – ropa a zemní plyn … 1 POPULARIZACE VĚDY A VÝZKUMU V PŘÍRODNÍCH VĚDÁCH A MATEMATICE S VYUŽITÍM POTENCIÁLU.
UHLÍ.
Pří_023_Rozmanitost přírody _Ropa Autor: Mgr. Renata Krajíčková
ROPA.
Zdroje energie R O P A VY_32_INOVACE_04 - ROPA.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Zdroje organických sloučenin
Název: Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Zdroje uhlovodíků obrovský význam jako paliva- jejich spalováním se uvolňuje velké množství energie, dále se užívají na výrobu plastů, ropa, uhlí a zemní.
Alkany.
Uhlí, ropa, zemní plyn Materiál byl vytvořen v rámci projektu
-vznikla rozkladem zbytků pravěkých rostlin a živočichů -nachází se ve svrchních vrstvách zemské kůry – nejčastěji v oblasti kontinentálních šelfů -základní.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Přírodní zdroje uhlovodíků – rozdělení:  Zdroje fosilní  vznikaly složitými přeměnami těl živočichů a rostlin v průběhu miliónů let  Mezi fosilní.
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.15_FOSILNÍ PALIVA Název:
ROPA a ZEMNÍ PLYN ROPA   též surová nafta nebo zemní olej   černá olejovitá hořlavá kapalina   směs uhlovodíků (hlavně alkanů) → složeno z C, H,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Chemie.
Ropa Vypracoval: Lukáš Rigo Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
ENERGETICKÉ SUROVINY 2 VY_32_INOVACE_XVII-C-04. R O P A (surová) nafta, zemní olej, černé zlato.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_07_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: UHLÍ Anotace:
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_19_CH9_uhlí TémaUhlí.
VY_32_INOVACE_7_1_7 Ing. Jan Voříšek  Ropa hýbe světem, na ropě jsou závislé celé národy, většina států bez ropy nemůže existovat. Co to vlastně ropa.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název.
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu vlastnosti vod Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku střední.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
VY_32_INOVACE_ 19_ROPA ZŠ A MŠ JILEMNICE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Martina Chlumová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
VY_32_INOVACE_C9-009 PALIVA 4 - ROPA Název školy ZŠ Elementária s.r.o
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiří Hajn Vzduch (opakování)
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Název vzdělávacího materiálu Základní suroviny organické chemie
Štípán Skalka Pavel Trnka Petr Augustin Jiří Janků
Topné plyny VY_32_INOVACE_17_328
Energetické suroviny - palivo
Uhlovodíky Chemie 9. třída.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Vypracoval: Viktor Andrianov
Těžební průmysl AUTOR: Mgr. Aleš Skála
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VY_32_INOVACE_06_CHEMIE_9.ROČNÍK_06_PALIVA, ROPA
Alkeny Alkadieny Alkyny. Alkeny Alkadieny Alkyny.
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Autor: Olga Kociánová Datum (období): září 2011 Ročník: 5
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
Transkript prezentace:

Černé zlato

Ropa (též (surová) nafta, zemní olej, černé zlato) je hnědá hořlavá kapalina tvořená směsí uhlovodíků, především alkanů.

Základní fyzikálně chemické vlastnosti ropy Hustota ropy závisí na jejím chemickém složení (0,540 – 0,910) g.cm-3 Viskozita (tekutost) závislé na hustotě, lze odhadnout složení ropy - necyklických uhlovodíků je při stejném počtu uhlíkových atomů menší a u cyklických uhlovodíků větší

Hmotnostní složení prvků v ropě - která je zbavená vody a anorganických nečistot 84-88 % hm. uhlíku 11-14 % hm. vodíku 0-8 % hm. síry 0,2-1,6 % hm. dusíku 0-1,8 % hm. kyslíku 0-0,1 % hm. vanadu, dále může obsahovat Ni a stopová množství jiných prvků.

Těžba ropy Ropné vrty – ropa spolu se zemním plynem Primární : tlak zem. plynu vytlačuje ropu na povrch Sekundární : objem zem. plynu klesá a je nutno podpořit tlak působící na ropu, používá se CO2, vzduch, či zpětně zemní plyn.

Těžba ropy Terciální : účelné snižování hustoty ropy = lehčí vyčerpávání pomocí čerpadel (např. parami H2O, zapálením samotného ložiska) Žádné ložisko se nedá vytěžit ze 100%, většinou dojde k využití 40-55%. Opět záleží na složení těžené ropy.

Pro správný odhad umístění ropného ložiska je nutno provést desítky vrtů

Využití a význam ropy 95 procent veškerých potravin je pěstováno za přispění ropy 95 procent dopravy zprostředkovávají produkty z ropy 95 procent veškerého vyráběného zboží potřebuje pro svou výrobu ropu za každou kalorii běžně vyráběných potravin se skrývá 10 kalorií z ropy na výrobu jednoho typického počítače se spotřebuje ropa o množství desetinásobku jeho hmotnosti Citace z http://www.komoropa.wbs.cz/Vyuziti-a-vyznam.html

Těžba ropy v ČR Drobná ložiska převážně v Jihomoravském kraji. (Kroměříž, Hodonín, Břeclav) Historie v tomto odvětví začíná v roce 1899 Vývoj těžby ropy v letech 1990 – 2007 Česká republika je zásobována přes Rusko ropovodem Družba.

Ropa v Čechách je velmi stará a s malým množstvím síry Ropa v Čechách je velmi stará a s malým množstvím síry. Jedná se o velmi kvalitní ropu využívanou hlavně pro výrobu léků.

Zdroje BBC. BBC.com [online]. [cit. 28.8.2012]. Dostupný na WWW: http://instinkt.tyden.cz/fotoeditorial/cerne-zlato-nosi-smrt/ Masarykova univerzita v Brně, Přírodovědecká fakulta, Centrum pro výzkum toxických látek v prostředí, ROPNÉ LÁTKY V ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ - Šárka Urcová. Bakalářská práce - vedoucí: Doc. RNDr. Jana Klánová, PhD., Brno, Česká republika, rok 2010 COPYRIGHT © 2013 PETROLEUM.CO.UK. petroleum.co.uk [online]. [cit. 28.8.2012]. Dostupný na WWW: http://www.petroleum.co.uk/ http://www.petroleum-news.com/wp-content/uploads/2011/06/drilling-rig.jpg PROFIMEDIA.CZ. iDnes, cz [online]. [cit. 28.8.2012]. Dostupný na WWW: http://ekonomika.idnes.cz/ruska-tezba-ropy-vystoupala-i-diky-cine-na-novy-postsovetsky- rekord-1jg-/eko-zahranicni.aspx?c=A120102_123032_eko-zahranicni_spi http://geography.upol.cz/soubory/studium/bp/2009-rg/2009_Sekanina.pdf FELKNEROVA. ihned.cz [online]. [cit. 28.8.2012]. Dostupný na WWW: http://byznys.ihned.cz/c1-57017560-karel-komarek-utoci-na-gruzinska-ropna-pole-jeho- firma-zde-investuje-miliardy