Island - přes obyvatel - nejřidčeji zalidněný evropský stát - hl. a největším městem je Reykjavík - státní zřízení: republika - správní členění:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EVROPA SEVERNÍ EVROPA – FINSKO, DÁNSKO, ISLAND
Advertisements

PŘÍRODNÍ OBLASTI EVROPY
Polsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Norsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Severní Evropa.
Island Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Maďarsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
IRSKO Robin Plch 8.A
Island (Islandská republika)
Island Adriana Štaudová.
SEVERNÍ EVROPA II. Jan Dušek.
REGIONY EVROPY SEVERNÍ EVROPA.
FINSKO ISLAND.
SEVERNÍ EVROPA Více ZDE.
ISLAND (Země ohně a ledu)
SEVERNÍ EVROPA.
BELGIE.
Nizozemí Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Finsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
ŠVÝCARSKO.
Severní Evropa II Mgr. Petr Králík.
Číslo 1, 2 nebo 3 na světových trzích?!
Evropa – Státy Skandinávie
Island.
Velká Británie (Great Britain).
NORSKÉ KRÁLOVSTVÍ.
obrázek je licencován za podmínek public domain
Arménie znak vlajka.
Finsko Suomen tasavalta.
Severní Evropa Švédsko
SLOVINSKO.
LITVA.
Švédsko.
ISLAND.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Finsko Finská republika Zastarale: Čuchonsko Finsky: Suomen Tasavalta
Republika Island Lýðveldið Ísland Iceland. Poloha Island je se svou rozlohou km² druhým největším ostrovem v Evropě Island je se svou rozlohou.
Írák.
Malta.
DÁNSKO.
Kongeriket Norge Holubová Hana
Velká Británie a Francie Vlastivěda – 5. ročník
Francie Miroslav Chmelka.
Island Marie Vůjtková
Finsko.
EVROPA – ÚVOD, REGIONÁLNÍ GEOGRAFIE I.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Státy SEVERNÍ EVROPY TEMA:
SEVERNÍ EVROPA Více ZDEZDE. Severní Evropa Norsko, Švédsko - Skandinávský poloostrov Finsko Island - ostrov Dánsko - Jutský poloostrov a ostrovy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školyMatiční gymnázium Ostrava,Dr.
Č í slo projektuCZ.1.07/1.5.00/ N á zev š kolyGymn á zium, Soběslav, Dr. Edvarda Bene š e 449/II K ó d materi á luVY_32_INOVACE_63_04 N á zev materi.
Vzdělávací materiál: Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních.
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/16_Severní Evropa Téma: Státy severní Evropy.
VY_32_INOVACE_Z7.09- Evropa Autor: Mgr.Marcela Daníčková Datum vytvoření: květen 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor:
Pobaltské státy Tom Obelcz.
SEVERNÍ EVROPA.
Zeměpis EVROPA – povrch, vodstvo, podnebí
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Island Jakub Jenšovský.
SEVERNÍ EVROPA.
Určeno pro: žáky 2. stupně ZŠ Sekce: základní Předmět : zeměpis
Antonín Košíček Sára Šobková
NORSKO. NORSKO CHARAKTERISTIKA hlavní město: Oslo rozloha: km² počet obyvatel: 4 691 849 jazyk: norština náboženství: luteránství (86 %) HDI=0,938.
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Island,země „ohně a ledu“
Název DUM: VY_32_INOVACE_X_3_05_Island
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
6. SEVERNÍ EVROPA.
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Transkript prezentace:

Island - přes obyvatel - nejřidčeji zalidněný evropský stát - hl. a největším městem je Reykjavík - státní zřízení: republika - správní členění: 8 oblastí

- „ledová země„ (Iceland) -ostrov je vulkanicky aktivní - přezdíván „země ledu a ohně“ - v jeho pusté krajině ledovcových polí a ledovců se vyskytují sopky a gejzíry

Podnebí -subarktické oceánské klima, ovlivňováno Golfským proudem - proměnlivost počasí, na jednom místě v jeden den prší, svítí slunce, padne mlha i sněží - mezi chladnějším severem a teplejším jihem jsou velké teplotní rozdíly (na Jihu stejná teplota jako v ČR) -teplá léta, chladné zimy -Island leží na okraji severního polárního kruhu  v létě Slunce prakticky nezapadá, v zimě přes den tma (polární záře)

Vodstvo -zdejší řeky jsou napájeny ledovci a pramení v horských oblastech -2,71 % z celkové rozlohy státu -řeky jsou prudké, vydatné s četnými vodopády -mnoho horkých gejzírů - nejdělší řeka Thjórsá Vodopád Dettifoss Gejzír

Povrch -hornatý povrch, hodně sopek, ledovců, gejzírů a minimum lesů - typickou krajinou jsou tundry s mechy, lišejníky a odolnými travinami - ostrov se nalézá na dvou litosférických deskách, které se od sebe vzdalují - díky mnoha fjordů, tedy úzkým mořským zálivům vytvořeným ledovcovou činností, má velmi dlouhé pobřeží -největší ledovec Vatnajökull

Obyvatelstvo tis obyvatel, 120 tis v hl. městě -94 % obyvatelstva tvoří Islanďané, téměř 3 % Poláci a zbytek jsou ostatní imigranti Jazyk -hl. jazykem je islandština, -ve škole povinná dánština Náboženství - roku 1550 byl Island násilně převeden pod luteránskou církev - oficiálním státním náboženstvím luteránská Islandská církev, ke které se hlásí 76 % obyvatel -60% obyvatel uvádí, že je pro ně církev nevýznamná

Hospodářství - závislé na lovu a zpracování ryb (tresky, sledi) - 3. místo v ročním úlovku ze všech evropských státu - dalším odvětvím je výroba hliníku a cementu -geotermální energie - vytápění obydlí horkou vodou ze země - lidé se v ní koupají, vyrábějí z ní elektrickou energii, pěstují všechny možné druhy zeleniny a ovoce

Zemědělství - živočišná výroba – chov ovcí, skotu, koní, rybolov - kvůli pokračující erozi půdy je počet ovcí striktně limitován - rostlinná výroba – výroba masa a mléka, brambory, zelenina, ječmen,oves, … -pouze 20 % z celkové plochy Islandu je vhodných pro zemědělskou výrobu -HDP: 70,8 % služby, 24,0 % průmysl, 5,2 % zemědělství

Vývoz: ryby a rybí produkty, hliník Dovoz: stroje, ropa, potraviny, textilní zboží Odběratelské země: VB, Německo, Nizozemsko USA Dodavatelské země: USA, Německo, VB, Dánsko, Švédsko, Norsko Průmysl -hl. odvětvím ekonomiky je rybolov, který zaměstnává 12 % pracovní síly přímo a dalších 50 % zprostředkovaně -vyváží se 97% ulovených ryb, 75% celkového exportu -lov velryb ( ) -stále významnější je turistický průmysl Zajímavost: Jedním z nejvážnějších důvodů proti vstupu do Evropské unie je právě politika EU v oblasti rybolovu, která je pro Island nepřijatelná.

-Island je velký, velmi pustý a nedisponuje vyspělou infrastrukturou -nejsou zde vlaky ani dálnice a hlavní silnice nemají po celé délce asfaltový povrch -síť autobusových tras je poměrně hustá a kvalitní, lístek na okružní jízdu ( 6-10 tis), v hl. městě 300 Kč - hl. silnice, který vede po celém ostrově silnice 1 Doprava

Cestovní ruch -cílová destinace mnoha turistů (2,3 milionu ročně) -turistický průmysl je rozvinutý hlavně ve velkých městech a kolem přírodních rezervací - vyšší zdanění navštěvovaných oblastí jezero Mývatn Landmannalaugar - jedna z nejvyhledávanějších přírodních rezervací pobřeží Hornstrandir

- vulkanicky činné ostrovy Vestmannaeyar (erupce roku 1973) -turisticky oblíbenou trasou je Zlatý okruh