Konkrétní případy nutričně-epidemiologického hodnocení biologických škodlivin. Mgr. Aleš Peřina, Ph. D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Advertisements

Státní ústav pro kontrolu léčiv
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Výzkumný záměr VÚBP, prosinec 2006 Výzkumný záměr 2004 – 2010 BOZP – zdroj zvyšování kvality života, práce a podnikatelské kultury.
Výpočet a interpretace ukazatelů asociace v epidemiologických studiích
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Měření frekvence nemocí v populaci.
Koncepce péče o staré občany
Listerióza a nutriční toxikologie
RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví.
Projekt EPP-ED Riziko při poskytování zdravotní péče – politika WHO
Podpora pohybové aktivity, podpora cyklistiky & veřejné zdraví Bike konference, Brno, 5. října 2012.
Antioxidanty z ovoce, zeleniny a spotřební koš
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÍ A JEHO DETERMINANTY 06 Mgr. Pavlína Juráková ZDRAVOVĚDA
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
METODIKA PROJEKTU Postavení a význam cestovního ruchu v České republice Přínosy cestovního ruchu pro Českou republiku sledované období červen.
TYPY A FORMY ÚRAZŮ I NÁSILÍ NA DĚTECH A MLÁDEŽI
Péče o nemocné s diabetem v ČR
Bakalářské studium 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 912Základy řízení 912Základy řízení 4. ročník – ošetřovatelství.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
Bezpečnost pacientů jako atribut kvality zdravotní péče
Národní fytosanitární workshop EUPHRESCO / ERA-Net Příležitosti k mezinárodní spolupráci s EFSA v oblasti bezpečnosti potravin Ministerstvo zemědělství.
Systém zdravotní péče v ČR v datech OECD a dalších
3. SEMINÁŘ měření frekvence nemocí v populaci.
Fyzioterapie – životní prostředí a životní styl – praktika Milena Černá Ústav obecné hygieny.
Příspěvek na péči a integrace lidí s duševním onemocněním Pavel Novák Seminář „Příspěvek na péči“ v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR ​ Už 25.
Analýza nákladové efektivity: panitumumab+mFOLFOX6 vs
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Klasifikace nemocí – ICD, ICF
Děti v riziku Lenka Hloušková Dana Knotová Petr Novotný Ústav pedagogických věd FF MU Brno.
. Výuka pediatrie u lůžka pacienta Kazuistika založená na důkazu
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
Nová role sestry - sestra kontroly infekcí Bc. Kapounová Gabriela Nemocnice Na Homolce.
EVito systém aktivního zdraví Součást prevence a léčby civilizačních nemocí Ing. Filip Linhart, MBA, 13. listopadu 2014.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Škola podporující zdraví Komunitní program WHO pro MŠ, ZŠ a SŠ v ČR od r Národní koordinační centrála v SZÚ Poslanecká sněmovna, Konírna
Epidemiologie Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
POZADÍ VZNIKU ALKOHOLOVÉ STRATEGIE V EU A JEJÍ SOUČASNÁ PODOBA.
Zdravotnické ukazatele v ČR. Kromě zcela obecných ekonomických ukazatelů je měření a hodnocení kvality zdravotní péče typické výskytem zcela specifických.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Konkrétní případy nutričně- epidemiologického hodnocení biologických škodlivin. Mgr. Aleš Peřina, Ph. D.
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
HIV Související Stigma and rozlišování: a patients perspective Jane Bruton and Janey Sewell.
Ekonomické a sociální aspekty diabetu MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA 20. květen 2014.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Připravované změny v očkovacím kalendáři v České republice MUDr.Michael Vít, PhD.
NEBEZPEČÍ V POTRAVINÁCH. Typy nebezpečí Biologické Patogenní, podmíněně patogenní agens Salmonely, Listeria monocytogenes, E. coli O157:H7, Enterobacter.
MUDr. Stanislav Wasserbauer
Cesta ke zvýšení kvality a bezpečnosti zdravotnického zařízení
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Fondy vnější spolupráce EU – finanční nástroje rozvojové spolupráce
Epidemiologicky rizikové potraviny
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Bulínová Lucie Doležalová Zuzana
Rutinní zdravotnická statistika
VLOZ0241c: Ochrana a podpora zdraví I – cvičení Životní prostředí v ČR
Zachyťme druhou frakturu (program Capture the fracture) International Osteoporosis Foundation Osteologická pracoviště e Mediekos a Bormed Ostrava.
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Zdraví a jeho determinanty
Dětská klinika LF UP v Olomouci Akademický rok JOURNAL CLUB časopisecký klub Termín: 6. prosince 2017, 13,30- 15,00 hod. Seminární místnost,
Epidemiologicky rizikové potraviny
Výpočet a interpretace ukazatelů asociace v epidemiologických studiích
Konkrétní případy nutričně-epidemiologického hodnocení biologických škodlivin. Mgr. Aleš Peřina, Ph. D.
Principy ochrany a podpory zdraví. Determinanty zdraví
Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU
Transkript prezentace:

Konkrétní případy nutričně-epidemiologického hodnocení biologických škodlivin. Mgr. Aleš Peřina, Ph. D.

Biologická agens jako součást výživy Probiotika a gastrointestinální zdraví randomizované, placebem kontrolované experimenty: např. Yamano et al. (2006) studovali vliv 120 ml fermentovaného mléka po dobu 21 dní na složení stolice u 22 japonských žen ve věku 20 – 22 let. Dunnet-Hughes et al (1999) studovali vliv fermentovaného mléka na fagocytární aktivitu u 42 dobrovolníků po dobu 21 dní. In: EFSA journal 2011; 9(6):2231

Biologická infekční agens epidemiologické šetření charakteristiky místa, času a osoby spatial epidemiology epidemiologická studie case-control surveillance epidemiologická bdělost, kontinuální sledování matematické modelování a predikce https://youtu.be/gUI6R2bD97M?t=10m41s Data a evidence based medicine Eminence based medicine (dr. Sova), plagiátorství

Nemocní a zemřeli v souvislosti konzumace potravin v USA (Mead et al Cíl: Kvantifikace dopadu alimentárních nákaz na zdravotní stav populace Metodika: Národní surveillance systém Výsledky: 76 mil. nemocných, 325 tis. hospitalizovaných, 5 tis. úmrtí ročně Patogen Případů celkem (odhad) Hlášených případů Smrtnost Hospitalizovanost Salmonella non-typhoid 1.412.498 76.013 3.640 0,221 0,0078 Campylobacter spp. 2.453.926 102.073 146 0,102 0,0010 Listeria monocytogenes 2.518 1.632 --- 0,922 0,2000

Výskyt hlášených případů Charakteristiky nejvýznamnějších onemocnění z potravin v EU (EFSA 2014) In: Karpíšková: Epidemie Listeriózy v ČR, laboratorní data. Mikrobiologický seminář, 2017 Onemocnění Výskyt hlášených případů (absolutně) Hospitalizace (v %) Smrtnost (v %) Kampylobakteriózy 236 851 30,4 0,01 Salmonelózy 88 715 34,4 0,15 Listeriózy 2 161 98,9 15,0

Spatial epidemiology: an emerging (or re-emerging) discipline Figure 1. Conceptual model of the relationship between environmental factors that influence disease and observed incidence of that disease in humans. Underlying environmental factors (e.g. temperature, precipitation, land use and soil type) can influence the d... Richard S. Ostfeld, Gregory E. Glass, Felicia Keesing Spatial epidemiology: an emerging (or re-emerging) discipline null, Volume 20, Issue 6, 2005, 328–336 http://dx.doi.org/10.1016/j.tree.2005.03.009

Zdraví 2020 a spatial epidemiology Dosavadní zkušenosti vyspělých států i ČR ukazují, že prevence nemocí a ochrana a podpora zdraví mají reálný přínos pro zlepšování zdravotního stavu populace a přinášejí významné úspory nákladů na zdravotní služby a další ekonomické přínosy. Zdraví nevzniká v nemocnicích, ale v rodinách, školách a na pracovištích, všude tam, kde lidé žijí a pracují, odpočívají a stárnou. Zdraví zlepšují, nebo zhoršují ty okolnosti, které na lidi působí v jejich běžném životě. A právě tam je těžiště péče o zdraví. I když je důležité, aby každý sám pečoval o své zdraví, je zřejmé, že to nestačí. Péče o zdraví musí být provázena sdílenou odpovědností všech složek společnosti pod odbornou koordinační rolí Ministerstva zdravotnictví. Vláda, parlament, všechny úrovně veřejné správy, organizace a instituce i podnikatelská sféra by měly vnímat hodnotu zdraví a najít své místo v ochraně i rozvoji zdraví – motivovat a vést lidi k chápání hodnoty zdraví a svým příkladem a konkrétní aktivitou dokázat, že péči o zdraví berou vážně.

From: Spatial epidemiology of human schistosomiasis in Africa: risk models, transmission dynamics and control Trans R Soc Trop Med Hyg. 2007;101(1):1-8. doi:10.1016/j.trstmh.2006.08.004 Figure Legend: Predicted intensity of infection (eggs/g faeces) with Schistosoma mansoni in East Africa, adjusted for environmental covariates (distance to perennial water body and land surface temperature) based on a Bayesian geostatistical negative binomial model (modified from Clements et al., 2006b). Date of download: 2/28/2017 Royal Society of Tropical Medicine and Hygiene 8

Antropoozoonózy Rosický, Bohumír, Sixi, Wolf a Sixl, Wolf. Salmonelózy: Aktuální informace pro lékaře, veterinární lékaře a potravinářskou praxi. 1. vyd. Praha: Scientia medica, 1994. 200 s. ISBN 80-85526-23-9. V celém Německu nebylo vyprodukováno tolik vajec, aby při relativní prevalenci salmonel ve vejcích vybylo alespoň jedno infikované vejce na každého Němce, který se nakazil.

Campylobacter Risk Assesment and Managament. … ale podle holandské studie výskytu kampylobakterů v potravinách jen asi o něco méně, než polovina lidských kampylobakterióz souvisí s alimentárním přenosem. Výskyt alimentárních nákaz by měl být hodnocen nástroji analýzy rizik, vč. matematických modelů. Konstatování, že něco „může“ způsobit infekci je v současné době nedostatečné! Campylobacter Risk Assesment and Managament. RIVM, Bilthoven, Nizozemsko

Quantitative Microbial Risk Assesment (QMRA) Identifikace nebezpečí: Klinická a epidemiologická data Charakterizace nebezpečí (vztah dávka – účinek) Infekční (účinná) dávka Odhad expozice: Bodové a intervalové odhady: spotřební koš potravin x množství v potravině Modelování: multiplikace bodových (intervalových odhadů s využitím generátoru náhodných čísel. 1 iterace = 1 virtuální osoba (Monte Carlo simulace) Zadání: generuj 10.000 náhodných čísel v intervalu 100 – 300 (g masa). Pak generuj 10.000 náhodných čísel v intervalu 0 – 1 mil. buněk v porci). Každou dvojici vynásob a urči, kolikrát je výsledek větší než 10.000 (infekční dávka) „Dobrý výsledek vzniká jen díky dobré kombinaci osvědčených dílů“ Charakterizace rizika a nejistoty Studie případů a kontrol ve studiu biologických agens se spíše opouštějí, zůstávají vyhrazeny pro studium vzniklých epidemií. Zdroj: WHO – Food safety – Publications (URL: http://www.who.int/foodsafety/publications/micro/en/index.html), např. Listeria monocytogenes na URL: http://www.who.int/foodsafety/publications/micro/mra_listeria/en/index.html ). Smysluplnější analýza surveillance v domácích podmínkách (Epidat nebo data UZIS – Infekční nemoci) 11

Modely Proč model? Simulace (co se stane, když…?) Předpověď chování systému Porozumění a trénink: Typy modelů Mentální Fyzické Matematické Simulace (co se stane, když…?) využívejte v diskusích svých prací!