MUDr. Stanislav Wasserbauer

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

Základní ukazatele zdravotního stavu Zdravotní stav obyvatel v ČR a v kraji Vysočina MUDr. Stanislav Wasserbauer.
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Jak jsme na tom se zdravím
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR 2014+
Škola pro udržitelný život 2010 Plánovací procesy ve škole a vzdělávání Jiří Kulich, Michal Veselý.
Indikátory ve zdravotnictví Základní zdravotní indikátory ve WHO Evropském regionu 2005 MUDr. Vladimír Príkazský, CSc.
Zdravotní stav populace ČR
Ing. Šárka Horáková, statutární město Karviná
Koncepce péče o staré občany
Management a rozvoj obcí
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Ing.Miroslava Rýparová
lenové NSZM ČR: Členové Služby pro členy NSZM ČR  Semináře a školení pro koordinátory PZM a MA21 Boskovice, říjen 2004 Chrudim, červenec 2004.
OEF/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor evropských fondů.
Studium pro školní metodiky prevence
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
Systém zdravotní péče v ČR v datech OECD a dalších
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Příprava programového období Ministerstvo pro místní rozvoj.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
© NSZM ČR1 Národní síť Zdravých měst ČR Mezinárodně certifikovaná asociace měst, obcí a regionů - realizátorů místní Agendy 21 a Projektu Zdravé město.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | Miloš Polák, Věra Varmužová, Ivana Dušková SENIOŘI V KRÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI Tisková.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI KOORDINAČNÍ SETKÁNÍ S ŘO A SEA HODNOTITELI DOHODY O PARTNERSTVÍ A PROGRAMŮ.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Škola podporující zdraví Komunitní program WHO pro MŠ, ZŠ a SŠ v ČR od r Národní koordinační centrála v SZÚ Poslanecká sněmovna, Konírna
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ve městě Brně Aktuální informace k realizaci projektu MAP 9. březen 2016.
Zdraví 2020 – Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Hlavní hygienik ČR a náměstek ministra pro ochranu.
Organizace Screeningových Programů z Pohledu MZ ČR Josef Vymazal Poslanecká sněmovna září 2015.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Workshop s řediteli a zástupci škol 27. května
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Epidemiologie Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Kateřina Janovská.  Populace stárne  Rodí se málo dětí  Staří lidé žijí déle  Muži umírají dřív  „ Musím déle pracovat“  „Nebude na důchody“  „Bude.
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
Ekonomické a sociální aspekty diabetu MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA 20. květen 2014.
Sběr dat o drogách na regionální/místní úrovni MUDr. Viktor Mravčík.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. IVO RYŠLAVÝ STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB NA DOBŘÍŠSKU A ZAPOJOVÁNÍ VEŘEJNOSTI
PROGRAM ROZVOJE OBCE TUPESY NA OBDOBÍ 2017–2024 Úvodní informace
Podpora strategické práce ve veřejné správě
„Dočkáme se vládní strategie pro zdraví seniorů?“
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
Analýza vnitropodnikového komunikačního systému ve vybraném podniku
Standardizace odborné zdravotní péče
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Rutinní zdravotnická statistika
Program rozvoje Ústeckého kraje
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Ing. Stanislava Správková
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
Datum konání: 5. února 2018 Místo konání: Velké Meziříčí, JUPITER club
Intenzivní podpora škol
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
Transkript prezentace:

MUDr. Stanislav Wasserbauer Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města Jihlavy (velmi stručný sumář) MUDr. Stanislav Wasserbauer

Hlavní cíle, záměr a možnosti analýz a vyhodnocení zdravotního stavu souhrnný pohled na veřejné zdraví v daném místě a na faktory, které můžou zdraví a zdravotní stav obyvatel ovlivňovat podat základní informaci o tom, jak na tom jsou se svým zdravím občané daného (zdravého) města, kraje... tuto informaci dát nejen koordinátorovi, ale zejména vedení města (!), zastupitelům (!!) a občanům (!!) základní materiál pro hledání důvodů a příčin, proč jsou některé ukazatele lepší či horší nezbytné navázat na analýzu dalšími dokumenty a hledáním a přijímáním potřebných opatření

Analýzy zdravotního stavu základní „stavební kámen“ pro jednání pracovních skupin Zdravého města Profily zdraví Zdravotní plány zdraví strategické a komunitní plánování implementaci Národní strategie ZDRAVÍ 2020 stanovení priorit vč. indikátorů grantovou politiku ... důležitý komunikační nástroj

Manuál pro zdravotní plán města metodický materiál – aktualizace v roce 2014 Pracovní skupina pro Zdravotní plány a politiky při MZ ČR B. Indikátory zdravotního stavu Vstupní informace pro zdravotní plán Zdroje a zpracování dat Tematické sady indikátorů Ukazatele úspěšnosti Zdravotního plánu Základní sada indikátorů zdravotního stavu Doplňková sada indikátorů zdravotního stavu

Analýza zdravotního stavu města Jihlavy 1 Úvod 2 Slovníček základních pojmů 3 Charakteristika města (kraje) 4 Základní demografické údaje 5 Úmrtnost celková (vč. předčasné) 6 Úmrtnost podle příčin úmrtí 7 Reprodukční zdraví 8 Infekční onemocnění 9 Dispenzarizace 10 Výskyt nádorových onemocnění 11 Závěry, návrhy opatření... Základní analýza prosinec 2010 Aktualizace – II. Část 2014

Celková úmrtnost v Jihlavě muži ženy

Úmrtnost na zhoubné nádory v Jihlavě

Předčasná úmrtnost mužů v Jihlavě Předčasná úmrtnost se v podílu příčin výrazně liší od celkové úmrtnosti Průměrně v Jihlavě zemře do 65. roku života ročně 106 osob, tzn. že každý týden zemřou v Jihlavě v tomto věku 2 lidé Mužů umírá v tomto věku dvojnásobek oproti ženám

Předčasná úmrtnost žen v Jihlavě Více než polovina žen předčasně umírá na zhoubné nádory !!!

Úmrtnost na zhoubné nádory v Jihlavě Téměř třetina ze všech lidí v Jihlavě, kteří na zhoubný nádor zemřou, umírá před 65. rokem svého věku. Průměrně každým rokem v Jihlavě umírá na zhoubné nádory téměř 50 lidí dříve než se dožije tohoto seniorského věku.

Výskyt zhoubných nádorů v Jihlavě muži ženy

Výskyt zhoubných nádorů v Jihlavě každým rokem je v Jihlavě v průměru dg 230 nových případů zhoubných nádorů (tj. 20 případů měsíčně) - z toho je: 10 % případů (20) do věku 44 let 36 % případů (80) mezi 45. – 64. rokem věku výskyt u žen je o cca 10-15% nižší než u mužů

Proč je prevence důležitá ?

Výskyt zhoubných nádorů a úmrtnost na ně Česká republika

Délka života v ČR a ve Švédsku MUŽI +7,6 +8,1 +8,2 -0,9 roky prožité v nemoci roky prožité ve zdraví -0,6 +9,0 celková délka života 67,0 74,6 71,3 79,4 Česká republika Švédsko

Hlavní rizika a nedostatky u vstupních dat Analýzy zdravotního stavu vstupní data pro města jsou ve formě dat pro ORP některá data nejsou pro město (ORP) k dispozici (jsou pouze na úroveň okresu) data často zpracována za kratší časové období (8-10 let) data nebývají příliš aktuální (nyní 2012, ZN 2010) u některých dat značná rozkolísanost dat (malé soubory) z výše uvedených důvodů u některých ukazatelů obtížnější interpretace a hodnocení výsledků

Zkušenosti, možnosti, závěry Analýzy zdravotního stavu Důležité: každé zdravé město by mělo mít analýzu zdravotního stavu – vedení města i občané by měli vědět „jak na tom jsou se „svým“ zdravím“ správné vyhodnocení a správná interpretace dat a výsledků (nutná ve spolupráci odborníků s „místními znalci“) neskončit analýzou – je třeba vyvodit z výsledků závěry, opatření, priority (obsahové i ekonomické) nečekat, že analýza vyřeší problémy, ta na ně „pouze“ ukáže

MUDr. Stanislav Wasserbauer Ministerstvo zdravotnictví DĚKUJI ZA POZORNOST Kontakt: MUDr. Stanislav Wasserbauer Ministerstvo zdravotnictví stanislav.wasserbauer@mzcr.cz