2015 – uzavření smlouvy o spolupráci ve výzkumu a vzdělávání

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Filozofická fakulta Univerzity Karlovy, FULBRIGHTOVA STIPENDIA.
Advertisements

2. WORSKHOP „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Karlovy Vary TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Projekt IQ AUTO VIZE: DOSÁHNOUT SHODY MEZI POTŘEBAMI KVALIFIKOVANÉ PRACOVNÍ SÍLY ZE STRANY PRŮMYSLU A NABÍDKOU TRHU PRÁCE VYMEZENÝM ODBORNÝMI ŠKOLAMI.
Střední odborná škola průmyslová
KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Název projektu: KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Soukromá vyšší odborná škola sociální o.p.s., Jihlava (projekt.
Obor Podnikání – délka vzdělání tohoto oboru je 2 roky dosažené vzdělání: střední vzdělání ukončené maturitní zkouškou forma tohoto vzdělání je denní studium.
Věda pro život, život pro vědu Projekt reg. č. CZ 1.07/2.3.00/ Josef Beneš.
CZ / /0037 Přímá komunikace mezi fakultami a průmyslem – Brána k výzkumu Žadatel: MEDICOMP s.r.o. Partneři: PřF UK Praha, MFF UK Praha,
Střední průmyslová škola Hranice. Budova SPŠ na Studentské 1384.
Gymnázium Děčín. StudentUčitelé Škola Rodiče ŠkolaRodiče Student.
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Workshopy se studenty SŠ PhDr. Blanka Bendlová, MBA JCI West Bohemia.
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
Jindřichův Hradec, Školní a veřejné knihovny – spolupráce v regionu Konkurence? Ne! Spolupráce …
EVVO v Jihomoravském kraji 2010
Podpora inovací prostřednictvím spolupráce VŠ s podniky Ing. Eva Bosáková, CSc.
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
Evropský sociální fond - jedinečná příležitost k financování rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Projekt Centrum manažerských dovedností ve vědě.
Rozvoj technického vzdělávání Strategie a hlavní cíle týmu 81. zasedání Rady ředitelů (Valná hromada) AutoSAP Brno, 4. dubna 2013 Předkládá: Řídící tým.
3. Celofakultní pedagogická konference1 Zapojení předních odborníků z praxe na Ekonomicko- správní fakultě Masarykovy univerzity.
Vyhodnocení besed a ankety studentů SŠ o neobnovitelných přírodních zdrojích VŠB - TU Ostrava, katedra společenských věd Ing. Jiří.
1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu :„PODPORA STAVEBNÍCH OBORŮ“KONTAKTNÍ MÍSTO PROJEKTU Tato prezentace je spolufinancována.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
Praha, 10. prosince Sdružení automobilového průmyslu Podpora technického vzdělávání Portál „Auta nás baví“ Portál „Auta nás baví“ (stručná informace)
Partner P 30 – Gymnázium Boskovice Projekt „Spolupráce“ Dvě roviny -materiální -vzdělávací.
Projekt TRAWI Vyhodnocení dotazníkového šetření v ČR.
Univerzitní centrum VŠCHT Praha – Unipetrol: Úspěšná spolupráce vysoké školy s průmyslem Zdeněk Bělohlav, prorektor TECHNODAYS květen 2015.
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
Personální strategie mezinárodní firmy
Vzdělávání, výzkum a praxe územního rozvoje K možnostem vzájemné spolupráce.
„Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje“ CZ.1.07/1.1.00/ Projekt: „Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje“
1 Podpora odborného vzdělávání Petr BANNERT ředitel odboru středního a vyššího odborného vzdělávání a institucionální výchovy Ministerstvo školství, mládeže.
EdTRANS Transition from School to Work AT - CZ Evropská územní spolupráce Rakousko – ČR Projekt je spolufinancován Evropskou unií, Evropským.
Projekt Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.1.00/ I.
STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE VZDĚLÁVACÍ SOUSTAVY LIBERECKÉHO KRAJE (projekt KAP LK) ÚVODNÍ KONFERENCE.
„Partnerství pro konkurenceschopnost“ Název projektu: „Partnerství pro konkurenceschopnost“ Zkrácený název projektu:„PARKON“ OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Setkání starostů u kulatého stolu Hoštejn Projekt „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B Tento.
Představení oblasti intervence: Podpora odborného vzdělávání včetně spolupráce škol a zaměstnavatelů Při jakých činnostech bude oblast intervence uplatňována?
Vytvoření společné platformy podpory technického vzdělávání se zapojením všech stupňů vzdělávání, zaměstnavatelů a dalších subjektů.
Kraslice, – Úvod – několik slov o projektu … – Naladíme se … – Nadané děti – Ing. Petr Čavojský / Mgr.
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
VÍTÁME VÁS NA SPOLEČNÉM SETKÁNÍ PARTNERSTVÍ MAP ORP BEROUN
Individuální projekt OP VVV
Šablony OP VVV a podpora nadání
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Aktuální informace o stavu
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Libereckého kraje
Zkrácený název projektu: „Rozvoj kompetencí“
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE Čtenářská a matematická gramotnost Andrea Nytrová
Krajské akční plánování
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Akční plánování v Ústeckém kraji z pohledu projektu P-KAP
TRADICE UPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ DOSTUPNOST ŠIROKÁ NABÍDKA TECHNICKÝCH OBORŮ
IP Alena Kopáčková (DFP)
Spolupráce gymnázií s vysokými školami
Krajský akční plán vzdělávání 1 ÚK
Institucionální plán TUL pro rok 2017 Cíl 4: Relevance
Výsledky dotazníkovÝCH šetření
Prezentace KAP Jihomoravského kraje
Naplňování Krajského akčního plánu vzdělávání 1 Ústeckého kraje setkání pracovních skupin 21.února 2018.
Setkání kariérových poradců Teplice –
7. setkání Řídícího výboru MAP rozvoje vzdělávání území SO ORP Stod
data aktuální ke dni Bc. Petra Razáková
Naplňování Krajského akčního plánu vzdělávání 1 Ústeckého kraje setkání pracovních skupin 21.února 2018.
eTwinning – digitální technologie smysluplně a zábavně
Transkript prezentace:

Vyhodnocení návštěv na středních školách (květen 2016, realizace: Herink, Bělohlav, Lederer

2015 – uzavření smlouvy o spolupráci ve výzkumu a vzdělávání Nejsou pracovníci do inovací Nejsou inženýři chemie Nejsou studenti

Co proběhlo Osobní setkání s řediteli sedmi středních škol v ÚK: Gymnázia v Chomutově, Žatci, Teplicích, Mostě a Litvínově, Schola Humanitas a VOŠ, OA, SPgŠ a SZŠ Most (zdravotnické lyceum) Šetření o aktivitách, kterými lze školám pomoci a tím pomoci sobě

Pozitivní pozorování Všechny střední školy bez výjimky by velmi uvítaly spolupráci s průmyslovými partnery. Školy mají obecně zájem o exkurze, laboratorní výuku v UniCRE, semináře, projekty zapojení studentů do praxe formou středoškolské odborné činnosti (SOČ), studentské praxe, studentské brigády. Některé školy potřebují a přímo by vyžadovaly výuku laboratoří, některé školy jsou vybavenější a tato potřeba by byla spíše orientovaná na vybuzení zájmu v řadách studentů o průmyslovou chemii. Školy mají zájem stát se partnerskými školami pro Unipetrol (např. Humanitas) nebo fakultní školou VŠCHT (např. Gymnázium Most).

Negativní pozorování Školy obecně zaznamenávají malý zájem studentů o chemii, skupiny studentů se zájmem o chemii jsou v počtu 5-10 v ročníku, většina z těchto míří na studium medicíny Studenti (ani učitelé) nemají o Unipetrolu (chemickém průmyslu) žádné povědomí, jen to, co slyší v médiích, většinou negativně spojené s ekologií Školy mají partnerské podniky jako Czech Coal, ČEZ, AGC i menší podniky. Tyto společnosti je nějak strategicky podporují, například rekonstrukce laboratoří, odborné praxe, exkurze, sponzoring, stipendia apod. Školy by velmi uvítaly nějakého partnera v Unipetrolu/VŠCHT/UniCRE, který by s nimi pravidelně komunikoval a pomáhal organizovat exkurze, laboratorní výuku v UniCRE, semináře, projekty, apod. Pro školy a jejich rozpočty je i např. doprava studentů do Litvínova finanční zátěž, která může být nepřekonatelná!

Shrnutí Všichni ředitelé čekají nyní na náš „akční plán“ a věří, že naše návštěva není jen společenská. Pokud Unipetrol/VŠCHT chtějí získávat a vychovávat zaměstnance a studenty z řad mladých lidí v regionu - absolventů středních škol, je nezbytně nutné začít budovat trvalý a dlouhodobý vztah s okolními středními školami. Všichni se shodli, že tento krok je dlouhodobá záležitost, výsledky se mohou dostavit v horizontu 2-5 let, ale je nutné začít, pokud to je míněno vážně. Měl by vzniknout společný tým PR, HR, VŠCHT, UniCRE (pod hlavičkou a vedením Unipetrolu s VŠCHT/UniCRE), který si nadefinuje dlouhodobou strategii (cíle, akční plán, zodpovědnosti, zdroje apod.) a bude ji plnit. Je nezbytně nutné zajistit kontaktní osobu, která bude cíleně a pravidelně komunikovat se středními školami, a to v oblasti PR, HR, vzdělávání, osvěta, semináře, studentské práce apod. Jednotlivé střední školy mají individuální potřeby, je nutné s každou střední školou pracovat odlišně.

2. Jakými aktivitami školám pomoci? Školy vybíraly z nabídky aktivit uvedené na následujících dvou snímcích.

Učitelé Setkání učitelů chemie a vzájemná výměna nápadů Semináře průmyslové chemie Nabídka relevantních skript, dokumentů Nabídka přístrojů včetně spotřebního materiálu

Žáci Hodiny moderní chemie Regionální chemická konference žáků středních škol Přednášky na atraktivní témata Brožura o vzdělávání v Chemparku Praxe a stáže Brigády Výuka laboratoří pro užší skupiny žáků Exkurze s výkladem

Jak školy odpovídaly? CELKEM 2 3 5   Setkání učitelů chemie a vzájemná výměna nápadů Semináře průmyslové chemie Nabídka relevantních skript Nabídka přístrojů včetně spotřebního materiálu Hodiny moderní chemie SPŠ A SOŠGS, Most, Palachova 1 Podkrušnohorské gymnázium Most Gymnázium Václava Hlavatého Louny Gymnázium T.G. Masaryka Litvínov Gymnázium a SOŠ dr. Václava Šmejkala CELKEM 2 3 5

Jak školy odpovídaly? CELKEM 4 3 Regionální konference žáků SŠ   Exkurze s výkladem Regionální konference žáků SŠ Přednášky na atraktivní témata Praxe a stáže Brigády Výuka laboratoří pro užší skupiny žáků SPŠ A SOŠGS, Most, Palachova 1 Podkrušnohorské gymnázium Most Gymnázium Václava Hlavatého Louny Gymnázium T.G. Masaryka Litvínov Gymnázium a SOŠ dr. Václava Šmejkala CELKEM 4 3