PROBAČNÍ A MEDIAČNÍ SLUŽBA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trendy sankční politiky ve věcech delikventní mládeže v ČR
Advertisements

Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
SLUŽBA MENTOR Sdružení pro probaci a mediaci v justici, o.s.
EStrategie statutární město Ostrava Ing.Jaromír Tomala
Systém včasné intervence ve Svitavách
Osoby propuštěné z výkonu trestu a sociální pomoc poskytovaná veřejnou správou Mgr. Jiří Sejbal, Oddělení sociální prevence a pomoci , Odbor sociální.
Dohled nad odsouzenými Příprava a výkon z pohledu praxe PMS ČR.
téma: Sociální práce v trestní justici
o PROBAČNÍ A MEDIAČNÍ SLUŽBĚ
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_14.
Odklony v trestním řízení, přípravné řízení a mediace
Alternativní sankce a opatření ve 21. století. Pavel Štern, PMS ČR.
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Šikana v kontextu restorativní justice
S t ř e d i s k o Z l í n PhDr. Zdeňka Kosařová Mgr. Vladimír Lhotka
Probační a mediační služba České republiky Středisko Olomouc
TRESTNÍ PRÁVO I Milana Reichlová.
TEST 1. Čeho se dopustil Kapitán, když pustil družinu Jezevců nocovat do lesa? 2. Čeho se dopustil Koumák, když kluky zavedl do seníku? 3. Mělo by na celou.
Subjekty trestního řízení
Sociální práce s pachateli trestných činů
Sankční systém trestního práva Přednáška
Tresty a ochranná opatření
Doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., Univ. Priv. Prof.
Mediace Specifické metody SP LS 14. Pojem, cíle, legislativa Metoda rychlého, kultivovaného mimosoudního řešení konfliktů a sporů (co je konflikt ?proč.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Subjekty trestního řízení prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Úvodní výklady prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
TRESTNĚPRÁVNÍ ALTERNATIVY (TPA)
TRESTNĚPRÁVNÍ ALTERNATIVY (TPA) de lege lata vybrané problémy Prof. JUDr. V. Kratochvíl.
Trestní právo procesní a trestní řízení Přednáška
Působnost Ministerstva spravedlnosti a správa státního zastupitelství JUDr. Jaroslav Picha.
Sociálně právní ochrana dětí Historický vývoj SPO (chudinská péče, sirotčí pokladny, okresní komise pro péči o mládež …) Současná úprava – zákon č. 359/1999.
Práce probačního úředníka s dětmi a mladistvými Mgr. Marcela Nerudová Probační a mediační služba ČR.
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
Nové trestní sankce Trest domácího vězení a zákaz vstupu sportovní, kulturní a jiné společenské akce Výzkumný projekt „Teoretické a trestněpolitické aspekty.
Tým pro mládež Plzeň-město v rámci projektu „Na správnou cestu!“
Elektronický monitorovací systém pro trestní justici – možnosti jeho využití v kontextu zvýšení bezpečnosti a ochrany osob.
Mediace a probace v praxi Mgr. Petra Straková 1.
Aktuální trendy trestní politiky aneb jak přispět ke snížení recidivy pachatelů Pavel Štern, Probační a mediační služba, Dagmar Doubravová, Rubikon Centrum.
Možnosti a činnost kurátora pro děti a mládež, výchovná opatření TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Trestní právo Ing.Mgr. Tomáš Klusák. Obsah přednášky O Trestní právo hmotné O Trestní právo procesní O Soudnictví ve věcech mládeže 2.
Informace MPSV ČR k postupu orgánu sociálně-právní ochrany dětí v případech záškoláctví (Č.j. 2014/ ze dne 14.března 2014)
PROBAČNÍ A MEDIAČNÍ SLUŽBA ČR
Mediace a probace v praxi
PROBAČNÍ A MEDIAČNÍ SLUŽBA
Phdr.Hana pazlarová, ph.d
Probační a mediační služba ČR
Právní rámec terapie pachatelů domácího násilí
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
Název vzdělávacího materiálu
PROBAČNÍ A MEDIAČNÍ SLUŽBA
Terénní programy.
Název projektu: Moderní škola
Přehled opatření uložených za spáchání trestného činu (provinění)
Krajský projekt „Resocializační program MSK 2016“ Solenice, červen 2016 Petra Havláková
Probační a mediační služby výjezdní zasedání RVPK Příbram
PBSNPB22 Probační a mediační služba
Mediace a probace v praxi
Jakub Kovář, projekt Křehká šance II,
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Dopady trestného činu zanedbání povinné výživy – práce s odsouzeným s ohledem na zájmy dítěte Marek Tkáč, ředitelství PMS Praha Xenie Kopalová, středisko.
OCHRANNÁ VÝCHOVA © Radovan Dávid, 2012.
Specifické metody SP LS 16
Phdr.Hana pazlarová, ph.d
Phdr. Hana pazlarová, ph.d.
Aplikovaný výzkum Program Beta:
Transkript prezentace:

PROBAČNÍ A MEDIAČNÍ SLUŽBA Srovnání konceptů retributivní a restorativní justice - příčiny hledání nových forem reakcí společnosti na kriminalitu. Explikace pojmů probace a mediace. Vznik, historický vývoj PMS. Zákon č. 257/2000 Sb. o PMS. Organizace PMS, odborné činnosti, spolupracující instituce. 1

RETRIBUTIVNÍ JUSTICE - ODPLATNÁ Tradiční vězeňské systémy vycházely z retributivního přístupu k justici. Trest. čin = újma způsobené státu, vybočení z pravidel. Pozornost je soustředěna na zavržení a odsudek. Porušením zákona vzniká vina pachatele. Spravedlnost = určení viny a pachatele, uložení trestu Hlavní zřetel na potrestání pachatele Pravidlem je jednoznačný trest Delikt jako konflikt mezi jednotlivce a státem Oběť a společenství stojí stranou Trvalá či dlouhodobá stigmatizace pachatele 2

Retributivní justice RETRIBUTIVNÍ JUSTICE Tradiční systémy trestání zajišťují potrestání a určitou ochranu společnosti před jednáním daného jedince, ale začaly se ukazovat jako nedostatečné z mnoha hledisek: Nezohledňují potřeby, zájmy oběti. Nezohledňují potřeby, zájmy komunity. Malý vliv na nápravu pachatele, mnohdy zvyšují riziko recidivy. Nejsou reflektovány příčiny trestné činnosti. Nezajišťují integraci pachatele po vykonání trestu. Jsou finančně nákladné. 3

VÝVOJ RESTORATIVNÍHO PŘÍSTUPU Hnutí restorativní justice se objevuje v 70.letech 20. století v severní Americe v Mennonitských komunitách (Kanada - Ontario, USA, Indiana), kde byly iniciovány první programy zabývající se kontaktem pachatelů a obětí. Výraznou inspirací byly duchovní principy a tradice původních obyvatel severní Ameriky, Nového Zélandu, Austrálie. 4

RESTORATIVNÍ JUSTICE - OBNOVUJÍCÍ Tr. čin = újma, bolestivý zásah do života lidí, komunity. Pozornost je soustředěna na řešení problémů, budoucnost, odpovědnost a závazky. Porušením normy vznikají závazky a povinnosti. Spravedlnost jako úsilí o obnovu narušených vztahů za účasti všech stran. Hlavní zřetel na potřeby poškozeného a odpovědnost pachatele. Pravidlem je dialog a diskuze. Rest. justice jako prostředek nápravy mezi oběma stranami. Uznání a uplatnění práv obětí. Stigmatizace je odčinitelná aktivitou pachatele při nápravě škod. 5

OBDOBÍ DO ROKU 1989 Snahy o prosazování změn v trestní politice. 1968 – 1971 - vznik experimentálního střediska postpenitenciární péče v rámci projektu Výzkum faktorů recidivy. Nová profese sociálních kurátorů. Návazně kurátoři pro mládež. Orientace na pachatele trestné činnosti a recidivisty. Konec 80.let - posun od kontroly k pomoci, od pachatelů také k jejich rodinám a blízkým. 6

OBDOBÍ PO ROCE 1989 1991 – mimosoudní alternativa pro delikventní mládež – aktivní zapojení poškozeného i pachatele při odstraňování následků TČ, poprvé zapojení mediátora, využití tzv. odklonů v trestním řízení. 1993 – novela trestního řádu, zavedení podmíněného zastavení trestního stíhání, základ pro uplatňování principů restorativní justice. 7

OBDOBÍ PO ROCE 1989 1994 – zásadní vliv katedry sociální práce UK v Praze, studenti a pracovníci zakladatelé Sdružení pro rozvoj sociální práce v trestní justici (následně Sdružení pro probaci a mediaci, o.s.). Usnesení vlády ČR č. 341/1994 s účinností od 1.1.1996 – vznik systemizovaných míst probačních úředníků na okresních a krajských soudech ČR. 1996 – zavedení dalších alternativ – narovnání, trest OPP. 1997 – zavedení alternativ podmíněné upuštění od potrestání s dohledem probačního úředníka a podmíněné odsouzení k trestu odnětí svobody s dohledem. 8

VZNIK PMS ČR 1999 – ministr spravedlnosti Otakar Motejl se zasadil o návrh zákona o PMS. Vznik tzv. Kvalifikačního vzdělávacího programu pro úředníky a asistenty PMS, první ročník v letech 1999-2000 – ještě před účinností zákona byli připraveni první pracovníci PMS. 2000 přijetí zákona č. 257/2000 o PMS. 2001 zahájení činnosti PMS. Podíl na vzniku PMS – univerzitní prostředí, nevládní organizace, využití zkušeností z praxe, podpora Ministerstva spravedlnosti ČR a Nejvyššího soudu ČR. 9

PROBAČNÍ A MEDIAČNÍ SLUŽBA ČR PMS ČR zahájila činnost v roce 2001 na základě zákona č. 257/2000 o PMS. STRUKTURA PMS: střediska PMS působí v sídlech okresních soudů: 74 středisek v 8 soudních krajích + 4 pobočky, Středisko Brno: Brno-město + Brno-venkov, na úrovni krajů - 8 regionálních vedoucích, Ředitelství. PROBAČNÍ ÚŘEDNÍCI/ASISTENTI 10

PROBACE A MEDIACE – z.č. 257/2000 Sb. PROBACE (§ 2 odst. 1): Organizování a vykonávání dohledu nad obviněným, obžalovaným, odsouzeným - kontrola a pomoc klientovi při náhradě vazby dohledem, při výkonu alternativních trestů (POD, OPP, TDV, TZV), při podmíněném propuštění, atd. MEDIACE (§ 2 odst. 2): Mimosoudní zprostředkování za účelem řešení sporu mezi obviněným a poškozeným a činnost směřující k urovnání konfliktního stavu vykonávaná v souvislosti s trestním řízením - setkání pachatele a oběti za přítomnosti nestranného mediátora, urovnání konfliktního stavu mezi obětí a pachatelem, projednání náhrady škody či jiného odčinění následků tr. činu. 11

ČINNOST PMS - PŘÍPRAVNÉ ŘÍZENÍ SPOLUPRÁCE s PMS je pro pachatele i oběť DOBROVOLNÁ. ČINNOSTI: VYTVÁŘENÍ PODMÍNEK PRO ODKLON TRESTNÍHO ŘÍZENÍ. PŘEDJEDNÁNÍ ALTERNATIVNÍCH TRESTŮ, ALTERNATIVNÍCH POSTUPŮ. ZPROSTŘEDKOVÁNÍ JEDNÁNÍ MEZI PACHATELEM A POŠKOZENÝM. KONTROLA NAD PLNĚNÍM ULOŽENÝCH POVINNOSTÍ/OMEZENÍ (u mládeže výchovných opatření) v rámci zkušební doby odklonu trestního řízení. Příprava a výkon probace v rámci NÁHRADY VAZBY DOHLEDEM. VÝSLEDKEM činnosti PMS jsou PODKLADY PRO ROZHODOVÁNÍ OČTŘ. 12

ČINNOST PMS - VYKONÁVACÍ ŘÍZENÍ SPOLUPRÁCE s PMS je pro odsouzeného POVINNÁ. Podmíněné odsouzení k trestu odnětí svobody s uloženým probačním dohledem Obecně prospěšné práce Parole – podmíněné propuštění z VTOS Trest domácího vězení Trest zákazu vstupu na sportovní, kulturní a jiné společenské akce 13

ČINNOST PMS – CÍLOVÁ SKUPINA pachatelé trestných činů poškození / oběti trestných činů rodina, komunita VĚKOVÁ SKUPINA: děti mladší 15 let 0-15 mladiství 15-18 dospělí 18+ 14

SPOLUPRACUJÍCÍ INSTITUCE Orgány činné v trestním řízení, Vězeňská služba ČR. Magistráty, úřady městských částí, městské a obecní úřady – především sociální odbory (sociální pracovníci pro osoby ohrožené chudobou, sociální kurátoři, sociálně-právní ochrana dětí, kurátoři pro mládež, atd.). Úřady práce (např. pracovníci hmotné nouze). Střediska výchovné péče, ústavní zařízení pro mládež, školy, poradny, atd. Neziskové organice – azylové domy, poradenská pracoviště, terénní pracovníci, atd. 15

Děkujeme za pozornost. 16