Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Jan Drda Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jan Drda 9. ročník.
Advertisements

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Karel Čapek životopis, dílo – próza,
Vytvořila: Kristýna Kořínková
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_09_CJL_NP2 Ročník:II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
2.světová válka v próze JAN DRDA.
Narodil se roku 1890 v Malých Svatoňovicích. Jeho otec byl lékař a jeho matka sbírala lidový folk l or.Měl bratra Josefa a sestru Helenu. Vystudoval gymnázium.
FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Bratři Čapkové.
Karel Čapek.
Český spisovatel, novinář,
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_ INOVACE _13_CJL_3 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
 Narozen 31. března 1962  Matka právnička, otec inženýr chemie  Spisovatel, publicista a nejprodávanější romanopisec.
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
OSCAR WILDE.
EDUARD BASS 9. ročník.
František Hrubín Jan Musil.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Ladislav Fuks životopis, romány,
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
VY_32_INOVACE_ČJ _Karel Čapek, prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
JAN DRDA – povídka VYŠŠÍ PRINCIP HISTORICKÉ SOUVISLOSTI
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová.1 Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ;
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová.1 Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ;
Téma: Němá barikáda – J. Drda
VLADISLAV VANČURA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Josef Kajetán Tyl Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Karel Čapek.
Arnošt Lustig Jan Drda Ota Pavel 9. ročník.
ČESKÁ LITERATURA 2.POL.20.STOLETÍ (
Jan Drda Český jazyk 6. ročník ZŠ
Jan Amos Komenský ( ) Cílem vzdělání a moudrosti je, aby člověk viděl před sebou jasnou cestu života, po ní opatrně vykračoval,
Eduard Petiška Český jazyk 6. ročník ZŠ
Karel a Josef Čapkovi.
Karel Čapek.
MICHAL VIEWEGH Život a dílo nejúspěšnějšího a nejprodávanějšího českého spisovatele současnosti.
Karel Čapek. Kdo to je? Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Narodil se v Malých Svatoňovicích. Studoval na gymnáziu.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ Jan Drda Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Literatura 1. světové války Název sady: Český jazyk 9. ročník.
ČESKÉ LIDOVÉ POHÁDKY PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_112 Téma hodiny: Jiří Wolker Doporučeno pro: 9. ročník základní.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Jaroslav Hašek Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Čapek Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.3.6 Karel Poláček Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Čapek II. Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Alois Jirásek „Lehká věc je mlčeti, když člověk nic neví.“
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Vladislav Vančura Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo.
LITERATURA 9. ročník Odraz 2. sv. v. v literatuře – ztráta prozaiků Karel POLÁČEK Eduard BASS.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 3. ročníku střední odborné školy a pro žáky nástavbového studia. Text zpracovává život a vybrané dílo, které je tematický.
VY_32_Inovace_ Antická literatura Český jazyk 8. ročník
VY_32_Inovace_ Arnošt Lustig Český jazyk 9. ročník
Próza
Vypracoval: Ondřej Dutka
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_14 Název Jan Drda, Jan Otčenášek Téma hodiny.
Jan Neruda Open Presentation.
Naturalismus v české literatuře
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Ve školních lavicích Název: VY_32_inovace_16 Vlastivěda-mladší české dějiny.
Český jazyk 9. ročník Česká próza 20. století.
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_ČESKÝ JAZYK
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ JAZYK
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_07_ČESKÝ JAZYK
VY_32_INOVACE_63_Karel Čapek
Transkript prezentace:

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Jan Drda Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Prezentace je určena žákům 9. ročníku. Seznamuje je s osobností Jana Drdy, jeho životem, dílem a především jeho nejvýznamnějším dílem, Němou barikádou.

Jan Drda (1915 – 1970)

Život prozaik, dramatik, novinář, politik narodil se jako syn dělníka a nalezenkyně; matka zemřela při porodu dalšího dítěte, otec od dětí odešel – Jana a jeho sestru vychovával dědeček studoval filologii na UK, ale studium nedokončil od roku 1932 přispíval do novin a časopisů 1937 – 1942 – redaktorem Lidových novin, od r šéfredaktorem 1945 vstoupil do KSČ

Dílo - próza Městečko na dlani (1940) – odehrává se v Rukapáni, „líbezném městečku“, které si vypravěč „napůl vymyslil, napůl vysnil“; splétají se tu osudy rukapáňských obyvatel, jejich denní radosti i strasti; nejšťastnější Drdova próza Putování Petra Sedmilháře (1943) – román; příběh nemanželského chlapce, nyní sirotka a tuláka, který hledá svého otce a vymýšlí si o něm fantastické příběhy Němá barikáda (1946)

soubor 11 povídek z doby 2. světové války (odboj, heydrichiáda, Pražské květnové povstání) zobrazuje osudy bezejmenných hrdinů, kteří se postavili na odpor fašismu

Vybrané povídky Včelař Hlavní hrdina, pan Havlík, ukrýval v úlech vysílačku. Příslušníci Gestapa ale vysílačku našli a včelaře smrtelně zranili. Když umírá, chrání v sevřené ruce včelí královnu – jako symbol budoucnosti a naděje, kterou nacisté nikdy nezničí. „Klečící stařec ani nehlesl. Jen se malinko sesul, dolehl na trávník mezi rozbité plástve, a pravičku, na jejímž ukazováku dosud seděla královna, pohybem neuvěřitelně pomalým vysunul před sebe…. To… jsou… oni… I včelám… berou život!“

Vyšší princip „Vyšší princip je přezdívka středoškolského profesora latiny a řečtiny, třídního učitele septimy. Příběh se odehrává během 2. světové války, krátce po atentátu na Heydricha. Tři maturanti gymnázia byli spolužákem udáni Gestapu a pro údajné schvalování atentátu zastřeleni. Profesor při hovoru s třídou nejen odmítne jejich vraždu, ale naopak souhlasí s atentátem. Třída mu spontánně vzdá čest povstáním. „Žáci,“ vykoktal po druhé, škrtě se v límečku, „profesorský sbor mne pověřil abych... ehm… včerejší... smutnou událost... uvedl... na pravou míru... S hlediska... vyššího principu mravního...“ V tu vteřinu se k němu zvedlo dvacet párů očí. Jako by ta stará, častým užíváním znevážená fráze najednou nabyla nové, strašné chuti a tvaru. Jako by byla nepřátelstvím, které pokládá mezi ně a sebe. Anebo... S největším úsilím popadl dech. A potom naráz, s chvatem tonoucího, jenž se bojí, že bude zahlcen a nedořekne, vykřikl na své žáky: „S hlediska vyššího principu mravního... vám mohu říci jenom jedno: vražda na tyranu není zločinem!“

Drama Hrátky s čertem (1946) – pohádková divadelní hra, napsaná v době okupace; jsou v něm patrné náznaky odporu proti nacismu; zfilmováno Dalskabáty, hříšná ves aneb Zapomenutý čert (1960) - Polepšený čert se stane člověkem a pomůže odhalit ďábla převlečeného za faráře.

Použité zdroje AUTOR NEUVEDEN. Cojeco.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Kdb.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Dantikvariat.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Filmovamista.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Pohadkar.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Slovackedivadlo.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: aneb-zapomenuty-cert