Martin Gregora Richard Plavka Martin Čihař

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝSLEDKY VÝZKUMU PODPOŘENÉHO NADAČNÍM FONDEM J&T
Advertisements

PRÁVA NEMOCNÝCH Výukový materiál pro potřeby SZŠ Kroměříž
Etická hlediska péče o staré občany
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Kulatý stůl-Paliativní medicína evropské zkušenosti
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
Je zdravotnictví veřejný statek? Zdravotnické statky nesplňují základní charakteristiky pro veřejný statek – nejsou nevylučitelné ze spotřeby a nejsou.
Hodnotová orientace svobodné generace
Kvalitní vzdělání pro každé dítě v každé škole Konference SKAV 2013.
Indikátory ve zdravotnictví Základní zdravotní indikátory ve WHO Evropském regionu 2005 MUDr. Vladimír Príkazský, CSc.
Rodina.
Volba nového českého krále po vymření Přemyslovců
Zdravotnictví V odvětví zdravotnictví v ČR je zaměstnáno pracovníků a výdaje státního rozpočtu do tohoto odvětví představuji asi 9% HDP. Po roce.
1 Nadačního fond pro rozvoj vsetínské porodnice MUDr.Martin Janáč Mgr.Alan Kašpar Bc.Milena Fusková.
IBRS s.r.o., Prague 10, Dubečská 8, strana 1 Desk research – fertility rate Eurostat / 2006 Fertilita - průměrný počet živě narozených dětí, které.
Reforma zdravotnictví ČSSD Zdravotnický systém potřebuje postupné úpravy a změny, tedy evoluční způsob reformy. Pravicové strany se v posledních letech.
Dupo Dupo je optimistický, šťastný a spontánní Engendro. Obvykle zvládá několik činností současně.
Teologický rozměr majetkového vyrovnání. Co je církev Existuje mnoho pohledů na církev.  Instituce s hierarchickými i demokratickými prvky  Kristovo.
Slzy ženy Proč ženy pláčou.
NS-LEV 21 pro lepší zdravotnictví prof. MUDr. Ivan Šterzl, CSc „Nenechat nadnárodní vlivy zprivatizovat české.
Rodina, ve které žiji Není nejmenších pochyb o tom, že je to v prostředí rodiny a domova, kde se všechny největší ctnosti, veškeré ctnosti, které vévodí.
Přemýšlej o tom… Ťukni myší, abys viděl dál… Určitě to za to stojí.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
PACIENTOVO POJETÍ NEMOCI
Optimální zdravotní péče „HEALTH POLICY “ Jan Hůlek Kardia s.r.o.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity Aktivita VI/2 - Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_14_ZSV Ročník: II. Seminář ze základu společenských věd Vzdělávací.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Farmako-ekonomické vztahy P. Géhin AstraZeneca. 12 milionů Francouzů má zvýšený cholesterol milionů Ostatní Fibráty 2 miliony Statiny 5 milionů.
Podpora procesu transformace pobytových sociálních služeb v MSK Úvodní konference k projektu Sanatoria Klimkovice.
Výsledky perinatální péče v České republice za rok 2007
PEDIATRIE Mgr. Petra Sedlářová.
Neonatální mortalita a morbidita Česká republika 2014
Dr. Ondroušek Lubomír, 1.místopředseda SAČM a specialista na problematiku DS pro vedení strukturovaných rozhovorů a vytvoření reprezentativního vzorku.
Správa sociálního zabezpečení Nemocenské pojištění druhá část.
Klikej, abys viděl obrázky...
Redefinice společnosti vědění V posledních letech pokusy o redefinici. Dva základní poznatky: 1. vědění není statické, ale dynamické 2. jednotlivé společenské.
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
Lékař záchranné služby a domácí porody Jiří Knor Praha
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Světový populační vývoj.
Biologická léčba doc. MUDr. Martin Vališ, PhD.
Kontinuální péče o matku a novorozence porodní asistentkou ve světle biostatistických studií Markéta Pavlíková biostatistička seminář "Domácí porody- krok.
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice
Ošetřovatelská péče v pobytových zařízeních sociálních služeb MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek pro zdravotní pojištění.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E 12/01 Porod.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Genderové dimenze korupce. online FGD populace n=9, 5 mužů a 4 ženy face-to face FGD zástupci státní správy n=8, 3 muži a 5 žen říjen 2015 Koho a jak.
Práva Pacientů Tato práva jsou prohlášená za platná dnem 25. února 1992 Schválila Centrální etická komise Ministerstva zdravotnictví České Republiky.
Domácí porody z pohledu neonatoga
Porodní asistentka regulované povolání
Co potřebují oběti znásilnění ?
Sociálně ekonomické důsledky pracovních úrazů a nemocí z povolání
Domácí násilí a pomoc jeho obětem
SOS dětské vesničky.
Je určena pro děti, které nemají ve své rodině dobrou péči a výchovu.
Seminář ze sociální psychologie
Právní pohled: marginální skupiny pacientů ve zdravotnictví
Právo sociálního zabezpečení
Rutinní zdravotnická statistika
Otázky pro průběžnou práci
Rodinná politika Sociální politika II.
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
Soc. událostí….mateřství, rodičovství
Hosti jsou Pavel Martíněk a František Serbus
Rodičovství biologické a pěstounské
Sociologie medicíny Tomáš Doseděl
Budoucnost domácí péče
Správa sociálního zabezpečení
Transkript prezentace:

Martin Gregora Richard Plavka Martin Čihař Domácí porody Martin Gregora Richard Plavka Martin Čihař

Vývoj natality a NÚ v ČR 103 ‰ NATALITA NÚ NÚ 2010 ČR 1.44promile

Dítě si vybrat nemůže Je rukojmím matky Záleží na tom zda je matka ochotna alespoň na 72 hodin vyměnit pohodlí domova za větší či menší dyskomfort nemocničního zařízení Vždy se najde dostatek důvodů k obhájení ,,přirozeného porodu“ doma Otázkou ale zůstává, do jaké míry je matka schopna a ochotna nést zodpovědnost za své rozhodnutí a chování a do jaké míry spoléhá na pomoc lékaře, bude –li nutná

Touha po porodu doma odráží vývoj společnosti Matky matek které nyní usilují o domácí porody, považovaly porod v porodnici jako nejlepší a nejbezpečnější možnost Co se tedy za 30- 50 let ve společnosti změnilo? Byly dříve porodnice komfortnějším místem pro rodičku? Měly doma matky horší podmínky k porodu než nyní ? Cítila se doma matka méně komfortně než na porodnici?

Jak viděly porod dřívější generace Žen V paměti matek a babiček zůstával otisk vzpomínek minulých generací na mrtvé rodičky a novorozence. Z obavy z rizik které porod přináší neváhaly opustit komfort domova a volily porodnici jako místo neútulné ale poskytující větší pocit bezpečí. Byly obezřetnější. Vedla je k tomu rodová moudrost. Smrt měla konkrétnější podobu.

Zdraví jako samozřejmost? Modení medicína dosáhla obrovských úspěchů v boji s nemocemi Zdá se jako bychom mohli přestat očkovat, protože nemoci jako je např. dětská obrna se u nás nevyskytují! Novorozenecká a mateřská úmrtnost klesla na tak nízké hodnoty, že riziko smrti při porodu ani nevnímáme Zdraví chápeme jako samozřejmost. Na všechno je lék. Na nemoci,natož na přirozené děje jako je porod, se přece neumírá!

Nepodceňujme současnou rodičku Riziko z porodu doma je sice v jejích očích menší než jak ho viděly předchozí generace a než jak ho vidí porodník ale o riziku ví. Považuje ale za zcela legitimní, že se o riziko podělí jak s porodníkem,tak s neonatologem Platí si přece zdravotní pojištění! Kdyby vznikl při porodu problém, musí tu být specializovaná pomoc v cuku letu! Zdravotnictví přece stojí takových miliard, tak ať pomůžou, když to chci a potřebuji!

Závěr Jak velké riziko by měla nést matka za své rozhodnutí porodit dítě doma? Jak velké riziko na sebe bere zdravotník a stát