Vady oka Vypracoval: Jiří Čamek Obor: Technické lyceum Třída: 1.L

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lom světla F f čočky, lidské oko Autor: Ing. Jiřina Ovčarová 2011.
Advertisements

Pionýrů 400, Frýdek – Místek
Digitální učební materiál
Oftalmopedie.
Elektronická učebnice - I
Oko Kateřina Lasáková, V.A.
MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY
Optické vlastnosti oka
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Smysly - zrak (c) Mgr. Martin Šmíd.
Optické vlastnosti oka
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Světelné jevy Optika II..
Optické vlastnosti oka
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
SOUSTAVA SMYSLOVÁ Informace o okolním světě a o vlastním těle dostáváme prostřednictvím smyslových buněk Smyslové buňky tvoří základ čidel Čidla jsou vybavena.
Název Smyslová soustava, zaostřování, zrakové vady Předmět, ročník
Soustavy smyslové Ústrojí zrakové
Oční vady Krátkozrakost, dalekozrakost, šedý zákal, zelený zákal, vetchozrakost, šilhání, astigmatismus, barvoslepost, šeroslepost.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Oko spojná optická soustava obraz komorová tekutina oční čočka sklivec
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Oko Anatomie lidského oka Oční vady v každém věku Nemoci očí-Tupozrakost Šilhání Šedý a zelený zákal Retinoblastom.
Tyflopedie Katka Hůlová
Základní příznaky očních nemocí MUDr. Pavel Stodůlka, Ph.D.
úvodní prezentace k hodině s využitím aplikace EyeXam pro iPad
STAVBA OKA.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Oko. Oko Jeden ze smyslových orgánů Zrakem vnímáme světlo, jeho intenzitu, barvy, tvary, vzdálenosti Umožňuje rozvoj mysli, vzdělání a zážitků.
Oční vady Eliška Gálová, 3.G.
Oko.
OPTICKÉ VLASTNOSTI OKA
Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Smyslové vnímání OKO.
Oční implantáty Martin Kučera
Optické vlastnosti oka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Optické vlastnosti oka
LIDSKÉ OKO A JEHO FUNKCE V TĚLE
Zuzana Gocníková Filip Hutečka Hana Koláčková Václav Slivka Prezentace k projektu Z očí do očí (fyzikální část)
VADY A NEMOCI ZRAKU Mgr. Michal Střeštík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_02 TÉMA: VYNÁLEZY.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_19 Fyzika - vady oka Autor: Jana Pěničková Období:
Biofyzika - optika Vady oka a jejich korekce Základní oční vady Vady čočkyVady sítniceVady rohovky KrátkozrakostBarvoslepostAstigmatismus DalekozrakostŠeroslepost.
OČNÍ VADY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
Astigmatismus lidsky aneb vejce nebo pingpongový míček? Martin Choleva EOK Lexum Ostrava.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1A_32_Smysly.
Z očí do očí Lidské oko z hlediska fyziky Filip Šefčík, Dominik Nop, Lubomír Pala, Matěj Tomešek.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Optické vlastnosti oka TÉMATICKÝ CELEK:
LÉČBA ŠEDÉHO ZÁKALU (KATARAKTY). Šedý zákal označuje stav, při kterém se kalí čočka ČOČKA.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov AUTOR: Věra Konířová NÁZEV: VY_52_INOVACE_PŘÍRODOPIS 6. – 9._33.ZRAKOVÉ ÚSTROJÍ TÉMA: ZRAKOVÉ ÚSTROJÍ ČÍSLO PROJEKTU:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_20_ Optické přístroje - oko Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Optika - část fyziky zabývající se světlem. Vlastnosti světla Světlo je elektromagnetické vlnění. Šíří se v každém prostředí. Od zdroje se šíří přímočaře.
Úvod do problematiky šedého zákalu a astigmatismu P. Kuchynka Oční klinika FNKV Praha.
OKO Biologie Schmidtová, Fojtů, Pospíšilová Sexta a.
PaedDr. Jozef Beňuška OKO JAKO OPTICKÁ SOUSTAVA aneb O akomodaci, brýlích a pod.
ÚSTROJÍ ZRAKU VY_32_INOVACE_18_23. Zrak nejdůležitější lidský smysl pomocí zraku získáváme asi 80 % informací obr. 1.
Ošetřovatelství ve vybraných klinických oborech - oftalmologie
Smyslová ústrojí Funkce:
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Z očí do očí.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
KATARAKTA hlavní teze přednášky doc. MUDr. Š. Pitrová, CSc., FEBO
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Oko a vidění Mirek Kubera.
Název prezentace (DUMu): Smyslová ústrojí člověka I.
Jakub Vrána, Zdeněk Dorazil, Štěpán Konečný
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Lidské oko
Transkript prezentace:

Vady oka Vypracoval: Jiří Čamek Obor: Technické lyceum Třída: 1.L Předmět: Biologie                                                            Školní rok: 2016/17 Vyučující: Mgr. Kašpar Ludvík                          Datum vypracování:1.2.2017

Co jsou oční vady? Oční vady jsou poruchy vidění různého druhu. Některé jsou vrozené, jiné jsou důsledkem namáhání očí nebo úrazu, další přicházejí s věkem.

Dalekozrakost Dalekozrakost je oční vada, při které se paprsky světla usměrněné čočkou sbíhají až za sítnicí a na sítnici tedy nevzniká ostrý obraz. Jejím projevem je špatná viditelnost postiženého na blízko umístěné předměty. Dalekozraké oko má bud čočku s malou lámavostí nebo je oční koule příliš krátká. Ve stáří se i původně zdravé oko stává dalekozrakým. Oční svaly ochabnou a ztrácejí schopnost dostatečně zakřivit oční čočku. Napravuje se brýlemi se spojnou čočkou

Krátkozrakost Krátkozrakost je oční vada, při které se paprsky světla usměrněné čočkou sbíhají už před sítnicí a na sítnici tedy nevzniká ostrý obraz. Zpravidla je na příčině příliš dlouhé oko, výjimečně je příčinou zvýšená lomivost optického aparátu oka. Hlavním projevem je špatná viditelnost postiženého na vzdálené předměty. Myopie se napravuje brýlemi s čočkou rozptylkou. Hlavním příznakem myopie je neostré nebo zamlžené vidění do delší vzdálenosti.

Astigmatismus Astigmatismus  je refrakční vada, způsobující nepřesné zaostření světla na sítnici. V tomto případě nemá rohovka pravidelný kulový tvar, ale je v jedné ose nebo v obou dvou více či méně zakřivená. Tudíž místo toho, aby se mohly paprsky světla ze všech směrů spojit do jednoho ohniska na sítnici, vzájemně se míjí a na sítnici se potom projeví jako různě velké a zakřivené plošky. Astigmatismus lze korigovat speciálními brýlemi nebo kontaktními čočkami.

Šedý zákal Šedý zákal je onemocnění oční čočky. Zdravá čočka je průzračná část oka, která soustřeďuje světelné paprsky na sítnici a umožňuje vznik vnímaného obrazu. Při tomto onemocnění na ní vznikají neprůhledné skvrny. Šedý zákal se zhoršuje většinou během několika let. Mezi příčiny jeho vzniku patří především přibývající věk, dále pak úraz oka, cukrovka, obezita, nebo dlouhodobé užívání některých léků (zvláště kortikosteroidů). Riziko zvyšuje kouření a nadměrné pití alkoholu. Šedý zákal se léčí operativně nahrazením oční čočky umělou.

Šilhání Šilhání  je vada zraku, při které dochází k vychýlení směru pohledu jednoho oka od druhého.Méně často jsou natočeny špatným směrem obě oči. Šilhání bývá dědičné, nebo získané, např. po úrazu.  Dědičné šilhání vzniká v důsledku dioptrických vad, poruchy pohyblivosti okohybných svalů, případně vrozených nemocí mozku a očí (Downův syndrom, šedý zákal).Léčba bývá ambulantní (brýle, cvičení očí), nebo operativní.

Diabetická retinopatie Diabetická retinopatie je pozdní komplikace onemocnění cukrovky. Vlivem zvýšené hladiny cukru vzniká onemocnění oční sítnice. Dochází k poškození očních cév, které mají za úkol zásobovat oční sítnici. V těžších případech vzniká krvácení do sítnice a sklivce, kdy nastává poškození zraku a vede až k slepotě. Onemocnění je nebolestivé, proto se na něj přijde až ve zhoršeném stádiu. Každý diabetik by měl alespoň jednou ročně navštívit očního lékaře.

Zdroje https://ocni-vady.zdrave.cz/ https://cs.wikipedia.org/wiki/Dalekozrakost https://cs.wikipedia.org/wiki/Kr%C3%A1tkozrakost