Rozhraní a porty Jsou to prvky, které vytvářejí rozhraní mezi počítačem a periférním zařízením.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rozhraní a porty Jsou to prvky, které vytvářejí rozhraní mezi počítačem a periférním zařízením.
Advertisements

Elektromagnetická slučitelnost. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Topologie sítí Sériová (serial) Sběrnice (bus) Kruh (ring), Dual ring Hvězda (star) Stromová (tree), mesh Smíšená (mixed)
 Mobilní telefony umožňují spojení s pevnou telefonní sítí přímo volbou telefonního čísla na vestavěné klávesnici. Nejnovější mobily používají kombinaci.
Počítačové sítě Netware © Mgr. Petr Loskot
HARDWARE VSTUPNÍ ZAŘÍZENÍ. ROZDĚLĚNÍ HARDWARU VSTUPNÍ ZAŘÍZENÍ KLÁVESNICE MYŠ SCANNER WEBKAMERA VÝSTUPNÍ ZAŘÍZENÍ MONITOR TISKÁRNA REPRODUKTORY PLOTTER.
Mobilní aplikace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Jehličková tiskárna Číslo DUM: III/2/VT/2/1/15 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Počítač, základní pojmy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Miroslav Kaňok, DiS. Dostupné z Metodického portálu
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_06_32_ELEKTRICKÉ SPOTŘEBIČE.
1.4 Datová rozhraní.  slouží pro připojení paměťových medii nebo jejich mechanik  rozeznáváme 3 typy : IDE sériová ATA SCSI.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Využití informačních technologií při řízení obchodního řetězce Interspar © Ing. Jan Weiser.
Informatika pro 5. ročník Úvod do světa počítačů - Hardware.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Digitální fotografování Číslo DUM: III/2/VT/2/3/43 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Personal Area Network - PAN Osobní počítačové sítě © Mgr. Petr Loskot.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_12_INOVACE_II.ICT4 Vytvořeno:2.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Prostředí internetu Číslo DUM: III/2/VT/2/2/27 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika ročník III
MATURITNÍ OTÁZKA Č.6 ORIENTACE V PRINCIPECH, MOŽNOSTECH A PRAKTICKÉM VYUŽITÍ POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_18_PORTY.
POS 40 – 83. Základy datové komunikace - MULTIPLEX Kmitočtovým dělením (FDMA) – Přidělení kmitočtu jednotlivým uživatelům = šířka pásma se rozdělí na.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Notebook, tablet Číslo DUM: III/2/VT/2/1/20 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_225 AutorMgr. Romana Rybiařová.
1.3 Sběrnice (bus). sběrnice  sběrnice = skupina vodičů  slouží pro propojení a komunikaci jednotlivých obvodů a přídavných karet  činnost na sběrnicích.
Technologie počítačů 4. Sběrnice © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ● ISA, EISA, VL-BUS,
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání v informačních a komunikačních technologiích.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Skener Číslo DUM: III/2/VT/2/1/17 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware počítače.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_16_ Téma: pro 4.,5.ročník ZŠ, vytvořeno:
HARDWARE. Co je to hardware? Hardware (z anglického významu „železářské zboží“ nebo také „nářadí“, počítačový hardware je pak „computer hardware“) označuje.
Vnitřní HW architektura počítače. Vzájemně propojuje většinu důležitých vnitřních součástek počítače (zejména procesor a operační paměť) a tyto součástky.
Tvorba WWW stránek. Obsah Princip fungování WWW Současné trendy Zásady tvorby WWW stránek Netiketa.
 Organizace WECA = WiFi Aliance vytvořila WiFi  WiFi - signalizuje vzájemnou kompatibilitu  Založeno na standardu  b – 2,4 GHz,
INTERNET. Internet je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí, ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů TCP/IP.
Topologie lokálních sítí
Počítač zepředu a zezadu
Způsoby připojení k internetu
Počítačová síť,LAN,WAN,PAN
VY_32_ INOVACE_IKR5 - 5– POWERPOINT - ODRÁŽKY A ČÍSLOVÁNÍ Název školy:
Možnosti připojení k internetu
AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_12
Technické vybavení počítače - Počítač PC
Internet.
Informatika pro 5. ročník
Proudové chrániče.
Druhy sítí podle rozlehlosti
Zesilovače VY_32_INOVACE_36_723
INTERNET Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Prvky v síti Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Název školy
Obráběcí CNC centra VY_32_INOVACE_39_794
Jednočipové počítače – aplikace I2C sběrnice
Přídavná zařízení.
Číslicové měřící přístroje
Počítačové sítě vložit obrázek nějaké pavučiny
Informatika Počítačové sítě.
GPRS, EDGE, CDMA, WiFi, vytáčené připojení, linka euro ISDN, ADSL
Počítačové klávesnice
Zbernice stručný prehľad
Základní komponenty počítače
Jiří Drábek a Luong Nguyen 4.C
Hardware Vstupní zařízení Mgr. Jan Vobornik, Masarykova ZŠ.
10Base2 # # # # # # # Tenký (thin) Ethernet
Úroveň přístupu ke komunikačnímu médiu
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ŠKOLY ZAPOJENÉ DO PROJEKTU MOV
Zemědělské družstevnictví Družstva za první republiky a dnes
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ / /17
Informatika Počítačové sítě.
Transkript prezentace:

Rozhraní a porty Jsou to prvky, které vytvářejí rozhraní mezi počítačem a periférním zařízením.

Komunikační rozhraní - porty Komunikační rozhraní (porty): Na zadní straně počítače jsou zásuvky (porty) pro připojení externích zařízení k počítači. Základní druhy jsou: sériový, paralelní, USB, PS/2 port, FireWire.

Sériový port Je pomalejší, pracuje na principu postupného (sériového) odesílání dat. Dnešní základní deska obsahuje 1 sériový port (dříve 2, COM1 a COM2). Používaly se k připojení myši a modemu (dnes je nahrazován USB 2.0). Konektory jsou dvojího druhu, 25 pinový a 9 pinový, vždy typu male (z konektoru vycházejí jehlice).

Paralerní port Je rychlejší, protože umí posílat jednotlivé bity současně(paralelně). Používá se typicky pro připojení tiskárny a levnějších variant externích velkokapacitních mechanik nebo scanneru (dnes je nahrazován USB 2.0). Obvykle počítač obsahuje jeden paralelní port. Na straně počítače je 25 pinový konektor female (obsahuje zdířky pro jehlice).

USB Universal serial bus je rozhraní pro rychlé (480 Mb/s - USB 2.0). Podporuje sdružené zařízení (zařízení s mnoha sdruženými funkcemi) autoidentifikace periferií, automatické mapování funkce a konfigurace driveru. Varianta USB 1.0 a 1.1 ( max. přenosová rychlost 12 MB/s ) se dnes téměř nepoužívá, USB 2.0 je mnohokrát rychlejší, dnes je na něj připojena většina periferií. Schéma zapojení USB do PC→

FireWire Označované jako i.Link nebo IEEE 1394 je standart sériové sběrnice pro připojení periférií k počítači. Díky své technické jednoduchosti a pořizovací ceně nahrazuje dříve používané způsoby připojení, především SCSI. V současnosti se používání tohoto rozhraní zúžilo zejména k připojení digitalních videokamer. Rozdíl mezi USB a FireWire → ← FireWire

PS/2 Slouží k připojení klávesnic, myší a jiných polohovacích zařízení (dnes je nahrazováno USB 2.0). Modrý pro myš a zelený pro klávesnici.

Bezdrátová rozhraní V následující kapitole se budeme věnovat bezdrátovým komunikačním rozhraním: 1) BLUETOOTH- je bezdrátová komunikační technologie sloužící k bezdrátovému propojení mezi dvěma a více elektronickými zařízeními, jakými jsou například mobilní telefon, PDA, osobní počítač nebo náhlavní souprava. bezdrátové sluchátko znak bluetooth bluetooth s USB

Bezdrátové rozhraní 2) INFRA PORT- (Irda) slouží ke komunikaci mezi PC a např. mobilním telefonem, přenosným počítačem, digitálním fotoaparátem, atd. K většině počítačů se infraport nedodává, přesto mají základní desky konektor pro jeho připojení. Protože na desce jsou již integrovány všechny potřebné obvody, je samotný infraport velmi jednoduchý. Infraport je pomalejší než bluetooth a má kratší přenosovou vzdálenost (v centimetrech).

Bezdrátová rozhraní 3) Wi – Fi -pro lokální bezdrátové sítě . Původním cílem Wi-Fi sítí bylo zajišťovat vzájemné bezdrátové propojení přenosných zařízení a dále jejich připojování na lokalní (např. firemní) sítě LAN. S postupem času však začal být silný potenciál této technologie využíván i k bezdrátovému připojení do sítě Internet v rámci rozsáhlejších lokalit. Pomalé počáteční rozšiřování Wi-Fi technologie bylo prudce akcelerováno její integrací do mobilní platformy Centrino společnosti Intel. Nejen díky ní se tak Wi-Fi stala standardní součástí mobilních počítačů. Wi-Fi se rozšířilo hlavně díky využívání bezlicenčního pásma, což má negativní důsledky ve formě silného zarušení příslušného frekvenčního spektra a dále častých bezpečnostních incidentů.