Reklama a propagace vín – vybrané otázky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prezentaci vytvořil Jan Havlík
Advertisements

BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Kontrola dodržování podmínek prodeje tabákových výrobků
Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
Nástroje územního plánování
Vinařství ČR Anežka Loukotová.
Připravil: Jan Polehňa
Ing. Jaroslav Prachař Dětská obuv a značka kvality CZECH MADE.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Kdo může kontrolovat dodržování zákona o reklamě RRTV (reklama a sponzoring) Státní ústav pro kontrolu léčiv (humánní léky) Ministerstvo zdravotnictví.
VOC ZNOJMO vína originální certifikace
Složitá a slavnostní menu
Kdo může kontrolovat dodržování zákona o reklamě RRTV (reklama a sponzoring) Státní ústav pro kontrolu léčiv (humánní léky) Ministerstvo zdravotnictví.
VY_32_INOVACE_10_GAS_544_Sob
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
MARKETING.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Soutěžní právo.
1 Seminář – Dětská obuv Český normalizační institut Czech Standards Institute Dětská obuv a technické normy Eva Štejfová Český normalizační institut.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Umět charakterizovat víno a jeho význam
Označování potravin Ing. Jiří Koudelka.
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Ročník:2. Vzdělávací obor:Hotelnictví M/01, Kuchař – číšník H/01 Předmět :Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma:Bílé odrůdy.
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Právní režim nakládání s odpady
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Střední škola služeb a řemesel Stochov, J. Šípka 187 příspěvková organizace EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Alkohol v ČR MUDr. Ferdinand Polák, Ph.D. náměstek ministra pro zdravotní péči Ministerstvo zdravotnictví.
24. září 2016 Regionální potravina 2016 Mgr. Ing. Eva Trávníčková Státní zemědělské a potravinářské inspekce
Bakalářská práce Vypracoval: Radek Hoferek Vedoucí práce: prof. Ing. Věra Bečvářová, CSc. Brno, 2012 Podmínky rozvoje vinařského podniku v současném modelu.
Regionální potravina. Projekt Regionální potravina podpora malých a středních producentů potravin cílem je představit to nejlepší z potravinářské produkce.
Regionální značka Jako ochranná známka Mgr. Ladislav Drobníček.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Zbožíznalství, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Pařížská úmluva na ochranu průmyslového vlastnictví z r článek 10bis (2): Nekalou soutěží je každá soutěžní činnost, která odporuje poctivým zvyklostem.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Nekalá soutěž Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_555_ Výroba vína 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Střední škola služeb a řemesel Stochov, J. Šípka 187 příspěvková organizace EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Podpora marketingu vín příspěvky z Vinařského fondu Josef Kotásek.
§ 180i Doklad o cestovním zdravotním pojištění při pobytu do 90 dnů (1) Požadavky na cestovní zdravotní pojištění stanoví přímo použitelný právní předpis.
Označování vín – vybrané otázky Doc. JUDr. Josef Kotásek, Ph.D. Masarykova Univerzita Právnická fakulta Kontakt:
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187,
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Podpora marketingu vín příspěvky z Vinařského fondu
Třídění vína Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Reklama a propagace vín - vybrané otázky
Sponzorování setkání odborníků na odborných akcích
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Další vnitrostátní předpisy
Obchodní právo Základní informace.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze středním školám". Název projektu: Inovace a zkvalitnění výuky v SOŠ a SOU Sušice Registrační.
Prezentaci vytvořil Jan Havlík Obr. 1. Víno je alkoholický i nealkoholický nápoj typicky vznikající kvašením moštu z plodů révy vinné. Slovo víno pochází.
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe)
Transkript prezentace:

Reklama a propagace vín – vybrané otázky Důvody volby tohoto tématu; Doc. JUDr. Josef Kotásek, Ph.D. Masarykova Univerzita Právnická fakulta Kontakt: kotasek@law.muni.cz

Alkoholické nápoje a jejich propagace Veřejnoprávní regulace reklamy Samoregulace Obchodní zákoník

Alkoholické nápoje - definice Lihovina, víno a pivo; též nápoj, který není uveden ve větě první, pokud obsahuje více než 0,5 objemového procenta alkoholu. Zák. č. 379/2005 Sb., o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami 3

Alkoholické nápoje v ZRegRekl Reklama na alkoholické nápoje nesmí a) nabádat k nestřídmému užívání alkoholických nápojů anebo záporně či ironicky hodnotit abstinenci nebo zdrženlivost, b) být zaměřena na osoby mladší 18 let, zejména nesmí tyto osoby ani osoby, které jako mladší 18 let vyhlížejí, zobrazovat při spotřebě alkoholických nápojů nebo nesmí využívat prvky, prostředky nebo akce, které osoby mladší 18 let oslovují, c) spojovat spotřebu alkoholu se zvýšenými výkony nebo být užita v souvislosti s řízením vozidla, d) vytvářet dojem, že spotřeba alkoholu přispívá ke společenskému nebo sexuálnímu úspěchu, e) tvrdit, že alkohol v nápoji má léčebné vlastnosti nebo povzbuzující nebo uklidňující účinek anebo že je prostředkem řešení osobních problémů, f) zdůrazňovat obsah alkoholu jako kladnou vlastnost nápoje.

Samoregulace – Rada pro reklamu ROZHODNUTÍ ARBITRÁŽNÍ KOMISE Zadavatel: Berentzen Distillers CR spol. s r.o., Bedřichovice 1654, 664 51 Šlapanice u Brna Stěžovatel: soukromé osoby Stížnosti na reklamu na hořký bylinný likér Berentzen.

Samoregulace Podle stěžovatelů je hlavním obsahem navodit představu o tom, že pokud se vám v životě nic nedaří (opustí vás všechny přítelkyně a všechno je špatně), je tady váš nejlepší kamarád, a to alkohol, v tomto případě výše zmiňovaná značka. Reklama propaguje konzumaci návykových látek, alkoholu, jako něčeho, co vám pomůže v obtížné životní situaci, když už nevíte jak dál a propaguje tak jednak neúčinný a jednak zdravotně a společensky škodlivý způsob řešení osobních problémů. Reklama neetickým způsobem pracuje s odkazem na film, Kamarád do deště, kde se ovšem jednalo o kamaráda lidského.

Nekalá soutěž Nekalou soutěží je jednání v hospodářské soutěži, které je v rozporu s dobrými mravy soutěže a je způsobilé přivodit újmu jiným soutěžitelům nebo spotřebitelům. Nekalá soutěž se zakazuje. Nekalou soutěží je zejména: a) klamavá reklama. b) klamavé označování zboží a služeb, c) vyvolávání nebezpečí záměny,d) parazitování na pověsti podniku, výrobků či služeb jiného soutěžitele,e) podplácení, f) zlehčování, g) srovnávací reklama, h) porušování obchodního tajemství,i) ohrožování zdraví spotřebitelů a životního prostředí.

Marketing a prodejní techniky Do oběhu nelze uvádět produkt: a) klamavě označený, b) způsobilý vyvolat nebezpečí záměny, c) nabízený ke spotřebě klamavým způsobem. Při prodeji rozlévaného vína je zakázáno mísit víno z načatých lahví. Víno je dovoleno mísit ve vinný střik nebo s jiným nealkoholickým nápojem pouze na přání kupujícího a v jeho přítomnosti. Při podávání vína v obalu určeném pro spotřebitele může být obal otevřen pouze před kupujícím.

Zásady při označování vín Údaje na etiketě – numerus clausus Zákaz superlativních, redundantních a zavádějících údajů: „ zesílený účinek“ "zdravotní víno“ "posilující víno" "víno na krev" "přírodní“ "pravé" "čisté" "alternativní"

Vítězství na výstavách a soutěžích Na etiketě lze uvést získaná ocenění, případně medaile ze soutěží a výstav vín, které jsou uznány ministerstvem nebo členským státem Evropské unie. Pořadatel soutěže nebo výstavy musí zaručit nestrannost soutěže nebo výstavy.

Hodnocení na výstavách Kvalifikační předpoklady u hodnotitelů: složení Senzorické zkoušky Státní zemědělské a potravinářské inspekce, nebo degustátorské zkoušky podle Mezinárodní organizace pro normy (ISO), Deutches Institut fur Normung (DIN), nebo Osterreichische Norm (ONORM). 11

Vína pro účely církví a náboženských společností Na etiketě vína lze uvést, že splňuje požadavky pro účely církví a náboženských společností, například, že jde o mešní víno, košer víno apod., pokud byl vydán písemný souhlas příslušné církve nebo náboženské společnosti s uváděním takto označeného vína do oběhu. Bez předchozího písemného souhlasu příslušné církve nebo náboženské společnosti je zakázáno uvést takto označené víno do oběhu. Na obr. „ Rakouské mešní víno Prinz Stefan je podle mnohých kněží vůbec nejlepším mešním vínem na trhu. Na výstavách mešních vín na Velehradě získává každoročně vysoká ocenění“.(www.sacrum.cz) Rakouské mešní víno Prinz Stefan je podle mnohých kněží vůbec nejlepším mešním vínem na trhu. Na výstavách mešních vín na Velehradě získává každoročně vysoká ocenění.

Mešní vína Mešní víno je vyrobeno pouze z hroznů, bez dalších příměsí a přidaného cukru, vinohrad poskytující úrodu nesmí být chemicky ošetřován. Církev si pro udělení souhlasu s označením produktu za mešní víno vymiňuje podmínku, že nesmí mít pochybnosti o tom, zda výrobce bezpodmínečně a soustavně dodržuje správný výrobní postup. Soudní spor mezi Českou biskupskou konferencí a společností Arcibiskupské vinné sklepy Kroměříž.ČBK odmítla v roce 2006 povolit označovat jí vyrobené víno jako mešní – leden 2008 – NSS: „Římskokatolická církev zastoupená Českou biskupskou konferencí má výlučnou pravomoc stanovit, které víno smí být označováno jako mešní, a její rozhodnutí nemohou přezkoumávat soudy. Představovalo by to nepřípustný zásah do autonomie církve“. 13

Mešní vína u NSS Odepření České biskupské konference vydat souhlas k označení vína uváděného do oběhu jako „mešní víno“ ve smyslu § 16 odst. 5 zákona č. 321/2004 Sb., o vinohradnictví a vinařství, nepodléhá přezkumu ve správním soudnictví. Smysl tohoto souhlasu totiž spočívá primárně v informaci o tom, že dané víno smí být používáno při bohoslužbě, a je proto věcí samotné církve, jaké podmínky pro to stanoví. Církev římskokatolická v tomto případě nerozhoduje jako orgán veřejné správy a odepřením souhlasu nemůže být zasažené subjektivní právo žádné osoby. Rozsudek Nejvyššího správního soudu ze dne 29. ledna 2008, č. j. 2 As 54/2007-94, publikovaný pod č. 1556 ve Sbírce rozhodnutí Nejvyššího správního soudu č. 5/2008, str. 459 14

Košer vína I Kosher (košer, kašr) - obecně znamená soulad postupů přípravy a výroby (jídel a nápojů) se židovskými předpisy; při výrobě lze používat jen produkty certifikované rabinátem; zákaz pomocných živočišných produktů (želatina, kasein); na přípravě košer vína se mohou během celého procesu výroby od dovezení hroznů do vinařství až po otevření a rozlévání podílet jen zbožní Židé; pokud s vínem manipuluje někdo jiný, přestane být víno ve smyslu náboženských předpisů košer - v případě, že jde o víno nepasterizované (Not/Non Mevushal). Passover (Kosher for Passover, Pesach) - označení pro košer víno vhodné i pro použití během oslav židovského svátku Pesach; víno nepřišlo do styku s obilím, chlebem nebo produkty vyrobenými z kynutého těsta. 15

Košer vína II Orlach (orlah) - jedním z předpokladů výroby košer vína ve Svaté zemi je, že první tři roky se réva nesmí využít k produkci vína (panenská sklizeň není povolena). Šmitach (shmittah) - vinice má každý sedmý (šabatový) rok ponechána ladem. Kilai Ha´Kerem - zákaz mísení druhů; je zakázáno pěstování jiné plodiny mezi révou. Terumot a Ma´aserot - symbolický obřad, při kterém se 1% vína vylévá. Mevushal (M´vushal) - pasterizované košer víno; s láhvemi vína mohou manipulovat i Nežidé. Zdroj informací: http://www.terravinifera.cz/default.php?id=11&ai=11&lang=cz http://www.kosherwine.com/ 16

Chateau…. "Chateau" nebo "Château", s doplněním zeměpisného označení, možno uvádět, pokud výroba označovaného vína proběhla ve stavbě takto označené nebo jejím okolí do vzdálenosti nepřesahující 20 km. U nás tradičně: Chateau Mělník, Valtice, Bzenec, Bohemia, nově Michlovský

Další pojmy na etiketách „Barrique„ - pokud víno zrálo nejméně 3 měsíce v dubovém sudu o objemu větším než 210 litrů a menším než 250 litrů, který nebyl používán pro výrobu vína déle než 36 měsíců. Toto označení lze doplnit údajem o době zrání vína v měsících nebo rocích. „Zrálo v sudu", pokud víno zrálo v dřevěném sudu po dobu nejméně 6 měsíců. „Claret" nebo "klaret", pokud bylo víno vyrobeno z modrých vinných hroznů bez nakvášení. „Růžák" nebo "ryšák", pokud bylo víno vyrobeno ze směsi vinných hroznů nebo hroznového moštu z bílých, případně červených, a modrých vinných hroznů. 18

Další pojmy na etiketách II „Archivní víno", pokud je víno uváděno do oběhu nejméně 3 roky po roku sklizně. „Mladé víno", pokud je víno nabízeno ke spotřebě konečnému spotřebiteli nejpozději do konce kalendářního roku, ve kterém proběhla sklizeň vinných hroznů použitých k výrobě tohoto vína. „První sklizeň", "panenská sklizeň" nebo "panenské víno", pokud víno pochází z první sklizně vinice; za první sklizeň vinice se považuje sklizeň uskutečněná ve třetím roce po výsadbě vinice. „Botrytický sběr", pokud jakostní víno s přívlastkem druhů výběr z hroznů nebo výběr z bobulí nebo výběr z cibéb bylo vyrobeno z hroznů, které byly aspoň z 30 % napadeny ušlechtilou plísní šedou Botrytis cinerea P. 19

Další pojmy na etiketách III „Zrálo na kvasnicích" nebo "školeno na kvasnicích" anebo "krášleno na kvasnicích", pokud víno při výrobě bylo ponecháno na kvasnicích po dobu nejméně 6 měsíců. „Rezerva" - možné použít pro víno, s výjimkou šumivého vína a perlivého vína, které zrálo nejméně 24 měsíců v dřevěném sudu a následně v lahvi, z toho v sudu nejméně 12 měsíců u červeného vína a 6 měsíců u bílého nebo růžového vína. Víno lze označit údajem o barvě vína slovy "bílé", "růžové" nebo "červené"; označení barvy růžové lze nahradit označením "rose" nebo "rosé". 20

Doplňkové informace na etiketách Na etiketě lze uvést informace pro spotřebitele, týkající se a) způsobu výroby vína, b) charakteristických smyslových vlastností vína, c) historie vína, jeho výrobce nebo osob, které se podílely na uvádění vína do oběhu, d) přírodních nebo technických podmínek, které dávají základní charakteristické vlastnosti tomuto vínu, e) vyzrálosti vína dosažené skladováním vína, f) doporučení, ke kterému jídlu je vhodné víno podávat, g) způsobu, jakým je vhodné víno předložit ke spotřebě, h) způsobu skladování vína. 21

Klasifikace označení vín Stolní víno/Zemské víno (14) Jakostní víno (15) Jakostní víno s přívlastkem kabinetní víno (19) pozdní sběr (21) výběr z hroznů (24) výběr z bobulí (27, ruční sklizeň) výběr z cibéb (32, r.s.) ledové víno (27, - 7 C, r.s.) slámové víno (27, 3 měsíce, r.s.)

Stolní víno U stolního vína (Tafelwein, Table wine Vin de table), s výjimkou zemského vína vyrobeného na území České republiky, nesmí být na etiketě uváděn ročník, odrůda nebo geografický údaj. Pro zemské víno se stanovují tato zeměpisná označení: české zemské víno nebo moravské zemské víno. Zemské víno lze vyrábět z odrůd, ze kterých je dovoleno vyrábět jakostní víno stanovené oblasti.

Zemské víno – další odrůdy Seznam odrůd, ze kterých je dále dovoleno vyrábět zemské víno: Blauburger, Bouvierův hrozen, Čabaňská perla, Červenošpičák, Damascenka, Dívčí hrozen - synonymum: Leánka, Chenin blanc, Jakubské, Kadarka modrá, Kamenorůžák bílý - synonymum: Steinschiller, Malbec, Malingre, Modrý Janek, Muškát žlutý, Ortliebské žluté - synonymum: Ortlíbské žluté, Portugalské bílé, Prachttraube,Ryzlink buketový, Sauvignon šedý - synonymum: Sauvignon gris, Sémillon, Sylvánské červené, Syrah - synonymum: Shiraz, Veltlínské červenobílé, Viognier.

Zemské víno a její etiketa Etiketa zemského vína může udávat název odrůdy nebo odrůd, - podíl každé odrůdy, která je na etiketě uvedena, musí být nejméně 15 %, - velikost písma názvu odrůdy nebo odrůd musí dosahovat nejvýše poloviční velikosti písma názvu "zemské víno“ - název odrůdy nebo odrůd musí být uveden pouze ve stejném zorném poli na etiketě spolu s názvem "zemské víno“ označení odrůdy nebo odrůd na etiketě nesmí být zaměnitelné s označením jakostního vína nebo vína originální certifikace

Jakostní vína/přívlastek Zatřídění SZPI Jakostní víno s přívlastkem smí být plněno pouze do skleněných lahví o obsahu do 0,75 litru. U predikátů navíc ověření SZPI, zákaz chem. konz. (mimo oxid siřičitý)

Odrůdy jakostních vín/synonyma Muškát moravský MOPR Muškát Ottonel Muscat Ottonel Müller Thurgau Rivaner Neuburské Neuburger Rulandské bílé Pinot blanc Rulandské šedé Pinot gris Ryzlink rýnský Rheinriesling, Riesling Ryzlink vlašský Welschriesling Sauvignon Sauvignon blanc Sylvánské zelené Sylvánské, Grüner Silvaner Tramín červený Tramín, Gewürztraminer Veltlínské červené rané Malvasier, Malvasia Veltlínské zelené Grüner Veltliner Frankovka Lemberger, Blaufrankisch Modrý Portugal Blauer Portugieser, Portugieser Blau Rulandské modré Pinot noir Svatovavřinecké Saint Laurent

Etikety přívlastkových vín Obligatorně: název vinařské oblasti, v níž bylo jakostní víno s přívlastkem vyrobeno, a vinařské podoblasti, ve které byly sklizeny vinné hrozny užité k výrobě jakostního vína s přívlastkem (znojemská, mikulovská, velkopavlovická, slovácká, litoměřická, mělnická), označení "jakostní víno s přívlastkem" nebo "víno s přívlastkem", včetně uvedení druhu), který odpovídá zatřídění Inspekcí, evidenční číslo jakosti (soubor číselných a písmenných znaků složených z čísla rozhodnutí SZPI o zatřídění vína a z označení vzorku vína) Fakultativně: název odrůdy nebo odrůd, za podmínek stanovených předpisy Evropských společenství, ročník sklizně, název vinařské obce, pocházejí-li produkty užité k výrobě vína alespoň z 85 % z této vinařské obce, název viniční tratě, pocházejí-li produkty užité k výrobě vína alespoň z 85 % z této viniční tratě.

Vína originální certifikace Apelační (románský) systém v. germánský systém označení „Víno originální certifikace" nebo zkratkou "V. O. C.", případně "VOC“ „Vůni vína, Odrůdu hroznů a Cit vinaře“ VOC Znojmo – první apelační systém v ČR, klubový systém s otevřeným členstvím Alternativní systém pohledu na kvalitu vín, tedy nejen dle cukernatosti hroznů, ale i místa původu.

VOC Znojmo Označení vína VOC Znojmo se týká jen vybraných odrůd Sauvignon, Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené. Producenti VOC Znojmo nebudou na etiketě vína uvádět jakostní zařazení vína ani přívlastek. Víno VOC Znojmo nebude podléhat povinnému zatřídění Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí, ale pouze zatřídění prováděnému sdružením, které povolení od MZe získalo.

Členové sdružení VOC Znojmo 1. DOBRÁ VINICE a. s. 2. Ing. Josef Dobrovolný 3. Eko Hnízdo s.r.o. 4. Josef Kořínek 5. Jan Vaněk 6. Vinařství LAHOFER, a.s. 7. VINAŘSTVÍ LÍBAL s.r.o. 8. VINAŘSTVÍ RODINY ŠPALKOVY s.r.o. 9. VINAŘSTVÍ WALDBERG VRBOVEC s.r.o. 10. VINNÉ SKLEPY LECHOVICE, spol. s r.o. 11. VINO HORT s.r.o. 12. Zemědělské družstvo Hodonice - TASOVICKÉ VINAŘSTVÍ 13. ZNOVÍN ZNOJMO, a.s.