VY_32_INOVACE_214_Indie Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nacítání ˇ Pro více navštivte Filip-Boril.wz.cz
Advertisements

STAROVĚK INDIE a ČÍNA Mgr. Jitka Moskvová.
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
KASTY.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Starověká Indie.
STAROVĚKÁ INDIE.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_07_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
VY_32_INOVACE_Dj Indie-prezentace
STAROVĚKÁ INDIE.
Jméno autora Mgr. Štěpánka Kočová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2.
Název školy Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP Název OP OP Vzdělávání.
Východní náboženství Petr Machala.
ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček 2011/2012
VY_32_INOVACE_3D.6.14 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Starověká Indie Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o starověké Indii.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 6.
STAROVĚKÁ INDIE Mgr. Lenka Venclová 2010.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
INDIE.
Starověká Indie.
Starověká Indie.
Starověká Indie.
Staří Sumerové Barbora Broncová.
 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martina Kadlčková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR. Starověká.
Asie - obyvatelstvo. Asie - obyvatelstvo Světadíl s největším počtem obyvatel na světě (asi 4 mld. lidí) Světadíl s největším počtem obyvatel na světě.
STAROVĚKÁ ČÍNA.
Starověká Indie 6. ročník
Indie – Hinduismus a kastovní systém
Starověká Indie Petr Machala.
Opakování - náboženství
Kultura starověké Indie
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.3.8 Starověká Indie Název sady: Staroorientální státy a starověké.
Světová náboženství. Světové náboženství není založeno jen pro jeden národ, ale má své příznivce po celém světě.
Starověká Indie Klára Kratochvilová 6.A. Hinduismus Hinduismus je zřejmě nejstarší existující náboženství na světě. Jeho počátky spadají do doby před.
usazování hebrejsko – židovských
VY_32_INOVACE_212_Mezopotámie_umění Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Od dotace EU k proměně vyučovací hodiny registrační číslo projektu CZ 1.07/1.4.00/ Příjemce: Základní škola, Základní umělecká škola a Mateřská.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Náboženství v Asii Číslo vzdělávacího materiálu: ICT8-5 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě.
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě.
ŘECKÉ DĚJINY ŘECKÉ DĚJINY. Pojem ANTIKA označuje kulturu starověkého ŘECKA a ŘÍMA rok 0 – zlom letopočtu 14. stol. př.n.l.476 n.l. období rozkvětu mykénské.
VY_32_INOVACE_213_Egypt Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 18 – Buddhismus NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí.
Dominik Plašil, 6. A  V 6. st. př. n. l se objevují 1. významné osobnosti  Gautama Siddhártha – buddhismus  Vardhamána – džinismus  Vytlačování.
VY_32_INOVACE_211_Mezopotámie Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma:
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Anna Csanádiová Číslo DUM:D Datum ověření ve výuce: Ročník:6.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
INDICKÁ FILOSOFIE I. CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_mix2_zsv01
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Autor: Mgr. Božena Andrašková Název : VY_32_INOVACE_8C55D6_Indie, Čína
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
VY_32_INOVACE_
Název materiálu: VY_12_INOVACE_D.6.Si.11_Staroveka_Indie Datum:
VY_32_INOVACE_D6.14   Autor: Mgr. Nováková Jana
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_28DST ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /21
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_2-35_Starověká Indie Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
INDIE VE STAROVĚKU s. 137.
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
VY_32_INOVACE_57 HINDUISMUS. VY_32_INOVACE_57 HINDUISMUS.
Starověká Indie.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Kultura a vzdělanost ve starověké Indii
INDIE.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Indie Uč. str
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_214_Indie Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis – Rozloha, společnosti, písmo, náboženství Ročník: 6. Anotace – Poznání starověké civilizace, východních náboženství zábavnou poznávací formou

Rozloha Na Indickém poloostrově v povodí řek: Indus, Ganga a Brahmaputra Od r př.n.l. Objevena r Městské státy Hlavní město Harappa Kolem r př.n.l. kmeny ze západu vytlačily původní obyvatele, nový stát v povodí Gangy Indus Ganga Zánik 6. stol. n.l.- vpád Hunů

Společnost Zemědělství, chov dobytka, lodní doprava Vyspělá města, široké ulice, cihlové domy, kanalizace, splachovací záchody Významný král Ašóka- sjednotil stát, stoupence buddhismu Vynálezy : Používali číslice i s nulou (dnes jako arabské číslice) Poznali zatmění měsíce a že se Země otáčí kolem své osy Psali pohádky, bajky, pověsti – Pohádky tisíce a jedné noci Úkol – vyber některý z barevných pojmů a vysvětli, co znamenají

Písmo pečetidla Obrázkové písmo Dosud nerozluštěné Dnes se píše hláskovým písmem Úkol: Na co se používala pečetidla? Nakresli své vlastní pečetidlo.

Náboženství Buddhismus Princ Siddhárta Guatama – vzdal se přepychu, opustil palác a přemýšlel jak překonat utrpení, stal se z něj - prorok Buddha Lidé nesmějí ubližovat živým tvorům chtějí se odvrátit od pozemských starostí a dosáhnout stavu věčné blaženosti = nirvány cestou meditací Učil, že jaký povede život v současném životě, takový bude jeho život příští- víra v převtělování duší Král Ašóka – přestal bojovat, šířil víru, psal nápisy na sloupy a skály Buddha

Náboženství Věřili v mnoho bohů – Šiva, Višnu, Brahma Převtělování – duše se vrátí na svět v jiném těle Lidé se dělili do kast a toto rozdělení se i dědilo: - Bráhmani – kněží - Kšátrijové – bojovníci - Vaišjové – obchodníci, řeneslníci - Šúdrové – sluhové posvátné knihy Védy jazyk sanskrt – dnes zanikl Hinduismus Šiva, bůh tance a pohybu ve vesmíru, má 4 ruce Višnu, ochránce světa

Otázky: 1.Indie se nacházela v oblasti velkých řek, vyjmenuj je: 2.Co vynalezli starověcí Indové? 3.Která náboženství vznikla v Indii, co o nich víš?

Myšlenková mapa Starověká Indie Napiš postupně pojmy, které jsi poznal(a) a spoj každý pojem s jedním, s kterým souvisí.

Odkazy: Borobudur-perfect-buddha.jpg Borobudur-perfect-buddha.jpg obrázků = 1 odkaz dische_Kunst_Dahlem_Berlin_Mai_2006_036.jpg/250px- CLEANED_UP_OF_Museum_f%C3%BCr_Indische_Kunst_Dahlem_Berlin_Mai_2006_036.jpg dische_Kunst_Dahlem_Berlin_Mai_2006_036.jpg/250px- CLEANED_UP_OF_Museum_f%C3%BCr_Indische_Kunst_Dahlem_Berlin_Mai_2006_036.jpg