Lišejníky Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou lišejníků. Materiál.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podříše: Mnohobuněční živočichové
Advertisements

Lišejníky Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 6_2_BIO_07 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace Ročník Prima,
M1: LESNICKÁ BOTANIKA LIŠEJNÍKY
Název a číslo učebního materiálu: VY_52_INOVACE_18_URCOVANI_LISEJNIKU
LIŠEJNÍKY.
Lišejníky Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př
Název šablony: Inovace v přírodopisu52/P04/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA.
LIŠEJNÍKY Lišejníky jsou organismy složené. Jedná se o SYMBIÓZU houby a řasy. Houba poskytuje řase vodu a řasa houbě dává organické látky. Díky tomuto.
Lišejníky v lese.
BOTANIKA LIŠEJNÍKY.
Tělní tekutiny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o složení a funkci tělních.
LICHENIZOVANÉ HOUBY LIŠEJNÍKY; LICHENES.
Jednobuněčné organismy s nepravým buněčným jádrem
Kmen: KROUŽKOVCI Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Jednobuněční.
Autor: Mgr. Hana Baroušová
Kmen: Hlísti Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
LIŠEJNÍKY → LICHENIZOVANÉ HOUBY
skupina: LIŠEJNÍKY (Lichenes)
Svalstvo Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci svalstva člověka.
Lišejníky Digitalizace výuky Příjemce
VYLUČOVací soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci.
Lyšejníky.
Jednobuněční živočichové
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Lišejníky Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou lišejníků. Materiál.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Dýchací soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci dýchací.
Třída: hmyz Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou hmyzu. Materiál.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Lišejníky.
Opakování lišejníky, řasy
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Buňka.
Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou nebuněčných organismů - virů. Materiál je plně funkční.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Mnohobuněčné organismy
Autorem materiálu a veškeré fotodokumentace, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Lišejníky - podvojné organizmy
Kmen: Ostnokožci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základním systémem ostnokožců.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Měkkýši mlži.
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
Lišejníky Složené organismy vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
RISKUJ přírodopis 6 vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Podříše: Mnohobuněční živočichové
Řasy Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi o sytému a stavbě řas. Materiál je plně funkční.
Projevy života, třídění organismů
Kmen: členovci III. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
Země a život, vývoj života
Jednobuněčné organismy s nepravým buněčným jádrem
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám
Kmen: Ploštěnci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou ploštěnců.
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
Kmen: Strunatci Podkmen Obratlovci Třídy Kruhoústí Paryby
Kmen: Strunatci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základním systémem ostnokožců.
STOPKOVÝTRUSNÉ HOUBY VY_32_INOVACE_05_23.
LIŠEJNÍKY Lichenes obrázek 1.
LIŠEJNÍKY – PRŮKOPNÍCI ŽIVOTA
Kruhoústí, paryby Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se stavbou a základním systémem kruhoústých a paryb. Materiál.
Lišejníky.
LIŠEJNÍKY Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslav Navrátil. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
VY_32_INOVACE_27_Lišejníky
LIŠEJNÍKY.
Transkript prezentace:

Lišejníky Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou lišejníků. Materiál je plně funkční pouze s použitím internetu.

Základní pojmy symbióza stélka bioindikátor biologické zvětrávání

Lišejníky skupina organismů řazená do hub složený organismus, tvořený dvěma organismy: houbou a řasou, nebo sinicí tyto dva organismy žijí v trvalé symbióze tělo je stélka různého tvaru korovitá lupenitá keříčkovitá lišejníky citlivě reagují na znečištění ovzduší (bioindikátory) příchytnými vlákny rozrušují skalnatý podklad  biologické zvětrávání

Zápis do sešitu Lišejníky Organismy řazené do hub složený organismus, tvořený dvěma organismy: houbou a řasou, nebo sinicí žijí v trvalé symbióze tělo = stélka různého tvaru Korovitá – mapovník zeměpisný lupenitá keříčkovitá lišejníky - (bioindikátory) = reagují na znečištění

Zástupci terčovka bublinatá lišejník (mapovník) zeměpisný

dutohlávka sobí dutohlávka pohárkatá dutohlávka pohárkatá

pukléřka islandská provazovka

terčovník zední hávnatka psí

Terčovka skalní Pupkovka srstnatá

Dutohlávka Floerkeova

Zápis do sešitu terčovka bublinatá lišejník (mapovník) zeměpisný dutohlávka sobí pukléřka islandská Provazovka Hávnatka psí Terčovník zední Pupkovka srstnatá

OPAKOVÁNÍ Lišejníky terčovka bublinatá lišejník zeměpisný samostatná skupina organismů složený organismus, tvořený dvěma organismy: houbou a řasou, nebo sinicí žijí v trvalé symbióze tělo = stélka různého tvaru Korovitá lupenitá keříčkovitá  obr. str. 40 lišejníky - (bioindikátory) = reagují na znečištění terčovka bublinatá lišejník zeměpisný dutohlávka sobí pukléřka islandská provazovka

Otázky a úkoly Co znamená slovo symbióza? Které další organismy mají stélku? Proč říkáme, že čím více je v prostředí druhů lišejníků, tím lepší je tam životní prostředí? Zkus zdůvodnit, proč jsou lišejníky citlivé zrovna na znečištění ovzduší, a ne třeba vody nebo půdy?

Zdroje Použitá literatura: ČERNÍK, Vladimír; BIČÍK, Vítězslav; MARTINEC, Zdeněk. Přírodopis 1 : pro 6. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií. 1. přepracované vydání. Praha : SPN - pedagogické nakladatelství, 2002. 104 s. ISBN 80-7235-068-4. [2012-11-12] Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2012-11-12] jsou dostupné pod licencí Creative Commons na http://www.wikimedia.org, nebo jsou chráněny svobodnou licencí GNU pro dokumenty. obr. 1 – lišejník http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/70/Xanthoria_parietina_%2806_03_31%29.jpg/640px-Xanthoria_parietina_%2806_03_31%29.jpg