Podpora podnikání v ČR Konference „Evropská unie a český export“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu MPO K POMOCI MALÝM A.
Advertisements

1 Podpora ČEB českým exportérům při vývozu mimo Evropskou unii Seminář Export mimo Evropskou unii, jak na to? Brno, Výstaviště BVV 16. září 2009.
Fórum 2013 Hledání investičních příležitostí v Evropě a Asii a možnosti jejich financování Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR Ing. Miloslav.
KB – tradiční partner českých zemědělců a potravinářů
Českomoravská záruční a rozvojová banka a evropské peníze.
Jak podpořit exportní výkonnost českých firem – exportní financování
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Classification: Public; Distribution: Public; Access: Public; Retention mark and period: V/ 2017 EU Investice Naplní vaše plány říjen 2012 Filip Vykouk.
Nové prvky v úvěrovém pojištění Ing. Pavol Parízek.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
JJ Mois Année IX. Celostátní finanční konference “Finance pro města a obce z evropských fondů v letech “ IX. Celostátní finanční konference.
Národní protikrizový plán vlády Miroslav Kalousek ministr financí.
Úvěrové a záruční nástroje v rámci OPPI. 2 Obsah prezentace Výsledky OPPP ČMZRB v OPPI Záruční a úvěrové programy Nástroje podpory Změny v postupech implementace.
„Business den: Ázerbájdžán“ 11. února 2015
Vodičkova 34, P.O. BOX 870, Praha 1, tel.: , Cesta k novým trhům Klíčový partner.
Institucionální a věcné aspekty státní podpory exportu
Nové výzvy a zkušenosti v úvěrovém pojištění MSV Brno 2007 Pavol Parízek Generální ředitel EGAP.
Programy podpory malého a středního podnikání v roce 2011 Zvýhodněné úvěry a záruky 1 VH AMSP
OPATŘENÍ EGAP NA PODPORU EXPORTU 3 OBSAH POSLÁNÍ, HLAVNÍ ÚKOLY A SMĚRY ČINNOSTI OPATŘENÍ KE ZLEPŠENÍ PODMÍNEK POJIŠTĚNÍ NOVÉ POJISTNÉ PRODUKTY.
Předběžné posouzení potenciálu využití finančních nástrojů v OP PIK
Zkušenosti z činnosti PIS programu PANEL OK ČKAIT Plzeň Ing. Václav Klíma.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Program Inostart.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Finanční nástroje v OP PIK - Současný stav předběžného.
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
EGAP – ZÁKLADNÍ PILÍŘ STÁTNÍ PODPORY EXPORTU XIV. Exportní fórum Jan Procházka.
Česká exportní banka Spolehlivý finanční partner exportu Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků.
ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI - OSTRŮVEK UPROSTŘED EU POHLEDEM BANKY 179. ŽF EGON ČIERNÝ - KOMERČNÍ BANKA, A.S.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
JHK a její podpora začínajícím podnikatelům JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
Komerční banka - partner pro příjemce dotací Jitka Haubová zástupce výkonné ředitelky korporátního bankovnictví KB 190. Žofínské fórum, Čerpání.
Regionální politika Oldřich Hájek. Nástroje regionální politiky Makroekonomické nástroje Makroekonomické nástroje Jsou omezené ostatními cíly hospodářství.
1 Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI) – osa Mikrofinancování/sociální podnikání Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
Teritoriální setkání Švédsko Česká exportní banka - aktuality ve financování exportu.
Financování firmy Zajištění finančních prostředků.
Státní zemědělský intervenční fond. PGRLF 2016 Pokyny pro poskytování podpory a formulář žádosti o podporu – na internetový stránkách v.
KB – tradiční partner českých potravinářů a zemědělců KONFERENCE FABBIOGAS Jan Bednár, Komerční banka, a.s
Finanční trh. Banka. Bankovní systém.. TRHY ZBOŽÍ A SLUŽEB PRODUKČNÍ JEDNOTKY (PODNIKY) DOMÁCNOSTI TRHY VÝROBNÍCH FAKTORŮ výrobní faktory tok výdajů za.
Komerční banka – partner pro Vaše podnikání. | Na aktuální rostoucí chuť inovovat a rozvíjet podnikání reaguje banka nabídkou produktů a služeb, které.
Základní fakta o ČEB (1/2) Česká exportní banka, a.s. (ČEB, a.s.) je specializovanou bankovní institucí, která tvoří nedílnou součást státní proexportní.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Česká ekonomika v prvním pololetí 2011: na prahu nového útlumu? Tisková konference.
Teritoriální setkání Brazílie Česká exportní banka - aktuality ve financování exportu.
1 Ministerstvo zahraničních věcí České republiky JUDr. Martin Pros, Ph.D. náměstek Ministerstva zahraničních věcí ČR bývalý náměstek Ministerstva financí.
Podpory pro malé a střední podnikatele v roce zvýhodněné záruky, úvěry a finanční příspěvky.
Teritoriální setkání Singapur Česká exportní banka - aktuality ve financování exportu.
Dny Latinské Ameriky: BRAZÍLIE Česká exportní banka Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků
Druhy bank. Obchodní banky (komerční) Hypoteční banky Úvěrová a spořitelní družstva (kampeličky) Banky se speciálními funkcemi.
1 | Financování exportu do Běloruska Monika Vilhelmová ředitelka oddělení Trade & Export Finance září 2016.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR PLÁNOVANÉ POUŽITÍ FINANČNÍHO NÁSTROJE.
Financování EPC projektů z pohledu banky
ČMZRB čtvrtstoletí podpory podnikání v ČR
RAIFFEISENBANK RUDOLF RABIŇÁK
EGAP 25 – čtvrtstoletí pojišťování českého exportu
Exportní konference Praha, 15. listopadu 2012
Finanční nástroje v podpoře energetické účinnosti
Finanční a kombinované nástroje jako příležitost pro české firmy
Příjmová a výdajová stránka obecních rozpočtů - pokračování
Příspěvek PGRLF k růstu českého zemědělství
Fondy vnější spolupráce EU – finanční nástroje rozvojové spolupráce
Vnější investiční plán EU
Všechny obce v centru zájmu (podpora znevýhodněných oblastí)
Podpora podnikání z pohledu bankovního sektoru
JUDr. Ing. Tomáš Novotný, Ph.D Praha
VLADIMÍR JEŘÁBEK, ČLEN PŘEDSTAVENSTVA, KOMERČNÍ BANKA, A.S.
Jak může ČMZRB pomoci malým obcím?
Vládní program na podporu exportu
Všechny obce v centru zájmu (podpora znevýhodněných oblastí)
ČMZRB a podpora podnikání v ČR
Expandujte s námi! Jak financovat s 0% úrokem?
Současnost a perspektiva českého zemědělství
Transkript prezentace:

Podpora podnikání v ČR Konference „Evropská unie a český export“ Praha, palác Žofín 28. března 2017

Charakter ekonomiky ČR: otevřená ekonomika – údaje za rok 2016 v přeshraničním pojetí Export (zboží opouštějící ČR): 3 975 mld. Kč (147 mld. €) Import (zboží vstupující do ČR): 3 488 mld. Kč (129 mld. €) Podíl MSP na celkovém počtu aktivních podnikatelských subjektů 2015: 99,83 % 2014: 99,84 % Podíl MSP na celkovém vývozu a dovozu v roce 2015 Podíl na importu: 41,01 % Podíl na exportu: 31,06 % Zdroj ČSÚ, 22. 3. 2017

ČMZRB – 25 let podpory podnikání Od svého vzniku do března 2017 ČMZRB poskytla 25 000 záruk pro 14 tisíc klientů 7400 úvěrů a 7 tisíc klientů 23 000 finančních příspěvků pro 15 tisíc klientů 10 000 dotací v programu Panel na úhradu úroků pro 8 tisíc klientů 14 000 půjček na bydlení a řešení následků povodní v současnosti máme více než 25 000 aktivních klientů Celkový objem podpory 100 mld. Kč poskytnutých záruk a zvýhodněných úvěrů 149 mld. Kč distribuovaných v roli finančního manažera

Záruky pro MSP – klíčová činnost ČMZRB 2016 Poskytnuté záruky počet 3 974 Výše poskytnutých záruk mil. Kč 8 818 Výše zaručovaných úvěrů 12 609 Průměrná výše záruky % 70

Finanční nástroje větší pákový efekt; z 1 mld. Kč investovaných do FN lze iniciovat investice v objemu 10 mld. Kč dlouhodobě menší zatížení veřejných rozpočtů menší narušení trhu nižší riziko zneužití veřejných prostředků eliminace neefektivních projektů Úvěry, záruky, kapitálové vstupy podporované v rámci hospodářské politiky státu Předpoklad vrácení vložených veřejných prostředků nazpět do systému Efektivnější nástroj ne jednorázová nenávratná dotace Finanční nástroje Dotace

Synergie národního a evropského financování Klíčový národní program ZÁRUKA 2015 až 2023 Pro malé podnikatele → usnadnění získání provozních / investičních úvěrů Spolupráce se 14 komerčními bankami Spolupráce s EIF – COSME Loan Guarantee Facility (07/2015) Záměr: navýšení kapacity národního záručního programu – protizáruka EIF umožnila podpořit financování většího počtu podnikatelů 2015 – 2016: podpořeno 1900 projektů – záruky v celkovém objemu 3,5 mld. Kč – objem zaručených úvěrů: 5 mld. Kč První příklad využití Investičního plánu pro Evropu v ČR

Zvýhodněný úvěr (investiční) Zvýhodněný úvěr s finančním příspěvkem Program EXPANZE (OP PIK) - úvěry výše úvěru až 45 % ze způsobilých výdajů projektu (2 - 45 mil. Kč ) doba splatnosti úvěru: až 7 let od data uzavření smlouvy o úvěru úvěr je bezúročný nutná participace komerčních bank – sdílení rizik doba odkladu splátek jistiny: maximálně 3,5 let použití zvýhodněného úvěru: např. na pořízení nových strojů a zařízení jako DHM, na pořízení dlouhodobého nehmotného majetku; Zvýhodněný úvěr (investiční) pro projekty ve zvýhodněných regionech finanční příspěvek k úhradě úroků z části bankovního úvěru vyčerpané na způsobilé výdaje projektu celková výše vyplaceného příspěvku nesmí přesáhnout 7 % bankovního úvěru (bez DPH a bez výdajů na nákup pozemků) a 700 tis. Kč Zvýhodněný úvěr s finančním příspěvkem 7

Spolupráce s Českou exportní bankou Smlouva o obchodní spolupráci mezi ČMZRB a ČEB Zprostředkování žádosti o finanční produkty ČEB Financování výroby pro vývoz Financování vývozu Výhodou pro podnikatele je Zrychlené posouzení žádosti Výhodné produktové podmínky Individuální přístup

Budoucnost banky Transformace na Národní rozvojovou banku Spolupráce s dalšími ministerstvy, státními fondy, hospodářskými a profesními a profesními komorami, vědeckovýzkumnými Transformace na Národní rozvojovou banku Centrální know-how finančních nástrojů v ČR Banka vlády ČR ONE STOP SHOP - komplexní řešení financování projektů Efektivní využití veřejných prostředků

Budoucnost banky Transformace na Národní rozvojovou banku Spolupráce s dalšími ministerstvy, státními fondy, hospodářskými a profesními a profesními komorami, vědeckovýzkumnými Transformace na Národní rozvojovou banku Spolupráce se státními fondy jako SFRB, SFŽP, PGRLF a další Spolupráce s TAČR a dalšími vědeckovýzkumnými institucemi Spolupráce s kraji Spolupráce s komerčními bankami – sdílení rizik, rozšíření portfolia Investiční plán pro Evropu EFSD – Evropský fond pro udržitelný rozvoj („externí Juncker“)

Děkuji za pozornost Jiří Jirásek generální ředitel a předseda představenstva Aktuální nabídka programů: http://www.cmzrb.cz/produkty-a-sluzby