Informatika pro 8. ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HARDWARE 1 STAVBA PC 7. ročník verze H.
Advertisements

Informatika pro 5. ročník
HardwareMgr. Karel Fischer1 Hardware počítače Jsou to fyzické komponenty počítače. Sestava počítače se skládá ze tři částí: Počítač Počítač Vstupní zařízení.
Školení MS Word 2007 pro začátečníky RNDr. Milan Zmátlo MěÚ Třebíč, říjen 2011 Vzdělávání v eGON centru Třebíč Tento.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_INF_04.
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
Informatika pro 5. ročník Úvod do světa počítačů - Hardware.
Informatika pro 8. ročník Hardware. 5 druhů počítačů.
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Hardware1 (EUPŠInf2),
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_12_INOVACE_II.ICT4 Vytvořeno:2.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_18_PORTY.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název.
Notebook NÁZEV ŠKOLY2. ZŠ J. A. Komenského Milevsko, J. A. Komenského 1023, okres Písek ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.4.00/ ČÍSLO ŠABLONYIII/2 Inovace.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Notebook, tablet Číslo DUM: III/2/VT/2/1/20 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_225 AutorMgr. Romana Rybiařová.
Vzdělávací oblast: Stupeň základního vzdělávání: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Autor: Období vzniku: Určeno pro ročník: Anotace: 1. INFORMAČNÍ.
1.3 Sběrnice (bus). sběrnice  sběrnice = skupina vodičů  slouží pro propojení a komunikaci jednotlivých obvodů a přídavných karet  činnost na sběrnicích.
Mgr. Petra Toboříková. 1. Vstupní zařízení 2. Výstupní zařízení.
HARDWARE. Co je to hardware? Hardware (z anglického významu „železářské zboží“ nebo také „nářadí“, počítačový hardware je pak „computer hardware“) označuje.
Vnitřní HW architektura počítače. Vzájemně propojuje většinu důležitých vnitřních součástek počítače (zejména procesor a operační paměť) a tyto součástky.
Interaktivní tabule, USB disky, paměťové karty, záložní zdroj
Počítač zepředu a zezadu
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Rozhraní a porty Jsou to prvky, které vytvářejí rozhraní mezi počítačem a periférním zařízením.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Počítačové skříně, zdroje a kabely
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Hardware číslicové techniky
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Technické vybavení počítače - Počítač PC
Informatika pro 5. ročník
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Miroslava Tomanová
Název školy: Základní škola Městec Králové
RAM, rozšiřující karty NÁZEV ŠKOLY
Informatika HARDWARE I. ISŠ SEMILY Zpracoval: Vít Rutkovský
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Teoretické pojmy z výpočetní techniky
Uložení dat v PC -Binární (dvojkový) systém-
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Mikroprocesor.
INFORMATIKA – základní pojmy v informatice
Inf Teorie informace.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Jednotky dat Informatika, 8. třída.
Přenos záznamu do PC Analogový záznam Michal Pelikán.
Technické vybavení počítačů v kostce
Počítač s príslušenstvom INF V. ročník
Počítač a jeho příslušenství
Vstupné a výstupné zariadenia
Základní komponenty počítače
Opakování učiva pro 9. ročník
Komponenty v PC (napsat do sešitu).
Hardware Vstupní zařízení Mgr. Jan Vobornik, Masarykova ZŠ.
Exercise 1.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Jitka Nacházelová, DiS. Název materiálu: VY_32_INOVACE_01.
Základní ovládání „Windows“
Informatika pro 5. ročník Úvod do světa počítačů - Hardware.
Informatika pro 8. ročník Hardware. 6 druhů počítačů.
Opakování učiva pro 7. ročník
Opakování učiva pro 9. ročník
Co se skrývá uvnitř skříně?
Transkript prezentace:

Informatika pro 8. ročník Hardware

5 druhů počítačů Notebook Stolní počítač Laptop Desktop All-in-One Chytrý telefon Smartphone Tablet

Informatika pro 8. ročník Klávesnice

Klávesnice - základ Ó, náhlý déšť již zvířil prach a čilá laň teď běží s houfcem gazel k úkrytům. 16,1 + (2 – 0,1) = 18 Nemyslíš? Zaplatíš! sleva: 20% 16°C Österreich

Klávesnice - pokročilí @ vedmy@barrandov.tv ß ich heiße $ $ 15 € € 30 # #68 Jágr & Tom & Jerry × 20× denně ÷ 4÷2 [ ] :-[ < > <3 >:/ | :o|

Klávesnice Pole znaků Funkční klávesy Numerické (číslicové) pole Kurzory (šipky) Speciální klávesy

Některé speciální klávesy ctrl Používá se pro klávesové zkratky. alt Opět v kombinacích (Alt+Tab, Ctrl+Alt+Del) Vyvolá nabídku panelu nástrojů. alt gr V kombinaci píše speciální znaky.

Informatika pro 8. ročník Myš

Nejrozšířenější druhy myší… drátová bezdrátová

Fungování optické myši Snímá 1500× za sekundu(!) a porovnává změny Aha, musím o kousek dolů a doprava. podložka

A co notebook? touchpad [tačped]

Informatika pro 8. ročník Monitor (Obrazovka)

Historický monitor CRT katodový

Současný monitor LCD / LED Nízká spotřeba Lehký a placatý Nekazí oči

Rozlišení Počet pixelů, které dokáže monitor zobrazit. 3 x 2 30 x 20 300 x 200

Rozlišení 1920 768 1080 576 http://www.sosatko.cz/tapety/hdtv-1080p/HDTV-1080p_539.jpg

Rozlišení Čím větší rozlišení, tím ostřejší obraz je. Ostrost a detail obrazu závisí i na rozlišení samotného obrázku či videa. Standard Rozlišení HD 1280×720 FullHD 1920×1080 4K UHD 3840×2160 8K UHD 7680×4320 PAL (analogová TV) 768×576

Informatika pro 9. ročník Tiskárna

Inkoustové tiskárny klasické tankové cartridge náplň

Laserová tiskárna laserová toner

Informatika pro 8. ročník Uvnitř počítače

S čím počítač pracuje? bit 1 Počítač funguje na proud a s ním také pracuje. Počítač obsahuje ohromnou spoustu součástek, které si dokážou uchovat proud. Pokud je v nich proud, značíme to číslicí 1. Pokud jsou vybité a proud v nich není, jsou to 0. bit 1 Základní jednotka informace: Říká jen, jestli ANO nebo NE

S čím počítač pracuje? Tyto součástky se jmenují kondenzátory. Čím více jich v PC je, s tím většími čísli dokáže počítat. 8 BITŮ 1 2 BITY 1 … Se dvěma „žárovkami“ dokáže počítat do 4. S osmi „žárovkami“ dokáže počítač počítat do 256.

V bytech (bajtech) počítáme paměť počítače. S čím počítač pracuje? BYTE (B) [bajt] 1 Byte = 8 bitů V bytech (bajtech) počítáme paměť počítače. Kdyby měl počítač jen 8 žároviček, říkali bychom, že počítač má paměť 1 Byte. Počítač si umí ale zapamatovat mnohem více. 1 kilobyte 1 megabyte 1 gigabyte 1 terabyte 1000 B = 1 kB 1000 kB = 1 MB 1000 MB = 1 GB 1000 GB = 1 TB

Sestava PC monitor základní deska procesor (CPU) operační paměť různé karty elektrický zdroj optická mechanika pevný disk klávesnice myš

Základní deska Základní díl stavebnice. Zapojujeme do ní procesor, operační paměť, karty (síťová, grafická, zvuková…) Obsahuje konektory Pro sluchátka,… USB univerzální flash klíče tiskárny,…

Procesor = CPU Jako jediný umí pracovat (počítat) s 1 a 0. Čte z paměti instrukce a podle nich pracuje (počítá). Frekvence (např. 2 GHz) giga = miliarda Provede 2 miliardy operací za vteřinu. Programy k němu chodí, řeknou, co chtějí udělat s daty, procesor to udělá a vrátí jim výsledek. „mozek“, „srdce“

Procesor = CPU Protože se procesor při práci zahřívá, je potřeba jej chladit chladičem. chladič

Procesor = CPU 1 jádro 2 jádra Současné procesory jsou vícejádrové. Pro plné využití musí s více jádry umět pracovat i software. 1 jádro 2 jádra frekvence: 3,3 Ghz frekvence: 2,1 Ghz U vícejádrových procesorů se udává frekvence jednoho jádra. Pokud program „nevidí“ druhé jádro, může na 1jádrovém stroji pracovat lépe než na 2jádrovém. Záleží na programátorech.

Operační paměť = RAM Je rychlejší než normální paměť, protože je na zákl. desce u procesoru. Paměť pro data, se kterými procesor zrovna pracuje – má je blíže u sebe v rychlejší paměti. Po vypnutí počítače se operační paměť vymaže. Kapacita (např. 3 GB) Procesor má rychlý přístup ke 3 GB dat, tj. spuštěné aplikace, soubory, www stránky, hry…

Pevný disk = HDD Paměť pro data, se kterými se aktuálně nepracuje. Uložené dokumenty, programy, videa… Je pomalejší než operační paměť, ale má větší kapacitu (víc místa). HDD = hard disk Kapacita HDD (např. 1 TB) Do počítače se vejde 1 terabajt dat.

USB Univerzální sériová sběrnice – Universal Serial Bus. └ zajišťují přenos dat mezi dvěma zařízeními Plug&Play – Zapoj a užívej není potřeba instalace ani restartování počítače U malých přístrojů umožňuje i napájení (nabíjení).

USB Různé druhy: USB-A USB-B mini mikro USB-C

Test

Test

Test

Test

Test

Test

Test

Test

Test