Exit se blíží – co bude dál ?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cenová konvergence a Balassa-Samuelson efekt
Advertisements

Proč nejsem eurooptimistou
7 Nezaměstnanost.
Kam kráčí eurozóna Trutnov,
Mikroekonomie I Měnový kurz Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Evropské fórum podnikání Rizika předčasného přijetí společné měny Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR 17. září 2008 Vladimír Tomšík.
Tři poznámky k bankovní unii David Marek. Tři úhly pohledu Bankovní unie v kontextu evropské integrace Bankovní unie a evropské krize Problémy dosavadní.
Euro a ekonomické zájmy ? Petr Zahradník EU Office, Česká spořitelna Evropské fórum podnikání Praha, 17. září 2008.
Evropská hospodářská a měnová unie
Možné scénáře pohybu koruny v ERM II Viktor Kotlán obor měnové politiky ČNB Smilovice,
SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti)
Od koruny k €uru vede cesta dlouhá … Martin Kupka listopad 2007 Investiční výzkum.
Středoškolská odborná činnost 2008/2009 EURO: politický či ekonomický projekt? Číslo oboru: 13 Název oboru: Ekonomika a řízení Autor: Monika Jabůrková.
Přijetí eura v Estonsku I.Břicháčková. Historie ► Estonsko je 1. zemí bývalého SSSR, které přijalo euro - k ► Během krátké doby podruhé vyměnili.
REÁLNÁ A NOMINÁLNÍ KONVERGENCE - NĚKOLIK POZNATKŮ Petr Čermák Smilovice 23. května 2006 Seminář Ministerstva financí.
Vývoj úvěrů a úrokových sazeb Dopady krize na transmisi měnové politiky Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Smilovice,
Česká ekonomika: aktuální vývoj a očekávání podniků Vladimír Tomšík 25. ledna 2013.
Makroekonomický vývoj a situace na trhu práce Setkání s představiteli odborových svazů Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Praha,
Funkce České národní banky
Měnová unie : definice  Nezrušitelně fixované měn. kurzy  Vzájemná plná směnitelnost  Úplná liberalizace pohybu kapitálu  Společná měna.
Proč slábne spotřeba domácností ? Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Pesimistický spotřebitel: světlo na konci tunelu 17. října 2012 Konferenční.
Senát Parlamentu České republiky EURO: Rozbouřené vody nebo přístav? Způsobí problémy či pomůže české ekonomice? Spasí exportéry? Kdy novou měnu zavést?
Měnové kurzy devizového trhu a jejich vliv na podnikatelské prostředí Zlínského kraje Vývoj trhu Ing. Pavel Kochta
BIVŠ.  Trojí devalvace měnového kurzu!  Liberalizace cen – skokový nárůst cen  Liberalizace zahran.obchodu -> pouze vnitřní směnitelnost koruny  Fiskální.
Evropská unie – vybrané problémy. ČR a eurozóna Přijetí společné měny je podmíněno tzv. konvergenčními kritérii Konvergenční kritéria: 1. kritérium veřejného.
1 Analýzy stupně ekonomické sladěnosti České republiky s eurozónou Tomáš Holub Seminář MF ČR Smilovice, 6. prosince 2005.
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Zabije silná koruna český průmysl? Silné koruně je nutné čelit růstem produktivity Fórum Hospodářských novin 16. září 2008 Vladimír Tomšík Člen bankovní.
Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky
Současný vývoj koruny k euru a dolaru Aneta Pospíšilová.
Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Ceny potravin a český spotřebitel Strategie českého zemědělství a potravinářství do roku 2020 Soběstačnost ve.
VNĚJŠÍ MĚNOVÁ POLITIKA – 4. nástroj hospodářské politiky – 2. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy
Aktuální stav příprav na zavedení eura v ČR Seminář v rámci řešení projektu GA ČR 402/06/1370 Vysoká škola finanční a správní, o. p. s. Česká společnost.
Makroekonomie I ( Cvičení 9 – Měnový kurz)
Trnitá česká cesta k euru Jan Mládek „Zájmy České republiky a přijetí společné evropské měny konference“ V PSP ČR dne 17. září
3. Kurzové systémy a platební bilance
1 VŠFS – KS MEI Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Česká fiskální politika jako přizpůsobovací mechanismus
Monetární (měnová) politika
Seminář v rámci projektu GA ČR 402/06/1370 Zapojení koruny do ERM II, OCA a reálná konvergence Vysoká škola finanční a správní Doc. Ing. Mojmír.
4. MĚNOVÉ KURZY.
K URZOVÝ ZÁVAZEK : R OK A PŮL POTÉ Mojmír Hampl XIV. Exportní fórum, Asociace exportérů Mladé Buky,
1 VŠFS – KS – LS 2005/06 mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
1 VŠFS – KS – LS 2006/07 Mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
Platební bilance ČR z hlediska členství v EU a perspektivně v EZ (seminář na VŠFS dne , projekt IGA VŠFS č. 7701)
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Evropská ekonomická integrace.
SPOLEČNÁ MĚNA EURO (EUR, €). ČR a €
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
Měnový kurz.
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE soustředění Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 14,00 – 15,00.
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy Hospodářská a měnová unie Michal Částek.
Mezinárodní finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
 Vznik Hospodářské a měnové unie  Etapy HMU  Instituce měnové unie  Kroky, jež musí být učiněny k přijetí eura v ČR  Výhody a nevýhody přijetí eura.
HYNEKFAJMON Euro a Česká republika. HYNEKFAJMON Euro a Česká republika Výchozí situace 1.ČR se přistoupením k EU zavázala přijmout měnu euro (čl. 4 Aktu.
BIVŠ.  Sbližování ekonomické úrovně = Konvergence = catching-up proces  Formálně lze zapsat: Y 1,t /Y 2,t < Y 1,t+1 /Y 2,t+1 pro Y 1,t < Y 2,t  Pouze.
Devizové intervence Národní hospodářství. Základní pojmy I měnová politika → cenová stabilita měnověpolitické režimy – cílování inflace – cílování měnového.
Rozšiřování eurozóny Evropská měnová integrace. Vstup zemí SVE do EU - historické milníky n 12/ asociační dohody (evropské) s Pol, Maď, ČSFR (prozatímní.
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
Devizové intervence Měnové právo.
Raiffeisen investiční společností
EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE Ing. Martina Šudřichová
Makroekonomie – úvod TNH 2 (S-1)
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Makroekonomie – úvod TNH 2 (S-2)
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství
Základy ekonomie Seminář 10..
Transkript prezentace:

Exit se blíží – co bude dál ? Eva Zamrazilová Hlavní ekonom ČBA ŽOFÍNSKÉ FÓRUM Praha, 28. března 2017

Úvodem Kurzový závazek přijat 7/11/2013 Původní platnost do Q1/2015, kdy měl být dosažen inflační cíl 2 % Postupné prodlužování závazku – růst ekonomiky obnoven, inflace pod cílem 29/09/2016 potvrzen tzv „tvrdý závazek“ pro Q1 2107 (exit nejdříve 1.4.2017) Inflační cíl nečekaně dosažen v prosinci 2016 Objem intervencí a výše devizových rezerv? Budoucí vývoj koruny? Ovlivnil kurzový závazek vstup do eurozóny?

Intervence a devizové rezervy Počátek roku přinesl splnění inflačního cíle, což přiblížilo možný exit a přilákalo zájem investorů Za posledních 6 měsíců se objem intervencí více než zdvojnásobil Od začátku září 2016 do konce února 2017 stouply devizové rezervy o polovinu na 2,85 bil. Kč Výše devizových rezerv dosáhla 60 % HDP – nejsme ve Švýcarsku, ale blížíme se rychle Samotný exit nebude znamenat konec intervencí – ČNB nenechá kurz posílit o více než 5-7 % Objem intervencí a devizových rezerv v momentě exitu a v momentě stabilizace kurzu??? Čím vyšší objem rezerv, tím vyšší budou budoucí ztráty a tím déle bude trvat jejich umoření

Hra o korunu Faktory pro posilování Makroekonomické faktory (Obchodní bilance s EU, běžný účet, veřejné finance) Hospodářství roste bez výraznějších nerovnováh, ale částečně vlivem uměle slabého kurzu Trhy: zájem o korunu ukazuje na to, že její fundament vidí globální trh jako silnější než 27 CZK/EUR Faktory proti posilování Hospodářský růst podpořen „umělou výživou“ kurzového polštáře nikoli růstem produktivity práce Centrální banka odsává eura z trhu – argument ČNB : „bude existovat dostatečně silná protistrana“ ? ČNB měnu dovolí posílit jen do určité hranice (25,50 – 25,80 CZK/EUR ?, možnost intervencí neomezená? ČNB: „ v mezidobí dochází k průsaku kurzu do nominálních veličin“ a že „rovnovážné posilování kurzu je nyní pomalejší než v předkrizovém období“  ? Většina obchodů po exitu bude zřejmě probíhat mezi finančními hráči a cena koruny bude pravděpodobně určována spíše na globálním trhu, než transakčními potřebami domácí ekonomiky Lze očekávat volatilitu s převažujícím směrem k posilování

Je urychlení přijetí eura řešením ? Centrální parita CZK/EUR Hodnota v CZK Hodnota v EUR 30 CZK/EUR 100 000 CZK 3 333 EUR 25 CZK/EUR 4 000 EUR 20 CZK/EUR 5 000 EUR Někteří ekonomové i podnikatelé volají po rychlém vstupu do eurozóny s cílem snížit volatilitu Před skutečným „přijetím eura“ je třeba stanovit hodnotu vstupního kurzu (tzv. centrální paritu) CZK/EUR a vstoupit do měnového režimu ERM II Výše vstupního kurzu stanovuje země na základě dohody s evropskými orgány Tzv. centrální parita není totožná s tzv. paritou kupní síly (hypotetický kurz, za něž má měna v zahraničí stejnou kupní sílu jako doma) – PPP cca 18 CZK/EUR Dilema nastavení vstupního kurzu exportér versus importér, a cestující spotřebitel ? Jak se bude koruna během dvouletého pohybu v ERM II chovat ? Plnění kurzového kriteria není na rozdíl od ostatních maastrichtských kriterií zcela striktně vymezeno

Plnění Maastrichtského kurzového kriteria V době hodnocení plnění kritéria účast v ERM II minimálně dva roky Splnění kritéria vyžaduje udržení devizového kurzu ve stanoveném intervalu okolo centrální parity ERM II "bez výrazného napětí" Pokud dojde k pohybu devizového kurzu mimo toto pásmo, je zkoumána délka odchylky, důvody odchylky nastavení úrokových sazeb případné intervenční politiky v době vybočení z intervalu V hodnoceném dvouletém období nesmí dojít k devalvaci centrální parity Intervence proti zhodnocování nepovoleny, je třeba revalvace centrální parity Měna tedy v hodnoceném dvouletém období plně vystavena tržnímu vývoji Vzhledem k tomu, že evropská ekonomická integrace je politický proces, může určitá vágnost kritéria odrážet i záměrné ponechání prostoru pro politická rozhodnutí (pro i proti) Od roku 2010 je v Konvergenční zprávě ECB u ČR věta o nesplnění podmínky nezávislosti… Slovenská zkušenost ukazuju, že do ERMII je vhodné vstoupit teprve po ustálení měny na stabilnější úrovni

Slovenský pobyt v ERM II 25/11/ 2005 vstup do ERM II s centrální paritou 38,46 SKK/EUR Od července 2006 do července 2007 posílila SKK z 38,4 na 33,15 (o 14 % za 12 měsíců) 19/7/2007 změna parity na 35,44 SKK/EUR Od července 2007 do května 2008 posílení na 31,1 (o dalších 6 %) 28/5/2008 změna parity na 30,13 SKK/EUR Celkové posílení o 22 % během 30 měsíců

Závěrem S výhodou zpětného pohledu je zřetelné, že obavy z deflace přehnané (Slovensko, Polsko, Švédsko, aj) , ekonomika může růst i při poklesu cen , navíc spotřeba domácností byla silnější než ukazovala původní data Rozhodnutí z 29/9/2016 svázalo centrální bance zbytečně ruce až do 31/3/2017 – navíc modelová prognóza od té doby odhad inflace podceňuje Nelze říci, že za návratem české ekonomiky k růstu byla zejména domácí měnová politika - kombinace faktorů (oživení v eurozóně, domácí fiskální politika, změna sentimentu) Kvantifikace vlivu je obtížná, protože kurzový závazek se strefil do období obratu cyklu Celkové zhodnocení bude možné teprve až se závazek podaří opustit a koruna se ustálí Jak se podaří uřídit opuštění intervenčního režimu tak, aby případné zhodnocení měny nezpůsobilo ekonomice negativní šok, zajištění exportérů, atd. Kurz bude po exitu výrazněji kolísat – budoucí pohyb nelze přesně odhadnout, pravděpodobnější směr k posilování – investoři předpovídají realitu lépe než modely centrálních bank Čím déle trval kurzový závazek a čím více devizových rezerv bylo nakumulováno, tím déle si CZK bude hledat stabilnější hladinu Virtualita ztráty centrální banky ?

Děkuji za pozornost.