ZÁKLADY GEOLOGIE Zlatý list 2017.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RISK Minerály.
Advertisements

4.B Vodnaté oxidy; 5.Uhličitany Mineralogie vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
VÝZNAMNÉ NEKOVY. VODÍK značka H latinský název Hydrogenium 1 1 H (1p +, 1e - ) nejrozšířenější izotop tvoří dvouatomové molekuly H 2 Obr. 1: atom vodíku.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Halogenidy, sulfidy Mineralogie vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Kameny Dělíme na NEROSTY a HORNINY Mají jedno chemické složení. Se skládají z několika nerostů. SŮL KAMENNÁ (NaCl)ŽULA ČESKÝ GRANÁTPÍSKOVEC KŘEMENVÁPENEC.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová NÁZEV: VY_32_13_ 09 PRVKY.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Planeta Země Název : Skrývačky nerostů Anotace : Žáci ve třech.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského v Novém Strašecí Komenského nám. 209, Nové Strašecí tel , ,
ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONA ČÍSLO: III/2 NÁZEV: INOVACE A ZKVALITNĚNÍ.
Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s fyzikálními vlastnostmi nerostů. Materiál je plně funkční pouze s použitím.
PETROLOGIE Věda o horninách. Horniny Jsou anorganické nestejnorodé přírodniny, které jsou složené z nerostů. Př: žula = křemen + živec + slída.
VY_32_INOVACE_08_32_NEOBNOVITELNÉ A OBNOVITELNÉ PŘÍRODNÍ ZDROJE
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: NEŽIVÁ PŘÍRODA
Uhlík C Carboneum Chemický prvek, který je základním stavebním kamenem
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
HORNINY A NEROSTY.
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: NEŽIVÁ PŘÍRODA
Polodrahokamy a Drahokamy
GEOLOGICKÉ VĚDY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Geologické vědy zkoumají neživou přírodu = základní podmínky pro život organismů, zdroj nerostných surovin Mineralogie – nauka o nerostech.
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: NEŽIVÁ PŘÍRODA
Horniny přeměněné - metamorfované
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
10 Z ČEHO SE TĚLESA SKLÁDAJÍ
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Blanka Machovcová
  Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
ORGANOGENNÍ USAZENÉ HORNINY
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Neživá příroda - horniny.
CHARAKTERISTIKA HORNIN A NEROSTŮ
Nerosty v zemské kůře Mgr.Jan Kašpar ZŠ Hejnice 2010.
Člověk a jeho svět 4. ročník
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy: Základní škola J. E. Purkyně a Základní umělecká škola
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
: Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_ Pr.9.We.32_Krystalove_soustavy_nerostu.
VY_52_INOVACE_ 07_ROZMANITOST PŘÍRODY ZŠ Zbytiny, okres Prachatice
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Tvoří pedosféru, studuje ji pedologie
MECHANICKÉ VLASTNOSTI KOVŮ
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Jiřina Vlčková
HORNINY PŘEMĚNĚNÉ. HORNINY PŘEMĚNĚNÉ Metamorfované neboli přeměněné horniny vznikají ze všech druhů hornin v důsledku vysokých teplot, tlaků a chemizmu.
Autor: Mgr. Zdenka Zavičáková
Poznávačka minerály.
Autor: Andrea Kolářová
Usazené horniny = sedimenty
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Škola:. Základní škola Kladruby
NEŽIVÁ PŘÍRODA Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_12_INOVACE_01_32_Člověk a příroda.
VNITŘNÍ STAVBA ZEMĚ.
HORNINY Rastislav Švec.
Z čeho jsou složeny látky?
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov
ORGANOGENNÍ USAZENINY
ÚLOMKOVITÉ USAZENINY.
HORNINY PŘÍRODOPIS 9.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Pedologie = půdoznalství
Transkript prezentace:

ZÁKLADY GEOLOGIE Zlatý list 2017

ZÁKLADY GEOLOGIE Geologie je věda o Zemi, která zkoumá její složení, stavbu a historický vývoj. Druhy geologie: Mineralogie Petrologie Paleontologie

MINERALOGIE věda zkoumající nerosty = minerály MINERÁLY  anorganické stejnorodé přírodniny. Jejich složení je možno vyjádřit chemickou značkou nebo chemickým vzorcem.  u nerostů pozorujeme jeho fyzikální a chemické vlastnosti

MINERALOGIE mastek = nejměkčí živec diamant = nejtvrdší minerál sádrovec - alabastr síra, zlato, stříbro sůl kamenná = halit vltavín = nazelené přírodní sklo kalcit = uhličitan vápenatý křemen slída grafit = tuha – měkká jantar = zkamenělá pryskyřice

MINERALOGIE – stupnice tvrdosti 1. MASTEK 2. SŮL KAMENNÁ 3. KALCIT 4. FLUORIT 5. APATIT 6. ŽIVEC 7. KŘEMEN 8. TOPAZ 9. KORUND 10.DIAMANT

PETROGRAFIE A PETROLOGIE petrografie popisuje vlastnosti hornin Mohsova stupnice tvrdosti petrologie studuje vznik hornin

ROZDĚLENÍ HORNIN HORNINY VYVŘELÉ HLUBINNÉ žula VÝLEVNÉ čedič USAZENÉ ÚLOMKOVITÉ štěrk, pískovec ORGANOGENNÍ vápenec, ropa CHEMICKÉ travertin JÍLOVITÉ hlína, jíl, spraš PŘEMĚNĚNÉ rula, fylit, břidlice

OTÁZKY K OPAKOVÁNÍ Z čeho se skládá žula? křemen, živec, slída Která hornina tvoří krasové jevy? vápenec Jakou chem. látkou se dokazuje? kyselinou chlorovodíkovou Která hornina vznikla usazováním zrnek písku? pískovec Jméno fosilního paliva, které vzniklo z odumřelých těl živočichů? ropa

OTÁZKY K OPAKOVÁNÍ Jak se jmenuje krápník rostoucí vzhůru? stalagmit Rula patří mezi horniny... přeměněné Krápník rostoucí dolů je ... stalaktit Příliv a odliv jsou jevy vyvolané silami, kterým říkáme... slapové

PALEONTOLOGIE je věda o životě v minulých geologických obdobích. Jejím účelem je studie vývoje života na Zemi, pravěkých rostlin a živočichů na základě fosilních záznamů, které se dochovaly v horninách, ale například také v černém uhlí, jako zkameněliny.

FOSILIE - zkameněliny FOSILIE - je jakýkoli organismus, žijící v geologické současnosti (holocénu). Jde o všechny organismy, které známe jako dosud žijící nebo jen relativně nedávno vyhynulé, případně vyhubené druhy Recentním organismem je tak například člověk, plejtvák obrovský nebo smrk ztepilý, zatímco Tyrannosaurus rex nebo trilobiti jsou vyhynulými tvory bez jakýchkoliv recentních zástupců.

FOSILIE Znaky fosilie Co nejsou fosilie je zřetelným důkazem existence organismu podává alespoň základní představu o tvaru a stavbě organismu nepochází ze současnosti (Holocénu), musí pocházet z předchozích geol. období vznikla přirozenou cestou (nebyla vytvořena člověkem) Co nejsou fosilie fosilní horniny a minerály ropa, uhlí, fosilní pryskyřice (jantar)

FOSILIE lilijice trilobit