„Implementace Místní agendy 21 a principů udržitelného rozvoje v MSK“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Advertisements

Operační program Životní prostředí 2007 – 2013 Prioritní osa 6 Michal Slezák Odbor ochrany přírody, odpadů a EV Úsek řízení projektů SFŽP ČR.
okres Frýdek - Místek 1040 obyvatel 860 ha KO SPOV MsK příklad dobré praxe (komunitní spolupráce, zelené úřadování)
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
Zásady kraje Vysočina pro poskytování dotací na podporu naplňování a propagace principů místní Agendy 21 a Zdraví 21 v kraji Vysočina.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Cena za podporu místní demokracie S o u t ě ž O LIDECH S LIDMI.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Podprogram Podpora ekologických aktivit v kraji Zlín, leden 2014 RNDr. Jarmila Dupejová Odbor životního prostředí a zemědělství.
Místní Agenda 21 podpora místní udržitelnosti Ing. arch. Marie Petrová Praha, 23. března 2012.
EVVO v Jihomoravském kraji 2010
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
Zvýšení kvality řízení KÚPK aktivita A3 Informační strategie Analýza Workshop
KONFERENCE „MÍRA REGULACE V ÚZEMNÍCH PLÁNECH VE STŘEDOEVROPSKÉM PROSTORU“ ČESKÝ TĚŠÍN 8. A ING. ARCH. PETR GAJDUŠEK.
lenové NSZM ČR: Členové Služby pro členy NSZM ČR  Semináře a školení pro koordinátory PZM a MA21 Boskovice, říjen 2004 Chrudim, červenec 2004.
Zdravý kraj Vysočina a MA 21
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava
Seminář školních metodiků prevence okresu Liberec Kateřina Gruntová, DiS.
Záměrem Moravskoslezského kraje je provést systémovou změnu v poskytování sociálních služeb Závěrečná konference k projektu „Podpora transformace pobytových.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Zásady kraje Vysočina pro poskytování dotací na podporu naplňování a propagace principů místní Agendy 21 a ZDRAVÍ 21 v kraji Vysočina.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Rodina a zaměstnání inovace pro venkov registrační číslo projektu: CZ.1.04/5.1.01/ Michal Jarolímek 4. listopadu 2014.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Dotační projekty Vysokého Mýta
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Úspěchy MAS Brdy OD ZALOŽENÍ PO SOUČASNOST Mgr. Helena Kosová , Jince.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Podpora transformace v.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
1 Projekt Brno-Zdravé město. 2 Cíl zlepšení zdraví a kvality života obyvatel podpora udržitelného rozvoje Projekt Zdravé město Zásady mezioborová spolupráce.
Rodinná politika v Jihomoravském kraji Rodinná politika v centru pozornosti krajů a obcí ( Jihlava – konference)
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Sociální služby a Projekt Zdravý kraj v Jihomoravském kraji J.Drbal, V.Kytnerová, K.Zouharová Plánování rozvoje sociálních služeb Dobrá praxe zdravých.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Místní Agenda 21 MŽP a PS MA21 RVUR Ing.arch. Marie Petrová PS URROU,
Zdravý Kraj Vysočina a MA21 Jana Böhmová Zdravý Kraj Vysočina a MA21 Rok 2004: realizace projektu Zdravý kraj aktivní člen NSZM ČR realizátor.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
Komunitní plánování ORP Roudnice nad Labem – spolu a inovativně.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Krajská konference EVVO 2016 Děti v přírodě – jde to i v Praze! 4. října 2016 SEV HMP Toulcův dvůr.
Místní Agenda hodnocení místní udržitelnosti v ČR a evropský kontext Ing. arch. Marie Petrová PS URROU, 11. prosince 2013.
Projekt Jihlava Zdravé město.  město Jihlava je členem Národní sítě Zdravých měst ČR od června 2007  politikem zodpovědným za PZM a MA21 je náměstkyně.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
5 POTŘEBNÝCH SOUČÁSTÍ místní Agendy 21
Integrovaný plán rozvoje území Zlín pro období
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Angažovanci Petr Holý - ORR.
ÚVODNÍ SETKÁNÍ SE STAROSTY
Program RP04-17 Podpora ekologických aktivit v kraji Zlín, leden 2017
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Dotace Olomouckého kraje v roce 2017
- CESKY SEVER FLE Chřibská 2017.
Změny v soutěži Vesnice roku
Regionální centrum podpory sociálního podnikání
Partnerství pro Vysočinu & Vysočina 21
Podpora implementace dětských skupin CZ /0.0/0.0/15_009/
XIV. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE
REGIONÁLNÍ STÁLÁ KONFERENCE LIBERECKÉHO KRAJE
Podpora sociálního podnikání v rámci CLLD (místní akční skupiny)
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
Transkript prezentace:

„Implementace Místní agendy 21 a principů udržitelného rozvoje v MSK“ 21. 4. 2011 Kulturní dům v Hlučíně 1

Celková finanční alokace: 1,49 mil. Kč Z toho: Realizace: 1/2010 - 12/2011 Celková finanční alokace: 1,49 mil. Kč Z toho: MŽP - 1 mil. Kč dotace (Revolvingový fond) Moravskoslezský kraj - 490 tis. Kč 2

zvýšení zapojení obyvatel do MA21 Cíle implementace MA21: zvýšení zapojení obyvatel do MA21 zvýšení počtu municipalit implementující místní Agendu 21 - metodická pomoc posílení občanské odpovědnosti pomocí aktivit MA21 zvyšovat kvalitu fungování úřadů na všech stupních v souladu se závaznými hodnotícími ukazateli je cílem splnění všech ukazatelů skupiny D a C a části B 3

Hlavní cílové skupiny: Veřejnost NNO Obce a města Podnikatelské subjekty 4

Naše hlavní aktivity implementace MA21 v období 2010-2011: Celkem 19 aktivit, z nichž mezi nejdůležitější patří: schválení dokumentu k MA21 zastupitelstvem Moravskoslezského kraje ustanovení zodpovědného politika MA21 ustanovení koordinátora MA21 vytvoření Akčního plánu MA21 zvýšení zapojení podnikatelů do aktivit MA21 zvýšení zapojení NNO ze sociální oblasti do aktivit MA21 vytvoření a zveřejnění Metodiky „Implementace MA21 v MSK“ - návod obcím jak postupovat v MA21 ustanovit systém finančních příspěvků k podpoře aktivit komunitního plánování a MA21 v MSK 5

Schválení dokumentu k MA21 zastupitelstvem Moravskoslezského kraje Dokument byl schválen ZK 23.6.2010 MSK se v něm zavázalo: implementovat MA21 - být příkladem ostatním posílit občanskou odpovědnosti a zvýšit zapojení obyvatel do veřejného života metodicky vést obce v implementaci MA21 s cílem dosáhnout zvýšení počtu obcí a měst, jenž budou zavádět do chodu svých municipalit systém MA21 6

Ustanovení zodpovědného politika MA21 Zodpovědným politikem je 1. náměstek hejtmana pan Miroslav Novák Ustanovení koordinátora MA21 Koordinátorem MA21 byl ustanoven Mgr. Petr Strakoš 7

Vytvoření Akčního plánu MA21 základní dokument implementace MA21 v současné době ho tvoří všech 19 aktivit živý dokument - možnost přidávat nové aktivity - připomínky obcí a měst, NSZM je uveřejněn na webu k MA21 - http://ma21.kr-moravskoslezsky.cz v akčním plánu je také popsán způsob jak komunikovat s cílovými skupinami 8

Vytvoření a zveřejnění Metodiky „Implementace MA21 v MSK“ - návod obcím jak postupovat v MA21 2 metodiky - malé obce velké obce a města Metodika MSK vychází z obdobné celostátní metodiky, bude přizpůsobena našim podmínkám a bude doplněna o příklady úspěšných postupů při implementaci MA21. Zveřejněna bude na webu a to v listopadu 2011. V tištěné podobě bude zaslána do všech obcí a měst MSK. 9

Ustanovení systému finančních příspěvků k podpoře aktivit komunitního plánování a MA21 v MSK MSK plánuje nastavení a schválení samostatného finančního mechanismu zaměřeného na komunitní plánování a MA21. V současné době se tvoří znění zásad tohoto mechanismu. Fungování - nejdříve v září 2012 (vedení, zastupitelstvo) Zaměření - zejména k podpoře nových zájemců o implementaci MA21 z řad obcí a měst, ale i k podpoře stávajících municipalit MA21 Nastavení způsobu podávání žádosti o dotaci. 10

Další aktivity MA21 v roce 2010: kulaté stoly veřejné fórum vytvoření webu: http://ma21.kr-moravskoslezsky.cz osvětové akce zaměřené na tři pilíře MA21 11

30. září 2010 v prostorách Venkovské podnikatelské zóny v Třanovicích Kulatý stůl Třanovice 30. září 2010 v prostorách Venkovské podnikatelské zóny v Třanovicích Téma: Venkovské podnikání Náměty vzešlé z diskuse: vytvoření podmínek pro podnikatelské aktivity v obcích využití biomasy v Pobeskydí vzdělávání mladých lidí - Škola obnovy venkova zelené středisko v Třanovicích podpora spolkového života 12

6. října 2010 v prostorách Obecního úřadu v Bolaticích Kulatý stůl Bolatice 6. října 2010 v prostorách Obecního úřadu v Bolaticích Téma: Komunitní plánování v obcích Z diskuse vzešly tyto náměty: dotační programy kraje - možnost spolupráce s obcemi, účast veřejnosti na aktivitách v obcích, podpora obcí zapojených do NSZM podpora komplexních aktivit k MA21 (kraj, stát) podpora malých aktivit se zapojením veřejnosti - hřiště větší zapojení občanů do života v obci kampaně, zapojování občanů do veřejných diskusí 13

seznámení s postupem implementace MA21 Veřejné fórum seznámení s postupem implementace MA21 vzájemná informovanost o procesech MA 21 v regionu Moravskoslezského kraje seznámení s výstupy kulatých stolů seznámení účastníků s příklady úspěšných postupů obcí a měst, jenž jsou aktivní v realizaci MA21 seznámení účastníků s významnými aktivitami v Moravskoslezském kraji ve vztahu k udržitelnému rozvoji 14

9.11.2010 v Domě kultury města Ostravy Cíl akce: Osvětové akce 2010 3. ročník akce Lidé lidem 9.11.2010 v Domě kultury města Ostravy Cíl akce: představit poskytovatelé sociálních služeb na území města Ostravy přehlídka sociálních služeb a souvisejících aktivit seminář téma „Změny a úskalí při pomoci lidem s handicapem“ prezentace 20 let činnosti Dětského stacionáře při Městské nemocnici Ostrava p.o. 15

5. ročník společensko-kulturní benefiční akce Advent plný andělů 30.11.2010 v Domě umění v městě Ostrava představení místních neziskovek předvánoční prodejní výstavu výrobků neziskových organizací obvyklá aukce předmětů z chráněných dílen 16

I. ročník Soutěže o environmentálně nejpříznivější provoz Ekologické soutěže Moravskoslezského kraje vedoucí k udržitelnému rozvoji: I. ročník Soutěže o environmentálně nejpříznivější provoz úřadu/příspěvkové organizace kraje Cílem této soutěže bylo vyhlásit environmentálně nejpříznivější provoz úřadu a příspěvkové organizace kraje (mimo oblast školství)v Moravskoslezském kraji Soutěž byla hodnocena ve dvou kategoriích: I. kategorie - obecní úřady II. kategorie - pověřené obecní úřady, obecní úřady obcí s rozšířenou působností magistráty, úřady městysů a příspěvkové organizace kraje 17

Vítězové: kategorie I.: 1. místo Obecní úřad Melč 2. místo Obecní úřad Třanovice 3. místo Obecní úřad Velké Heraltice kategorie II.: 1. místo Magistrát města Karviné 2. místo Magistrát města Havířova 3. místo Městský úřad Hlučín 18

III. ročník ekologické soutěže „Podnikatel roku 2010 z hlediska vztahu k životnímu prostředí v Moravskoslezském kraji“ Hlavním cílem soutěže - motivace podnikatelských subjektů k šetrnému vztahu k životnímu prostředí Dvě kategorie podle velikosti podniku: Skupina "A" - společnosti do 50 zaměstnanců Skupina "B" - společnosti nad 50 zaměstnanců 19

1. místo - DVOŘÁK LESY, SADY, ZAHRADY s. r. o. Vítězové: Skupina A: 1. místo - DVOŘÁK LESY, SADY, ZAHRADY s. r. o. 2. místo - Tele data system spol. s  r. o. 3. místo - OCHI - Inženýring, spol. s r. o. Skupina B: 1. místo - ČSAD Havířov, a.s. 2. místo - OZO Ostrava, s.r.o. 3. místo - Technické služby Karviná, a.s. 20

Kopřivnice 16. 6. 2011 - téma cyklostezky Krnov - datum bude stanoveno Aktivity MA21 v 2011 2 kulaté stoly: Kopřivnice 16. 6. 2011 - téma cyklostezky Krnov - datum bude stanoveno Veřejné fórum - říjen 2011 Osvětové akce: Den Země Lidé lidem Advent plný andělů 21

Dotační program na podporu aktivit v oblasti ŽP Vyhlášení: leden Přijímaní žádostí: do 4-6 týdnu od vyhlášení Celková finanční alokace: 2 mil. Kč 5 témat z nich jedno téma zaměřeno na MA21 Letos bylo podpořeno celkem 15 žádostí, z toho 3 žádosti se vztahem k MA21 (Hlučín, Frýdek-Místek, Fulnek) 22

Další informace lze nalézt na: http://ma21.kr-moravskoslezsky.cz/ 23

Další informace lze nalézt na: http://ma21.kr-moravskoslezsky.cz/ 24

Děkuji za pozornost Mgr Děkuji za pozornost Mgr. Petr Strakoš Krajský úřad Moravskoslezského kraje odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava tel: 595 622 697 e-mail: petr.strakos@kr-moravskoslezsky.cz www.kr-moravskoslezsky.cz 25