ANOTACE OBJASNIT ŽÁKŮM POJEM VLAST, HISTORII A SOUČASNOST NAŠÍ VLASTI, SEZNÁMIT ŽÁKY S VÝZNAMNÝMI OSOBNOSTMI HISTORIE I SOUČASTNOSTI, PŘEDSTAVIT VÝZNAMNÁ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MÁ VLAST. Naše vlast vlast vlastenectví národ Dokážeš vysvětlit vlastními slovy, co se skrývá pod těmito pojmy? vlast = stát, ve kterém se člověk zpravidla.
Advertisements

Jihočeský kraj Sídlo Jihočeského kraje je v Českých Budějovicích Počet obyvatel je asi Nejvyšší bod je Plechý 1378 m Tento kraj má 7 okresů Do.
JIHOČESKÝ KRAJ MĚSTO TÁBOR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
VY_12_INOVACE_Rů_II_12 PRAHA Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
HISTORIE LÁZEŇSTVÍ V ČESKÉ REPUBLIKY
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou AUTOR: Bc. Hana Králíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_11- 09_Národní divadlo TÉMA: Národní divadlo ČÍSLO PROJEKTU: CZ.
Karlštejn VY_32_INOVACE_13_33 Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Texty jsou vlastní.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_ČS_MÍSTO, KDE ŽIJEME TEMA:
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_01_NJ Téma: My a naši sousedé Číslo projektu : CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_ZEMĚPIS Téma: Jihočeský kraj Ročník: 9. Číslo.
-Adriana Štosová 8.A ZÁKLADNÍ INFORMACE: Krajské město:České Budějovice Rozloha:10056 km 2 Počet obyvatel: – (r.2008) Hustota zalidnění:63.
UNESCO UNESCO je Organizace pro výchovu, vědu a kulturu založená při OSN v roce 1946 v roce 1972 přijalo UNESCO Úmluvu o ochraně nejvýznamnějšího světového.
Královéhradecký kraj. Základní údaje Na severu kraje se vypínají Krkonoše a Orlické hory, směrem k jihozápadu se krajina svažuje do úrodné Polabské nížiny.
Opakujeme dějepis na II. stupni. LUCEMBURKOVÉ - TESTÍK: Název: Opakujeme dějepis na II. stupni Šablona: III/2 Číslo: Autor: Mgr. Soňa Blažková ZŠ Choltice.
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: Zvláště chráněná území ČR Číslo: EU DUM 6_15 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína Kociánová.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_30_12_HV9_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.Lenka.
Praha a pražské památky Václav Klaus – prezident ČR od roku …
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_ANEŽKA ČESKÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Příbor, Dukelská 1346, příspěvková org. AUTOR: Mgr. Vlasta Geryková VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_32_Zeměpis_09_Jihočeský kraj, ZŠ praktická,
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Název učiva: BEDŘICH SMETANA
zpracovaný v rámci projektu
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠKOLNÍ BRANDÝS N/L – STARÁ BOLESLAV
Druh učebního materiálu
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_08
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Karel IV. – Otec vlasti Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Texty jsou vlastní originální.
VY_32_Inovace_4.2.6 Naše vlast Člověk a jeho svět 3. ročník
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_30_Hádej_kdo_jsem _(1310 _1790)_šg2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
AUTOR: Lenka Šilhánková
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_25_Kultura_a_umění_ _romantismus_ib1 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_19_ZEMĚPIS
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
ČESKÁ REPUBLIKA. ČESKÁ REPUBLIKA Rozloha… km2, počet obyvatel…10,2 mil., hlavní město…Praha Nejvyšší pohoří Nejvyšší vrchol Nejnižší místo Nejhlubší.
OCHRANA PAMÁTEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
TÉMA: Národní parky a chráněné krajinné oblasti
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Příbor, Dukelská 1346, příspěvková org.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Ekologie a ochrana přírody
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Téma (název prezentace)
JIHOČESKÝ KRAJ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ČESKO - SEVEROZÁPAD AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_18_VLASTIVĚDA
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_7C_20 TÉMA: Vlastivěda4
Česká republika - Třeboňsko
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_05_VLASTIVĚDA
NOVÉ MĚSTO (PRAHA) základy položil Karel IV. v roce 1348, město
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Informační a komunikační technologie
zpracovaný v rámci projektu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Téma (název prezentace)
Naše vlast Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se státními symboly ČR, s polohou ČR v rámci Evropy a s našimi nejbližšími.
Přírodní podmínky na území Slovácka
Manufaktury a první stroje
Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska - druhé největší sdružení v ČR ( ) členů - založeno 1990 Základní poslání a cíle Sdružení:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
Anotace Materiál obsahuje prezentaci posledních vládnoucích Přemyslovců. Seznamuje i se vznikem a rozvojem měst. Určeno 4.ročníku. Pilotáž: Prezentace.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

ANOTACE OBJASNIT ŽÁKŮM POJEM VLAST, HISTORII A SOUČASNOST NAŠÍ VLASTI, SEZNÁMIT ŽÁKY S VÝZNAMNÝMI OSOBNOSTMI HISTORIE I SOUČASTNOSTI, PŘEDSTAVIT VÝZNAMNÁ MÍSTA NAŠEHO STÁTU. VÝUKOVÝ MATERIÁL

HISTORIE A SOUČASTNOST PAMÁTNÁ MÍSTA VÝZNAMNÉ OSOBNOSTI NAŠE VLATST HISTORIE A SOUČASTNOST PAMÁTNÁ MÍSTA VÝZNAMNÉ OSOBNOSTI

VLAST Co se ti vybaví pod pojmem vlast? Doplň VLAST

NA INTERNETU VYHLEDEJ A VYPIŠ VLAST ??? wikipedie VLASTENEC ??? VLASTIZRADA ??? NÁROD ??? NÁRODNOST ??? OBČAN ??? XENOFOBIE ??? vlast.cz ÚZEMÍ, ZÁKLADNÍ POZNATKY, OSOBNOSTI, VYNÁLEZY A OBJEVY – pracuj po skupinách

Odpovědi na zadané otázky Vlast = rodná země, místo původu, tam kde žiju…. Vlastenec = ten, kdo projevuje lásku k vlasti (patriot) Vlastizrada = trestný čin proti základům státu ( velezrada) Národ = společenství lidí, které se hlásí ke stejné národnosti ( společný jazyk, kultura a území) Národnost = příslušnost k určitému národu ( česká) Občan = příslušník státu, obce Xenofobie = strach z cizinců, nesnášenlivost vůči přistěhovalcům Nacionalismus = směr, který zdůrazňuje význam vlastního národa

HISTORIE NAŠI SLAVNÍ PŘEDKOVÉ Kněžna Ludmila – babička a vychovatelka sv. Václava Svatá Anežka Česká – pečovala o chudé a nemocné Král Přemysl Otakar I. – zajistil českým králům dědičný titul králů Král Přemysl Otakar II. – král železný a zlatý Král Karel IV. – římský císař a český král, jeden z nejvýznamnějších českých vladařů, založil Karlovu universitu, dal vybudovat Karlův most, Karlštejn…… Jan Hus, Jan Žižka, Jiří z Poděbrad – významné postavy husitského období Jan Amos Komenský, Josef Dobrovský, Karel Havlíček Borovský – čeští spisovatelé

PAMÁTNÁ MÍSTA KARLŠTEJN – klenotnice českých korunovačních klenotů ( kaple sv. Kříže) Velehrad – poutní místo Chlumec nad Cidlinou – povstání při selských rebeliích Terezín – koncentrační tábor pro Židy ( 2. sv. válka) Lidice, Ležáky – obce vyhlazené fašisty ( 2. sv. válka) Strážnice – folklorní slavnosti na jižní Moravě ( pověstná jízda králů)

MUZEA, HRADY A ZÁMKY Praha - hlavní město ČR, nejvýznamnější městská památková rezervace ČR, historické jádro Prahy je zapsáno v Seznamu kulturního a přírodního dědictví UNESCO Český Krumlov -středověké centrum města, které obklopuje Vltava, je od roku městskou památkovou rezervací a je zapsáno na seznamu UNESCO Červená Lhota – renesanční vodní zámek, umístěn na skále. Na zámku bylo natočeno i několik filmových a televizních pohádek. Hluboká - leží na návrší nad Vltavou ve městě Hluboká nad Vltavou. Patří k turisticky nejatraktivnějším památkám v Česku. Karlštejn – významná národní kulturní památka, jeden z nejnavštěvovanějších hradů v Česku. Kaple sv. Kříže (klenotnice čs. Korunovačních klenotů)

CHRÁNĚNÉ KRAJINNÉ OBLASTI PŘÍRODNÍ KRÁSY A ÚTVARY Léčivé prameny – pramen Vřídlo v Karlových Varech (má teplotu 72°C), Mariánské Lázně, Františkovy Lázně, lázně Jáchymov a Lázně Kynžvart. V ČR bylo objeveno velké množství jeskyní, nejznámější se nachází v oblasti Moravského krasu. Nejdelší je Punkevní jeskyně s propastí Macochou. CHKO = chráněná krajinná oblast , v ČR vyhlášeno 25 CHKO o celkové rozloze 1 041 612 ha. Mezi nejznámější a také nejnavštěvovanější CHKO v ČR patří např. Šumava, Český ráj, Moravský kras, Český kras. Národní parky – nejvýznamnější chráněná území, v ČR jsou 4 : nejstarší Krkonošský NP, největší NP Šumava, nejmenší NP Podyjí, nejmladší NP České Švýcarsko

VÝZNAMNÉ OSOBNOSTI VĚDCI A VYNÁLEZCI Josef Resser – vynalezl lodní šroub, který lépe a dokonaleji poháněl lodě (1827) Bratranci Veverkové – vynalezli ruchadlo (pluh),které obracelo zem a kladlo ji do rovných brázd MUDr. Jan Janský –objevil 4 rozdílné krevní skupiny, potvrdil tak, že všichni lidé nemají stejnou krev Johann Gregor Mendel – při křížení rostlin objevil jako první zákony dědičnosti = základy genetiky. Byl opatem brněnského kláštera.

VÝZNAMNÉ OSOBNOSTI UMĚLCI Hudební skladatelé Antonín Dvořák – Rusalka, Slovanské tance, Z Nového světa ( úspěchy v Americe, Rusku i Anglii) Leoš Janáček – Její pastorkyňa, Příhody lišky Bystroušky Bedřich Smetana – Prodaná nevěsta, Dalibor, Hubička, Libuše, Čertova stěna Spisovatelé Jaroslav Seifert – nejznámější český básník, v roce 1984 získal Nobelovu cenu za literaturu Jaroslav Hašek – Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války (nejpřekládanější kniha české literatury Zpěváci : Dagmar Pecková, Karel Gott, Helena Vondráčková, Marta Kubišová, Waldemar Matuška, Karel Kryl, Václav Neckář…….

CITACE Microsoft.com VALENTA, Milan. Občanská výchova. Praha : Práce, 1999. 120 s.